Motorola en HTC: ‘Wij vertragen processoren van telefoons niet als batterij oud is’

28 december 2017 1 Minuut 1 Reacties
Apple-iPhone-7-plus

Motorola en HTC, twee concurrenten van Apple, zijn er als de kippen bij om tegenover de media te ontkennen dat zij ook telefoons met oudere batterijen met opzet vertragen. Apple doet dit wel, en dat levert het bedrijf een hele rij rechtszaken op van boze klanten uit de hele wereld.

‘Not something we do’

In een e-mail aan The Verge meldt een woordvoerder van de Taiwanese smartphonemaker HTC dat deze fabrikant smartphones niet met opzet vertraagt als de batterij verouderd is, en het sneller laat afweten. Dat is volgens de woordvoerder ‘not something we do’. Motorola is ook om een reactie gevraagd. Die heeft in een andere mail gemeld: ‘Wij schakelen de cpu-capaciteit niet terug op basis van oudere batterijen.’

Acculading

Dat is duidelijke taal, maar Apple heeft een reden voor het langzamer maken van oudere iPhones en iPads. Als de batterijen ouder zijn, zijn ze sneller leeg en door ze langzamer te maken, blijven ze langer mee gaan op een acculading. Vanaf iOS-versie 10.2.1 is dit in de firmware ingebakken. Zodra de accucapaciteit van telefoons met dit, of een latere versie van iOS afnam, gingen de prestaties achteruit.

Strafzaak

Niet alleen klanten van Apple zijn hier razend over, en proberen via rechtszaken geld terug te krijgen van Apple. Ook de Franse overheid heeft zich in de kwestie verdiept. Het kan dus zelfs uitlopen op een strafzaak in dat land. De beschuldiging luidt dat Apple oudere iPhones met opzet vertraagt zodat klanten meer geneigd zijn om een nieuwer exemplaar aan te schaffen. En dat is in Frankrijk een misdaad, waarvoor – theoretisch – zelfs Apple-bazen in het land celstraffen kunnen krijgen.

Reacties (1)