Asus Transformer Book T100HA – specificaties
Asus Transformer Book T100HA | |
---|---|
Scherm | 10,1 inch, 1280 bij 800 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Atom x5-Z8500 |
RAM | 2GB-4GB |
Opslaggeheugen | 32GB-64GB-128GB |
SD | Ja, microSD |
HDMI | Ja |
USB | USB 3.1, USB 2.0 en microUSB |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | Twee megapixel voor, vijf megapixel achter |
Accu | 30 Wh Lithium Polymer |
Specs
De Asus Transformer Book T100HA is in verschillende configuraties verkrijgbaar. Zoals je hierboven kunt zien, bestaan er versies met 2GB en 4GB aan werkgeheugen. Qua opslaggeheugen valt er ook nog genoeg keuze te maken. Dit betekent echter wel dat er ook verschillende prijzencombinaties aanwezig zijn. Het recensie-exemplaar dat wij hebben ontvangen heeft 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan intern geheugen en die gaat weg voor 299 euro in de winkel. Hoe meer RAM en intern geheugen je wil, hoe meer je ervoor zult moeten betalen.
Hoewel processors vaak onderling moeilijk te vergelijken zijn, kun je wel stellen dat de Intel Atom x5-Z8500-processor ergens in het midden valt van de Intel Atom-lijn. Het is dus niet de beste, maar zeker ook niet de slechtste chip die je zult vinden. De chip is er wel toe in staat de tablet nét even dat beetje extra processorkracht te geven wanneer het nodig is (het aantal GHz wordt dan automatisch verhoogd met 0,8). Dankzij de quadcore-processor kunnen er in elk geval meerdere (lichte) taken tegelijkertijd en moeiteloos worden uitgevoerd.
Display
Een terugkerend thema bij de Transformer Book-lijn is het tegenvallende scherm. Nee, voor Windows 10 heb je in wezen geen full hd- of zelfs beter scherm nodig. Maar wanneer je resolutie 1280 bij 800 pixels is op een scherm van 10,1 inch, dan houd je wel een lage pixeldichtheid van 150 pixel per inch over. Nogmaals: voor Windows 10 maakt het niet uit, vanwege het design, maar wanneer je foto’s of video’s bekijkt, of games speelt, dan gaat het wel opvallen. Het scherm tovert geen superscherpe beelden tevoorschijn en is eigenlijk ondermaats te noemen.
Dat is wanneer je puur objectief naar en naar de specs van de display kijkt. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je met de tablet van plan bent. Wil je hem gebruiken als tekstverwerker, in het meegeleverde Microsoft Word of in de browser (WordPress), dan zul je weinig merken van de mindere schermkwaliteit. Zoek je een tablet waar je onderweg veel films op wil gaan kijken, dan doe je er misschien beter aan voor een andere te gaan.
Asus Transformer Book T100HA – hardware en design
Als je dus kijkt naar de specs, dan krijg je geen high-end-model voor z’n prijs. Wel krijg je een tablet die er best mooi uitziet en stevig is qua bouwkwaliteit. De tablet en het scherm voelen solide aan en ook alle verbindingsopties zijn goed en duidelijk gepositioneerd. Wanneer je de tablet in zijn toetsenbord zet, dan zit de aan- en uitknop aan de bovenkant en bevinden de USB-poorten zich aan de rechterkant van het apparaat en dat is allemaal prima. De speakers zitten aan de achterkant – meer over de kwaliteit later in deze recensie.
Toetsenbord
Over het toetsenbord hebben we maar weinig goede woorden. De knoppen en de body van het bord voelen heel goedkoop aan en dat heeft alles te maken met het materiaal dat gebruikt wordt. Het model dat wij hebben ontvangen had ook nog eens een vastzittende spatiebalk, die later met wat moeite los wist te komen. Voor een accessoire dat eigenlijk bestaansrecht aan deze tablet geeft, is die toch ondermaats. Deze tablet gebruik je in plaats van je eigen pc, wanneer je er op een moment geen toegang tot hebt – dan moet je wel lekker kunnen typen.
Dan hebben we het nog niet eens over de ruimte en de positionering van de toetsen op het toetsenbord gehad. Daar kun je niet heel veel over kwijt: het scherm is klein, dus dat bord is ook klein – daar zul je niemand over horen. Wel heeft het bord twee positieve aspecten. Aan de rechterkant zit een extra usb-poort, waar je bijvoorbeeld een muis op kunt aansluiten. Ook is het zo dat het toetsenbord vastklikken en losmaken heel gemakkelijk gaat, dankzij de magnetische strip aan de binnenkant van de rand waar je de tablet op kunt neerzetten.
Daarnaast is er wederom een trackpad aanwezig, in het midden en aan de onderkant van het bord. Je hoeft die usb-aansluiting dus niet eens te gebruiken voor een externe muis. Deze pad werkt prima en registreert de input goed. Wat even wennen is, is het feit dat de knoppen in de trackpad zelf zitten – maar dat is heel persoonlijk. Je doet er sowieso altijd goed aan zo’n toetsenbord en trackpad zelf uit te proberen voordat je overgaat op de aanschaf, aangezien typen op het toetsenbord en navigeren met een pad voor iedereen anders is.
Connectiviteit
Qua connectiviteit en andere aansluitingen zit het wel snor met de Asus Transformer Book T100HA. De tablet is voorzien van 802.11 a/b/g/n Wi-Fi en Bluetooth versie 4.0 en kan dus zodoende aan de meeste apparaten in huis worden aangesloten die dezelfde verbindingen ondersteunen. Daarnaast is er ook een 2-in-1-kaartlezer aanwezig (voor microSD of microSDXC), evenals een koptelefoonaansluiting, usb 2.0-poort, usb type-c-poort, micro-usb-aansluting (voor het opladen) en als laatste een microHDMI-aansluiting.
Speakers
Van de speakers hoef je weinig te verwachten. Er komt een redelijk geluid uit. Bekijk je vaak YouTube-video’s bijvoorbeeld, dan zit je wel goed. Er is geen diepe bass aanwezig en ook de hogere tonen zullen te snel wegvallen, waardoor je een marginaal tot gemiddeld geluid overhoudt. Het helpt ook niet dat de speakers zich op de achter- en onderkant van het apparaat bevinden. Het geluid komt niet direct bij de luisteraar binnen en dat is altijd jammer. Wanneer je de tablet los en verticaal gebruikt, komt het geluid zelfs nog maar van één kant.
Camera’s
Over de camera’s kun je eigenlijk hetzelfde zeggen. Het zijn niet de beste modules die je in een tablet of laptop zult vinden en lijken alleen aanwezig te zijn om te kunnen vertellen dat er camera’s aanwezig zijn. Zowel de twee als de vijf megapixel-camera maken foto’s vol met ruis en presteren niet goed, zeker ook in situaties met weinig licht. Ten opzichte van het vorige model is het wel zo dat er nu op z’n minst een camera aan de voorkant aanwezig is. Maar je zult die, net als wij, waarschijnlijk niet vaak gebruiken. Foto’s maken met tablets is toch omslachtig. Een videogesprek voeren kan, mits de ruimte goed verlicht is.
Accuduur
Omdat de tablet beschikt over een micro-usb-aansluiting, kun je andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een moderne smartphone, in een mum van tijd opladen. Helaas is datzelfde niet te zeggen over de batterij van de tablet zelf. Het duurt enkele uren voordat die accu volledig is opgeladen en dat is jammer, helemaal wanneer je snel extra stroom nodig hebt. Daarentegen gaat het apparaat wel negen tot twaalf uur mee (afhankelijk van wat je doet natuurlijk) en daar kunnen we dan ook alleen maar heel positief over zijn. Dat is nog steeds erg lang.
Asus Transformer Book T100HA – software
Het is goed om te zien dat de Asus Transformer Book T100HA direct geleverd wordt met Windows 10. Dat scheelt aanzienlijk veel tijd, aangezien je dan niet op de upgrade van Windows 8.1 naar Windows 10 hoeft te wachten, wat soms wel drie of vier uur in beslag kan nemen. Het systeem instellen is zo gebeurt een ook het installatieproces heb je zo gedaan, dat ging lekker soepel. Enkele problemen die je tegen kunt komen tijdens de installatie worden vrijwel allemaal opgelost wanneer het systeem helemaal klaar is met installeren.
Qua bloatware (vooraf geïnstalleerde applicaties die een fabrikant meelevert) kun je je borst natmaken. Er staan meer dan genoeg apps op die je nooit zult gaan gebruiken en waarvoor je soms diep in de instellingen moet duiken om die eindelijk eens uit te zetten (niet alles kan verwijderd worden). Wat we wel handig vonden, is dat Word, Excel en PowerPoint al waren geïnstalleerd. Ook dat betekent tijdswinst, aangezien dit toch wel veelgebruikte programma’s zijn voor het verwerken van tekst, maken van berekeningen en produceren van presentaties.
Windows 10 loopt zelf verder soepel op de hardware, ook al hadden wij het 2GB RAM-model. Alledaagse taken worden snel uitgevoerd en ook dingen als het startmenu laden gaat behoorlijk snel (met het 4GB RAM-model zullen de taken ongetwijfeld net even wat soepeler lopen). Wanneer je op zoek bent naar een Windows-tablet, dan krijg je nu alleen nog maar met de nieuwste versie te maken. Dat is op zich prima, omdat Windows 10 goed werkt en een hoop instellingen overzichtelijk weet aan te bieden. Qua prestaties echter…
Asus Transformer Book T100HA – in gebruik
Hoewel Windows 10 als besturingssysteem wel goed functioneert, zul je al snel merken dat andere software moeite heeft met functioneren. de Asus Transformer Book T100HA wordt dan soms langzaam en die traagheid kan ervoor zorgen dat er soms ook voor een lag wordt gezorgd qua input. Wanneer het apparaat dan moet gaan berekenen wat te doen binnen de app, terwijl je iets anders activeert, dan kun je best een kopje koffie gaan zetten. Dat merkten we met de iets zwaardere apps – Office-apps en browsers werken gelukkig wel prima.
Prestaties
De prestaties van deze tablet zijn dus niet om over naar huis te schrijven – niet wanneer je van plan bent om ietwat zwaardere applicaties te gaan draaien of te veel applicaties naast elkaar te gebruiken. De combinatie Chrome, Excel en de meegeleverde Photoshop-app zorgt er al voor dat de tablet moeite heeft met functioneren en dat is zonde (en net wat ik bijvoorbeeld dagelijks nodig heb om te kunnen werken – waar ik ook ben). Gaming op deze tablet raden we gewoonweg af, vanwege het gebrek aan processorkracht en werkgeheugen – behalve games die weinig van de hardware vergen dan.
Asus Transformer Book T100HA – conclusie
Wanneer je de Asus Transformer Book T100HA vergelijkt met zijn voorganger dan kunnen onomstotelijk vaststellen dat er een hoop vooruitgang is geboekt. Maar wanneer je kijkt naar de markt en de 2-in-1-tablets in dezelfde prijsklasse, dan valt de T100HA toch tegen. Doordat Asus ditmaal voor aluminium heeft gekozen in plaats van plastic en er een betere cpu aanwezig is, is het wellicht de aanschaf waard wanneer je de voorganger nog thuis hebt liggen en je per sé een nieuwe Transformer Book van hetzelfde formaat wil hebben.
Voor de rest is de tablet moeilijk aan te bevelen voor iedereen die een apparaat zoekt voor iets meer dan alleen tekstverwerking en andere productiviteitshandelingen, die niet altijd tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Het voordeel is wel dat de tablet niet heel erg duur is, dat er een toetsenbord wordt meegeleverd (die gemakkelijk los en vast te maken is), dat de batterij lekker lang meegaat (met lichtere apps draaiende) en dat hij niet heel erg zwaar is en daardoor gemakkelijk in je tas past (en nog wat andere dingen mee kunt nemen).
Aan de andere kant is tenminste driehonderd euro nog steeds een hoop geld en voor dat geld zijn er al betere alternatieven beschikbaar of alternatieven die iets duurder zijn, maar daardoor wel veel meer kunnen. Het toetsenbord is ondermaats, het scherm is van gemiddelde kwaliteit en ook het opladen duurt erg lang. De camera’s en de speakers zijn ook niet jé van hét, helaas. Tel daarbij op dat de prestaties ook niet super zijn en je houdt eigenlijk een product over dat van alles een beetje heeft, maar van niets echt genoeg.
Zoals altijd geldt – of je nu een tablet of een pc koopt – dat het er maar net aan ligt wat je van plan bent met het apparaat. Zoek je een prima tekstverwerker die weinig andere dingen kan? Dan is de Asus Transformer Book T100HA een leuke aanschaf. Heb je net wat meer prestaties nodig (met name voor het tegelijk gebruiken van apps), dan raden we al snel het model met meer werkgeheugen aan. Deze biedt in onze optiek meer mogelijkheden voor het verrichten van (al) je werk, wanneer je je pc niet bij de hand hebt of je laptop niet meer in je reistas past.
Beoordeling
- Batterij gaat lang mee
- Lekker licht
- Toetsenbord aansluiten en loskoppelen gemakkelijk
Scherm van gemiddelde kwaliteit
- Toetsenbord van ondermaatse kwaliteit
- Opladen duurt erg lang
Reacties (7)