Review: Asus Zenfone 3 (ZE552KL)

22 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
asus-zenfone-3-foto-1

Asus brengt dit jaar voor het eerst zijn smartphones naar Nederland. De Asus Zenfone 3 beschikt over een 5,5"-scherm en Android 6.0. Hoe bevalt dit toestel van 399 euro?

Asus Zenfone 3 – specificaties

Asus Zenfone 3
Scherm 5,5-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 625
RAM 4GB
Opslaggeheugen 64GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 8 megapixel voor, 16 megapixel achter
Accu 3.000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Asus Zenfone 3 heeft niet de beste specificaties van dit moment, maar dat betekent niet dat de specs slecht zijn. Met 4 GB aan werkgeheugen heb je meer dan genoeg ram om mee te werken en ook de Qualcomm Snapdragon 625 stelt in de praktijk niet teleur. Op papier is de processor wel minder krachtig dan bijvoorbeeld de Snapdragon 810 of hoger, maar daar merk je tijdens het gebruik weinig van. De cpu is behoorlijk energiezuinig en kan, dankzij de acht kernen, ook heel goed omgaan met meerdere taken tegelijkertijd.

Daarnaast wordt het toestel geleverd met 64 GB aan interne opslagruimte. Wanneer je de ruimte van het besturingssysteem en de al geïnstalleerde apps daar vanaf haalt, houd je bijna 52 GB over. Dat is niet verkeerd en zeker niet weinig. Mocht het wel te weinig zijn, dan is het nog altijd mogelijk een micro-sd-kaart te gebruiken om de ruimte uit te breiden. Die kaart kan echter niet oneindig groot zijn natuurlijk: Asus raadt aan niet meer dan 128 GB te gebruiken. Maar of je dat dus nodig hebt is een tweede, zeker met alle clouddiensten.

Asus Zenfone 3 – hardware en design

Qua design lijkt de Asus Zenfone 3 ontzettend veel op wat we tegenwoordig zien. Van veraf kun je zelfs denken dat je met een Samsung-toestel te maken hebt, helemaal wanneer het toestel met zijn scherm naar beneden op tafel ligt. Dat is op zich niet erg: Samsung maakt mooie smartphones, dus is het niet vreemd wanneer andere fabrikanten designelementen overnemen. De Zenfone 3 heeft een glazen achterkant en een metalen frame en voelt iets zwaarder aan dan soortgelijke telefoons, maar is daarom ook wat steviger in de bouwkwaliteit.

Onder het scherm zitten drie knoppen. Dit zijn aanraakgevoelige knoppen, zoals je die ook op andere phablets en smartphones tegenkomt. Het nadeel van deze knoppen is dat ze niet oplichten in het donker, waardoor het voor kan komen dat je tussen deze knoppen aan het drukken bent. Het is ook even wennen dat die aanraakgevoelige knopjes direct in het glas verwerkt zitten en geen bobbels hebben. Dat is dus dubbel zo zuur in het donker, maar na verloop van tijd weet je ongetwijfeld waar de drie knoppen zitten.

Op de achterkant treffen we een aantal dingen aan, zoals de camera en de flitser. De camera op de achterkant steekt een beetje uit. Ook zien we hier de rechthoekige vingerafdrukscanner. We zijn blij dat die scanner op de achterkant zit, omdat dat naar ons idee een logischere plek is dan de voorkant. Je houdt je toestel vaak toch tegen met één vinger aan de achterkant, dus is het logischer om op die plek – waar je het toestel tegenhoudt – de vingerafdruklezer te plaatsen. Rechts bevinden zich de knoppen voor het volume en het in- en uitschakelen van het toestel; onderop zit de usb-type-c-poort.

Display

Het 5,5″-display van de Asus Zenfone 3 beschikt over een full hd-resolutie (1.920 bij 1.080 pixels). Dat zorgt voor een pixeldichtheid van ruim 400 pixels per inch, dat op zijn beurt zorgt voor een helder en gedetailleerd scherm. De kleuren op het scherm zijn levendig en onder meer video’s in hoge resoluties komen goed tot hun recht. Het scherm kan ook behoorlijk helder gezet worden (tot 600 nits), waardoor je met gemak kunt zien wat er op het scherm gebeurt wanneer er veel zonlicht is. Ook is er een ingebouwde filter voor het blauwe licht.

Connectiviteit

We hebben net al even wat opties genoemd, zoals een micro-sd-kaart en de usb-type-c-poort. Met die poort is het mogelijk het toestel op te laden via de meegeleverde lader. Daarnaast is er ondersteuning voor wifi, 3g/4g-netwerken en bluetooth (4.2). Verder beschikt de Asus Zenfone 3 over gps, een accelerometer, digitaal kompas en een gyroscoop. Ook kan er een koptelefoon worden aangesloten op het toestel. De aansluiting daarvoor zit aan de bovenkant. Daarnaast is het mogelijk om twee sim-kaarten in het apparaat te stoppen.

Speakers

Naast de usb-type-c-poort zit een mono-speaker. Wanneer je hier niet teveel van verwacht, klinkt het geluid prima. Je kunt er prima mee op luidsprekerstand bellen of een YouTube-video mee bekijken. De hoge tonen komen beter door dan de andere tonen, maar dat is niet gek in een apparaat van dit formaat. Het geluid wordt pas echt goed wanneer je er een koptelefoon of speaker op aansluit. Maar wanneer je dus even snel een video aan iemand wil laten zien, dan volstaat de speaker. Niet van hoge kwaliteit, maar wel gewoon goed te gebruiken.

Camera’s

De twee aanwezige camera’s maken prima foto’s. De foto’s zijn niet van de beste kwaliteit (check deze review voor wat voorbeelden gemaakt met het toestel), maar kunnen ermee door wanneer je foto’s wil maken in het park, een pretpark, in huis of allerlei andere goed belichte plekken. In het donker worden de foto’s al wat korreliger, maar ligt de kwaliteit nog wel iets hoger dan gemiddeld het geval is voor toestellen van deze prijs. De acht megapixel-camera aan de voorkant is ook het beste te omschrijven als ‘prima’ en maakt foto’s en video’s van gedegen kwaliteit.

Accuduur

De Asus Zenfone 3 beschikt over een riante accu. Wanneer je er niet de hele tijd mee bezig bent kan de smartphone met gemak twee dagen meegaan op een volle accu. Het ligt er natuurlijk geheel aan wat je met de telefoon doet. Bekijk je constant video’s, dan zal de accu sneller leeg gaan. Maar wanneer je zo nu en dan wat opzoekt of even iemand belt of een berichtje stuurt, dan zul je deze twee dagen met gemak kunnen halen. De Doze-modus in Android 6.0 (en later 7.0) helpen daar ook aan mee, door achtergrondprocessen te minimaliseren.

Asus Zenfone 3 – software

Aanvankelijk wordt de smartphone geleverd met Android 6.0 Marshmallow. Maar tijdens het testen hebben we Android 7.0 Nougat binnen kunnen halen. Qua uiterlijk is er niet heel veel veranderd, maar de tweaks die zijn doorgevoerd waren welkom. Het uiterlijk is minder schreeuwerig, maar niet minder onoverzichtelijk. Vooral de opties in het snelle menu (dat menu dat je naar beneden trekt vanaf de statusbalk) is er niet veel duidelijker op geworden. De knoppen zijn nog steeds groot en presenteren de info niet altijd even goed.

Daarnaast is het zo dat er echt heel veel applicaties op geïnstalleerd staan wanneer je het toestel net uit de doos haalt. Het idee erachter is altijd goed bedoeld: hoe meer software erop staat, hoe minder je misschien zelf hoeft te regelen. Het voordeel van Android is dat je juist zelf veel kunt regelen. In totaal worden er alleen al 27 apps van Asus meegeleverd, los van de apps van andere aanbieders. Dat is gewoon heel veel. Slechts een paar zijn handig, zoals de Mobile Manager. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel ruimte vrijmaken op je toestel.

Asus Zenfone 3 – in gebruik

De smartphone ligt lekker in de hand. De achterkant is wel glad, maar we hebben het toestel daardoor niet sneller laten vallen. Wat vooral bevalt is dat het toestel iets zwaarder is dan gemiddeld, waardoor je hem ook voor het idee beter vast hebt. Tijdens onze testperiode kregen we een nieuwe versie van het ZenUI aangeboden (de Android-skin van Asus), die is gebaseerd op Android 7.0 Nougat. Het toestel wordt nog niet geleverd met deze software, maar kan dus wel meteen (of kort na de aankoop) worden gedownload.

Hier in Nederland kennen we dat ZenUI voornamelijk van de tablets die Asus heeft uitgebracht. En ook op een kleiner toestel werkt het prima, al kan de softwareschil dus nog wat onoverzichtelijk overkomen. Zelf zijn we verwend met de vanilleversie van Android (op onze Nexus-modellen), dus wat dat betreft hebben we een goed referentiekader. Het is even wennen geweest, aangezien sommige dingen op andere plekken staan en het snelle menu hele grote knoppen heeft wat het overzicht niet ten goede komt. Dat vergt dus nogal wat tijd.

Bellen met de Asus Zenfone 3 gaat heel goed. Het toestel verliest de verbinding niet en de beller aan de andere kant is altijd helder te verstaan. Ook kan die beller aan de andere kant jou goed horen, wat natuurlijk niet misstaat in een telefoongesprek. Het is ook fijn dat het toestel lekker snel opgeladen is (ondanks de grote accu) dankzij usb-type-c en dat er genoeg ruimte is voor andere games en apps. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is wat ons betreft goed, al moet je wel even goed opletten bij het uitzoeken van een hoesje.

Prestaties

Nee, de Qualcomm Snapdragon 625 is niet de beste processor van dit moment – maar daar merk je in de praktijk zo goed als niets van. Surfen over het internet gaat sneller, apps reageren niet traag en je kunt er prima op gamen. Ben je nog steeds bezig met het vangen van Pokémon? Dan kun je dat ook prima doen op de Asus Zenfone 3. Daarnaast wordt het toestel niet snel warm wanneer je games speelt die grafisch intensief zijn. Over het algemeen is de processor dus niet alleen energiezuiniger, maar ook nog eens capabel voor dagelijks gebruik.

Asus Zenfone 3 – conclusie

Asus levert met de Zenfone 3 een stijlvolle telefoon af, die ook nog eens beschikt over goede specificaties. Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 625 en 4GB aan werkgeheugen aan, en samen zorgen ze voor een snelle ervaring. Er is genoeg kracht aanwezig voor apps die je dagelijks gebruikt en je kunt er ook prima grafisch intensieve games mee spelen. Daarnaast beschikt het model over een kleurrijk scherm dat afbeeldingen met hoge details kan weergeven en leveren de camera’s ook prima werk af, al is het niet van de hoogste kwaliteit.

Twee sleuven voor een sim-kaart, usb-type-c en een vingerafdrukscanner maken het plaatje eigenlijk wel compleet. Om over de update naar Android 7.0 Nougat, in de vorm van het nieuwe ZenUI, nog maar te zwijgen. Maar laten we ook niet de formidabele accu en het feit dat het toestel niet snel warm wordt vergeten. Er valt eigenlijk weinig te bekritiseren, op de aanraakgevoelige toetsen en de hoeveelheid bloatware na. Het is een capabel en gebruikersvriendelijk toestel voor een mooie prijs; maar voor een paar tientjes meer heb je ook al een OnePlus 3…

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Solide toestel, mooi design
  • Kleurrijk en gedetailleerd scherm
  • Specificaties en connectiviteitsopties

Minpunten
  • Grote hoeveelheid bloatware

  • Aanraakgevoelige toetsen
  • Camerakwaliteit

Reacties (0)