Review: Asus ZenPad S 8.0 (Z580C)

13 november 2015 + 10 minuten 1 Reacties
Asus ZenPad S 8.0-review-FEATURE

In deze review kijken we naar de Asus ZenPad S 8.0 (Z580C), voorzien van een 8-inch hoge resolutie display, een Intel-processor en Android 5.0 Lollipop.

Asus is een fabrikant die ervoor verantwoordelijk is dat Android-tablets steeds goedkoper zijn geworden. Natuurlijk is Asus daar niet alleen voor verantwoordelijk, voor concurrentie heb je meer dan een partij nodig. Maar de kwaliteit van de producten die ze hebben weten uit te brengen op lage prijspunten heeft de markt de afgelopen twee jaar volledig opengegooid. Recent keken we we naar de Asus ZenPad 8.0, een goedkope 8-inch tablet. Vandaag kijken we naar de Asus ZenPad S 8.0 (Z580C), en zien we wat je kunt kopen als je Asus 100 euro meer laat investeren in een toch al knappe tablet.

Asus ZenPad S 8.0 – specificaties

Asus ZenPad S 8.0 (Z580C)
Scherm 8-inch 2048 x 1536
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3580 2.3GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB 1x USB-C
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Ja
Camera’s 5MP voor 8MP achter
Accu 15.2 Wh Lithium Polymer

Zoals je aan de specificaties kunt zien hebben het hier over een serieuze tablet. Intel heeft de laatste jaren zoveel stappen gemaakt als het gaat om mobiele processoren dat je je echt niet meer hoeft te schamen voor een tablet met deze krachtbron. Qualcomm is nog steeds een partij voor de gamingmarkt maar de rest van de wereld kan prima voort met een Intel-processor. Deze tablet is verkrijgbaar in het zwart en in het wit, maar un tegenstelling tot de goedkopere variant zijn hier geen losse kleurrijke covers voor te verkrijgen.

Asus ZenPad S 8.0 – hardware en design

De Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) is dun en licht. De achterkant heeft een metalen plaat met een geborstelde afwerking, met een als leer aanvoelende strip die wat extra grip biedt aan de tablet. De bouwkwaliteit voelt zonder meer solide aan. Het acht-inch scherm aan de voorkant wordt beschermd door een glasplaat, een glasplaat die voorzien is van een vingerafdrukwerende coating. Juist die coating is één van de verschillen die opvalt op het moment dat je net wat meer uitgeeft.

De usb type-c-aansluiting vind je aan de korte kant onderaan, en is opvallend genoeg niet in het midden maar rechts geplaatst. De volume- en aan/uit knop zit aan de lange rechter zijkant en de microSD-kaartlezer vind je daar tegenover, onder een klepje.

Display

Het scherm in de Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) heeft een hoge resolutie van 2048 x 1536 pixels, een 2K scherm dus. Op 8-inch is dat een pixeldichtheid die zo hoog is dat teksten extreem scherp zijn en er veel details te zien is in foto’s. Zelfs de meeste scherpe ogen zullen moeite hebben de pixels op individuele basis te herkennen.

Natuurlijk zijn ook andere randvoorwaarden die het scherm goedmaken helemaal in orde; denk hierbij aan contrast, kleurweergave en schermhelderheid. Ook buitenshuis en in feller verlichte omgevingen is het scherm goed leesbaar door de hoge helderheid. Als je deze elementen samen met de resolutie en de glasplaat die dichtbij het scherm ligt neemt heb je alle ingrediënten voor een supergoed scherm.

Connectiviteit

Als we kijken naar de beschikbare aansluitingen op deze tablet dan is het al snel duidelijk dat het hier over een prima pakket hebben. Het meest opvallende aan de beschikbare aansluitingen is de usb type-c-poort, die al met al toch wat tractie lijkt te krijgen in de markt. Deze meest moderne variant van de usb-aansluiting geeft een hoop mogelijkheden om data te vervoeren, bijvoorbeeld beeld via usb (een alternatief voor HDMI) en heeft als grote voordeel natuurlijk de symmetrische connector, waardoor het dus niet meer uitmaakt hoe je de kabel in de tablet steekt.

De Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) beschikt verder over een geheugenkaart-lezer zodat het interne geheugen uitgebreid kan worden, dit blijft een van de grootste voordelen als we kijken naar Android-tablets. Een moderne wifi-chip en Bluetooth-ondersteuning maken het pakket af. GPS en NFC missen helaas op deze tablet.

Speakers

De speakers op deze Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) zitten aan de voorkant en dat heeeft natuurlijk de nodige voordelen als het gaat om audiokwaliteit. We hebben eigenlijk niks te klagen op dit gebied. Zelfs wanneer het volume hoger gezet wordt is er geen sprake van storende vorming en is deze tablet meer dan prima bruikbaar voor het luisteren van muziek of bekijken van video’s. Op het moment dat je een externe speaker aan wilt sluiten kun je gebruikmaken van de 3,5 mm koptelefoonaansluiting of Bluetooth.

Camera’s

De acht megapixel camera is nou niet echt iets om over huis te schrijven, de resulterende foto’s zijn niet storend slecht of onbruikbaar maar mooi is anders. Uiteindelijk blijven we erbij dat een camera op een tablet er in de meeste gevallen alleen is in noodsituaties of om goed te ogen op de specsheet. De webcam aan de voorkant van de tablet doet dan wel weer prima dienst en is meer dan geschikt voor videogesprekken of selfies.

Accuduur

Tot nu toe zijn we meer dan positief over deze tablet, maar aan elk feest komt een eind. Helaas valt de accuduur op papier met 8 uur een klein beetje tegen. In de praktijk komen niet heel veel verder dan 5 of 6 uur. Natuurlijk is dat voor de meeste mensen meer dan genoeg om een volledige dag te kunnen spelen met een tablet, maar de huidige lat ligt gewoon hoger in de markt. Het moet wel gezegd worden dat het opladen via de usb type-c-poort snel gaat en je met ongeveer anderhalf uur weer een volledige accu tot je beschikking hebt.

Asus ZenPad S 8.0 – software

De Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) draait op Android en komt standaard met Android 5.0 Lollipop. Dit is één van de meest recente versies en, zeker in combinatie met de goedkeuring van Google, heb je toegang tot alle apps, diensten en voordelen die Android te bieden heeft.

De Asus ZenUI-skin die over Android ligt laat zich typeren door zachtere kleuren, vierkante icoontjes en een paar eigen widgets. Na een goed aantal jaar zijn de Asus-apps ook meer dan aardig ontwikkeld, waar vooral de notitie-app Supernote een goed voorbeeld van is.

Maar er zijn ook andere apps zoals een ToDo-lijstjes maker en een cloud-opslag managementsysteem. Ook het notificatie- en instellingenmenu is voorzien van een afwijkende lik verf. Het notificatie- en instellingenmenu is in deze versie van ZenUI overigens wel weer in de standaard twee delen te vinden, maar beiden zijn wel voorzien van een afwijkend thema en de nodige quick toggles. Al met al is het één van de zwaardere skins beschikbaar op Android en zal niet iedereen gecharmeerd zijn van de aanpassingen die gedaan zijn aan het standaard thema van Android 5.0 Lollipop. Zoals je waarschijnlijk weet is het niet zomaar mogelijk om een skin te verwijderen maar kunt je wel je eigen launcher kiezen (en als standaard maken) waardoor het probleem van een zware skin prima te overkomen valt.

Asus ZenPad S 8.0 – in gebruik

De Asus ZenPad S 8.0 (Z580C) is een erg fijne tablet om te gebruiken, vooral het scherm gooit hoge ogen. De ietwat vierkante beeldverhouding maakt ook dat deze tablet erg geschikt is voor zaken zoals browsen op internet, verwerken van e-mail, social media en het lezen van bijvoorbeeld digitale tijdschriften. Natuurlijk is deze beeldverhouding in theorie iets minder geschikt voor het kijken van video’s, maar dat is met een 8-inch scherm waarschijnlijk ook niet de belangrijkste taak van de tablet.

De goedkopere variant van deze 8-inch tablet biedt interessante accessoires en mogelijkheden om het pakket te personaliseren, Helaas zijn die mogelijkheden niet beschikbaar voor deze duurdere variant. Dit vinden we erg jammer en ondanks dat deze versie luxer aanvoelt en ontegenzeggelijk een beter scherm heeft weten we niet zeker of het de 100 extra op het prijskaartje goedmaakt. Zoals bij zoveel Android-producten komt het waarschijnlijk op persoonlijke voorkeur aan.

Prestaties

Over de prestaties van deze tablet hebben we niets te klagen. Zoals gezegd heeft Intel grote stappen gemaakt en behoren de chips van het bedrijf inmiddels bij de beste mobiele processoren. Als we kijken naar specialistische toepassingen zoals games of pure 3D rendering dan zijn er ongetwijfeld betere, krachtigere, en vooral ook dure opties in de markt maar Intel weet met de huidige generatie Atom-processoren de juiste balans te vinden. Wij verwachten dan ook dat de ietwat tegenvallende accuduur meer te maken heeft met accucapaciteit dan met een te grote vraag van energie vanuit de processor.

Asus ZenPad S 8.0 – conclusie

Luxe producten zijn vaak gewoon heel erg fijn om te hebben, en zijn luxe omdat ze meer bieden dan je eigenlijk nodig hebt. Dit gaat goed op voor deze Asus ZenPad S 8.0 (Z580C). De goedkopere variant van de ASUS ZenPad is waarschijnlijk voor de meeste mensen meer dan genoeg als fijne huis tuin en keuken tablet. Maar voor de gebruikers die net wat meer willen en erg graag naar indrukwekkend scherm kijken heeft Asus voor 100 euro extra een mooie optie. We blijven het jammer vinden dat hier minder accessoires voor beschikbaar zijn, maar dat is natuurlijk nog wel iets dat in de toekomst kan veranderen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi hoge resolutie scherm
  • Goede speakers
  • Solide bouwkwaliteit

Minpunten
  • Accuduur valt wat tegen

  • Zware Android-skin
  • Minder accessoires beschikbaar

Reacties (1)