De eerste kanteling in mijn verwachting is ongeveer een maand oud, toen ik via via voor het eerst Astropad tegenkwam. Astropad is een app die van de iPad een digitaal tekenblok en tweede scherm voor de Mac maakt. Een soort Wacom Cintique-achtige applicatie dus. Vanaf dat moment spitsten mijn oren dus iets meer bij het lezen van nieuwtjes als Apple werkt aan stylus voor de iPad Pro. Natuurlijk zijn de implicaties van een digitale pen en een groter scherm voor artiesten en tekenaars makkelijk te herkennen.
Maar het is vooral de 12-inch Macbook die vorige week door Apple is getoond aan het publiek. Mijn eerste reactie was ongeveer “Ha, zie je wel, geen 12-inch iPad Pro maar dat 12-inch laptop”. Ik dacht dit vooral omdat een goed deel van de iPad Pro-geruchten gebaseerd was op geluiden uit China dat Apple een 12-inch scherm met retina-kwaliteit aan het maken en inkopen was. Maar Apple ging tijdens de presentatie al snel verder en had maar relatief weinig aandacht voor het retina-scherm. Het is ondertussen gewoon een ‘standaard’ ding aan het worden dat niet meer zo heel veel aandacht rechtvaardigt. Phil Schiller ging echter wel erg diep in op het nieuwe toetsenbord en trackpad die in deze laptop verwerkt zitten, en vooral het laatste onderdeel is in mijn optiek erg interessant om te overwegen met het oog op een iPad Pro. Het nieuwe trackpad is zo dun dat er geen ‘echte klik’ meer mogelijk is, en Apple heeft met zijn ‘taptic engine’ een methode ontwikkeld om de gebruiker alsnog van feedback te voorzien (Haptic feedback + Tap maakt taptic, kennelijk). De initiële reacties van zo’n beetje ieder aanwezige tech-reporter waren na een korte hands-on erg positief als het ging op het nieuwe trackpad, en in de daarop volgende week is vooral tijdens de verschillende podcasts waar die schrijvers bij betrokken zijn een hoop gesproken over de techniek. Tijdens een van die podcasts was het Matthew Panzerino van Techcrunch die wat dieper inging op de mogelijkheden van Apple’s nieuwe trilmachine, en de manier waarop er onder andere druk herkend wordt.
De nieuwe taptic engine van Apple kan de plek en richting van de feedback die je als gebruiker krijgt sturen. Zo voel je onder je vinger dat het trackpad naar onderen klikt, terwijl het totale trackpad dus 100 procent statisch is en niet beweegt. Dat klinkt als zwarte magie maar dat is nu eenmaal wat het lijkt te zijn. Hier op Tablets Magazine verschenen de eerste geruchten en mogelijkheden van dit soort technieken en Apple’s interesse overigens al voor het eerst in 2012, en nu een jaar of drie later lijkt de praktische toepassing een feit.
Maar wat zou een dergelijke taptic engine kunnen betekenen voor een iPad Pro? Opeens zou je dus met iedere vinger (maar ook pen!) verschillende drukniveaus kunnen herkennen en zijn de positieve implicaties voor digitale kunstenaars en handgeschreven notities niet langer voorbehouden aan Android en Windows tablets met een zogeheten actieve digitizer. Maar het plaatsen van de feedback betekent ook dat er opeens een nieuwe soort toetsenbord mogelijk moet zijn, eentje waarbij je tikt op het glas van de iPad Pro, maar waar je bij iedere aanslag wel degelijk lijkt te voelen dat je een toets indrukt. En zoals Phil Schiller al zei tijdens de presentatie van de Macbook 12-inch; “12-inch is het kleinste mogelijke schermformaat dat je nog kunt combineren met een volledig formaat toetsenbord.
Combineer deze nieuwe toepassing van de taptic engine met de geruchten dat de iPad Pro met een USB-C (3.1) poort komt en dat de iPad Pro misschien wel een ietwat aangepaste versie van iOS zal draaien – waar onder andere een betere bestandsstructuur en de splitscreen-modus (twee apps tegelijk open hebben) waar we al bijna 2 jaar over schrijven inzitten – en opeens klinkt een grote iPad Pro mij niet eens meer als zo’n heel gek idee. Ik zou er echter nog steeds niet op durven wedden, maar aangezien de iPad- en tabletmarkt redelijk op hun gat lijken te liggen en Apple binnen het marktsegment redelijk goed in zijn grip lijkt te behouden is het misschien wel gewoon tijd voor verbreding van het productaanbod.
Reacties (0)