Review: Asus Transformer Book T100 (T100TA)

30 januari 2014 + 10 minuten 32 Reacties
Asus-Transformer-Book-T100-review-totaal

De Asus Transformer Book T100 is een hybride tablet met Windows 8.1-software en een zeer aantrekkelijk prijs. Van Asus mag je een hoop verwachten als het gaat om tablets met toetsenbord want ze hebben ondertussen een paar jaar ervaring, en sowieso is hun achtergrond in kleine en betaalbare laptops vrij groot met hun verleden als netbookfabrikant. Na een paar jaar vooral Android hybrides op de markt gebracht te hebben is het nu dus tijd voor een Windows 8 machine, en met een prijs van zo'n 350 euro is de Transformer Book T100 ook nog eens zeer betaalbaar.

Asus Transformer Book T100 – Specificaties

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties van de Asus Transformer Book T100 (T100TA). Zoals je kan zien het is een heel compleet systeem, maar tegelijkertijd ook niet te omschrijven als een echte krachtpatser.

Asus Transformer Book T100
Scherm 10.1 inch 1366 x 768
Processor Intel Atom Z3740 1.3 GHz
RAM 2 GB
Opslaggeheugen 32 – 64 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
MicroUSB Ja
GPS Nee
Bluetooth Ja, 4.0
Camera’s Webcam, 1.2 MP
Accu 31.5 Wh

Dit alles zit verpakt in een tablet met afmetingen van 263 x 171 x 10.5 mm. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het toetsenbord dock dat de boel ongeveer verdubbeld qua gewicht en dikte. Naast een toetsenbord en muisvlak krijg je daarmee ook een USB 3.0-poort, maar geen extra batterij.

Asus Transformer Book T100 – Hardware en design

De Asus Transformer Book T100 is een heel typische 10.1-inch tablet. Om de kosten laag te houden heeft Asus ervoor gekozen gebruik te maken van een plastic behuizing voor zowel de tablet als het toetsenbord. Vooral het glimmende plastic van de tablet ziet er ietwat goedkoop uit, maar gelukkig voelt de tablet wel goed en solide aan. De voorkant biedt natuurlijk ruimte voor het ips-paneel omrand wordt door vrij forse zwarte randen (bezels) en beschermd wordt door een glasplaat.

Opvallend is dat op deze Asus Transformer Book T100 geen Windows 8 ‘start-knop’ te vinden is aan de voorkant (wel een logo, dat 99 procent van de gevallen ook een knop is) maar dat deze knop aan de zijkant van de tablet is verwerkt. De tablet is met 10.5 mm niet superdun en met 550 gram ook niet bijzonder ligt, maar zoals gezegd resulteert het uiteindelijk wel in een goed aanvoelend pakketje. De verschillende uitsparingen die er zijn om de tablet te verbinden/docken met het toetsenbord zijn in dit geval ook goed afgewerkt, en in tegenstelling tot andere Asus hybrides dus niet voorzien van net iets te scherpe randjes.

Display

Het scherm van de Asus Transformer Book T100 is een ips lcd-paneel met een formaat van 10.1-inch en heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Vrij standaard voor een Windows 8 tablet uit deze prijsklasse. Waar we normaal wat minder vergevingsgezind zijn als het gaat om ‘lage’ resolutie schermen is de impact op Windows 8 apparaten wat beperkter. De moderne omgeving met strakke lijnen (tegels) vraagt niet per se om hoge resoluties en in de desktopomgeving is een hoge resolutie vaak ronduit problematisch vanwege Windows’ beperkte mogelijkheden om content goed te schalen. Natuurlijk missen we de pixels wel als het gaat om het renderen van teksten en afbeeldingen, die er gewoon minder scherp uitzien en minder detail weergeven.

Qua kleurweergave, kijkhoeken en contrast is het scherm een keurige middenmoter. De kleuren komen natuurlijk over terwijl de zwartwaarden wat te wensen overlaten, en de kijkhoeken zijn voor normaal gebruik prima te noemen. Het komt ook nog maar zelden voor dat we een ipspaneel tegenkomen die echt onder het gemiddelde scoort en daarmee dus teleurstelt. Het scherm van de Asus Transformer Book T100 is wat dat betreft een prima aan de verwachtingen oplevend scherm, zeker als we het prijspunt van 350 euro in ons achterhoofd houden.

Connectiviteit

Zoals zoveel van Asus’ producten heeft de Asus Transformer Book T100 ook een mooi en compleet aanbod aan aansluitingen, zowel bedraad als draadloos. Op de tablet zelf vind je verreweg de meeste aansluitingen; microUSB, microSD en microHDMI zijn de kleinste aansluitingen. Daarnaast is er natuurlijk een klein microfoontje en een plek om je koptelefoon aan te sluiten. Qua knoppen is er een aan/uit knop, volumeregelaar en de al eerder genoemde opvallend geplaatste Windows 8-button.

Draadloze verbindingsmogelijkheden zijn er in de vorm van een moderne dual-band Wifi-chip die ondersteuning biedt voor 802.11 a/b/g/n (geen ac) en Bluetooth 4.0. Mobiel internet (3G en 4G) en GPS missen helaas wel op de Asus Transformer Book T100. Ook heeft deze tablet geen NFC, maar dat vinden we al een stuk makkelijker te vergeven.

Audiokwaliteit

De stereo speakers die aan de achterkant van de Asus Transformer Book T100 verwerkt zitten doen opvallend goed hun werk. Dat is bijzonder want speakers op tablets zijn meestal niet echt heel indrukwekkend, al heeft Asus deze truc al eerder weten uit te halen met hun MeMO Pad FHD. Natuurlijk blijven het tablet speakertjes en dus moet je niet al te veel verwachten, maar over het algemeen kan je zeggen dat de speakers op deze tablet lekker hoog gezet kunnen worden qua volume en de tonen dan goed blijven weergeven (weinig tot geen vervorming). Voor de echte serieuze toepassingen is er natuurlijk altijd een koptelefoonaanlsuiting of Bluetooth-verbinding beschikbaar.

Camera

Om de kosten te drukken heeft Asus gekozen voor een enkele camera op de Transformer Book T100, eentje aan de voorkant. De 1.2 megapixel tellende camera is geen hoogvlieger en zeker in minder dan perfect verlichte omgevingen zijn de kiekjes grauw en wazig, maar over het algemeen is deze 720p camera prima in bruikbaar voor het voeren van een een Skype-gesprek of iets vergelijkbaars.

Accuduur

De accuduur van deze Asus Transformer Book T100 is wat mij betreft niet anders dan als indrukwekkend te omschrijven. Het komt gewoon niet of zelden voor dat ik een Windows 8 machine gebruikt hebt die 10 uur mee kan op een enkele lading. Windows 8 apparaten die de volledige versie van Windows draaien, en dus niet de RT-variant, zijn in dat opzicht nog zeldzamer. Dat Asus ervoor gekozen heeft geen accu in het toetsenbord dock te verwerken begrijp ik dus wel, zeker omdat het ongetwijfeld weer een maatregel is geweest die het prijspunt van 350 euro mogelijk heeft gemaakt. Kortom, de gemiddelde gebruiker kan zeker een dag vooruit met deze hybride.

Toetsenbord dock

Het toetsenbord dock is het element waar Asus’s verleden als netbook fabrikant de kop weer opsteekt, en juist daardoor is het wat mij betreft moeilijker te verkroppen dat er ‘weinig’ geleerd is van het verleden. Natuurlijk is het logisch dat de afmetingen van de het toetsenbord beperkt worden door het 10.1-inch scherm dat in de Asus Transformer Book T100 zit, maar de drang om zes rijen toetsen te verwerken in de beperkte ruimte vind ik onbegrijpelijk. Het is daarmee een volledig toetsenbord, inclusief de functie-knoppen, maar tegelijkertijd hebben de echt belangrijke knoppen een kleiner formaat gekregen om ruimte te bieden aan de zesde rij. Ik zie gewoon liever iets grotere toetsen. Toch is het na een tijdje wennen best mogelijk om met redelijke snelheid te tikken op het toetsenbord, maar als echte tekstverwerker zie ik deze hybride niet. Ik snap overigens ook niet waarom een fabrikant als Asus er niet voor kiest om een 10.6-inch scherm te gebruiken op een machine als deze, dat biedt naast wat extra schermruimte tegelijkertijd ook wat meer ruimte voor een ‘echt’ toetsenbord (een keuze die Microsoft zelf wel maakt met de Surface tablets).

Het trackpad (muisvlak) is ok maar niet bijzonder goed. De multi-touch gebaren zoals scrollen en Windows specifieke trucjes werken prima maar door de beperkte afmetingen van dit muisvlak trigger je juist deze specifieke swipes (bijvoorbeeld het switchen tussen apps) een tikje te vaak. Gelukkig is het touchscreen altijd in de buurt om betere en fijnere controle te bieden.

De Asus Transformer Book T100 heeft al een knappe accuduur en dus begrijp ik de keuze van Asus om geen extra accu in het toetsenbord te verwerken. Oplettende lezers zijn misschien wel gerust gesteld qua accuduur maar maken zich nu zorgen over de gewichtsverhouding. Toch heeft Asus daar ook op gelet (en geleerd van het verleden) en is dit systeem goed in balans. Het dock is dus zwaar genoeg, ondanks het ontbreken van die accu. Wel is er een volledige formaat USB 3.0 in het dock te vinden, welke natuurlijk erg handig is als het gaat om het aansluiten van een accessoire.

Asus Transformer Book T100 – Software

De Asus Transformer Book T100 (T100TA) draait op Windows 8.1 en Asus heeft eigenlijk haast niets toegevoegd aan de standaard installatie van deze software. Omdat we het hier over een hybride tablet is het goed om even hardop uit te spreken dat deze machine op de volledige versie van Windows draait, en je dus de mogelijkheid hebt om zelf allerlei software te installeren in de zowel de moderne omgeving (via de Windows Store) als in de desktopomgeving.

Zeker in tabletvorm zul je de meeste tijd doorbrengen in de moderne omgeving, die met de tegeltjes. De meeste toepassingen die je voor dit type apparaat kunt verzinnen zijn standaard al mogelijk, maar het is natuurlijk altijd aan te vullen met apps die je kan installeren via de Windows Store. Er komt steeds meer beschikbaar maar de groei is niet zo explosief als we zagen bij iOS en Android. Het aanbod van programma’s voor de desktopomgeving is natuurlijk wel enorm en biedt dus een onmeetbaar aantal mogelijkheden aan de Asus Transformer Book T100. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat de Intel Atom-processor niet een optimale krachtbron is als het gaat om software als Photoshop en vergelijkbare krachtvreters. Qua resolutie is het goed om te weten dat de 1366 bij 768 pixels je beperken tot twee naast elkaar draaiende apps in de moderne omgeving (snap views). Natuurlijk kan je met deze modernste versie van het Microsoft besturingssysteem wel zelf bepalen hoe breed elk van de vensters is.

Een groot voordeel en kostenbesparing komt in de vorm van Office Home & Student edition. Microsofts Office pakket is en blijft gewoon één van de meest populaire opties in zowel het bedrijfsleven als het onderwijs en het is dus gewoon erg handig dat je meteen toegang hebt tot de kracht en mogelijkheden van dit pakket.

Het enige dat Asus qua software toegevoegd heeft aan de Asus Transformer Book T100 is de Asus web storage app/integratie. Bij aanschaf van de tablet krijg je een gratis een jaar lang onbeperkt de ruimte, daarna zal je wel moeten gaan lappen voor gebruik van de Asus web storage. In eerste instantie krijg je daar dus redelijk wat pop-ups en registratie vragen voor, maar ze zijn vrij makkelijk te negeren en weg te klikken mocht je een dienst als Dropbox prefereren.

Asus Transformer Book T100 – In gebruik

Als tablet is de Asus Transformer Book T100 echt prima bruikbare en breed inzetbare tablet, zeker omdat je de mogelijkheid hebt om ook software voor de desktop te gebruiken. Juist op die momenten merk je extra hoe groot de toegevoegde waarde van een toetsenbord en trackpad is. Het blijft gewoon de beste manier om de ouderwetse desktop-interface te manipuleren. Het toetsenbord houdt echter het karakter van een netbook en zoals gezegd heb ik er moeite mee het als aanrader te zien voor gebruikers die echt enorm veel tekstverwerking willen gaan doen. Maar om een half uurtje mail te verwerken en aanpassingen te maken in Office documenten voldoet het prima. Een dissertatie schrijven lijkt me echter niet een perfect plan (aantekeningen tijdens college weer wel). Ook deze review is geschreven op de Asus Transformer Book T100, maar niet zonder enige frustratie over de iets te kleine toetsen.

De verbinding tussen tablet en toetsenbord is prima en hoewel een heel klein beetje wiebelruimte is valt het in vergelijking met andere (Asus) hybrides enorm mee. Ook moet het nogmaals gezegd worden dat Asus goed heeft gelet op de balans tussen de twee onderdelen, de zware tablet zit stevig genoeg in het dock om niet zomaar achterover te vallen en comfortabel gebruikt te worden op schoot.

Prestaties

Met de Intel Atom Bay Trail-processor en 2GB aan werkgeheugen combinatie is wat mij betreft – zeker voor deze formfactor – een prima balans geslagen tussen prestatie en accuduur, zonder in de mogelijkheden te snijden (RT ik kijk naar jou!). Niemand die serieus met Photoshop bezig is of zichzelf als gamer omschrijft zal deze machine serieus moeten overwegen. Voor de standaard toepassingen die je op een budget laptop uit wilt voeren is er meer dan genoeg kracht aanwezig, en zelfs flash draait heel aardig op deze Asus Transformer Book T100. Voor het overgrote deel van zaken die je op een tablet wilt doen de Asus Transformer Book T100 ook meer dan geschikt, wat het pakketje dus compleet maakt. We moeten niet vergeten dat deze tablet een uur of 10 meegaat op een enkele lading, anderhalf jaar geleden was dit nog ongehoord voor een Windows machine.

Asus Transformer Book T100 – Conclusie

Asus heeft met de Asus Transformer Book T100 een heel interessante netbook/tablet hybride op de markt gebracht. Het zijn niet de prestaties, de materialen of gebruikte onderdelen die enorm positief opvallen. Het is juist dat het allemaal zo erg meevalt, kijkend naar de 350 euro die deze machine kost. Het prijskaartje is zonder meer het meest opvallende aan deze hybride tablet. De kosten die bespaard zijn op de behuizing, het scherm en de camera zijn daarmee heel gemakkelijk te vergeven. Dat Office standaard met deze tablet geleverd wordt (normaal zo’n 100 euro) moet zelfs de twijfelaars overtuigen van de enorm aantrekkelijke prijs- kwaliteitverhouding waar Asus in de vorm van de Asus Transformer Book T100 (T100TA) mee komt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer aantrekkelijk geprijsd
  • Compleet pakket met toetsenbord
  • Office wordt gratis meegeleverd

Minpunten
  • Relatief lage resolutie

  • Geen bijzondere prestaties
  • Toetsenbord en trackpad zijn net te krap voor intensief gebruik

Reacties (32)