Review: Acer Chromebook R 13 (CB5-312T)

06 januari 2017 + 10 minuten 3 Reacties
acer-chromebook-r-13-foto-1

De Acer Chromebook R 13 is een convertible met Chrome OS, dat een uitstekend besturingssysteem combineert met ontzettend veel Android-apps. Het is het meest uitgebreide Chrome OS-apparaat van dit moment.

Het apparaat kost om en nabij de 480 euro.

Acer Chromebook R 13 – specificaties

Acer Chromebook R 13
Scherm 13,3-inch, 1.920 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek M8173C
RAM 4GB
Opslaggeheugen 16GB – 32GB – 64GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Ja
USB Ja, usb-type-c en usb 2.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 4670 Lithium Polymer

Specs

De Acer Chromebook R 13 heeft specs waar je goed mee uit de voeten komt. De quadcore-processor van MediaTek kan verschillende taken tegelijkertijd aan (tweemaal zo veel als met een dualcore-processor) en met 4GB aan werkgeheugen is er ook genoeg ruimte voor die applicaties. Het is echter niet de snelste variant van dat werkgeheugen. In de R 13 zit DDR3-ram, terwijl DDR4 en DDR5 ook al beschikbaar zijn. Met de verscheidende opslag- en aansluitopties zit het ook goed, waardoor je een vrij compleet en uitgebreid pakket overhoudt.

Acer Chromebook R 13 – hardware en design

De Acer Chromebook R 13 heeft een volledig metalen omhulsel. Ja, daardoor is het apparaat zwaarder dan een tablet of convertible gemiddeld is, maar dit betekent ook een stevige bouwkwaliteit en een premium design. Het scharnier is aan de buitenkant omhuld met rubber en dat voelt goedkoop aan, maar is wel te verklaren. Als er ergens op bespaard kan worden is dat het wel en het doet verder niet af aan de functionaliteit van de Chromebook. Je kunt hem namelijk verschillende posities gebruiken, zoals laptop-, tablet- en presentatiemodus.

Aan de linkerkant zitten vier aansluitingen: een micro-sd-kaartsleuf, een usb-poort, een poort voor de hdmi-kabel en een opening voor de usb-type-c-kabel. Door de toevoeging van de reguliere usb-poort is het bijvoorbeeld mogelijk oudere muizen (en toetsenborden) aan te sluiten, die vrijwel meteen herkend worden door de Chromebook. Rechts zitten de volumeknoppen en de knoppen voor het in- en uitschakelen van de R 13, evenals de aansluiting voor een koptelefoon. Ook vind je er de indicatielampen van de accu en de standby-stand.

Aan de onderkant zijn twee kleine rasters aanwezig waar de Acer Chromebook R 13 zijn warmte mee vrijgeeft. Verder zijn er vier rubberen poten aanwezig wat ervoor moet zorgen dat het apparaat altijd stevig vast blijft staan tijdens het typen of gamen (of wanneer je in de trein een film kijkt, bijvoorbeeld). Aan de voorkant is er nog een kleine inkeping, waar je met je vinger tussen kan om de deksel te openen. Dit kan tot op zekere hoogte met één hand, maar voor het laatste stukje moet je wel de onderkant vasthouden opdat de R 13 niet kantelt.

Display

Het scherm is 13,3-inch groot en beschikt over een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van 165 pixels per inch op en dat is een gemiddelde score. Voor een Chromebook is dit een groter scherm dan het gemiddelde apparaat met Chrome OS. Wanneer je video’s bekijkt of foto’s bewerkt dan geeft de R 13 echter genoeg kleur en detail weer, waardoor je van die gemiddelde pixeldichtheid waarschijnlijk weinig merkt. Helemaal wanneer je er gewoon op wil werken en dus vaak naar een wit met zwart documentenscherm staart.

Connectiviteit

Er zijn dus genoeg opties met betrekking tot de connectiviteit aanwezig qua usb-poorten en dergelijke. Zoals het een Chromebook betaamt is er ook ondersteuning voor wifi, waarmee je toegang krijg tot het lokale internetnetwerk bij je in huis of in de koffiehoek. Daarnaast is er ook bluetooth 4.0 aanwezig. Zo kun je verschillende accessoires draadloos aansluiten, mocht je geen usb-muizen hebben of een speaker zonder audiokabelaansluiting. Het is dus een beetje van alles en dat is prima, want je hebt derhalve een hoop opties.

Speakers

De R 13 beschikt over twee speakers, die allebei aan de zijkanten van het apparaat zitten. Dit heeft als voordeel dat het geluid nooit afgeschermd wordt en dus alle ruimte krijgt. Dat komt de geluidskwaliteit ten goede. Er is een redelijke basweergave aanwezig en ook de hogere tonen komen mooi door. Daardoor kun je er gerust een film of serie op bekijken, zonder dat je je ergens aan hoeft te storen. Muziek beluisteren kan ook tot zekere hoogte, wanneer je de kwaliteit van een iets minder dan gemiddelde bluetooth-speaker gewend bent.

Camera’s

Er is een alleen een camera aan de voorkant aanwezig en niet eentje aan de achterkant (of buitenkant van de klep). Dat is niet erg, omdat we niet verwachten dat mensen buiten foto’s gaan maken met een Chromebook in hun hand. Met de camera aan de binnenkant kun je meer dan prima Skypen of andere video’s mee maken, aangezien de kwaliteit op 720p is. Let er wel op dat er voldoende licht is, want met weinig licht kun je vaak niet goed zien wat er wordt opgenomen. De kwaliteit is verder niet denderend, maar het volstaat op een Chrome OS-apparaat.

Accuduur

De Acer Chromebook R 13 heeft een behoorlijke accu aan boord van 4670 mAh. Daarmee moet die het ongeveer twaalf uur uithouden, aldus de fabrikant. En daar kom je ook gemiddeld wel op uit. De ene keer ging het apparaat elf uur mee en een andere keer weer dertien — het ligt er net aan wat je doet. Kijk je veel video’s of speel je vaak games, dan gaat het iets harder met de batterij dan wanneer je lekker aan het werk bent in Google Documenten of een andere tab binnen Chrome. Gebruik je hem alleen voor Google Chrome, dan gaat de accu lekker lang mee.

Toetsenbord en trackpad

Acer heeft in principe niet ingeleverd als het om het toetsenbord gaat. Persoonlijk vinden we een numeriek toetsenbord aan de rechterkant een fijne toevoeging, maar dat is niet wenselijk op een apparaat met een scherm dat kleiner is dan 15,6-inch. De toetsen zijn lekker dun en leveren toch genoeg feedback af tijdens het typen. En de pijltjestoetsen zijn ook lekker groot en goed bereikbaar. De trackpad werkt enorm fijn, reageert razendsnel en voelt behoorlijk luxueus aan. En mocht je dat toch niet vinden, dan kun je een externe muis aansluiten.

Acer Chromebook R 13 – software

De Acer Chromebook R 13 draait op het Chrome OS van Google. Dit besturingssysteem is extreem licht en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat het apparaat binnen tien seconden opgestart is en lekker vlot werkt. Er zijn weinig voorgeïnstalleerde applicaties aanwezig, ondanks het feit dat het Chrome OS sinds kort toegang heeft tot de Google Play Store. Acer heeft zelf geen applicaties meegeleverd. De apps die er wel op staan, zijn de applicaties waarvan Google vindt dat ze erop moeten staan, zoals Google Documenten en Gmail en de notitie-applicatie Keep.

Acer Chromebook R 13 – in gebruik

We hadden het niet verwacht, maar deze Chromebook kan bijna helemaal onze laptops vervangen. Het enige dat we missen zijn álle functies van een programma als Photoshop, maar voor de rest hebben we er meer dan prima op kunnen werken, bijvoorbeeld. Het apparaat wordt standaard geleverd met de apps en diensten die we ook al op onze Windows-laptops en Macbooks gebruiken, zoals Google Chrome of Google Documenten, waardoor de overstap helemaal niet zo groot bleek. Alleen de beperkte ervaring van Photoshop gooide dus roet in het eten.

Hoewel de trackpad uitmuntend is, waren we toch erg blij dat we ook een draadloze usb-muis hebben kunnen gebruiken op het apparaat, waardoor we dus eigenlijk bijna geen concessies gedaan hebben. Of we nu aan het werk waren in Chrome, video’s bekijken in YouTube of een game als Pokémon Trading Card Game Online aan het spelen waren (het is inmiddels een lichte verslaving geworden), dat maakt niet uit. Bovendien is de interface overzichtelijk en bereik je al snel wat je wil binnen het Chrome OS, wat de overgang flink versoepelde.

We hebben de Acer Chromebook R 13 voornamelijk gebruikt als laptopvervanger in ons werk. En wanneer we onderweg een video wilde bekijken op Netflix, dan gooiden we die in de download en bekeken we die onderweg in de trein in de presentatiestand (het het toetsenbord naar beneden en het scherm omhoog). En voor de momenten dat we aan het gamen waren, dan klapten we het scherm helemaal naar achteren en hielden we de R 13 als een tablet vast. Die Android-apps voor het Chrome OS zijn écht een ware aanvulling voor het OS.

Nergens hebben we overigens het idee gehad dat de Chromebook R 13 te zwaar zou zijn. Wanneer je hem in je tas stopt, dan is die niet veel zwaarder dan een gemiddelde laptop — en die beschikt meestal niet over een metalen omhulsel. Eén ding waar we wel even aan moesten wennen, is de zoek- en app-ladeknop op de plek van de Caps lock-knop. Die tik je nog wel eens aan wanneer je de Shift-knop wil indrukken, waardoor je ineens de app-lade in beeld krijgt, ongeacht wat je aan het doen bent. Maar verder is het een ontzettend fijn apparaat.

Prestaties

Ondanks het feit dat de Acer Chromebook R 13 niet beschikt over de betere hardware onder de motorkap, merk je daar qua prestaties maar weinig van. Je kunt niet verwachten dat je alle games, met de hoogste eisen als het om grafische eigenschappen aankomt, kunt spelen. Maar wanneer je een Chromebook koopt om op te werken of af en toe een video op te bekijken, dan kun je er prima mee uit de voeten. De R 13 mag misschien niet hoog scoren in de verschillende benchmarks, maar doet het wel stukken beter dan de vorige Acer Chromebook-modellen.

Acer Chromebook R 13 – conclusie

Nee, de Acer Chromebook R 13 beschikt niet over de beste hardware, maar dat heeft een Chromebook ook helemaal niet nodig. Het Chrome OS is razendsnel en ontzettend licht, waardoor ook mindere hardware al gauw een fijne ervaring weet neer te zetten. Er zijn wel enkele nadelen. Zoiets kleins als de locatie van de knop waarmee je de zoekbalk en app-lade mee opent, bijvoorbeeld. Maar dat is een kwestie van wennen. Ook is de pixeldichtheid lager dan de bekendere Chromebooks van dit moment, maar ook daar hebben we weinig van gemerkt.

Het grootste nadeel is misschien nog wel de prijs. Met een prijs van ongeveer 480 euro is het een behoorlijk dure Chromebook, die gemiddeld 250 tot driehonderd euro kost. Maar wanneer je het vergelijkt met een laptop, dan zit de prijs er weer onder en dat terwijl je hier bijna hetzelfde mee kunt als op een Windows-laptop. En voor dat bedrag krijg je er nog eens een compleet en uitgebreid apparaat voor terug, voorzien van een premium en metalen behuizing en een behoorlijke lange accuduur die je met gemak de lange werkdag door sleept.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Behoorlijk lange accuduur
  • Luxueuze uitstraling, stevige metalen behuizing
  • Compleet en uitgebreid

Minpunten
  • Duurder dan de meeste Chromebooks

  • Lagere pixeldichtheid dan meeste Chromebooks
  • Plek van app-lade/zoekknop

Reacties (3)