Review: Acer Switch 5 – capabele hybride met Windows 10

21 februari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
acer-switch-5-foto-1

De Acer Switch 5 is een interessante hybride, een 2-in-1 Windows 10-tablet die ook als een laptop te gebruiken is. Het apparaat beschikt over liquid cooling, genoeg werkgeheugen en redelijk veel opslaggeheugen: 256 GB op een solid state drive (ssd). De Switch 5 kost vaak iets meer dan duizend euro.

Mocht je in de markt zijn voor een nieuwe (of je eerste) 2-in-1-hybride die op Windows 10 draait, dan heb je aan opties geen gebrek. Microsoft laat vaak goed zien wat er mogelijk is met op elkaar afgestemde hardware en software, terwijl andere fabrikanten, zoals Lenovo en Acer, presenteren wat je nog meer kunt verwachten van zo’n apparaat. De Acer Switch 5 is in elk geval een mooi alternatief voor een veel duurdere Microsoft Surface Pro en biedt ook een aantal interessante opties en vooral extra’s aan.

Acer Switch 5 – specificaties

Acer Switch 5
Scherm 12-inch, 2.160 bij 1.440 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i5 (7th gen)
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel achter, 1,8 megapixel voor
Accu 4870 mAh Lithium Polymer

Specs

De Acer Switch 5 beschikt over een mooi pakket aan specificaties. De Intel Core i5-processor van de zevende generatie garandeert dat je er meer dan prima op kunt werken, met verschillende programma’s tegelijkertijd open. Bovendien kunnen er ook ietwat zwaardere programma’s moeiteloos worden gebruikt. Met 8 GB aan werkgeheugen, wat ons betreft het minimum voor een Windows 10-tablet, zit je ook goed en zul je niet snel merken dat je tablet het ergens moeilijk mee heeft. 256 GB aan opslagruimte is ook meer dan genoeg.

Acer Switch 5 – hardware en design

Mocht je al bekend zijn met de Acer Switch Alpha 12, dan zul je de Acer Switch 5 direct herkennen. De Switch 5 is de spirituele opvolger van de Alpha 12 en leent dus heel wat designelementen. Net zoals bij de Alpha 12 het geval is, voelt de Switch 5 ook zeer stevig aan dankzij de degelijke bouwkwaliteit en hebben we niet het idee dat-ie snel stukgaat wanneer je hem een keertje laat vallen. Wanneer je het toetsenbord vastmaakt aan de tablet dan weegt het pakket net aan een kilo en is die zo’n twaalf millimeter dun. Een compact pakket dus.

Aan de rechterkant van de tablet treffen we vier aansluitingsmogelijkheden aan, terwijl aan de linkerkant de twee knoppen zitten. Met die knoppen kun je het volume regelen en de tablet aan- en uitzetten (of uit de slaapstand halen, bijvoorbeeld). Op de achterkant zit nog een camera in de hoek en treffen we natuurlijk de ingebouwde kickstand aan. Die kickstand haal je uit de achterkant door aan de zij- of onderkant aan het randje te trekken, wanneer die meteen in een vaste houding valt. Dit werkt snel en prettig.

Opvallend is dit keer de ingebouwde vingerafdrukscanner. Meestal zitten die lezer (op een smartphone) op de achterkant of in een knop op de voorkant of bij laptops onder het toetsenbord. Acer heeft er dit keer voor gekozen die scanner rechtstreeks in de aan-uitknop te bouwen, waardoor de fabrikant dus slim gebruikmaakt van al ingenomen ruimte. Zo hoeft die extra functie dus nergens anders ruimte in te nemen of op een vreemde positie geplaatst te worden. De vingerafdruklezer is nu snel bereikbaar en werkt ook naar behoren.

Display

Het riante scherm van 12-inch beschikt over een haarscherpe resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels. De tablet maakt indruk met de beeldkwaliteit. De kleuren zien er levendig uit en komen goed naar voren. Daardoor is er ook veel detail te zien in foto’s en video’s. De kijkhoek is ook meer dan prima. Het probleem met het beeldscherm is echter dat de helderheid niet zo hoog gezet kan worden. Combineer dat met een redelijk reflecterend scherm, en je ziet daardoor soms niet altijd goed wat er gebeurt tijdens het werken.

Connectiviteit

Hoewel de opties qua connectiviteit niet heel erg uitgebreid zijn, beschikt de Acer Switch 5 wel over de broodnodige functies. Aan de rechterkant zitten alle aansluitingen: usb-c, usb 3.0, de hoofdtelefoonaansluiting en de aansluiting voor de oplader. Het komt nog steeds voor dat niet heel veel hybrides usb-c hebben (en als ze dat wel hebben, gebruiken ze die poort vaak voor het opladen), dus dat is hier een welkome aanvulling. Overigens treffen we op de bovenkant nog een, ietwat lelijke, opening aan voor een micro-sd-kaart.

Speakers

Ondanks het feit dat Acer allerlei beloften doet met termen als Acer Smart Amplifier en Acer TrueHarmony, moeten we helaas opmerken dat het weinig zin gehad heeft. De genoemde technieken zouden de lagere en midden tonen moeten verbeteren, maar het geluid is niet overtuigend genoeg om die conclusie te kunnen trekken. Het geluid klinkt best mager en het basgeluid is over het algemeen afwezig. Bovendien hebben we niet het idee dat er een heel breed geluidsveld wordt ondersteund door de Acer Switch 5.

Camera’s

Met de twee aanwezige camera’s ga je waarschijnlijk niet heel veel doen. En ook al zou je dat willen, dan nog kunnen we aanbevelen een externe webcam te komen. We snappen dat er ergens op bezuinigd moet worden, maar we zijn inmiddels heel wat generaties verder met hybrides en als er nu iets achterblijft op recente ontwikkelingen, dan zijn het de camera’s wel. De beelden zijn korrelig, bieden weinig detail aan en zien er flets uit. Misschien prima voor dat ene Skype-gesprek, maar dan nog kun je beter investeren in een webcam.

Accuduur

De accuduur scoort een gemiddelde score. In vergelijking met eerder geteste hybrides scoort Acer niet beter, maar ook niet slechter dan de concurrentie. Dat betekent dus ook dat je net geen volledige werkdag kunt halen als je werkt op deze tablet, in plaats van je normale laptop. Misschien kun je de tijd nog wat rekken door iets vaker even pauze te nemen, maar over het algemeen lijkt zeven uur (en dan schatten we nog hoog) de max te zijn. Voor een apparaat waar je veelal op wil werken, is dat gewoon net te weinig.

Toetsenbord, trackpad en stylus

Zoals we inmiddels verwachten van Acer levert het bedrijf zowel een toetsenbord als een stylus mee in het pakket. Wanneer je de Acer Switch 5 dus zou kopen, dan haal je een compleet pakket in huis (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Microsoft Surface Pro). Het toetsenbord is gemakkelijk vast te klikken aan de tablet en biedt een comfortabele typervaring aan. De binnenkant is gemaakt van een zachte stof, waardoor je er rustig je polsen op kunt laten rusten. Ook is de hoek waarin je typt meer dan prima en geschikt voor uren werk.

Bovendien is het zo dat het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting. En dat is dan weer handig voor de mensen die niet blind typen, maar wel in de avond willen werken. Het geeft de tablet ook een luxueuze uitstraling mee. De trackpad zit niet helemaal in het midden, maar dat is voor je pols juist beter. Daarnaast is het oppervlak groot en glad, waardoor je er moeiteloos overheen glijdt. Trage bewegingen worden helaas niet altijd geregistreerd, maar dat is dan ook het enige probleem met het toetsenbord.

Acer Switch 5 – software

De hybride draait op Windows 10 Home. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows ontzettend soepel loopt, en dat komt onder meer dankzij die 8 GB aan werkgeheugen. Wanneer je een app opstart, duurt het niet lang voordat je ermee aan de slag kunt, dus dat is prima. Er wordt verder wel veel vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken. En dat is altijd jammer, aangezien je eerst tijd zult moeten besteden aan het verwijderen van die extra applicaties.

Acer Switch 5 – in gebruik

We hadden het net al even over de kickstand, en daar willen we nu nog iets dieper op ingaan. Hoewel de stand goed is weggewerkt in het design (zoals ingebouwde kickstands dat altijd zijn), is het helaas zo dat-ie niet heel erg gebruiksvriendelijk is. De houder springt meteen in een vaste houding en geeft verder weinig bewegingsmogelijkheden. Je kunt de tablet wel in een andere hoek zetten als je wil, maar je merkt in dat proces dat de kickstand daar niet op gebouwd is. Met te weinig gewicht schiet de stand ook weer terug in de vaste positie.

Omdat het een hybride apparaat is, kun je de Acer Switch 5 ook goed als een Windows 10-tablet gebruiken. De aanwezige hardware is dan wel een beetje overkill, maar je kunt er prima op surfen of een game op spelen, zonder dat je tegen haperingen of andere oneffenheden aanloopt. Daarnaast ligt de tablet lekker in de hand en voelt-ie premium aan. Zo oogt hij ook, dus dat is een mooie combinatie. De buitenkant is overigens ietwat ruw gemaakt en dat zorgt er dan weer voor dat je hem niet zo snel uit je handen laat vallen.

Prestaties

De Acer Switch 5 wordt aangedreven door de nieuwste generatie Intel Core-processor: Kaby Lake. Deze processors zijn bijzonder energiezuinig en worden voornamelijk gebruikt in ultrabooks en convertibles. Helaas merk je van die energiezuinigheid niet zo veel, maar van de kracht dus wel. Je kunt met gemak programma’s als Photoshop hebben draaien, terwijl je ondertussen in Google Chrome werkt en een Office-programma hebt openstaan. Werk je ook in Slack en luister je naar Spotify? Geen probleem, kan-ie gewoon hebben.

Acer Switch 5 – conclusie

Als je kijkt naar de Acer Switch 5 als concurrent van bijvoorbeeld de Microsoft Surface Pro of een nieuwe Lenovo, dan overtuigt het product je misschien niet meteen. Maar wanneer je de prijs in het achterhoofd houdt en kijkt naar de configuratie en de inhoud van de doos, dan kun je toch wel spreken van een mooi pakket. Daarnaast laat Acer zien dat de fabrikant niet stilstaat als het om kleine verbeteringen gaat en voelt de tablet gewoon stevig aan. Maar goed, eerlijk is eerlijk, er zijn ook wat problemen met de tablet.

Zo gaat de accu niet zo lang mee als we hadden gehoopt en lijkt alles met betrekking tot het geluid marketingpraat te zijn geweest. Daarnaast is het zo dat je de kickstand niet echt fijn in elke hoek kunt zetten die je zelf wil en dat er veel software wordt meegeleverd. Maar wanneer je op zoek bent naar een capabele hybride tablet met Windows 10, die voorlopig nog van updates wordt voorzien en beschikt over recent uitgebrachte hardware (inclusief een solid state drive), dan heb je aan de Acer Switch 5 toch best een goede 2-in-1.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Biedt volledig pakket aan
  • Solid state drive (256 GB)
  • Je hoort-em niet tijdens het gebruiken

Minpunten
  • Volle accu redt werkdag niet

  • Kickstand niet in elke hoek te plaatsen
  • Scherm kan niet heel helder gezet worden

Reacties (0)