Review: Acer Aspire Switch V 10 (SW5-017)

18 januari 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-switch-v10-foto-1

De Acer Switch V 10 is een hybride tablet met Windows 10, die je ook als een laptop kunt gebruiken. In deze recensie bespreken we de tablet uitgebreid. De Switch V 10 (SW5-017) is verkrijgbaar voor een prijs vanaf 369 euro.

Acer Switch V 10 – specificaties

Acer Switch V 10
Scherm10,1-inch, 1.280 bij 800 pixels
DigitizerNee
ProcessorIntel Atom x5-Z8350
RAM4GB
Opslaggeheugen64GB
SDJa
HDMINee
USBJa, usb-type-c
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.1
NFCNee
Camera’s2 megapixel voor, 5 megapixel achter
Accu3770 mAh Lithium Polymer

Specs

De Acer Switch V 10 (SW5-017) is een hybride tablet bedoeld voor het onderste segment van de Windows-markt en dat is niet alleen te merken aan de prijs. De 4 GB aan werkgeheugen is het minimale waar een Windows 10-apparaat aan moet voldoen, terwijl 8 GB toch echt de voorkeur geniet. Wel is de tablet voorzien van enkele moderne onderdelen, zoals een usb-type-c-poort. De processor is niet bepaald een krachtpatser te noemen. Hij is geklokt op (maximaal) 1,92 GHz en daardoor iets trager dan zijn voorganger. Hij verbruikt echter wel weinig stroom.

De chip is te vergelijken met de Snapdragon 801-processor. In combinatie met Windows 10 moet dit ervoor zorgen dat je de alledaagse taken er goed op moet kunnen verrichten. Verg je echter meer van het apparaat, dan merk je al snel dat de chip tegen zijn limieten aan loopt. En dat merk je ook bijvoorbeeld aan de graphics processing unit. Hoewel die iets beter is dan zijn voorganger, loopt ‘ie nog wel altijd achter op concurrerende chipsets, waar gpu’s zoals de Qualcomm Adreno 330 of de PowerVR G6430 in verwerkt zijn.

Acer Switch V 10 – hardware en design

Acer heeft gekozen voor een simpel design. Het 10,1″-scherm is omringd door dikke randen. Opvallend zijn de speakers aan de voorkant, wat een dikke plus is. Over de kwaliteit van de speakers lees je verder in de recensie meer. Aan de rechterkant zitten de verschillende knoppen voor het in- en uitschakelen van de tablet, evenals de volumeregelaar en de dedicated knop voor het Windows-startmenu. Aan de linkerkant zitten de aansluitingen van de tablet, zoals een koptelefoonaansluiting, usb-type-c-poort, micro-sd-kaartsleuf en de opening voor de stekker.

Advertentie

De tablet is redelijk dun en voelt solide aan. Aan de zijkanten zit een ruige structuur, wat de tablet een iets stoerder uiterlijk moet meegeven. Dat zal ongetwijfeld zo zijn wanneer je de zwarte variant koopt, maar in combinatie met een witte achterkant oogt het niet zo heel mooi. Boven het scherm bevindt zich een frontcamera. Aan de onderkant van de tablet zit de magnetische aansluiting waarmee je het apparaat op het meegeleverde toetsenbord aansluit. Dat systeem werkt prima en klikt de tablet snel en goed vast aan dat toetsenbord.

Display

Het scherm is dus 10,1-inch groot. De resolutie bedraagt 1.280 bij 800 pixels. Dat levert een lage lage pixeldichtheid van 149 pixels per inch op (op de schaal van pixeldichtheid valt dit scherm in de één na laagste categorie). Is het laten zien of bewerken van foto’s of video’s op deze tablet van groot belang, dan raden we dat af – er gaat immers detail verloren. Gebruik je deze tablet voor het verwerken van tekst- of Excel-bestanden, het bijwerken van social media of surfen op het internet, dan maakt die pixeldichtheid niet veel uit. De kleuren spatten niet van het scherm, maar worden wel goed weergeven. Het voldoet. Dat geldt ook voor de helderheid; in fel zonlicht werken is niet comfortabel maar binnenshuis is het prima te doen.

Connectiviteit

We hebben enkele aansluitingen al even genoemd in een kopje hierboven, maar willen graag de usb-type-c-poort nogmaals belichten. Door de toevoeging van deze poort, is de Acer Switch V10 beter voorbereid op de toekomst dan menig andere, goedkopere, Windows 10-hybride. Daarnaast is er ondersteuning voor wifi en bluetooth 4.1 en treffen we nog een usb 2.0-poort aan in het toetsenbord. Qua aansluitingen en connectiviteitsopties houdt het hier wel bij op. Ook hier geldt: het is niet veel, maar het voldoet aan de meest minimale eisen.

Speakers

Speakers op een tablet zijn vaak ontbeerd van een basgeluid en dat is ook nu niet anders. Maar dat betekent niet dat de boxen een slecht geluid afleveren. Nee, je kunt er beter geen muziek mee beluisteren, maar een (rustige) serie kijken of een Skype-gesprek voeren kan best. Het geluid komt er namelijk ontzettend helder uit en kraakt ook niet snel, mits je de volume op een redelijk niveau houdt. Heel fijn is ook de plaatsing van die speakers, die zitten aan de voorkant. Daardoor zijn er geen dingen die zomaar het geluid gemoffeld kunnen laten klinken.

Camera’s

Over de kwaliteit van de camera’s van de Acer Aspire Switch V 10 (SW5-017) kunnen we kort zijn: dat is niets iets om over naar huis te schrijven. Ze voldoen voor de eerdergenoemde Skype-gesprekken, maar voor andere dingen zouden we ze niet willen gebruiken. De twee megapixel-camera aan de voorkant levert beelden af die nogal flets zijn (helemaal met weinig licht). De vijf megapixel-camera aan de achterkant levert al iets betere kwaliteit af. Maar over het algemeen is het beeld korrelig en springen de kleuren er niet echt uit, wat een ‘plat’ en levenloos beeld oplevert. Zorg in elk geval voor veel licht wanneer je de camera’s gebruikt.

Accuduur

Met een accu van 3770 mAh red je het net niet om een volledige werkdag door te komen, wanneer je hem in de ochtend aanzet en het doel hebt om hem pas uit te zetten wanneer je naar huis gaat. Dan kom je er ongeveer zes tot zeven uur later achter dat je toch wel blij bent dat je de stekker hebt meegenomen. Gebruik je de tablet alleen voor programma’s als Word (en heb je verder niets anders open), dan is het goed mogelijk dat je de beloofde acht uur haalt. Maar dan mag je dus echt niets anders doen: een browser kan dat aantal alweer verminderen.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord van de Acer Switch V 10 voelt nogal goedkoop aan dankzij de plastic materialen die zijn gebruikt. Maar dat is op zich niet vreemd, omdat de fabrikant natuurlijk op zo veel mogelijk plekken heeft moeten besparen om de prijs enigszins laag te houden. De knoppen reageren snel en het toetsenbord typt best lekker. De trackpad werkt ook vlot. Daarnaast zijn we erg te spreken over de extra usb 2.0-aansluiting in de meegeleverde accessoire. Het is een simpel idee waar je uiteindelijk heel veel mee kunt bereiken.

Acer Switch V 10 – software

De hybride tablet draait zoals gezegd op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows soepel loopt, maar alleen wanneer je niet te veel software open hebt staan. Wanneer je een app opstart, dan duurt het iets langer dan gemiddeld voordat die ook daadwerkelijk opgestart is. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het is niet meer dan je op een Lenovo zou tegenkomen. Het zijn echter niet altijd apps die je zou willen gebruiken, dus dat is zonde. Ook zijn alle applicaties van Microsoft aanwezig.

Acer Switch V 10 – in gebruik

De Acer Switch V 10 (SW5-017) is een hybride tablet. Dat betekent dat je hem in verschillende standen kunt gebruiken. Wij hebben het meeste van de laptopstand gebruikgemaakt, omdat we er op hebben gewerkt op de redactie. Maar de presentatiestand is ook erg fijn wanneer je even wat aan je collega’s wil laten zien of wanneer je naast je eigen laptop nog een tweede scherm met informatie wil hebben. Omdat er een touchscreen aanwezig is, hoef je ook niet per se gebruik te maken van een externe muis of de trackpad op het toetsenbord.

Ook is de hybride in twee andere standen te gebruiken: een tent- en natuurlijk de tabletstand. Die modus hebben we ook vaak gebruikt, wanneer we even snel wat moesten opzoeken. Het kliksysteem leent zich ook voor het snel wisselen van de standen: je haalt moeiteloos het scherm van het toetsenbord af en klikt hem ook zo weer vast. Wel is het even wennen dat je voor de presentatiestand het scherm moet loshalen, omdraaien en weer moet vastklikken, in plaats van het scherm naar achteren te draaien. Dat is iets minder gebruiksvriendelijk.

Advertentie

Hoewel we het altijd aanraden een hybride op een vlakke ondergrond te plaatsen wanneer je iets typt, hebben we ook gemerkt dat je best de laptop op schoot kunt nemen om snel wat aantekeningen te maken of dingen op te zoeken. Het apparaat is namelijk niet heel zwaar en staat redelijk in balans wanneer je het toetsenbord hebt vastgeklikt. Meestal is het zo dat de tablet veel zwaarder is dan het toetsenbord, maar dat is nu dus niet het geval. De tablet is nog wel zwaarder, maar niet zwaar genoeg om het systeem uit balans te krijgen op schoot.

Prestaties

Het is niet zo dat de Acer Switch V 10 slechts scoort op het gebied van prestaties, wanneer je kijkt naar de aanwezige hardware. Het zijn echt de minimale eisen voor het besturingssysteem, dus daar kun je niets op aanmerken. Het is echter wel zo dat de tablet snel traag wordt wanneer je veel applicaties opent en open laat staan. Multitasken is niet het sterkste punt van de Switch V10 en dat is jammer, want de lage prijs zorgt ervoor dat je anders een redelijk interessant instapmodel overhoudt. Dat is nu dus niet altijd het geval, helaas.

Acer Switch V 10 – conclusie

Wanneer je de Acer Switch V 10 (SW5-017) in huis haalt, dan moet je er rekening mee houden dat je een hybride Windows 10-apparaat koopt die niet inzet op het leveren van prestaties of het bieden van een premium design. De Switch V 10 leent zich uitstekend als middel om aantekeningen op te maken, snel even wat dingen op te zoeken of het voeren van een Skype-gesprek – maar dan niet tegelijkertijd. Heb je namelijk te veel applicaties openstaan, dan gaat het qua prestaties al snel achteruit en merk je dat het systeem het er moeilijk mee heeft.

Maar voor een prijs van minder dan 400 euro mag je eigenlijk ook helemaal niet zulke hoge eisen stellen. Voor het bedrag van 369 euro heeft Acer best wat te bieden met de Switch V 10. Zo zijn er genoeg aansluitingen en is er zelfs een usb-type-c-aansluiting. Ook de plaatsing van de speakers is wat ons betreft goed, omdat ze op de gebruiker gericht staan. Als je puur kijkt naar de verhouding prijs/kwaliteit, dan is deze Acer het overwegen waard. Wil je echter meer uit je hybride of convertible halen, dan doe je er goed aan andere modellen te overwegen.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs/kwaliteit-verhouding
  • Aansluitingen
  • Plaatsing van de speakers

Minpunten
  • Korte accuduur

  • Toetsenbord voelt goedkoop aan
  • Prestaties zijn soms ondermaats


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)