Nieuwe generatie Mirasol schermen op komst

12 juni 2014 2 Minuten 0 Reacties
Qualcomm-Mirasol

Een vernieuwde Mirasol e-inkt techniek is vorige week tijdens een besloten bijeenkomst getoond. Hierdoor zijn we weer stap dichter bij de tablet-toepassing.

Het overgrote deel van het nieuws dat je hier op Tablets Magazine op schermgebied leest heeft te maken met ips lcd, amoled, oled en dergelijke technieken. Toch maken we soms een uitstapje naar e-inkt, en daarvan was de afgelopen jaren de Mirasol-techniek er een die we de gaten hielden. Een gekleurd e-inkt scherm dat in de toekomst misschien best eens op een tablet gebruikt zou kunnen worden.

Nieuwe generatie Mirasol schermen

Vorige week vond de SID Display Week 2014 conferentie plaats. Tijdens een privé-bijeenkomst waar de website Geek bij was heeft Mirasol kort een nieuw 5.1 inch paneel getoond. Net als e-inkt schermen waar je al eens vaker over gelezen hebt wordt de reflectie van bestaand licht gebruikt om het scherm te verlichten, maar waar je doorgaans vooral zwart-wit scherm verwacht is Mirasol een techniek voor kleurenschermen. De nieuwste generatie is minder ‘ingewikkeld’ dan de vorige generatie. Er wordt nog steeds gebruikt gemaakt een variabele pixelgrootte, die mate van reflectie en dus kleur en contrast bepalend. In de voorgaande generatie betekende dit nog dat er steeds 3 subpixels zich aan moesten passen (per pixel!), en in de nieuwste generatie is dat nog maar een enkele pixel. Dit betekent niet alleen betere kleuren en een beter contrast maar ook een betere refresh-rate van het scherm.

Nog niet geschikt voor in een tablet

Op dit moment zijn dit soort schermen nog niet in staat om te concurreren met schermen die je vind in apparaten als de Sony Xperia Z2 of de iPad Air. Op het moment neemt het nog een plaats in tussen een e-reader en een ‘echt’ tablet-scherm. Dit betekent natuurlijk wel weer een stap in de goede richting (e-inkt is zuinig en buitenshuis perfect zichtbaar) en maakt het nu al mogelijk interessante tussenapparaten te maken. Denk bijvoorbeeld aan een e-reader met goed wat social media mogelijkheden, pocket-integratie, e-mail en (voor het eerst) een bruikbare browser. Ik zou het persoonlijk wel een interessant apparaat vinden, zeker als het toestel buiten goed bruikbaar is en een indrukkende accuduur heeft.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)