Nokia huurt voormalige Rovio-chef in voor productie tablets en smartphones

16 augustus 2016 2 Minuten 0 Reacties
Nokia-N1-2

Sinds mei is bekend dat Nokia terugkeert op de markt voor tablets en smartphones. Om dat doel te bereiken, heeft Nokia Pekka Rantala ingehuurd, de voormalige baas van Angry Birds-maker Rovio.

Angry Birds

Rovio is evenals Nokia een Fins bedrijf. Nokia heeft een woelige historie achter de rug. Het Finse bedrijf was ooit oppermachtig met mobiele telefoons, maar miste volledig de boot toen de smartphone opkwam.

Exit Windows Phone

Voorts werd de keuze gemaakt voor Windows Phone als besturingssysteem, ook al niet zo’n denderend succes. Daarna verkocht Nokia zijn mobiele divisie aan Microsoft, die het inmiddels weer grotendeels van de hand heeft gedaan. De afspraak was dat Nokia een aantal jaren geen concurrerende mobiele telefoons onder het merk Nokia zou uitbrengen. Maar tablets vielen niet onder die afspraak, en zo kon twee jaar geleden de Androidtablet Nokia N1 verschijnen, geproduceerd door Foxconn maar met het Nokia-merk erop.

Het was dus een kwestie van tijd voordat Nokia – als merk, met telefoons geproduceerd door andere bedrijven – weer op de markt zou verschijnen. En dat worden Androidtelefoons, geen Windows Phones. Dat moment komt steeds dichterbij.

Advertentie

Rovio

Pekka Rantala wordt de chief marketing officer van de hernieuwde mobiele tak van Nokia. Hij is bekend van Rovio, het bedrijf dat een tijdlang de succesvolste mobiele game ooit maakte: Angry Birds. Voordat Rantala bij Rovio ging werken, had hij al zeventien jaar bij het ‘oude’  Nokia gewerkt op de afdeling marketing, op het laatst als senior vice president van global marketing.

Wereldmerk

Zo’n functie krijgt Rantala dus nu weer. Hij moet de heroprichting van het merk Nokia, de marketing en het communicatieteam leiden. Rantala vindt het een geweldige uitdaging. “Er zijn weinig gelegenheden zoals deze om te werken bij een wereldmerk met de kracht om honderden miljoenen mensen per dag warm te maken”, meldde hij bij zijn aanstelling.

HMD

HMD, het bedrijf dat de nieuwe mobiele Nokia-producten zoals tablets en smartphones gaat produceren en marketen, gaat nu aan de slag. Maar wanneer de eerste Nokia-phablet of -tablet op de markt verschijnt, is nog niet bekend.

Reacties (0)