‘Nokia 7 Plus stuurde data door naar de Chinese overheid’

21 maart 2019 1 Minuut 0 Reacties
nokia-7-plus-foto-1

Zoals het er nu naar uitziet heeft de Nokia 7 Plus data doorgestuurd van Europese gebruikers naar de Chinese overheid. HMD Global, de rechtenhouder van de Nokia-merknaam, heeft niet willen reageren op deze kwestie.

Nokia 7 Plus stuurde data door – gerucht

Veel smartphonegebruikers vertrouwen de Chinese smartphoneaanbieders niet, omdat nog altijd wordt gedacht dat de Chinese overheid met van alles meekijkt naar wat de gebruiker doet. Nu lijkt dat de Europese versie van de Nokia 7 Plus data heeft doorgestuurd naar diezelfde overheid, wordt dat beeld mogelijk alleen maar versterkt. Maar de Noorweegse site NRK heeft toch echt opgeschreven dat dit gebeurd is: lokale data zoals gps-info, telefoonnummer en serialnummers zijn mogelijk allemaal naar Chinese servers gegaan.

Dat zou dus betekenen dat de Chinese overheid eigenaars van deze toestellen constant in de gaten kunnen houden. Iedere keer wanneer de Nokia 7 Plus aangezet werd of wanneer het scherm werd geactiveerd, dan werd de data verzonden. De server waar de data naartoe gestuurd werd heeft een vnet.cn-domein, dat in handen is van China Telecom — een telecomprovider in handen van de staat. Er is vervolgens contact gezocht met China Telecom om de situatie beter te begrijpen, maar het bedrijf heeft niet willen reageren op het nieuws.

De gedachte leeft nu dat deze Nokia 7 Plus-modellen waren bedoeld voor de Chinese markt, maar HMD Global heeft dat niet willen bevestigen. Wel heeft het bedrijf laten weten dat het om een “enkele lading toestellen” gaat en dat de getroffen smartphones de software in kwestie niet meer hebben. De Noorweegse ombudsman heeft al laten weten deze zaak te willen onderzoeken. Dit gaat mogelijk problemen opleveren voor HMD Global en Nokia, aangezien dit tegen de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) ingaat.

Reacties (0)