Review: Acer Switch 3 – hybride tablet met u-vormige kickstand

16 augustus 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-switch-3-foto-1

In deze recensie bekijken we de Acer Switch 3. Dit is een hybride Windows 10-tablet, waar je ook een toetsenbord aan kunt koppelen. De tablet heeft een adviesprijs vanaf 599 euro.

Acer Switch 3 – specificaties

Acer Switch 3
Scherm 12,2-inch, 1.920 bij 1.200 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Pentium N4200
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB – 64 GB – 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s Twee megapixel voor, vijf megapixel achter
Accu 4.670 mAh Li-ion

Specs

Als je naar de specs van de Acer Switch 3 kijkt, dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit geen multimediaal beest is. Er is niet genoeg werkgeheugen voor een echt snelle ervaring (wanneer er veel apps openstaan) en de Intel Pentium N4200-processor (geklokt op 1,10 GHz) is puur geschikt voor het verrichten van alledaagse en kantoortaken. Of je nu kiest voor de optie van 32, 64 of 128 GB aan opslaggeheugen: is er genoeg ruimte, aangezien er veel in de cloud gebeurt. Tenzij je natuurlijk veel lokaal opslaat, dan volstaat 32 GB niet.

Acer Switch 3 – hardware en design

De Acer Switch 3 is een behoorlijk dikke en stevige tablet. Dat is niet vreemd, aangezien alle technologie natuurlijk in de tablet zelf zit. Aan de voorkant treffen we dikke randen om het scherm aan; zowel zwart als grijs. Daarmee probeert Acer wellicht te verhullen dat de randen minder dik zijn dan ze daadwerkelijk zijn, maar dik zijn ze. Dit kun je, wanneer je de tablet in presentatiestand gebruikt, als een nadeel ervaren. Wij zien het echter als een voordeel, omdat je nu niet snel met je duim op het aanraakgevoelige scherm zit.

Mooi is echter anders, maar het is een afweging die je maakt. Ga je voor mooi en wellicht minder functioneel, dan kom je niet op de Acer Switch 3 uit. Nee, een schoonheidsprijs wint de tablet niet, maar gelukkig gaat de fabrikant daar dan ook niet voor. De Switch 3 heeft een functioneel ontwerp. Zo treffen we op de achterkant een u-vormige kickstand aan, die je er snel uit kunt trekken en waarmee je de tablet rechtop of in een specifieke hoek kunt neerzetten. Aan de onderkant zitten ook nog twee extra rubberen pootjes.

Aan de bovenkant zitten drie verschillende knoppen: de aan-uitknop, de volumeknop en de Windows-toets, waarmee je de tablet uit slaapstand kunt halen. Dat is een handige knop. Soms is het zo dat de aan-uitknop ook als standby-knop functioneert en dan kan het zijn dat je de tablet per ongeluk uitzet wanneer je hem uit de slaapstand wil halen. Dat gebeurt hier dus niet. Verder treffen we aan de rechterkant van het apparaat helemaal niets aan; geen knoppen en ook geen aansluitingen. Daar had best nog wel een usb-poort bij gekund.

Want qua aansluitingen aan de andere kant is het best mager, maar het voldoet. Er zit één usb-c-poort en één reguliere usb-poort. Je kunt dus zowel oude als nieuwe accessoires gebruiken. Die usb-c-poort kan een doorslaggevende factor zijn voor de mensen die een goedkopere Windows-tablet zoeken, die voorbereid is op de toekomst. Ook treffen we hier de oplaadopening, de micro-sd-kaartsleuf en een koptelefoonaansluiting aan. De twee speakers zitten aan de voorkant en in de zwarte rand om het scherm verwerkt.

Display

Het scherm zelf is 12,2-inch groot. Dat is meer dan prima om goed op te kunnen werken. Het is niet helemaal een breedbeeldformaat en je zult bij het bekijken van content in volledige scherm-modus altijd zwarte randen te zien krijgen. De schermresolutie bedraagt 1.920 bij 1.200 pixels. Je kunt content dus in full hd bekijken. De beelden zien er kraakhelder en kleurrijk uit. Foto’s en video’s zijn niet korrelig of iets dergelijks en documenten (Word, Excel) zien er goed en leesbaar uit. Helaas is het scherm wel erg reflecterend in lichte ruimtes.

Connectiviteit

We hebben net al even genoemd welke aansluitingen er op de Acer Switch 3 zitten. Hoewel dat in principe genoeg is, hadden we graag gehoopt dat er nog een extra usb-poort aanwezig zou zijn. Verder is er ondersteuning voor bluetooth 4.0 en dat is in principe prima. Ook kun je de tablet natuurlijk via wifi aansluiten op het internet. Het is allemaal redelijk basaal: er is geen hdmi-poort bijvoorbeeld. Een hdmi-poort was wel handig geweest voor op kantoor, voor wanneer je een presentatie op een groter scherm geeft.

Speakers

De speakers kunnen behoorlijk hard gezet worden. Maar als je dat doet, reken er dan maar op dat er ietwat op kwaliteit wordt ingeleverd. Geluiden klinken dan wat schel. Zet je het geluid wat zachter, dan klinkt het stukken beter en ook best fijn en verstaanbaar (goed voor Skype!). Een basgeluid is zo goed als afwezig, maar dat kunnen we ook niet verwachten van deze kleine speakers. Houd de geluidstoevoer echter wel simpel, want wanneer er teveel geluiden tegelijkertijd zijn, dan klinkt het allemaal een beetje vervormd.

Camera’s

De camera’s zijn niet het belangrijkste op een tablet. Dat weet Acer ook. Daarom is hier waarschijnlijk ook op bezuinigd. De kwaliteit van de camera op de achterkant is niets om over naar huis te schrijven. De beelden zijn dof en korrelig en kunnen ook niet heel goed met omgevingen omgaan die te licht of te donker zijn. De frontcamera gaat daar al stukken beter mee om, maar ontzettend scherpe beelden zijn het niet. Voor dingen als Skype is het prima, maar voor de rest hoef je geen hoge verwachtingen te hebben.

Accuduur

Acer belooft een accuduur van ongeveer acht uur, maar dat hebben we eigenlijk nooit gered. Met wat bekeken YouTube-video’s, open programma’s als Microsoft Edge, Office en Microsoft Groove kom je al gauw uit op bijna zeven uur en dat is toch tegenvallend. Dat betekent dat je dus niet een complete school- of werkdag kunt doorkomen met de tablet. Je doet er dus goed aan altijd de stekker bij de hand te hebben, zodat je meteen kunt beginnen met opladen wanneer Windows 10 aangeeft dat het energieniveau wel erg laag is.

Toetsenbord, stylus en trackpad

Eén van de meest positieve aspecten van de Acer Switch 3 is het toetsenbord. De accessoire voelt luxueus aan vanwege de gebruikte onderdelen. De indeling is iets breder dan op een normale laptop, waardoor je ongetwijfeld binnen no-time snel op het apparaat kunt werken. De knoppen geven ook voldoende feedback af, waardoor je zeker weet dat je daadwerkelijk de knop het ingedrukt. Ook is het fijn dat je handen rusten op een zachte plek, waardoor ze niet snel blijven plakken bij het warme weer, bijvoorbeeld.

De trackpad is wellicht niet van hoge kwaliteit (er is geen gebruik gemaakt van glas bijvoorbeeld), maar voelt wel goed aan. De oppervlakte voor je duim of vinger is net zo breed als de spatiebalk en heeft verder genoeg ruimte voor de Windows 10-bewegingen die het ondersteunt. Naar verhouding is het scherm wel hoger dan de hoogte van de trackpad, maar dat levert in de praktijk geen problemen op. Daarnaast wordt de Switch 3 geleverd met een stylus. Die werkt zoals je mag verwachten en is ook nog eens meteen gekoppeld.

Acer Switch 3 – software

De hybride draait op Windows 10 Home. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows redelijk soepel loopt, alhoewel 4 GB aan werkgeheugen vaak net niet genoeg is. Wanneer je een app opstart, duurt het voor het gevoel lang voordat je ermee aan de slag kunt en dat is jammer. Het kan soms (meer dan!) acht seconden duren voordat iets is opgestart. Er wordt verder wel veel vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken. En dat is altijd jammer.

Acer Switch 3 – in gebruik

De Acer Switch 3 is een enorm praktische tablet. De dikke randen om het scherm zorgen ervoor dat je niet snel met je vingers op dat scherm zit, waardoor je niet snel per ongeluk iets activeert, zonder dat te willen. Daarnaast is de u-vormige kickstand, net zoals bij andere tablets met deze kickstand, een waardevolle toevoeging. Je kunt de tablet in allerlei standen zetten, met en zonder toetsenbord. Zo heb je een mooi scherm voor het bekijken van foto’s en video’s en kun je bijvoorbeeld Skypen, terwijl je op je andere laptop werkt.

De gebruikte materialen zorgen er overigens ook voor dat je de tablet prettig vasthoudt. De achterkant is niet heel glad, waardoor de tablet dus ook niet snel uit je handen valt. De dikte van de tablet kan als een nadeel gezien worden, want daardoor voelt hij ook wat zwaarder dan de concurrentie. Wij hebben vooral gemerkt dat het apparaat daardoor stevig is en beter is vast te houden. Een nadeel van de kickstand is dat je hem niet goed van onderen kunt bewegen. Daar zit namelijk ook de rand waar het toetsenbord zich in vastklikt.

Die rand steekt een beetje uit. En wanneer je de kickstand van onderen probeert uit te klappen, dan duw je dus als het ware tegen die rand aan. Dat levert frustratie op (“Waarom wil je rand niet uitklappen?”), tot je beseft dat je dat uitklappen het beste vanuit de zijkanten kunt doen. Verder hebben we de Acer Switch 3 echt als een laptop of tablet ‘voor erbij’ ervaren, aangezien het geen apparaat is dat je huidige laptop gaat vervangen. Het is een handig ding voor onderweg, maar je bent blij als je weer thuis achter je eigen pc zit.

Prestaties

We hebben het al eens vaker gesteld: een tablet of laptop met 4 GB aan werkgeheugen en Windows 10 met al haar apps is net te weinig. Aanvankelijk merk je nog niet zo veel van het gebrek aan werkgeheugen, maar mettertijd (en dat is al snel) merk je wel dat de prestaties wat achteruit gaan. Ze hollen niet achteruit, maar je merkt wel dat apps er langer over doen om op te starten (hoe meer apps al openstaan, hoe erger dit is) en dat Windows 10 trager wordt. Houd je het bij Word en andere kantoorprogramma’s, dan valt de schade mee.

Acer Switch 3 – conclusie

De Acer Switch 3 is helemaal geen slecht apparaat, maar het is er wel eentje waarbij je met een aantal dingen rekening moet houden. De processor is niet jé van hét, maar is wel meer dan prima in staat om dagelijkse kantoortaken uit te voeren. Maar wanneer je te veel apps open hebt staan, dan gaan de prestaties ietwat achteruit en zie je ook de accu iets sneller leeglopen. Dat van die prestaties is ook een langetermijnproces, vanwege het gebrek aan genoeg werkgeheugen. 4 GB is op zich redelijk, maar tenminste 8 GB is wenselijk.

Acer heeft op een hoop dingen bezuinigd, maar onder de streep alsnog een tablet afgeleverd waar je goed op kunt werken, al is dat niet een complete werkdag lang. Zorg er dus voor dat je altijd de oplader meeneemt. Verder zijn er genoeg poorten aanwezig om accessoires op aan te sluiten, maar had het niet misstaan als er tenminste nog één extra usb-poort, voor een extra accessoire, en een hdmi-poort zou zijn. Dat is gewoonweg handig op een kantoor of redactie, omdat je dan meer mensen kunt laten meegenieten van je schermactiviteiten.

Dat kan handig zijn voor een presentatie of het weergeven van ideeën, foto’s of video’s. Nu voelt het gebrek aan die hdmi-poort als een gemis, helemaal voor een tablet die zich met name richt op een zakelijke markt. Je kunt natuurlijk een verloopkabeltje gebruiken (usb-c-naar-hdmi), maar die kabel wordt niet meegeleverd. Ook vinden we dat hdmi momenteel een poort is die breder beschikbaar is dat usb-c, waardoor meer mensen een gewone hdmi-kabel zouden hebben, dan zo’n specifieke kabel van usb-c naar hdmi. Het is niet handig.

Verwacht overigens niet dat deze tablet je huidige laptop gaat vervangen; zo krachtig is het apparaat niet. Maar het is wel een compleet pakket, inclusief toetsenbord en stylus, voor erbij, en eentje die je gerust mee kunt nemen om onderweg nog wat werk op te verrichten. En dat voor een prijs vanaf 599 euro voor het goedkoopste model.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Toetsenbord, trackpad en stylus
  • Geschikt voor kantoortaken
  • U-vormige kickstand

Minpunten
  • 4 GB aan werkgeheugen is te weinig

  • Accu is sneller leeg dan beloofd
  • Geen hdmi-poort (of verloopstuk)

Reacties (0)