Review: ASUS Nexus 7 (Deel 2, uitgebreide review)

02 augustus 2012 + 10 minuten 23 Reacties
Review-ASUS-Nexus-7

Na ruim anderhalve week met de Nexus 7 tablet gewerkt en gespeeld te hebben is het tijd voor een complete review. Ik heb vorige week al een eerste indruk review geschreven en daarin middels een video naar de belangrijkste features gekeken, maar er zijn meer belangrijke elementen die besproken moeten worden. Zo kijk ik naar het gebruik en de prestaties.

De Nexus 7 tablet die ik heb komt uit de Verenigde Staten en is het 8GB model. In de VS is dit model te koop voor 199 dollar en wil je hem naar Nederland overvliegen ben je gauw 300 euro kwijt. Je kunt ook wachten totdat de tablet in Nederland gelanceerd wordt. ASUS heeft nog niks officieel bekendgemaakt maar waarschijnlijk verschijnt alleen de 16GB versie eind september voor een prijs van 249 euro.

Nexus 7 -Eerste indruk (deel 1)

Zoals gezegd heb ik al een belangrijk deel van deze review geschreven in de vorm van een eerste indruk. Veel dingen zijn namelijk na een paar uur spelen en werken al te beoordelen. Zo heb ik reeds gekeken naar de specificaties, de hardware en het design en het display. Ook heb ik een uitgebreide video gemaakt waarin de belangrijkste features en functies van de Nexus 7 tablet naar voren komen. Bekijk de eerste indruk review en video daarom eerst even.

Nexus 7 -Specificaties

Voordat ik je mijn uitgebreide ervaringen laat weten kijken we kort nog even naar de specificaties. De Nexus 7 tablet, ontwikkeld door ASUS en Google, is een 7 inch model dat beschikt over een IPS display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Een belangrijke specificatie van de tablet is de quad-core Tegra 3 processor met een kloksnelheid van 1.3GHz. Deze wordt aangevuld door een 12-core Nvidia GeForece grafische processor. Verder beschikt de tablet over een microUSB poort met host functie om de tablet op te laden en bestanden uit te wisselen met een PC, 1GB aan werkgeheugen, Bluetooth 3.0, NFC voor draadloze communicatie, Wifi, en 8GB (of 16GB) aan intern opslaggeheugen. Helaas is het geheugen niet uitbreidbaar middels een microSD card. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich ook nog een 1.2 megapixel camera voor videogesprekken.

Een overzicht van alle specificaties vind je op de productpagina van de ASUS Nexus 7.

Nexus 7 – Review video

In onderstaande video vind je mijn ervaringen na anderhalve week werken met de Nexus 7 tablet. Meer videomateriaal over de belangrijkste features en functies vind je in mijn eerste indruk review en video.

Nexus 7 – Hardware

Design en afmetingen

Ook na anderhalve week gebruik voelt de tablet nog steeds zeer solide en kwalitatief hoogwaardig aan. Het apparaat ligt goed in de hand, heeft een comfortabele grip door de structuur op de achterzijde en het is door het lage gewicht ook comfortabel om de tablet langere tijd in één hand te houden. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je in bed ligt, op de bank zit of gewoon in de luie stoel een ebook leest. Het 7 inch formaat wordt door veel mensen onderschat en zelfs helemaal afgekraakt maar naar mijn idee brengt dit formaat redelijk wat voordelen. Daar kom ik onder het kopje ‘gebruik’ op terug.

Display

Het display van de Nexus 7 maakt gebruik van de IPS techniek en dat is iets wat gelijk terugziet in de helderheid van het scherm. In fel verlichte omgevingen kun je de tablet zonder moeite gebruiken en ook buitenshuis blijft het scherm, mits je niet in direct zonlicht staat, goed leesbaar. Verder zijn de kijkhoeken redelijk, ik heb beter gezien bij de iPad en ASUS Tranformer tablets, en ligt het contrast behoorlijk hoog.

Hoewel het geen HD display is, is de resolutie voor een 7 inch tablet behoorlijk hoog. De meeste 7 inch modellen maken namelijk gebruik van een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. De hogere resolutie op de Nexus 7 zorgt ervoor dat individuele pixels nauwelijks waar te nemen zijn, tenzij je echt op het scherm gaat zitten. Objecten in de interface, binnen applicaties en in de browser worden zeer scherp weergegeven. Het enige nadeel is dat teksten in de browser in portrait modus soms net iets te klein zijn waardoor je in moet zoomen.

De kwaliteit van videomateriaal is ook absoluut boven gemiddeld. Kleuren worden natuurlijk weergegeven, het contrast ligt op hoog niveau en de zwartwaarden zijn redelijk diep. Toch steken tablets als de Samsung Galaxy Tab 7.7 (AMOLED display) en de iPad 3 hier nog steeds met kop en schouders bovenuit.

Een andere feature van het display is dat er gebruik wordt gemaakt van Gorilla Glass. Dit houdt in dat het display voorzien is van een laagje glas dat tegen een stootje of krasje kan. Nou is het natuurlijk niet aan te raden er met een mes overheen te gaan maar je bent in ieder geval verzekerd van een stevig display dat niet zomaar barst of krassen ‘accepteert’.

Camera

Iets dat wellicht meteen opvalt is dat er geen camera applicatie wordt meegeleverd. De Nexus 7 is namelijk niet voorzien van een camera aan de achterzijde omdat (volgens ASUS) consumenten deze toch afzeiken wanneer deze niet goed genoeg is. Volgens Google en ASUS is de camera aan de voorzijde voornamelijk bedoeld voor videogesprekken en daarvoor heb je geen aparte camera applicatie nodig. Wanneer je bijvoorbeeld Skype gebruikt wordt de camera vanzelf aangezet (mits toegestaan). Toch zijn er in de Google Play Store camera applicaties te vinden die het mogelijk maken de camera aan de voorzijde als fotocamera te gebruiken. De kwaliteit van deze camera is voor foto’s minimaal. Voor een videogesprek is het meer dan voldoende. Voor de langere Skype conferenties gebruik je vaak toch een laptop of PC.

Geluid

Het geluid van de Nexus 7 is niet bijzonder te noemen. Aan de achterzijde, een positie die nog steeds niet optimaal is voor audioweergave, bevindt zich een mono-speaker. Op zich kan deze speaker redelijk hard zonder de audio te vervormen maar het klinkt allemaal net iets te schel en te kaal. Voor het simpel tussendoor kijken van een video of het spelen van een game meer dan voldoende maar als je een film gaat kijken of muziek gaat luisteren is een externe speakerset of een koptelefoon toch wel echt aan te raden.

Nexus 7 – Software

Applicaties

De Nexus 7 tablet komt standaard met de nieuwste versie van Android; Android 4.1 Jelly Bean. Jelly Bean bevat een hoop verbeteringen en een aantal nieuwe functies maar voordat we daar op doorgaan kijken we eerst even naar de applicaties die meegeleverd worden. Nou is dat op zich niet bijzonder interessant want de applicaties die je meegeleverd krijgt vind je op bijna elke door Google gecertificeerde tablet. Applicaties die je meegeleverd krijgt zijn onder meer GMail, Google Drive, Google Currents, Google Maps, Google+, Google+ Messenger, kalender, calculator, Navigatie, People, Play Books, Play Music, Play Store en YouTube. Een belangrijke applicatie die we met de komst van Android 4.1 Jelly Bean standaard op Android tablets gaan zien is de Chrome browser. Google heeft de standaard stock browser weggedaan en Chrome hiervoor in de plaats gezet.

Een nadeel wat betreft de software is dat Google in Nederland nog maar een klein deel van de Play Store functies heeft uitgerold. In de VS kan men namelijk al films, TV series, muziek en magazines kopen/huren. In Nederland zijn deze delen van de Play Store nog niet toegankelijk, iets dat de Nexus 7 een wat minder compleet media en entertainment apparaat maakt. Laten we hopen dat Google deze functies binnenkort ook bij ons uitrolt.

Android 4.1 Jelly Bean

Over de software valt een hoop te zeggen en wellicht meer dan in deze review past. Om deze reden heb ik een aparte review gemaakt van de software van de Nexus 7; Android 4.1 Jelly Bean. De review is geschreven aan de hand van de Nexus 7 en geeft dan ook een goed idee wat je van deze tablet kunt verwachtingen op het gebied van software. Ook heb ik een uitgebreide video gemaakt waarin in de belangrijkste features en functies, waaronder de Chrome browser, van Android 4.1 Jelly Bean toon. Bekijk dus zeker even mijn review van Android 4.1 Jelly Bean.

Toch kan ik kort wel wat belangrijke punten noemen van de software. Zo is de interface niet drastisch aangepast maar zien we wel dat Google een speciale interface voor 7 inch tablets ontwikkeld heeft. De homescreens kunnen namelijk alleen maar in portrait modus (verticale modus) gebruikt worden. Onderaan vind je een standaard app balk waarin een aantal applicaties vast staan met in het midden een snelkoppeling naar de app launcher. Onder deze balk vind je drie knoppen die we uit eerdere Android versies kennen; de ‘vorige of terug’ knop, de ‘home’ knop en de ‘openstaande apps’ knop. Wat betreft de homescreens is er nog iets anders veranderd. De widgets en apps die er in staan zijn namelijk responsive geworden. Dit houdt in dat wanneer je een nieuwe widget of app wilt plaatsen de reeds geplaatste apps mee schuiven. Zo wordt er altijd ruimte vrijgemaakt voor nieuwe widgets en apps.

Bovenin zien we voortaan de notificatiebalk terug (voorheen onderin). Hierin verschijnt de tijd, verschijnt het Wifi bereik, verschijnen de notificaties en is ook de snelkoppeling naar het instellingen menu te vinden. Een nieuwigheid aan de notificaties is dat deze voortaan meer informatie kunnen tonen. Zo zie je de eerste paar regels van een nieuwe e-mail en worden screenshots die je maakt als thumbnail in de notificaties getoond. Wanneer je een notificatie met twee vingers naar beneden trekt verschijnt er meer informatie over de betreffende notificatie. Ook kun je direct vanuit de notificaties een actie ondernemen door bijvoorbeeld iets te delen op Google+.

Zoals gezegd heeft Google de Chrome browser met de komst van Jelly Bean de standaard browser gemaakt. Hier ben ik absoluut fan van aangezien Chrome ook op menig Android 4.0 tablet die ik had beter presteerde. Gelukkig is dat ook nu weer het geval. Websites worden snel geladen, worden goed weergegeven en ook het zoomen of scrollen verloopt zeer soepel. Het werken met tabs is in Chrome een verademing en vooral interessant is de mogelijkheid om openstaande tabs, favorieten, wachtwoorden en de geschiedenis te synchroniseren met andere apparaten zoals je PC, smartphone en laptop.

Andere verbeteringen binnen Android 4.1 Jelly Bean zijn de toevoeging van Voice om teksten te dicteren, een iets aangepaste keyboard lay-out met eenvoudige taalschakelaar, een verbeterde woordvoorspelling functie, een verbeterde Face Unlock functie en ondersteuning voor draadloze communicatie middels NFC.

Google Now

Google Now is ook een nieuwe feature/functie die wordt geïntroduceerd met de komst van Android Jelly Bean en is kort gezet een normale zoekmachine maar daarnaast ook je persoonlijke assistent die je continue op de hoogte houdt van alle informatie die voor jou persoonlijk belangrijk is. De functie is zelfs zo interessant dat ik er een aparte review, compleet met uitgebreide video, aan gekoppeld heb. Wil je meer lezen en zien over deze functie bekijk dan mijn review van Google Now.

Nexus 7 – Prestaties

Een van de belangrijkste onderdelen van deze review is natuurlijk hoe de Nexus 7 presteert. Het ligt er natuurlijk maar net aan op welk aspect je doelt maar de algemene ervaring die ik de afgelopen anderhalve week gehad heb is zeer positief. Het is natuurlijk een combinatie van hardware en software maar de Nexus 7 is een van de meest stabiele en snelste Android tablets die ik tot op heden in handen heb gehad.

Android 4.1 Jelly Bean bevat, zoals hierboven omschreven, een aantal nieuwe features en functies maar wellicht de belangrijkste verbetering is door Google omgedoopt tot Project Butter. Simpel gezegd is Google gaan kijken naar de mogelijkheden om Android stabieler en sneller te maken. Dat heeft zeer goed uitgepakt want de Nexus was amper te betrappen op lag, app chrashes of trage reactietijden. Het touchscreen reageert zeer snel, applicaties open sneller dan ik tot op heden gewend was en het bladeren door de homescreens verloopt zeer soepel. Ook wanneer je een hoop applicaties open hebt staan of een aantal intensieve applicaties tegelijkertijd gebruikt lijkt de Nexus 7 hier amper moeite mee te hebben. Het werkgeheugen en de processorkracht worden goed ‘gemanaged’ waardoor de ervaring positief blijft.

Een belangrijk onderdeel van de tablet-ervaring is het spelen van games. Google heeft aangegeven dat de Nexus 7 hier optimaal voor is en kijkend naar de specificaties lijkt dat ook zo te zijn. Om ook dat statement eens te testen heb ik de afgelopen dagen flink wat games gespeeld, zowel simpele games als geavanceerde games met 3D graphics. In dit artikel vind je een video waarin ik een aantal games toon en bespreek ik mijn ervaringen met de Nexus 7 op het gebied van gaming.

Zoals ik hierboven al aangaf is het natuurlijk de combinatie tussen software en hardware die dit mogelijk maakt en daarom is het interessant om te zien of Jelly Bean eenzelfde ervaring kan gaan bieden op tablets met mindere specificaties of juist tablets met betere specs. De Nexus 7, en daar hebben we het uiteindelijk toch over in deze review, is in ieder geval een plezier om mee te werken. Waar ik me bij andere Android tablets minimaal één keer in de 30 minuten ergens aan irriteerde is dat bij de Nexus 7 zeker niet het geval.

Nexus 7 – Gebruik

De Nexus 7 tablet heeft een formaat dat voor velen niet echt als tabletformaat beschouwd wordt maar het is naar mijn idee zeker een formaat dat voor velen interessant kan zijn. 7 inch lijkt klein maar het biedt zeker voordelen ten opzichte van onder meer 10.1 inch tablets. Zo is het apparaat een stuk mobieler door de afmetingen en het gewicht. Je neemt de tablet makkelijk even mee aangezien deze in de meeste tassen past of zelfs in de binnenzak van je jas. Ook pak je de tablet er onderweg gewoon sneller even bij om een video te kijken of (mits verbonden met Wifi) of even een mailtje te sturen.

Het 7 inch formaat zorgt ook voor een comfortabelere ervaring wanneer je tussendoor even snel met de tablet wilt werken. Dan hou je het apparaat toch vaak vast in één hand en dat is met een tablet met deze afmetingen en dit gewicht een stuk comfortabeler dan met een grotere tablet. Het navigeren met de ene hand en het vasthouden met de andere hand gaat zeer eenvoudig en is ook lang vol te houden.

Een ander voordeel van het 7 inch formaat is dat dit voor gaming naar mijn idee ideaal is. In landscape modus (horizontaal) is de tablet comfortabel vast te houden en krijg je eigenlijk het gevoel een portable game console in handen te hebben. De controls zijn allemaal binnen bereik van je vingers en, nogmaals, het langer vasthouden van de tablet tijdens het spelen van een game gaat zonder enige moeite.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een kleiner formaat tablet. Zo worden teksten (in de browser) soms te klein weergegeven waardoor je moet zoomen, is het kijken van een film een stuk fijner op een grotere tablet en is het spelen van games op een grotere tablet wellicht indrukwekkender door het grotere display. Al met al denk ik dat een 7 inch tablet vooral geschikt is voor diegenen die vaak een tablet er tussendoor even bij pakken, niet alleen maar media consumeren en de tablet ook meenemen buitenshuis. Dit brengt me wel gelijk bij een van de nadelen qua gebruik want Google heeft ervoor gekozen geen 3G modellen uit te brengen. Onderweg heb je dus altijd een Wifi verbinding nodig om gebruik te maken van het internet.

Een ander ‘nadeel’ is dat je maar 8GB of 16GB aan opslaggeheugen hebt. Dat lijkt misschien veel maar staat sneller vol dan je denkt. Veel tablets worden tegenwoordig minimaal uitgerust met 32GB dus dan klinkt 8GB als vrij weinig. Natuurlijk is hier een reden voor want Google wilde de tablet zo goedkoop mogelijk in de markt zetten. Toch had een microSD card reader een mooie toevoeging geweest om het geheugen uit te breiden maar ook dat had de prijs weer hoger gezet. Al met al zal de gemiddelde gebruiker voldoende hebben aan 16GB, mits je niet heel veel films en muziek opslaat op de tablet. Heb je wel veel media die je op je tablet wilt gebruiken dan kun je diverse cloud opslagmogelijkheden bekijken om deze content, wanneer verbonden met Wifi, naar je tablet te streamen.

Batterij

De batterijduur van de Nexus 7 is redelijk goed. De tablet gaat bij normaal gebruik makkelijk een tot twee dagen mee en wanneer je nogal wat games speelt, video’s kijkt en veel surft kun je er zo’n 7 uur uithalen. Daarbij is ook de helderheid van het display een belangrijke factor. Stel dit wat nar beneden bij en het kan zomaar een uur schelen.

Nexus 7 – Conclusie

De ASUS/Google Nexus 7 is een geval apart en wellicht een nieuwe categorie in de tabletmarkt. Voor een bedrag van 199 dollar, wellicht in Nederland straks 249 euro, krijg je een zeer compleet uitgeruste tablet met prestaties die redelijk dicht in de buurt komen bij die van de iPad. Hierbij doel ik dat met name op de stabiliteit en de snelheid van het besturingssysteem, iets dat voorheen een groot probleem van Android was.

Toch heeft de Nexus 7 ook zijn ‘gebreken’. Zo kun je het geheugen van 8GB of 16GB niet uitbreiden, vind je geen HDMI aansluiting of camera op de achterzijde terug, en is het aanbod van voor tablets geoptimaliseerde applicaties nog steeds niet indrukwekkend te noemen. Dit zeggen we al maanden maar er lijkt weinig schot in te zitten. Toch zijn dit voor de Nexus 7 naar mijn idee geen echte ‘deal breakers’.

De Nexus 7 is een perfect apparaat voor diegenen die graag games spelen, flink wat browsen, de tablet overal mee naar toe willen nemen, en vooral ook krachtige en snelle prestaties willen hebben. Het is eigenlijk een van de eerste Android tablets die ik voor 100 procent aan nagenoeg iedereen kan aanraden. De tablet is handzaam, werkt soepel en snel, bevat qua software alles dat je nodig hebt en heeft een aantrekkelijke prijs. Wat wil je nog meer?

Nexus 7 – Vergelijken

De ASUS Nexus 7 staat natuurlijk al in onze tablet database en een voordeel hiervan is dat je de tablet met de concurrentie kunt vergelijken. Wil je bijvoorbeeld de belangrijkste verschillen tussen de Nexus 7 en de Galaxy Tab 2 (7.0) weten, dan kun je de tablets in de tablet database naast elkaar zetten.

Nexus 7 – Kopen in Nederland

Officieel heeft ASUS nog niks over de beschikbaarheid in Nederland laten weten maar alle recente berichten wijzen erop dat de Nexus 7 eind september in Nederland te koop zal zijn. Wel wordt waarschijnlijk alleen de 16GB variant gelanceerd en zal ASUS de distributie zelf doen. Wil je de tablet uit Amerika laten overvliegen dan kom je voor het 8GB model uit op ongeveer 300 euro, inclusief belasting en verzendkosten. Wacht je op de Nederlandse lancering dan zal het 16GB model je waarschijnlijk 249 euro gaan kosten.

Nexus 7 – Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de Nexus 7 tablet en Android 4.1 Jelly Bean.

Alle specificaties en alle reviews van de ASUS Nexus 7
Review: Android 4.1 Jelly Bean
Review: Google Now (Google Nu)
Review: ASUS Nexus 7 (deel 1)
ASUS Nexus 7 close-up: Gaming

Wil je op de hoogte blijven van alle tablet nieuwtjes en reviews, volg ons dan op Twitter of wordt fan op Facebook. Abonneer je op ons YouTube kanaal voor de nieuwste tablet video’s.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Krachtige prestaties en stabiel
  • Aantrekkelijke prijs
  • Functioneel design, goede kwaliteit

Minpunten
  • Minimaal opslaggeheugen

  • Beperkte media Play Store content
  • Klein geoptimaliseerd app aanbod

 

Reacties (23)