Nvidia Tegra 3 vs. Apple A5X (de nieuwe iPad)

19 maart 2012 3 Minuten 12 Reacties
nieuwe-ipad-transformer-prime

Vorige week kwamen we al een vergelijking tegen waarin de ASUS Eee Pad Transformer Prime met Tegra 3 quad-core processor tegenover de nieuwe iPad met A5X dual-core processor gezet werd. Deze resultaten toonden dat de nieuwe iPad absoluut opgewassen is - op sommige punten zelfs beter is - tegen de Tegra 3 processor. LaptopMag heeft inmiddels ook een vergelijking gemaakt waarin de focus vooral op gaming ligt.

Gaming prestaties

De Tegra 3 processor beschikt, kijkend naar de grafische prestaties, over 12 grafische kernen terwijl de A5X processor van Apple het moet doen met vier kernen. Toch zegt die niet alles zoals onderstaande video aantoont. De nieuwe iPad en de Transformer Prime liggen zeer dicht bij elkaar wanneer het aankomt op grafische prestaties.

De teksten op de iPad worden iets scherper weergegeven en de kleuren lijken wat levendiger te zijn. Aan de andere kant lijkt de Transformer Prime meer detail te bieden. Natuurlijk is dit overwegend subjectief en moet hierbij gezegd worden dat de games die je op de Transformer Prime ziet geoptimaliseerd zijn voor de Tegra 3 processor en dus meer details en effecten tonen vanuit de game zelf. Binnenkort kunnen we hopelijk exact dezelfde games ook verwachten voor de nieuwe iPad. Het element wat hier voor het belangrijkste verschil zorgt is het display. Het Retina display van de iPad zorgt voor scherpere beelden en een indrukwekkender plaatje, iets waar de Transformer Pad Infinity in de nabije toekomst ook voor moet gaan zorgen.

Benchmark resultaten

LaptopMag heeft naast deze vergelijking ook wat benchmark tests uitgevoerd om het verschil tussen de processors aan te tonen. Wat betreft de grafische prestaties tonen de resultaten ook hier dat de A5X processor van de nieuwe iPad ver voor ligt op de Nvidia Tegra 3 processor. Kijkend naar de pure rekenkracht heeft de Tegra 3 processor weer de bovenhand met een ruime score. Qua browser performance waren de prestaties aan elkaar gewaagd. Hierbij moet natuurlijk ook weer gezegd worden dat deze resultaten afhankelijk zijn van en beïnvloed kunnen worden door individuele hardware en software elementen en de combinatie van beiden.

Conclusie

Aan het resultaat is dus geen directe conclusie te verbinden als “deze is beter dan de andere” maar het laat wederom zien dat Apple met de A5X processor een zeer sterke concurrent voor de Tegra 3 processor ontwikkeld heeft en dat het aantal kernen lang niet alles zegt. Het lijkt erop dat de Tegra 3 processor het vooral beter doet wanneer het aankomt op pure rekenkracht terwijl de A5X processor het op grafische prestaties (in combinatie met perfect geoptimaliseerde hardware) iets beter doet. De combinatie van de dual-core A5X processor (met quad-core graphics) met de andere iPad hardware toont in ieder geval aan dat de iPad een stuk efficiënter is aangezien er minder kernen nodig zijn voor een gelijkwaardige of zelfs betere prestatie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Ben

Ben
19 maart 2012 om 13:22

Gewoon maar even laten weten dat jullie ongelooflijk goed bezig zijn. Ik volg dagelijks jullie updates via jullie gemakkelijke android app. Jullie zijn altijd één van de eersten met tablet nieuws. Blijf zo doordoen!! Ik wacht ondertussen met spanning op nieuws ivm de release en prijs van de Asus Transformer Pad Infinity 700. Zalige tablet lijkt me dat. Vandaag kreeg ik alvast via facebook deze boodschap van Asus Benelux :” Hi Ben, de releasedatum is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal deze tablet in het derde kwartaal van dit jaar verschijnen in de Benelux.”. Niet veel nieuws dus.. Ik hoop BEGIN 3de kwartaal natuurlijk;-).

Inloggen


19 maart 2012 om 13:24

Hoi Ben,
Dank voor je complimenten! Dat doet me goed 🙂
Alleen de Android app is niet echt optimaal. We zoeken nog steeds iemand die deze wat kan verbeteren, bijvoorbeeld met complete artikelen. Maar, goed dat je ons volgt en dat ook blijft doen.
Ik verwacht inderdaad ook veel van de nieuwe Transformer tablets. Ben zeer benieuwd naar de eerste review exemplaren 🙂

Inloggen
Ben

Ben
19 maart 2012 om 13:41

Ik ook ;-)! Hopelijk brengt Asus rap meer duidelijkheid…

Inloggen
bikkel

bikkel
19 maart 2012 om 21:29

Hopelijk is die beter getest als de prime. Ze hebben in ieder geval goed kunnen leren van de eerdere kinderziektes.

Inloggen
stijn

stijn
21 maart 2012 om 12:14

Martijn, wat zou jij doen? Nu toch de ipad 3 kopen of toch wachten op de asus tf700?

Inloggen
Ben

Ben
21 maart 2012 om 14:48

Ik ben wel Martijn niet;-), … Maar ik ben wat mij betreft zeker: ik wacht! 🙂
Hier nog wa vergelijk info (wordt regelmatig geupdate):
http://www.gizmocanada.com/2012/03/transformer-prime-infinity-release-date-and-specifications/

Inloggen
Sam Rijver

Sam Rijver
21 maart 2012 om 15:20

Volgens mij concurreren beiden apparaten aleen met elkaar voor je geld. Voor de rest is het eigenlijk niet zo heel erg makkelijk om ze tegenover elkaar te zetten. Keyboard / Anroid vs Retina scherm/iOS is niet een makkelijke vergelijking lijkt mij.

Inloggen
Ben

Ben
21 maart 2012 om 15:31

Wat Sam zegt is idd waar vind ik! Veel hangt af van ofwel je eventuele persoonlijke voorkeuren wat betreft het OS (iOS/Android), etc…
Maar ook wat je er uiteindelijk mee wil doen…

Ik heb (voor mij toch) weloverwogen beslissing genomen omdat ik ook een laptopvervanger zoek.
Het extra dock met keyboard heeft bij mij de doorslag gegeven…
Behalve als uiteindelijk blijkt dat de infinity tegenvalt natuurlijk ;-). Maar dan blijf ik zelf toch nog voor Android kiezen (kgeef toe… Kben een Android freak 😉 )

Maar idd.. Beide zijn ongetwijfeld zeer goed! het blijft een persoonlijke keuze…

Inloggen
stijn

stijn
21 maart 2012 om 16:00

ik hoef wel geen keyboard erbij
ik wil zoiezo zonder keyboard….

Inloggen
Ben

Ben
21 maart 2012 om 16:43

Het keyboard dock is optioneel…

Inloggen
stijn

stijn
21 maart 2012 om 16:04

damn , dat artikel doet me weer twijfelen
zucht
hoe lang voor de infinity? zal hij in 32 gig zonder dock komen? allemaal zoveel vragen, waar we nog geen antwoord op hebben

Inloggen
Ben

Ben
21 maart 2012 om 16:50

Infinty is voorlopig voor 3de kwartaal (toch in België), maar nog geen officiële timing…
Dock is optioneel en ja er zal een 32 gb versie komen. Je moet eens kijken naar voorgaande artikels op de tablets magazine website. Vind je veel info en vergelijkingen van o.a. deze 2 tablets terug.

Inloggen