Review: HP Slate 2 Windows 7 tablet

12 februari 2012 + 10 minuten 0 Reacties
HP-Slate-2-tablet-pc

Laat ik voorop stellen dat het niet makkelijk is een review te schrijven over een Windows 7 tablet. Door Apple’s iPad en later de Android tablets is er een bepaalde verwachting aan de term gekoppeld die gewoon niet van toepassing is op een een tablet die niet op een dergelijk - speciaal ontworpen - OS draait. Ik heb dan ook verschillende versies van deze review geschreven waarvan er maar één gepubliceerd wordt.

Versie 1 was zo enorm lang met allerlei vage slagen om de arm en enorm gedetailleerde klachten en er is een versie 2 waarin ik de de hardware specificaties opsom en vervolgens in een lange, incoherente tirade het apparaat voor slechtste tablet ooit gemaakt uitmaak. Dit is de derde versie waarin ik erg mijn best ga doen wat genuanceerder over te komen, en hopelijk een paar alinea’s her en der kan kopiëren uit voorgaande versies.

De HP Slate 2 is een 8.9 inch tablet welke draait op het Windows 7 besturingssysteem. HP richt de tablet vooral op de zakelijke markt en heeft bijvoorbeeld een stylus toegevoegd om de bediening van de tablet zo optimaal mogelijk te maken. Het display heeft een resolutie van 1.024 bij 600 pixels wat iets aan de lage kant is en qua processor krijg je een 1.5GHZ Intel Atom Oak Trail Z670 chip. Qua aansluitingen krijg je onder meer een dockconnector, een USB aansluiting en een SD card reader. Hieronder vind je de complete lijst met specificaties.

HP Slate 2 – Hardware specificaties

Afmeting
23,4 x 15 x 1.5 cm

Gewicht
690 gram

Display
8.9 inch
Resolutie: 1024 x 600 pixels
Capacitive touchscreen met een digitizer voor stylus/pen input (meegeleverd)

Geheugen
32GB SSD
2GB Ram geheugen

Processor
Intel Atom Oak Trail Z670 processor
Single core
1500 Mhz

Camera’s
3 megapixel camera aan de achterzijde
0.3 megapixel camera aan de voorzijde

Aansluitingen
Twee USB 2.0 poorten (waarvan 1 in dock)
HDMI uitgang (in dock)
Dockconnector
3.5mm headphone
SD, SDHC, SDXC

Ik vergeet vast nog wel een paar dingen hier in de opsomming maar op zichzelf zien de specificaties er niet slecht uit. Het zit allemaal wel verpakt in een forse behuizing die niet alleen dik maar ook zwaar aanvoelt. Naast de aansluitingen is de HP Slate 2 ook nog van een aantal buttons voorzien, te weten: Aan/Uit/Lock button, keyboard popup button, home button en een button waarvan ik nog steeds niet weet wat die moet doen. De afwerking en bouwkwaliteit van de tablet is in principe gewoon prima, al stoorde het mij wel enorm dat voor een tablet met deze dikte het alsnog nodig was om ‘extra’ ruimte te moeten maken voor de 3.5 mm jack door een half rondje te laten uitsteken aan de zijkant (met een best wel scherp randje).

HP Slate 2 – Software

De HP Slate 2 draait op Windows 7 Professional. Geen Android of iOS dus maar een echte Windows 7 tablet, met als grootste voordeel dat je al je Windows software er op zou moeten kunnen draaien. Ik ga niet heel erg veel tikken hier over Windows 7 want de meeste lezers zullen toch wel bekend zijn dit OS. Wel kan ik niet anders dan aangeven dat Windows 7 toch echt niet geschikt is voor touch input. Het is op geen enkele manier geoptimaliseerd (lees: grotere buttons zodat je kunt raken waarop je mikt) en dat merk je absoluut tijdens het gebruik.

Windows 7 is ook geen licht OS te noemen, waarmee ik bedoel dat er een hoop processen gestart moeten worden en draaiende moeten worden gehouden, wat natuurlijk een hoop van het RAM geheugen en rekenkracht van de processor verlangt. Net als bij Windows laptops gebruikelijk is wordt de HP Slate tablet niet alleen geleverd met Windows 7 maar ook met de nodige bloatware van de fabrikant.

HP Slate 2 – Gebruik

De combinatie tussen hardware en software is uiteindelijk wat de ervaring van een tablet bepaald, en hier gaat het flink mis. Ik wil heel duidelijk maken dat ik echt mijn best heb gedaan om me in te stellen op Windows 7 en niet constant vergelijkingen te trekken tussen iOS en Android tablets als het ging om gebruik van het apparaat. Ik besefte me van tevoren dat de ervaringen niet overeen zouden komen en dat de moderne defintie van een tablet niet van toepassing zou zijn. En toch volgt er nu weinigs positiefs.

Opstarten

Het is waarschijnlijk een beetje apart om dit als apart kopje te maken in een review, maar helaas is er het nodige te zeggen over het aan/uit zetten van deze tablet. Omdat het Windows 7 is moet er natuurlijk langer gewacht geworden bij het aanzetten van een de tablet, zeker als er opgestart moet worden. Windows 7 heeft een hoop processen die geladen moeten worden de bloatware van HP werkt ook niet echt mee. Helaas merk je niet echt dat je een (dure) SSD schijf in de machine hebt want de processor is hier duidelijk de beperkende factor, niet de lees/schrijf snelheid van de harde schijf.

Maar bovenstaande is niet echt schokkend en past in het verwachtingspatroon, helaas is er een veel groter probleem. Ik heb in de afgelopen 10 dagen natuurlijk regelmatig de HP Slate proberen te gebruiken, en ja ik tik proberen te gebruiken. Zeker 2 van de 5 keer dat ik het schuifknopje op de tablet gebruikt heb om hem aan te zetten gebeurde er namelijk helemaal niets. Na meerder pogingen is er geen andere keuze dan een reset (geforceerde reboot) te doen. Daarvoor moet je een tijdje het schuifje op de uit positie houden maar helaas wordt die input ook maar 1 op de zoveel keer geregistreerd. Het is dus elke keer een hele toer om het apparaat alleen al aan te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens op die 20 seconden extra die je moet wachten in dat DOS scherm (“Druk op Enter op meteen door te gaan”) na een geforceerde reboot.

Constante vertragingen

Eenmaal in Windows merkt je dat de Atom processor niet krachtig genoeg is om je input (aanraking of pen) te registeren en verslik je je dus regelmatig in het aantal klikken dat je doet. Het draaien van het apparaat werkt soms wel en soms niet, maar als het werkt moeten alle schermen opnieuw renderen en ben je dus weer een seconde of 5 verder voordat het apparaat klaar is voor een volgende input. Het is duidelijk dat de processor duidelijk in heeft moeten leveren op rekenkracht in ruil voor zuinigheid. Helaas is het waarschijnlijk doorgeslagen naar de verkeerde kant. Ik heb liever een tablet die maar 4 uur te gebruiken is maar op een manier dat werkbaar is, dan een tablet die 6 uur aan kan blijven maar die 2 uur extra volledig opgenomen wordt door een enorm lange reactietijd.

Browser

Het browsen middels Internet Explorer is ook echt geen feest. Niet alleen duurt het zeker vijfmaal zolang om een webpagina te renderen als het op een iPad of Tab duurt maar zelfs als een website volledig geladen is blijkt de rendering van de tekst niet uit te nodigen om die ook daadwerkelijk te lezen. Er moet dus wat gezoomd worden en je raadt het al; dat neemt ook de nodige pogingen en tijd in beslag. Scrollen door met je vinger te swypen over het scherm is ook een hit or miss, met een 20 procent succes ratio (en dan ben ik waarschijnlijk genereus). Dus je moet die balkjes aan de zijkant van het scherm gebruiken om alles ‘beneden de vouw’ te zien. Helaas is ook hier weer sprake van een vertraging tussen de input en een daarwerkelijke reactie van de tablet. Al met al maakte dit de meest gefrustreerde browser ervaring die ik ooit gehad heb. Zo erg dat ik het onbruikbaar wil noemen.

Ik heb natuurlijk ook mijn favoriete browser Chrome geïnstalleerd en helaas is de ervaring daar nog slechter. Helaas herkent Windows 7 (de versie die HP levert in ieder geval) niet de swipes en ben je hier dus altijd op de scrollbalken aangewezen.

Onscreen keyboard

Naast kleine buttons, icoontjes en andere dingen die duidelijk niet geschikt zijn voor input met je vinger kent Windows 7 nog een probleem. Er is geen echt goed onscreen toetsenbord dat omhoog schiet zodra je op een invoerveld terecht komt. In de IE browser popte het toetsenbord soms wel omhoog, maar HP heeft niet voor niets een hardware button aan de zijkant van de tablet moeten maken want ook hier gaat het 9 van de 10 keer mis.

Ik kan haast niet beginnen met uitleggen hoe irritant het is om tijdens het browser bijvoorbeeld elke keer een button te moeten indrukken als je het URL veld wilt gebruiken. Eerst het URL veld kiezen met je vinger, hopen dat hij alle tekst selecteerd, druk op de knop om toetsenbord op te roepen, backspace en tikken maar. En het mag geen verrassing zijn, de button werkt niet altijd. Maar mocht je bij de laatste stap terecht komen voordat je de HP Slate 2 weer retour gestuurd hebt naar de plek waar je hem gekocht hebt merk je weer die forse vertraging is tussen elke input op het toetsenbord en de verwerking daarvan op het scherm.

De meegeleverde accessoires

Eigenlijk is het enige waar je HP voor kan complimenteren de volledige set aan accessoires die je bij de HP Slate 2 krijgt. Niet alleen krijg je een vilten zaktje (ok dat is troep), een pleather hoesje (een goede manier om te verbergen dat je een tablet van 729,00 euro bij je draagt), een stylus maar je krijgt er ook een dock bij. Het dock ziet er lekker modern uit geeft de tablet toegang tot wat extra poorten.

Als de HP Slate 2 in de dock zit kan je namelijk gebruik maken van twee USB poorten, HDMI en een 3.5mm uitgang. Hierdoor kan je een muis en toetsenbord aansluiten wat het werken op een HP Slate 2 een stuk makkelijker maakt. Helaas neemt dat natuurlijk wel het hele idee van een tablet weg. HDMI uit is handig voor een extern beeldscherm of een presentatie en de overgebleven poort is de ‘dockconnector’ waarmee je de tablet kan opladen. Logischerwijs zie ik mensen geen dock, toetsenbord en muis met zich meeslepen en op kantoor of thuis is er waarschijnlijk in 99.9 procent van gevallen een systeem beschikbaar waar beter/sneller op gewerkt kan worden. Het dock is dus leuk maar hoeveel het de waarde en ervaring verhoogt is mij niet duidelijk.

De meegeleverde stylus heeft een duidelijkere functie, en is zeer bruikbaar om de kleine UI elementen aan te raken in bijvoorbeeld de browser en in office. Het is zo’n chique styles die door digitizer een nauwkeurige input levert (en de vertraging valt ook wel wat mee!) en waar een extra knop op zit voor extra functionaliteiten.

HP Slate 2 – Video review

HP Slate 2 – Conclusie

De combinatie tussen hardware en software resulteert niet in een product dat uitnodigt om gebruikt te worden en zelfs met de beste wil van de wereld is het geduld na 10 minuten op. Naar mijn idee ook bij mensen die denken dat ze Windows 7 nodig hebben. Het grootste voordeel moet zijn dat je op Windows 7 alle software waar je afhankelijk van of gewend aan bent kan installeren, helaas blijkt al snel dat je het gewoon niet moet willen proberen op deze Windows 7 tablet.

Het grootste mysterie is het prijskaartje, want waar HP het lef vandaan haalt 712,00 euro (incl. BTW) euro te vragen voor deze tablet is mij een raadsel. Zeker als je bedenkt dat de resolutie van deze tablet betekent dat het niet echt geschikt is om straks Windows 8 op te draaien, aangezien daar minstens 1366 x 768 voor nodig is om de side-by-side multitasking features te gebruiken. 729 euro voor een slechte tablet met geen hoop op verbetering. Sterker nog, voor 100 euro zou ik het ook een slechte koop noemen.

Note: Ik heb een paar weken geleden ook een Windows 7 tablet van een of ander Chinees merk gebruikt en daar was mijn ervaring een stuk positiever. Deze review is dus niet (volledig) gevoed door vooroordelen en gebrek aan empathie voor Windows 7 ‘tablet’ versie.

2.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Rijkelijk uitgerust qua accessoires
  • Stylus wordt meegeleverd
  • Goed uitgerust qua aansluitingen

Minpunten
  • Windows 7 en touch gaat niet samen

  • Veel bugs en fouten
  • Hoge prijs

Reacties (0)