Review: De nieuwe iPad (3de generatie, 2012)

31 maart 2012 + 10 minuten 2 Reacties
new-ipad-3

Begin maart kondigde Apple - zoals verwacht - de opvolger van de iPad 2 aan maar het werd tegen alle verwachtingen in geen iPad 3 of iPad HD. Apple heeft gekozen om de iPad voortaan gewoon onder de noemer iPad uit te brengen, hoe nieuw deze ook is. Natuurlijk zijn er in de derde generatie iPad een aantal dingen verbeterd maar maken deze verbeteringen de derde generatie iPad meer dan een update, of misschien zelfs nog weer heel wat anders?

De nieuwe iPad – specificaties

Veel van de specificaties die de iPad 2 had zijn bij de nieuwe iPad gelijk gebleven. Zo heeft het scherm nog steeds een diagonaal van 9.7 inch, kun je nog steeds kiezen uit 16GB, 32GB en 64GB varianten, beschikt de iPad over Wifi en optioneel 3G en zit er een FaceTime camera aan de voorzijde. Toch is er ook aardig wat vernieuwd en de belangrijkste nieuwe feature is toch wel het hoge resolutie Retina display. Dit geeft de nieuwe iPad een resolutie van maar liefst 2.048 bij 1.536 pixels. Daarnaast heeft Apple de A5 processor verbeterd en omgedoopt tot de A5X processor. Het is nog steeds een dual-core chip maar de GPU (voor grafische prestaties) heeft vier kernen gekregen. Verder krijg je een 5 megapixel camera op de achterzijde met Full HD opnamen, Bluetooth 4.0 en 1GB aan werkgeheugen (de iPad 2 had 512MB aan werkgeheugen).

Qua software houdt Apple natuurlijk vast aan iOS maar is er tegelijk met de lancering van de nieuwe iPad een kleine update van iOS gelanceerd. iOS 5.1 brengt vooral een aantal bugfixes, een verbeterde camera applicatie en een aantal kleine verbeteringen voor gezichtsherkenning, fotostream en Siri.

De nieuwe iPad – Verschillen met de iPad 2

In onderstaande tabel heb ik de nieuwe iPad en de iPad 2 naast elkaar gelegd voor een duidelijk overzicht van de belangrijkste verschillen.

Apple iPad 3 Apple iPad 2

Grootte 9.7 inch 9.7 inch
OS iOS 5.1 iOS 5.1
Display IPS LCD IPS LCD
Resolutie 2048 x 1536 1024 x 768
RAM 1GB 512MB
Processor A5X dual-core A5 dual-core
Opslag 16GB – 64GB 16GB – 64GB
Webcam VGA VGA
Camera 5 MP 0.7 MP
Bluetooth 4.0 2.1
3G Ja Ja
Gewicht 652 gram 601 gram
Dikte 9.4mm 8.8mm
USB Nee (adapter) Nee (adapter)
HDMI Nee (adapter) Nee (adapter)
MicroSD Nee Nee
Batterij 10 uur 10 uur
Prijs v.a. 479 euro 399 euro

De nieuwe iPad – hardware

Design en afmetingen

Niet alleen de specs zijn gedeeltelijk vernieuwd, ook het design is ietwat aangepast. Op het eerste gezicht zou je dit niet zeggen aangezien de tablets nagenoeg hetzelfde lijken maar de nieuwe iPad is iets dikker en iets zwaarder dan de iPad 2. De iPad 2 had een dikte van maar 8.8mm, terwijl de nieuwe iPad 9.4mm dik is. Daarnaast is het gewicht van 601 gram naar 652 gram gegaan.

Het toegenomen formaat wordt vooral toegeschreven aan het feit dat Apple een veel grotere batterij in de iPad heeft weten te proppen; er zit maar liefst 70 procent meer ‘jus’ in vergeleken met de iPad 2. Deze extra jus is echter volledig nodig om het nieuwe retina beeldscherm aan te sturen en resulteert dus niet in een betere batterijduur in vergelijking met de voorganger. Op zichzelf is dat een prachtige prestatie want de iPad 2 heeft altijd al een benijdenswaardig batterijleven gehad, maar om het als verbetering te verkopen is nu gewoon lastig. Ditzelfde gaat op voor een ander onderdeel in deze review.

Aansluitingen

De iPad is niet een van de meest uitgebreide apparaten wanneer het op aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden aankomt. Je moet het dan ook doen met de eigen Apple connector, waar wel weer verloopstekkers naar onder meer USB, VGA en HDMI voor te krijgen zijn. Verder beschikt de nieuwe iPad ook dit jaar niet over een microSD card reader om het geheugen uit te breiden.

Dat er geen veranderingen zijn is niets om verbaasd over te zijn. Apple heeft van meet af aan duidelijk een paar keuzes willen maken voor de gebruikers van een iPad en ze staan er nu eenmaal niet om bekend graag terug te komen op de beslissingen. Ik denk persoonlijk dat de marges op iPads met meer geheugen enorm verschillen (als in: hoger zijn) met de standaard 16 GB uitvoering en dat Apple financieel dus ook weinig tot geen incentive heeft een geheugenuitbreiding optie te bieden. Voor verschillende andere aansluitingen zijn er altijd nog de accessories te verkrijgen.

Display

Het nieuwe retina display is verreweg het belangrijkste onderdeel van de nieuwe iPad. Niet alleen zorgt het Retina display met de hoge resolutie voor haarscherpe beelden, volgens Apple is de kleurverzadiging namelijk ook met 44 procent verbeterd, ik zou het omschrijven als merkbaar verbeterd. Om aan te geven hoe hoog de resolutie is vind je hieronder een tabel met resoluties van concurrenten.

Model Formaat Resolutie PPI
Nieuwe Apple iPad 9.7 inch 2048 x 1536 264
iPad / iPad 2 9.7 inch 1024 x 768 132
Acer Iconia Tab 700 10.1 inch 1920 x 1200 224
ASUS Transformer Pad Infinity 10.1 inch 1920 x 1200 224
Samsung Galaxy Note 10.1 10.1 inches 1280 x 800 149

Praten, filmen of schrijven over het beeldscherm is het meest lastige als het gaat om de nieuwe iPad – nog lastiger dan de verwarrende benaming van het apparaat – want het is echt iets dat je ‘moet zien om te geloven’. Ik kan rustig zeggen dat het verreweg het meest scherpe beeldscherm is dat ik ooit gezien heb en verreweg mijn favoriete beeldscherm is om naar te kijken, en dat is inclusief mijn TV, Macbook en meer.

Omdat Apple – net als bij de iPhone – heeft gekozen voor een simpele verdubbeling van het aantal pixels over de lengte en de breedte is het voor developers relatief simpel apps en content aan te passen aan deze hoge resolutie. In de afgelopen weken is dit ook al wel gebleken als je ziet hoeveel van de apps die ik dagelijks gebruik al zijn aangepast op het nieuwe scherm. Daarnaast wordt de meeste tekst die weergegeven wordt op de iPad toch al door een van de standaard functionaliteiten in iOS gerenderd en zul je dus zien dat teksten ook in non-retina apps er geweldig scherp uitzien.

De enorm scherpe teksten zijn een voordeel waar je snel aan went, en maakt het lezen een stuk beter op de nieuwe iPad. Toch is de vergelijking met een e-inkt reader nog steeds iets dat een iPad niet gaat winnen. Hoewel het minstens net zo scherp is als op e-inkt gaat het vooral om de wijze van verlichting bij de schermen. Waar een iPad scherm vanaf de achterkant belicht wordt en het licht dus ‘direct’ in je ogen schijnt weerkaatst een e-inkt scherm licht uit de omgeving. Het laatste is in mijn beleving een stuk minder vermoeiend voor mijn ogen dan het eerste. Het scherm is trouwens niet alleen scherper maar ook de weergave van kleuren is in mijn ogen sterk verbeterd, soms is het zelfs misschien ietwat over-saturated.

Het scherm is natuurlijk wel het allerbelangrijkste van een een tablet en merk ik na een kleine week gebruik dat ik ook echt niet meer terug naar een ‘oude’ iPad wil. Hoewel je door al dit soort reviews misschien met iets te hoge verwachtingen (oe, nu ga ik een magisch scherm zien!) een Apple reseller binnenloopt is het echt nieuwe scherm echt iets dat je pas opvalt na langer gebruik EN een vergelijking met andere apparatuur.

Geluid

De iPad heeft nog steeds een enkele speaker in de behuizing maar het volume dat het ding kan weergeven is wel toegenomen in vergelijking met het vorige model, en ongeveer gelijk aan het volume dat een iPad 1 kan weergeven. Ik ben meer dan tevreden over deze speaker maar grijp bij langer gebruik toch bijna altijd naar een van mijn Airplay mogelijkheden of een Bluetooth speaker. Voor het kijken van YouTube of snel een deuntje checken in Spotify is de speaker meer dan toereikend.

Camera’s

De camera aan de voorzijde van de nieuwe iPad is dezelfde als die we terugvinden op de iPad 2. Deze FaceTime camera is vooral geschikt voor videogesprekken, en het is teleurstellend dat Apple vind dat we dat in een gare kwaliteit leuk moeten vinden. Aan de achterzijde vinden we een 5 megapixel camera waarvan het grootste deel uit de iPhone 4s overgenomen is, de ‘optics’ van de laatste iPhone dus met de sensor van de iPhone 4. De iSight camera aan de achterzijde kan Full HD (1080p) video opnamen maken en beschikt over Auto-exposure, auto-focus, auto-face detection, edge-to-edge detail, AF-lock en een ingebouwde stabilisator.

Ik zal mezelf nooit durven omschrijven als iemand die verstand heeft van fotografie of videokwaliteit maar ben erg tevreden met de camera aan de achterzijde. De foto’s en video’s zijn indrukwekkend en doen niet onder voor menig high end smartphone camera (iOS of Android). De combinatie tussen de nieuwe camera, het enorm mooie scherm en apps als iPhoto en iMovie maakt de iPad opeens tot een verbazingwekkend interessant apparaat om foto’s of video’s mee te maken. Ja, je ziet er misschien een beetje als malle eppie uit tijdens het fotograferen of filmen maar dat is dan maar jammer. Ik zal over dit onderwerp binnenkort wat uitgebreider schrijven op tabletsmagazine.

Bekijk hier wat foto’s die genomenen zijn met de nieuwe iPad of klik hier voor een demo video.

3G/4G LTE

Een feature die Apple ook aan de nieuwe iPad heeft toegevoegd is 4G, oftewel LTE. Dit is een standaard voor nog sneller mobiel internet dan de 3G standaard die wij in Nederland momenteel gebruiken. In Nederland is nog geen 4G netwerk uitgerold en dat zal ook niet op hele korte termijn gebeuren, maar zelfs al zou dat gebeuren dan is de nieuwe iPad niet compatibel met de 4G frequenties die daarvoor aangewezen worden. Apple noemt de nieuwe iPads met 3G en 4G module wel iPad Wifi + 4G maar dat betekent voor ons Nederlanders dus gewoon 3G. Wel heeft Apple de nieuwe iPad geschikt gemaakt voor HSDPA+ (onderdeel van 3G) voor een download snelheid van maximaal 42Mbps.

De nieuwe iPad – review video

De nieuwe iPad – software

Besturingssysteem

Zoals gezegd draait de nieuwe iPad nog steeds op iOS. Apple heeft een kleine update doorgevoerd in de vorm van iOS 5.1 maar het besturingssysteem is over het algemeen gelijk aan dat wat we kennen van de iPad en de iPad 2. Misschien is het voor sommige kopers teleurstellend dat er op OS niveau niets nieuws te melden is, maar aangezien iOS verreweg het beste OS is voor een tablet mogen we nu ook niet al teveel klagen. Updates aan het OS zullen in de toekomst ongetwijfeld volgen en OTA (over the air) uitgerold worden.

Applicaties

Een van de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de applicaties komt voort uit de toevoeging van het Retina display. Dit display beschikt over een hogere resolutie dan de eerdere iPads en daardoor zullen ook de applicaties hiervoor geoptimaliseerd moeten worden. Apple spoort ontwikkelaars van apps aan hun applicaties (ook) aan te passen voor het Retina display en heeft haar eigen apps, zoals iMovie, iWork en Garage Band, inmiddels al een update gegeven.

Een gevolg hiervan is dat applicaties een stuk groter worden. Vormgeving van applicaties moet namelijk zowel in ‘normale’ resolutie voor de iPad 1 en iPad 2 als in hoge resolutie voor de nieuwe iPad meegestuurd worden. Zo is bijvoorbeeld de Keynote app van 115MB gegaan naar 327MB, Numbers van 109MB naar 283MB, Pages van 95MB naar 269MB en is iMovie zelfs ruim vijf keer zo groot door van 70MB naar 404MB te gaan. Ook applicaties van derden zullen groter worden. Dit kan een nadeel zijn wanneer je op je iPad 2 net genoeg ruimte over had en nu voor dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen gaat.

Het feit dat apps standaard iets meer ruimte in gaan nemen (het is trouwens lang niet altijd een verdubbeling, het hangt erg af van hoeveel illustraties gebruikt worden in een app) is er voor verantwoordelijk dat de nieuwe iPad al snel in de 32 GB smaak interessant wordt. Persoonlijk vind ik 16 GB gewoon te weinig en is de kleinste uitvoering waarschijnlijk alleen geschikt voor de mensen die hun tabletgebruik omschrijven als: “Ik browse gewoon een beetje, check mijn mail en speel soms een simpel spelletje’. Ga je de nieuwe camera gebruiken, speel je graag wat van de premium 3D spellen, sla je muziek en films op of wil jij alle gratis content uit iTunes U veilig stellen dan kom je toch als snel bij de grotere (en duurdere) uitvoering terecht.

iOS en de standaard apps zijn ondertussen al bij veel mensen bekend, en ik zal dan ook niet al te veel tikken over de standaard uitvoering. De iPad wordt vrij compleet geleverd maar om echt plezier te hebben met het ding moet je toch al gauw op het blauwe App Store icoontje tikken.

De nieuwe iPad – prestaties

Twee van de verbeteringen in de iPad worden bijna volledig gecounterd door de vraatzucht van het nieuwe beeldscherm. Ik heb het natuurlijk over die veel grotere batterij en de nieuwe A5x processor. Waar bij batterijleven eigenlijk geen verschil te merken is (heel misschien is de nieuwe iPad zelfs iets ‘minder’, maar dat is voor mij nog te vroeg om echt met zekerheid te durven zeggen) houdt de nieuwe processor met 4 grafische kernen (alsof iemand dat weg zegt) toch net iets over. De nieuwe iPad is sneller als het gaat om het opstarten van en switchen tussen apps maar biedt verder een vergelijkbare ervaring met de iPad 2. Gelukkig was langzaam nooit iets dat bij mij opkwam als ik dacht aan de iPad 2 dus heel erg is dit niet.

Er is de afgelopen weken ook vrij veel aandacht geweest voor het feit dat de nieuwe iPad wat warmer wordt tijdens gebruik. Opvallend was dat vooral vaak een verkeerde term gebruikt werd tijdens deze beschrijvingen, namelijk ‘heet’. Het is wat mij betreft volkomen onzin dat de nieuwe iPad heet wordt tijdens gebruik. Ik heb regelmatig erg intensief met het apparaat gewerkt – zowel met en zonder voeding – en hoewel de nieuwe iPad merkbaar warmer (niet heter!) is dan zijn voorganger kan ik het niet als enorm vervelend omschrijven. Dat gezegd hebbende is het wel jammer want het neemt wel iets van de illusie weg dat het een magisch stukkie glas met internetverbinding is.

De nieuwe iPad – conclusie

Dan zijn we eindelijk toe aan het meest lastige onderdeel van deze review, de conclusie. Juist omdat de iPad eigenlijk nog steeds geen serieuze concurrentie heeft is het lastig om hier met een paar mooie zinnen mijn mening uiteen te zetten, maar ik zal mijn best doen.

De nieuwe iPad is verreweg de beste tablet op de markt.

De nieuwe iPad is marginaal beter dan de iPad 2.

De nieuwe iPad bewijst dat er zelfs door Apple concessies gedaan moet worden als het gaat om techniek in een klein pakketje proppen. Dit is een van de zeldzame voorbeelden waar een apparaat niet alleen dikker (niet merkbaar) maar ook zwaarder (wel merkbaar) en warmer wordt tijdens gebruik (ook merkbaar), allemaal om een nieuwe (geweldig mooi) scherm aan te kunnen sturen.

De nieuwe iPad kan in mijn beleving het best gezien worden als configuratie optie in plaats van een totaal nieuwe product, en aangezien de naamgeving en het feit dat de iPad 2 op de markt blijft denk ik dat Apple misschien iets soortgelijks denkt. Als je in de markt bent voor een premium tablet die je de best mogelijke ervaring kan bieden is de iPad de beste keuze, of het nu een 2 of ‘3’ is. Als je eenmaal voor een iPad kiest zijn er keuzes die je tussen de 399 euro en 799 euro lichter kunnen maken. Aan de ‘lage’ kant van het spectrum zit de iPad 2 met een prima scherm, OS, processor en design. Aan de hoge kant zit de nieuwe iPad met een geweldig scherm, een camera die je gaat dwingen ‘voor lul te staan’ , een even mooi OS design en een net iets rappere processor.

Upgraden vanaf een iPad 2 lijkt mij iets dat vooral is voorbehouden aan de echte fans met een mooi stukje besteedbaar inkomen, maar voor de ‘normale’ mensen is de beste tablet op de markt nu te verkrijgen vanaf 399 euro en kan voor 80 euro meer het mooiste scherm ter wereld meegeleverd worden.

Bekijk ook mijn review van 3 covers voor de nieuwe iPad

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend Retina Display
  • Goede camera aan de achterzijde
  • Stabiel en gebruiksvriendelijk iOS

Minpunten
  • Dikker dan zijn voorganger

  • Warmer tijdens intensief gebruik
  • Zwaarder dan zijn voorganger

Reacties (2)