In mei 2016 presenteerde Google de Home-speaker. De slimme speaker met Google Assistant lanceerde vervolgens in november 2016 in de Verenigde Staten, waarna het een jaar later ook in landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op de markt verscheen. In oktober 2017 presenteerde Google nog twee varianten van de Google Home. Zo was daar de kleinere Google Home Mini en de grote Google Home Max. In Nederland hebben we lang moeten wachten op de slimme speakers van Google, maar vanaf 24 oktober liggen de Google Home en de Google Home Mini ook bij ons in de winkels. De Google Home kost 149 euro, terwijl de kleinere Google Home Mini voor 59 euro verkrijgbaar is. Beide versies kunnen precies hetzelfde, alleen is de geluidskwaliteit van de gewone Google Home beter.
Eerder dit jaar kregen we al de Nederlandstalige Google Assistent op de smartphone. Google beloofde om nog voor het einde van het jaar de Home-speakers in ons land op de markt te brengen en dat is ze gelukt. Ook al zijn ze nu pas officieel te koop, dat wil echter niet zeggen dat je de slimme speakers niet eerder in ons land kon gebruiken. Wie een Home of Home Mini in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk haalde, of desnoods liet importeren vanuit de Verenigde Staten, kon al direct de slimme speaker gebruiken. De Nederlandse Google Assistent was dan nog niet beschikbaar, maar mensen die het Engels of het Duits goed onder de knie hadden konden direct al aan de slag. Nu ook de Nederlandse taal beschikbaar is en de slimme speakers ook in ons land in de winkels liggen is het tijd om te kijken naar een eerste indruk van de Google Home Mini met Nederlandse Google Assistent.
Wat is de Google Home Mini?
De Google Home (Mini) is een zogenaamde slimme speaker. Dat wil zeggen dat je er niet alleen muziek op kunt luisteren, maar ook vragen aan kunt stellen met behulp van Google Assistant. Vrijwel alle functies die de Google Assistent op je smartphone heeft, zijn ook te vinden op de slimme speaker. Tevens kun je via stembediening een smarthome bedienen. Zo zet je via je stem de verlichting aan of zet je de thermostaat een graadje warmer.
Helemaal nieuw voor mij is de Google Home Mini niet. Ik heb de smart speaker al enkele maanden in huis en hierdoor heb ik het uitgebreid kunnen testen met de Engels sprekende assistent. De Google Home Mini ziet eruit als een kleine puck en is in ons land verkrijgbaar in het wit en in het grijs. De kleine ronde schijf heeft een mooie stoffen bovenkant en een stroeve rubberen onderkant, zodat je het stevig neer kunt zetten. Het minimalistische en moderne design zal bij veel mensen in de smaak vallen, omdat het er tevens voor kan zorgen dat de speaker goed in een modern interieur op kan gaan. Via de touch-controls aan de zijkant kun je het volume wijzigen en de speaker is voorzien van vier kleine lampjes aan de bovenkant. Zo weet je wat het ingestelde volume is en wanneer de Google Home Mini naar je luistert en wacht op een stemcommando. Wil je niet dat de slimme speaker constant wacht op een commando? Via een fysieke schuifknop kun je de microfoon ook tijdelijk helemaal uitzetten.
Wat kun je met de Google Home (Mini)?
Ik gebruik de Google Home Mini voornamelijk om via stembediening de slimme schakelaars en Philips Hue-lampen in huis te bedienen, timers te zetten, het weerbericht te checken en naar het laatste nieuws te luisteren. Dat kan nu ook met Nederlandse nieuwsbronnen als het NOS Journaal en RTL Nieuws. Ook het starten van een serie op Netflix via de Chromecast of het luisteren van muziek op de slimme speaker via Spotify wordt hier regelmatig gebruikt, terwijl een snelle vraag over een historisch feitje vele malen sneller werkt via stembediening dan het op te zoeken via de smartphone. In het Engels werkt dit allemaal snel en soepel.
Via de vernieuwde Google Home-app kun je alles gemakkelijk instellen, terwijl je alle basisfuncties van je verbonden apparatuur nu ook gemakkelijk vanuit de app kunt bedienen. Je hoeft voor de basisfuncties dus niet allemaal verschillende apps van verschillende fabrikanten te gebruiken. Voeg de apparaten toe aan de Google Home-app en je hebt één plek voor al je verbonden smarthome-apparatuur. En via je stem is alles zeer gemakkelijk te bedienen. Het commando ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’ zorgt ervoor dat de slimme speaker gaat luisteren, waarna je een commando kunt geven.
In het Engels werkt dit allemaal uitstekend, maar hoe is het nu om de Nederlandstalige Google Assistent te gebruiken op de Google Home Mini? Om eerlijk te zijn valt dat op dit moment nog wat tegen. Alhoewel Nederlands mijn moedertaal is verstaat de slimme speaker mij soms moeilijk in het Nederlands. Dat probleem heb ik al ervaren met de Nederlandse Google Assistent op de smartphone, en nu ook op de Google Home Mini. Zinnen, of delen van zinnen, worden niet goed verstaan, waardoor ik soms een antwoord krijg dat helemaal niets met de vraag te maken heeft. In het Engels werken diverse variaties op stemcommando’s, terwijl er in het Nederlands vaak maar één commando is wat werkt om iets gedaan te krijgen. Toch werken functies als vragen naar de weersverwachting, het instellen van een timer of een commando om muziek van een bepaalde artiest te starten prima in de Nederlandse taal. Toch is het opmerkelijk dat de speaker mij beter kan verstaan in het Engels, ook al spreek ik dat als Nederlander natuurlijk lang niet zo vloeiend als de Nederlandse taal. De Nederlandstalige stem klinkt daarnaast nog veel meer als een robot met vreemde klemtonen en losse woorden die achter elkaar geplakt lijken in vergelijking tot de vloeiende Amerikaans-Engelse stem waar ik de speaker standaard op heb ingesteld.
Home control werkt (nog) niet
Dit probleem is echter nog te verwaarlozen. In de loop van de tijd zal het systeem steeds meer leren, waardoor ik verwacht dat de Nederlandse ervaring steeds beter wordt. Twee jaar geleden waren dezelfde problemen ook te vinden op de Engelse variant en dit werd al snel vele malen beter. De Nederlandse versie heeft echter een veel groter probleem en dat is dat de smarthome-functionaliteiten niet goed werken. Vanaf 24 oktober was het compleet onmogelijk om mijn Philips Hue-lampen te bedienen in het Nederlands. Een simpele ‘Hey Google, zet alle lampen aan’ werd steevast beantwoord met een ‘Sorry, ik begrijp het niet’ of een ‘Dit apparaat is nu niet beschikbaar’. Ook allerlei varianten op dit stemcommando bleken niet te werken.
Een zoektocht wees uit dat ik niet de enige was met dit probleem. Woordvoerder van Google Nederland, Rachid Finge, gaf via Twitter de tip om de slimme verlichting te ontkoppelen en opnieuw te koppelen via Google Home. Alhoewel dit bij sommige mensen bleek te werken, bleef het probleem bij anderen (en bij mezelf) nog altijd aanwezig. Nieuwe Nederlandse namen voor de lampen, een nieuwe kamerindeling met Nederlandse namen en twee uur verder stoeien had ik welgeteld één keer de lampen aan kunnen zetten in het Nederlands en dat was via de Google Assistant op de smartphone, niet via de Google Home Mini. Datzelfde commando nogmaals proberen werkte alle andere keren niet of er werd ineens een totaal ander antwoord gegeven. Regelmatig werd er bij een commando om het licht aan te zetten een liedje via Spotify gedraaid, terwijl ik eigenlijk gewoon niet meer in het donker wilde zitten. Switchte ik weer terug naar het Engels, dan werkte alles direct weer als een zonnetje. Ook via de Google Assistent op de smartphone heb je nu dus de mogelijkheid voor ‘Home Control’, maar ook dat werkte niet zoals zou moeten.
Google erkende de problemen en ging op 26 oktober aan de slag om de smarthome-functionaliteiten werkend te krijgen. Een dag later zou alles weer moeten werken en de situatie is dan ook zeker verbeterd. Via Google Assistant op de smartphone kan ik mijn Hue-lampen nu prima bedienen. Op de Google Home Mini zelf ervaar ik wisselend succes. De ene keer werkt het prima, de andere keer snapt ze er weer helemaal niets van. Het lijkt erop dat Google achter de schermen nog altijd druk bezig is om alles goed werkend te krijgen. Commando’s die de ene dag werken, bijvoorbeeld ‘Ok Google, speel radio 3fm via TuneIn’, werkt de volgende dag weer niet. Soms krijgen Nederlandse commando’s een Engels antwoord, terwijl een Nederlands commando soms een Engels antwoord krijgt. Niet helemaal ideaal.
Te vroeg op de Nederlandse markt?
Het is jammer dat Google op dit moment de beloofde Nederlandse functionaliteiten nog niet voldoende voor elkaar heeft. Alhoewel het begrijpelijk is dat de Nederlandse versie in eerste instantie nog wat achterloopt ten opzichte van de al twee jaar ondersteunde Engelse taal, is een basisfunctionaliteit als de slimme verlichting aanzetten toch wel noodzakelijk als je de Google Home en de Google Home Mini op de Nederlandse markt brengt. En dat werkt op dit moment nog niet voldoende. Aan de andere kant staat de techniek natuurlijk nog in de kinderschoenen, helemaal in combinatie met de Nederlandse taal. Alhoewel Google druk bezig lijkt om alle problemen zo snel mogelijk op te lossen, komt het er eigenlijk op neer dat Google de slimme speakers te vroeg op de Nederlandse markt heeft gebracht. Hierdoor kun je nu een product aanschaffen dat in feite nog niet af is. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat Google deze functies op korte termijn volledig werkend zal krijgen, maar tot die tijd gebruik ik de slimme speaker gewoon in het Engels om mijn smarthome weer goed te kunnen bedienen.
Ik heb de Google Home Mini als een fantastische en betaalbare smart speaker leren kennen. Voor een kleine puck, wat de Google Home Mini in feite is, valt het geluid zeker niet tegen. Bijzonder is het niet, want een bass is vrijwel afwezig in de kleine speaker, maar het geluid kan zich meten met andere ‘normale’ speakers in deze prijsklasse. Helemaal als je radio luistert via de kleine speaker voldoet het meer dan voldoende. En dan is de Google Home Mini ook nog eens smart. Je koopt de Google Home Mini dan ook niet voor het geluid, maar voor het gemak wat een slimme assistent in je huishouding kan brengen. Onmisbaar is het niet, maar wel erg gemakkelijk. Het gemak waarmee je het smarthome via je stem kunt bedienen, timers kunt zetten bij het koken of even snel de weersverwachting kunt opvragen is ongekend. Je zult echter voorlopig wel de Engelse assistent moeten gebruiken als je van alle functionaliteiten gebruik wilt maken, want de Nederlandse versie is eigenlijk nog niet af. En dat valt Google zeker aan te rekenen. We kijken daarom over een aantal weken opnieuw naar de Nederlandse functionaliteiten van de Google Home-speakers. Hopelijk beschikt de Nederlandse versie dan ook over alle functionaliteiten die je van de Google Home-speakers mag verwachten.
Reacties (0)