Review: Acer Spin 1, een convertible met Windows 10

15 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-spin-1-foto-1

De Acer Spin 1 is een convertible met Windows 10 als besturingssysteem. Het apparaat is in verschillende configuraties beschikbaar. In deze recensie nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep.

De Spin heeft een vanafprijs van ongeveer 350 euro.

Acer Spin 1 – specificaties

Acer Spin 1
Scherm 11,6-inch of 13-inch, 1.920 bij 1,080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Celeron N3350 of Intel Celeron N3450
RAM 2 GB – 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB – 64 GB – 128 GB
SD Nee
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu Lithium Polymer

Specs

De Acer Spin 1 is in een aantal configuraties beschikbaar. Het goedkoopste model heeft een kleiner scherm, 2 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte. Dat is voor een convertible ook best weinig en mager, maar je zou er in theorie prima op kunnen werken wanneer je niet veeleisend bent en er ook niet elke dag op hoeft te werken. Met de aanwezige processors is het overigens niet mogelijk veel programma’s naast elkaar te openen: de N3350 beschikt over twee kernen, terwijl de N3450 beschikt over vier kernen en daardoor ook meer aankan.

Verder is het heel simpel: hoe je wil investeren in een bepaald Spin-model van Acer, hoe meer je daarvoor krijgt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een convertible met meer power en daarmee haal je ook direct meer (werk)geheugen in huis. Vind je de huidige processor echter prima, dan heb je dus nog de keuze voor 4 GB werkgeheugen en tot 128 GB aan opslagruimte. Let wel op, want er is geen sd-kaartsleuf.

Acer Spin 1 – hardware en design

De Acer Spin 1 is een opvallende verschijning. Het omhulsel is geheel van plastic gemaakt en dat voelt goedkoop aan, maar het ziet er wel goed uit. De blauwe kleur is weer eens wat anders en ook het motief op het apparaat komen we niet vaak tegen. Bovendien voelt de buitenkant solide aan en hebben we ook niet snel het idee dat er krasjes zichtbaar op zijn. De binnenkant oogt hoogwaardig en voelt degelijk aan, maar is verder niet bijzonder. Daarnaast vallen de dikke randen rondom het scherm op, wat het uiterlijk gedateerd doet aanvoelen.

Wat sowieso opvallend is, is het formaat van de convertible. Door zijn formaat verwacht je best een krachtig apparaat in huis te halen, maar dat is dus niet het geval. Een voordeel van deze grootte is dat er daarom genoeg ruimte is voor een volledig toetsenbord en dus ook de numpad aan de rechterkant. Mocht je gewend zijn aan een breed toetsenbord met cijfers aan de zijkant, dan hoef je nergens aan te wennen wanneer je op de Acer Spin 1 werkt. Ondanks het grote formaat, is de laptop niet zwaar: de Spin 1 weegt ongeveer 1,5 kilo.

Aan de rechter zijkant zitten de knoppen voor het in- en uitschakelen van de laptop, evenals de knoppen voor het beheren van het volume. Ook zit hier de opening voor het opladen van de convertible. De aan- en uitknop is echter een beetje moeilijk te vinden wanneer je niet weet waar je moet zoeken. Ook is het goed mogelijk dat je de knop per ongeluk aanraakt wanneer je het apparaat oppakt, waardoor er onnodig energie verbruikt wordt. Het zal voor sommige mensen even wennen zijn; want de positie van de knop is natuurlijk wel handig in tabletmodus.

Display

De Acer Spin 1 is een relatief goedkopere laptop-tablet-combinatie. Meestal krijgt een dergelijk product een minder goed scherm dan je normaal op een laptop of een tablet aantreft, maar dat is in dit geval niet zo. De fabrikant heeft gekozen voor een ips-scherm met een full hd-resolutie (1.920 bij 1.080 pixels) dat mooie beelden aflevert en bredere kijkhoeken garandeert. De kleuren komen goed uit de verf en de afbeeldingen zijn over het algemeen behoorlijk scherp. De maximale helderheid kan helaas niet heel hoog ingesteld worden.

Connectiviteit

Een ander groot voordeel van een relatief grote en dikke behuizing is de ruimte voor de verschillende aansluitingen. Zo tref je alleen al aan de linkerkant drie grote usb-poorten aan, waardoor je zonder compromis je accessoire kunt aansluiten. Eén daarvan is usb 3.0, terwijl de andere twee usb 2.0 zijn. Ook treffen we er een volledige hdmi-poort aan, waardoor je bijvoorbeeld een tweede scherm kunt aansluiten op de laptop, en een koptelefoonaansluiting. Rechts zit een micro-sd-kaartsleuf. Verder is er ondersteuning voor zowel bluetooth 4.0 als wifi.

Speakers

Helaas zitten de speakers van de Acer Spin 1 aan de onderkant van het toetsenbord. Daardoor kan het geluid soms een beetje weggemoffeld klinken en dat is zonde. Desondanks kan er een helder en breed geluid uitkomen wanneer je naar gesproken tekst luistert. Het beluisteren van muziek of bekijken van drukke films kunnen we niet aanbevelen, omdat de reikwijdte van de tonen ondermaats is. Ook is er zo goed als geen bas. Maar het is prima voor (simpele) YouTube-video’s, Skype-gesprekken of podcasts, omdat alles, op laag niveau, verstaanbaar is.

Camera’s

Deze low-end convertible van Acer beschikt over één camera en dat is op zich prima. Die camera zit boven het scherm in het midden en kan worden gebruikt voor zaken als Skype-gesprekken. Maar meer ook niet. Verwacht geen denderende kwaliteit, omdat die soms ver te zoeken is. Het beeld is soms korrelig en een beetje onscherp, maar voor videobellen kan het ermee door (helemaal als het beeld dat je uitzendt in een klein schermpje wordt gepresenteerd). Zorg wel voor genoeg licht: zonder goed licht zijn de beelden niet om aan te zien.

Accuduur

Nee, de Acer Spin 1 is geen krachtige laptop of tablet en levert, om de prijs te drukken, natuurlijk een hoop in op andere punten. Maar qua accu zijn er maar weinig laptops en tablets die hier overheen gaan. Je kunt er ruim tien uur achtereenvolgend op werken zonder de stekker te hoeven pakken. Of je nu over het web surft of bestanden bewerkt in Office-apps, je bent ervan verzekerd dat je een school- of werkdag doorkomt en ’s avonds nog even door kunt zonder een oplaadmoment. Dit is mogelijk het sterkste punt van de Acer Spin 1.

Toetsenbord en trackpad

Zoals gezegd beschikt de Acer Spin 1 over een lekker breed en uitgebreid toetsenbord. Echter, typen gaat soms moeizamer dan verwacht. We merkten dat we soms harder op de knoppen moesten drukken dan we gewend zijn, waardoor de tiksnelheid ietwat achteruit ging. Met de plaatsing van de toetsen is echter niets mis. Verder is het opvallend dat er geen fysieke aanwijzingen zijn met betrekking tot het activeren van bepaalde zaken, zoals caps lock of num lock. Er branden geen lampjes wanneer ze aan staan: die informatie moet je van het scherm af lezen.

Over de trackpad zijn we ook niet heel enthousiast. Het trackgebied is behoorlijk groot, maar het oppervlak is best stroef te noemen. Dat werkt niet prettig, zeker wanneer je er uren achter elkaar op zou moeten werken. Klikken met de trackpad gaat soms ook moeizaam, waardoor we eigenlijk al heel snel overschakelden op een externe muis. Wel is het mogelijk de verschillende bewegingen te gebruiken die Windows 10 via de trackpad ondersteunt. Maar of je daar veel gebruik van maakt met zo’n stroef oppervlak, is natuurlijk de vraag.

Acer Spin 1 – software

De convertible draait op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows soepel loopt, maar alleen wanneer je niet te veel software open hebt staan. Dat komt door Windows 10 Home: dat is een versie van Windows 10 die niet al te veeleisend is op het gebied van hardware. Wanneer je een app opstart, duurt het iets langer dan gemiddeld voordat die ook daadwerkelijk opgestart is. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken.

Acer Spin 1 – in gebruik

Het grote formaat van de convertible zorgt er tevens voor dat het apparaat stevig neergezet kan worden op tafel. Ook op schoot werken is geen probleem. De scharnieren zijn overigens ook stevig, waardoor we geen problemen hadden met de juiste kijkhoek voor ons werk. Dit betekent ook dat het scherm moeiteloos helemaal naar achteren te draaien is en in een handomdraai omgetoverd kan worden tot een tablet. Ook de andere twee standen (presentatie- en tentstand) blijven daardoor netjes op de hoek staan waarin je ze hebt neergezet.

Wat ons het meeste heeft tegengestaan in onze testperiode met de Acer Spin 1, is toch echt het toetsenbord en zijn trackpad. Het stroeve oppervlak heeft ervoor gezorgd dat we vrijwel niet van de Windows 10-bewegingen hebben kunnen profiteren die navigeren gemakkelijker maken en waren we aangewezen op een externe muis. Maar ook het feit dat de knoppen op het toetsenbord harder ingedrukt moesten worden dan we gewend zijn is een nadeel, want daardoor konden we helaas niet zo snel werken als we doorgaans doen.

Daarnaast is duidelijk wat Acer met het apparaat wil bereiken: consumenten die niet veel willen spenderen aan een 2-in-1-apparaat, dat lang meegaat op een volle accu en een prima basiservaring aan kan bieden qua werk en entertainment. Nee, je hoeft geen echte gameprestaties te verwachten, maar daar zul je deze convertible dan ook niet voor in huis halen. Verder blijven we bij het standpunt dat 2 GB gewoonweg te weinig is voor Windows 10, zeker wanneer je gebruik wil maken van een programma zoals Google Chrome of veel Office-apps opent.

Prestaties

Omdat er veel verschillende modellen beschikbaar zijn van de Acer Spin 1, proberen we een algemene indruk te geven van wat je van de prestaties kunt verwachten. Hoe meer geld je investeert, hoe beter de ervaring zal zijn en hoe meer ruimte je krijgt op de convertible. Maar over het algemeen is het zo dat je een processor in huis haalt die niet zo snel is en moet weten dat 2 GB soms te weinig is voor Windows 10 en een aantal programma’s. Maar werk je vaak met één programma per keer, dan zal de ervaring je ongetwijfeld gaan bevallen.

Acer Spin 1 – conclusie

De Acer Spin 1 is een prima laptop voor een schappelijke prijs. Zolang je niet van plan bent om games op het apparaat te spelen of zware applicaties te installeren, kun je hier prima mee uit de voeten als een laptop die je er zo nu en dan bij pakt om wat dingen mee te regelen. Het scherm is niet het beste scherm op de markt, maar biedt wel brede kijkhoeken, scherpe beelden en een mooie kleurenweergave aan. Voor iemand die een convertible niet elke dag gaat gebruiken is het prima; bovendien zijn er ook niet echt afleidende problemen met de display.

Er zijn wel een aantal dingen waar je nog rekening mee moet houden. Het toetsenbord heeft knoppen die wat harder ingedrukt moeten worden en de trackpad is wat stroef. Ook is het zo dat het geluid niet denderend is. Maar zoek je een betaalbare convertible (of een laptop met een touchscreen), dan is dit wel een goed instapmodel of een model waar kinderen huiswerk op zouden kunnen maken. De Acer Spin 1 is wat traag en misschien te basaal, maar het convertible design en de lage prijs maken hem wel aantrekkelijk als school- of tweede laptop.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs/kwaliteit-verhouding
  • Accu gaat ruim tien uur mee
  • Kleurenweergave op full hd-scherm

Minpunten
  • Toetsenbord en trackpad zijn wat stroef

  • Convertible kan wat traag zijn
  • Er komt geen mooi geluid uit de speakers

Reacties (0)