HP EliteBook x360 1030 G2 – specificaties
HP EliteBook x360 1030 G2 | |
---|---|
Scherm | 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Core i5 (7th gen) |
RAM | 8 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB (ssd) |
SD | Ja |
HDMI | Ja |
USB | Ja |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | 720p |
Accu | 57 Wh Lithium Polymer |
Specs
De HP EliteBook x360 heeft prima specificaties. Er is 8 GB aan werkgeheugen aanwezig, waardoor je verzekerd bent van snelle prestaties, ook al zou je meerdere apps tegelijkertijd hebben draaien en meerdere tabs hebben openstaan in je browser (vooral Google Chrome kan nogal wat ram opvreten). Daarnaast is het goed om te zien dat er een ssd in zit (een snelle harde schijf) en dat er een redelijk recente processor aanwezig is. Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je veel opties hebt wat de connectiviteit betreft (zie verderop in de recensie).
HP EliteBook x360 1030 G2 – hardware en design
HP doet het op het gebied van design vaak behoorlijk goed en dat is met de HP EliteBook x360 (2017) wederom het geval. De laptop heeft een mooie, zakelijke uitstraling meegekregen, waarmee je meer dan prima voor de dag kunt komen voor je klanten en collega’s. De zilveren aluminium unibody laptop draagt op de bovenkant ook nog eens het moderne en stijlvolle HP-logo, die het bedrijf gebruikt voor zijn betere apparaten. Doe je de deksel open, dan tref je daar het 13,3″-scherm aan, die is voorzien van een schermresolutie van 1.080 pixels.
Tussen het scherm en het toetsenbord zitten twee scharnieren waarmee je de zakelijke convertible in verschillende standen kunt zetten. Uiteraard kun je de HP EliteBook x360 gebruiken als een laptop, maar wanneer je het scherm helemaal naar achteren klapt dan maak je er een tablet van. Dan hebben we nog twee modi over: de presentatiestand (toetsenbord naar beneden, scherm omhoog) en de tentmodus (dan zet je de convertible in een omgekeerde v-vorm neer). Het is niet meer uniek te noemen, maar nog wel enorm handig.
Aan de zijkanten treffen we de verschillende aansluitingen aan. Aan de rechterkant zien we een usb 3.0-poort zitten, evenals een koptelefoonaansluiting en een smartcardlezer. Links zit een micro-sd-kaartlezer, een Thunderbolt 3-, Kensington- en nog een usb 3.0-poort. Ook zien we dat aan de linkerkant de opening voor de stekker zit, waarmee je het apparaat kunt opladen. Waarom HP ervoor gekozen heeft een traditionele stekkeropening te kiezen, is niet duidelijk. Een derde usb-poort (Thunderbolt of usb-c) had ook prima gekund.
Display
Het is natuurlijk maar net wat je van een scherm verwacht, maar de zakelijke gebruiker (iemand die veelal mails beantwoord, Word-documenten bewerkt en video’s kijkt) zal de display als meer dan geschikt ervaren. Qua kleurbereik loopt het scherm wel een beetje achter op convertibles in dezelfde prijscategorie, maar die zijn ook meer bedoeld voor consumenten of mensen die voor hun werk een beter scherm nodig hebben (zoals fotografen). Desondanks is er wel een mooie en vooral heldere kleurenweergave aanwezig.
Een nadeel van dit scherm is echter dat het niet ontzettend helder is. Ook kan het zijn dat je nogal wat reflecties tegenkomt in een lichte kamer, waardoor je soms naar jezelf zit te kijken of constant het raam op de achtergrond ziet. De combinatie van een reflecterend en niet-helder scherm kan ervoor zorgen dat je soms niet helemaal ziet wat je aan het doen bent of dat je de kijkhoek moet veranderen voor de donkere video’s. Maar wanneer je op kantoor zit, dan heb je daar waarschijnlijk minder last van dan wanneer je thuis bent.
Connectiviteit
We hebben al enkele connectiviteitsopties benoemd in het hardwareonderdeel binnen de recensie. Naast die genoemde opties, kun je natuurlijk ook verwachten dat je aan de slag kunt met zowel bluetooth als wifi. Het gaat om bluetooth-versie 4.0, wat in principe prima is. Modernere versies van bluetooth kunnen misschien meer, maar voor de ondersteuning van draadloze accessoires, als speakers en muizen, kom je prima uit de voeten. Wat overigens ook handig is, is de hdmi-aansluiting, voor het geven van bijvoorbeeld presentaties.
Speakers
HP heeft samen met Bang & Olufsen gezorgd voor de geluidskwaliteit van de HP EliteBook x360. Dat geluid klinkt over het algemeen prima en vooral ontzettend helder en komt uit twee kleine gaatjes uit de onderkant. Echter, als je luistert naar het niveau van het geluid, dan zou je dat niet stellen. Het volume kan behoorlijk hoog gaan voordat je ruis hoort. Het basgeluid is nagenoeg afwezig, maar voor videobellen en simpele video’s zijn de speakers prima geschikt. Verder kun je het geluid enigszins tunen met de meegeleverde software.
Camera
De HP EliteBook x360 is voorzien van een camera met een resolutie van 720p. Zoals je daarvan mag verwachten maakt die camera heldere beelden en zijn ze scherp genoeg voor de meeste videobelgesprekken. De kwaliteit van de beelden zijn niet altijd jé van hét: zodra de omgeving te licht is, dan treden er problemen op. Sommige lichtbronnen worden dan opgeblazen. Maar onder de juiste omstandigheden (vaak op een kantoor bijvoorbeeld), kun je er prima mee doen waarvoor het bedoeld is. Maar de beste kwaliteit is het niet.
Accuduur
De accu is ongetwijfeld één van de sterkste aspecten van de HP EliteBook x360. Wanneer je de laptop op een normale manier gebruikt, dan lukt het met gemak de dag door te komen. Je zou zelfs thuis nog wat kunnen doen, mocht dat nodig zijn. Een gebruik van twaalf uur is niet vreemd bij deze convertible. Maar ga je video’s bekijken of zwaardere taken verrichten, dan gaat de accuduur natuurlijk sneller achteruit. Echter, in veel gevallen zul je gewoon de werkdag doorkomen, waardoor het niet altijd erg is dat je eens de oplader bent vergeten naar kantoor.
Toetsenbord en trackpad
Zakelijke laptops verdienen een zakelijk toetsenbord. Dat betekent vaak dat er extra geld wordt besteed aan de look and feel van zo’n toetsenbord. Het uiterlijk van de matzwarte toetsen stralen niet heel veel meer het woord ‘premium’ uit dan concurrerende modellen, maar typen wel erg fijn. De toetsen staan niet te ver uit elkaar en kunnen behoorlijk ver ingedrukt worden, waardoor je al snel een gevoel krijgt voor de aanslag. Het vergt weinig tijd om te wennen, waardoor je vrijwel meteen verder kunt gaan waar je gebleven was.
De trackpad werkt met alle bewegingen waar je wellicht al bekend mee bent wanneer je al langer Windows 10 gebruikt. Zo kun je twee vingers gebruiken om te scrollen en kun je op de pad knijpen om in te zoomen. De trackpad reageert soms niet op de meest subtiele bewegingen, maar dat is slechts een klein onderdeel van de ervaring — eentje waar veel mensen waarschijnlijk niet eens mee te maken zullen krijgen. Je kunt de laptop overigens ook bedienen met een stylus. Dit is volledig optioneel, maar werkt wel echt perfect.
HP EliteBook x360 1030 G2 – software
Windows 10 draait, zoals je mag verwachten, als een zonnetje op deze hardware. Op geen enkel moment hebben we haperingen ervaren of vastlopers meegemaakt. De HP EliteBook x360 wordt echter wel geleverd met een flinke sloot aan software en de vraag is nu of je daar blij van moet worden. Microsoft plempt ook altijd van tevoren wat software op je Windows-systeem en HP doet daar dus vrolijk aan mee. Sommige van die applicaties kun je wel verwijderen, maar dat is een handeling waar je vooraf niet om gevraagd hebt.
Maar er staan ook handige apps op. Zo is er een applicatie waarmee je je laptop kunt koppelen aan je smartphone: HP WorkWise. Wanneer je toestel dan in de buurt is, dan zal de laptop ontgrendeld worden (dit kan tot dertig seconden duren). Ook kan die app je laten weten wanneer er gerommeld wordt met je apparaat, zoals wanneer het netwerk veranderd wordt, de deksel wordt opengemaakt of wanneer het systeem ineens uitgaat. Verder kun je het systeem nog laten beveiligen met je vingerafdruk, wat natuurlijk altijd erg welkom is.
HP EliteBook x360 1030 G2 – in gebruik
Er zijn wat kleine nadelen met deze laptop, maar over het algemeen presteert de HP EliteBook x360 behoorlijk goed. Het apparaat is licht en duurzaam en zal moeiteloos meegenomen kunnen worden in een rugzak of koffer. Daarnaast zijn er een hoop aansluitingen waar je ook echt wat aan hebt, wat een hoop processen op het werk moet gaan versimpelen of in elk geval versnellen. Het besturingssysteem werkt snel en accuraat en sommige apps die worden meegeleverd kunnen ook daadwerkelijk handig zijn in de praktijk (maar lang niet allemaal).
Wat vooral heel handig is aan deze zakelijke laptop, is het feit dat je hem in meerdere standen kunt zetten. Je kunt hem als een gewone laptop gebruiken (iets dat wij heel vaak hebben gedaan), of het scherm helemaal naar achteren klappen om hem als tablet in te zetten. De presentatiestand is voor het laten zien van dingen en dankzij de hdmi-aansluiting kun je die presentaties ook op een groter scherm projecteren. De tentstand is altijd een extra, maar kan ook voor een handige presentatiestand zorgen, en voor extra houvast.
Prestaties
Qua prestaties heb je ook niets te klagen. HP heeft de EliteBook x360 (2017) voorzien van goede specificaties, waardoor je er de komende jaren mee vooruit kunt. We hebben ook niet gemerkt dat de laptop snel warm wordt in dagelijks gebruik, waardoor je er ook prima mee op schoot kunt werken. De processor is geklokt op 2,6 GHz, dat opgevoerd kan worden tot 3,5 GHz en dat betekent dat het systeem extra snelheid kan realiseren wanneer het nodig is. Je zou met deze specs zelfs video’s in full hd moeten kunnen monteren.
HP EliteBook x360 1030 G2 – conclusie
De HP EliteBook x360 1030 G2 is meer dan een prima laptop voor zakelijke gebruikers. Het apparaat is behoorlijk mooi vormgegeven en het toetsenbord typt ontzettend lekker. Bovendien gaat de accu ook meer dan een dag mee, wat altijd een pluspunt is op een werkplek waar je soms lange dagen moet maken. Wellicht gebruik je niet alle convertible opties op een dag, maar het is toch fijn om te weten dat je een mooie presentatie kunt geven, zonder dat de mensen constant naar je toetsenbord zitten te staren (dankzij de presentatie- en tentstand).
De vraag is echter of je deze laptop voor je werk nodig hebt. Qua connectiviteitsopties zeggen we ja. Ook wanneer je op zoek bent naar een zakelijke Windows 10-tablet. Maar zoek je een snelle laptop met betere specs en een veel betere scherm, dan kun je wellicht een ander HP-model overwegen (zoals bijvoorbeeld de Spectre-lijn). Maar niet al die modellen hebben dezelfde connectiviteitsopties als de HP EliteBook x360. Zoek je echter één van de betere 2-in-1-modellen van dit moment, dan kom je al gauw bij de EliteBook x360 uit.
Beoordeling
- Goede specificaties
- Veel connectiviteitsopties
-
Fijn toetsenbord
Scherm is niet heel helder
- Heel veel meegeleverde software
- Best prijzig
Reacties (0)