Een nieuwe smartwatch uitzoeken is een lastige klus, want er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar. Ga je voor een echt slim model? Dat kun je bijna vergelijken met een smartphone, maar dan om je pols. Je hebt gewoon apps tot je beschikking en kunt berichten volledig beantwoorden. Het nadeel van een dergelijke smartwatch is de batterijduur. Na een dag, of hooguit twee dagen, is de batterij volledig leeg. Je moet een dergelijke smartwatch dus net zo vaak opladen als je smartphone. Ga je voor een slim sporthorloge? Dan heb je op het gebied van je sportprestaties toegang tot allerlei statistieken en weet je precies hoe je ervoor staat. Dankzij uitgebreide analyses en trainingstips is het een echt trainingsmaatje, zelfs voor de fanatieke sporters. Qua slimme smartwatch-functies zul je dan wel weer wat in moeten leveren, maar de batterijduur is weer veel beter. Een week tot zelfs een maand batterijduur zijn tegenwoordig heel normaal voor een sporthorloge. Het is dus belangrijk om precies te weten wat je zoekt in een smartwatch. In de koopgids smartwatches helpen we je kiezen en maken we het onderscheid tussen een echte smartwatch en slim sporthorloge duidelijk. Daarnaast kijken we naar verschillende toppers onder de smartwatches en slimme sporthorloges, zodat je een goede beslissing voor een nieuw horloge kunt maken.
Ga je voor een Apple Watch? Of liever een smartwatch met WearOS die perfect bij je Android-telefoon past? Of ga je toch liever voor dat sporthorloge om meer inzicht te krijgen in je sportprestaties? Een smartwatch uitzoeken die echt bij je past blijft lastig. In dit artikelen geven we je meer inzicht waar je op moet letten en komen we met de beste smartwatches van dit moment.
Smartwatch vs. slim sporthorloge
De eerste keuze die je moet maken is of je wel een echte smartwatch zoekt. Een Apple Watch of een Samsung Galaxy Watch is een echte smartwatch, maar een Garmin Forerunner 955 of een Amazfit T-Rex 2 is dat wellicht niet helemaal. Dat zijn sporthorloges met slimme functies. Beide soorten hebben voor- en nadelen. De echte smartwatch is eigenlijk een smartphone, maar dan om je pols. Je kunt berichten sturen, bellen of apps gebruiken. Handig voor als je snel even een berichtje wil sturen dat je onderweg naar huis bent zonder dat je je smartphone uit je broekzak haalt. De echte smartwatch heeft vaak ook wel mogelijkheden om sporten te ‘tracken’, zoals dat heet, maar zo uitgebreid als een sporthorloge wordt het niet. Slimme horloges van Garmin of Polar zijn echt gericht op je sportprestaties. Ze bieden heel veel mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in je sportprestaties, maar apps downloaden is vaak niet mogelijk. Je kunt berichten wel lezen, maar vaak niet beantwoorden of hooguit voorgeprogrammeerde antwoorden aanklikken. Op het gebied van een echte smartwatch is een slim sporthorloge veel beperkter, maar het biedt wel veel beter inzicht in je sportprestaties. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de batterijduur. De echte smartwatch is net als je smartphone binnen één a twee dagen leeg en moet aan de oplader. Een slim sporthorloge kan met gemak een week zonder opladen doen, in sommige gevallen zelfs een maand.
Besturingssysteem
Dat onderscheid zien we ook in het besturingssysteem. Apple Watch draait op een aangepast iOS-versie genaamd watchOS en is daarmee dus echt een verlengstuk van je iPhone. De smartwatches van Samsung, maar ook van Fossil, Mobvoi (Ticwatch) of Skagen draaien op WearOS, zeg maar de Android-versie voor je smartwatch. Ook hier vind je volop apps die je vanuit de PlayStore kunt downloaden, net als op je smartphone. Wil je een echte smartwatch? Dan is het handig om te kijken welke smartphone je hebt. Dit past het beste in het ecosysteem dat je al gebruikt. Heb je een iPhone, dan kun je een Apple Watch naadloos gebruiken. Heb je een Android-telefoon? Kies dan voor een smartwatch met WearOS.
Voor een slim sporthorloge maakt het niet zoveel uit. Een Garmin, Polar of ander slim sporthorloge kun je op alle smartphones gebruiken, of je nu een iPhone of een Android-telefoon hebt. Vaak maken slimme sporthorloge gebruik van een eigen besturingssysteem. Dat beperkt je inderdaad in het gebruik van externe apps, maar het voordeel is dat ze heel efficiënt met energie om kunnen gaan en je ze niet vaak hoeft op te laden.
Welke kies je?
De belangrijkste keuze die je moet maken is of je wel een echte smartwatch zoekt, of liever een slim sporthorloge om je sportprestaties bij te houden. Daarnaast kun je kijken naar het besturingssysteem, waarbij jouw smartphone bepalend is voor een eventuele keuze voor een Apple Watch of een smartwatch met WearOS. Voor een slim sporthorloge maakt het niet uit of je een iPhone of Android-telefoon hebt. Concluderend kunnen we het volgende zeggen:
Smartwatch: een echte smartwatch is een smartphone om je pols met veel slimme functies en apps, maar de batterij is wel snel leeg. Denk aan smartwatches van Apple, Samsung, Mobvoi (Ticwatch), Fossil of Skagen.
Slim sporthorloge: een slim sporthorloge is echt voor het inzicht geven en analyseren van je sportprestaties zodat je jezelf kunt blijven uitdagen en beter kunt worden. Een slim sporthorloge heeft minder echte smartwatch-functies, maar de batterij gaat veel langer mee. Denk aan merken als Garmin, Polar, Suunto.
Welke smartwatches en slimme sporthorloges raden we aan? We geven je een overzicht van de beste modellen van dit moment in deze koopgids smartwatches, zodat je zeker weet dat je niet teleurgesteld zult worden.
Apple Watch
De Apple Watch is er in verschillende varianten en werkt het beste samen met je iPhone. Heb je een Android-telefoon? Dan raden we geen Apple Watch aan, dat werkt gewoon niet zo goed samen en je haalt niet alles uit je nieuwe smartwatch. Je hebt bij Apple de SE-versie van de Apple Watch, een goedkopere variant met minder functies. Je hebt de reguliere Apple Watch waarbij de Series 8 de nieuwste versie is en je hebt de Apple Watch Ultra, de ultieme versie van de Apple Watch met de meeste functies, ook op sportgebied.
Hoe zit het dan met de prijzen? De Apple Watch SE koop je vanaf 298,75 euro. De Apple Watch Series 8 heb je vanaf 498,75 euro en de Apple Watch Ultra vanaf 998,75 euro. Iedere variant heb je in verschillende kleuren en met verschillende bandjes die je ook kunt wisselen. Kijk op de website van Apple voor de vergelijking tussen de verschillende modellen en kijk welke functies je echt nodig denkt te hebben. Het is zonde om de dure Apple Watch Ultra te kopen als je ook voldoende hebt aan de functies op de Apple Watch SE. Het is wel een echte smartwatch, dus iedere dag opladen hoort er helaas bij.
Samsung Galaxy Watch 6
Samsung heeft onlangs de Galaxy Watch 6 gepresenteerd. Naast de reguliere variant is er ook een luxere Galaxy Watch 6 Classic. Ten opzichte van de vijfde generatie ligt de nadruk meer op gezondheidsmonitoring. Deze WearOS by Samsung-smartwatch komt met verbeterde slaapcoaching en -analyse en biedt verder gepersonaliseerde fitnessactiviteiten. Daarmee gaat de Samsung Galaxy Watch 6 langzaam steeds verder richting een slim sporthorloge, alhoewel het nog lang niet zo diep gaat als de sporthorloges van Garmin of Polar.
In de basis is dit gewoon een echte smartwatch met een twintig procent groter scherm dan de voorganger. Dankzij WearOS heb je toegang tot allerlei apps. Denk aan Spotify, Strava, Google Maps en natuurlijk WhatsApp. Zo kun je gemakkelijk berichten bekijken en beantwoorden vanaf je pols. De Samsung Galaxy Watch 6-serie is verkrijgbaar vanaf 319 euro, terwijl de luxere Galaxy Watch 6 Classic met roterende omlijsting vanaf 419 euro verkrijgbaar is. Je hebt bij Samsung altijd de keuze uit ontzettend veel kleuren en combinaties, helemaal met makkelijk te verwisselen horlogebandjes is er altijd een kleurencombinatie voor je bij. De Galaxy Watch 6 is net nieuw, maar ook de Galaxy Watch 5 is nog altijd het overwegen waard en is inmiddels een stukje goedkoper.
Garmin Forerunner 955 en 255
Garmin is, samen met Polar, zo’n beetje de standaard op het gebied van sporthorloges. We noemen hier de Garmin Forerunner 955 als tip voor een echt slim sporthorloge, maar ook de Forerunner 255 kun je gerust kiezen als Garmin-horloge. De 955 en de 255 hebben een zogenaamd MIP-scherm, een transflective memory-in-pixel display. Het ziet er minder mooi uit, maar het grote voordeel van dit scherm ten opzichte van oled is hoe goed het zichtbaar is in fel zonlicht. Tijdens je workout in de brandende zon kun je gewoon het display goed aflezen, dat gaat je niet lukken met een oled-scherm. Overigens zijn deze horloges ook als oled-variant verkrijgbaar met de Garmin Forerunner 965 en 265. Voor de liefhebber zeggen we er dan maar even bij, want naast het display zijn deze horloges vrijwel identiek.
De Garmin Forerunner-serie zijn echte slimme sporthorloges. Ja, je kunt het weer bekijken, berichten ontvangen, betalen middels Garmin Pay en zelfs met voorgeprogrammeerde antwoorden snel een berichtje terugsturen. Ook Spotify is op sommige modellen te bedienen. Toch is dit geen echte smartwatch in vergelijking met de Apple Watch of Samsung Galaxy Watch. Dat hoeft ook niet, want deze slimme sporthorloges zijn echt voor de sporter. Van functies als Morning Report, Training Readiness, HRV Status, Multisport-profielen en Training Status tot allerlei statistieken en informatie over je huidige conditie. Het grote verschil tussen de duurdere 955 en de goedkopere 255 is de ondersteuning voor kaarten. Op de 955 en 965 kun je uitstekend navigeren met de aanwezige kaarten. Dit ontbreekt op de Forerunner 255 en 265. Wil je iets meer stijl en iets minder het uiterlijk van een sporthorloge? Kijk dan eens naar de Garmin Fenix 7-serie. Ook de goedkopere Venu 2-serie is een aanrader. Alhoewel je iets inlevert qua sporttracking maakt het oled-scherm veel goed.
Amazfit T-Rex 2
Dat een sporthorloge niet duur hoeft te zijn bewijst Amazift met de T-Rex 2. Dit sporthorloge kan tegen een stootje, heeft een oled-scherm en komt met diverse sportprofielen aan boord. Dit horloge is voor duurzaamheid gebouwd en is getest en geslaagd voor militaire standaarden. Het horloge is geschikt voor temperaturen van -40 graden Celsius tot + 70 graden Celsius, is schokbestendig, waterbestendig en zoutbestendig. De batterij gaat 24 dagen mee bij normaal gebruik en zelfs 45 dagen via de batterijbesparingsmodus.
In de basis is dit een echt sporthorloge. Je mist dus ook een aantal smartwatchfuncties, maar door het fijne oled-scherm ziet het er wel uit als een luxe horloge. Dankzij dual-band gps krijg je daarnaast een perfecte positionering en vind je altijd je startpunt weer terug. De AI Zepp Coach geeft je daarnaast trainingsplannen om weer helemaal fit te worden. Misschien wel het allerfijnste aan dit slim sporthorloge? Voor ongeveer 200 euro is die al van jou.
Fitbit Sense 2
Fitbit probeert met de Fitbit Sense 2 eigenlijk een beetje het beste te creëren van twee werelden. Het wil aan de ene kant een echte smartwatch zijn en aan de andere kant een echt sporthorloge. Daar slaagt het gedeeltelijk in. Het is net niet helemaal een echte smartwatch en tevens niet zo uitgebreid als een Garmin- of Polar-sporthorloge. Dat is overigens niet erg. Voor veel amateursporters biedt de Fitbit Sense 2 voldoende opties om je gezondheidsactiviteiten bij te houden en daarnaast is het voldoende smartwatch zodat je niets hoeft te missen. De Fitbit Sense 2 zit namelijk propvol sensoren om je gezondheid bij te houden en je kunt zelfs je smartphone thuislaten tijdens je workouts, want de ingebouwde gps is alles wat je nodig hebt.
Qua apps is er sinds de overname van Google wel een verandering doorgevoerd. Google brengt steeds meer de eigen apps naar voren en dat gaat tijdens de transitie ten koste van third-party apps. Zo is muziekbediening niet meer mogelijk, maar heb je wel Google Maps tot je beschikking en ook kun je betalen met de Fitbit Sense 2. Voor apps is het dus net niet helemaal een echte smartwatch, maar wellicht is het voor jou voldoende omdat het ook veel te bieden heeft op sportgebied. Bij aanschaf krijg je daarnaast zes maanden gratis Fitbit Premium tot je beschikking zodat je nog meer inzicht krijgt in je eigen gezondheid. De Fitbit Sense 2 is relatief betaalbaar voor rond de 250 euro. Is je dat net teveel? Dan heeft Fitbit met de Charge 5 ook een goede activity tracker te koop voor rond de 130 euro.
Huawei Watch GT 3 Pro
Veel luxe voor weinig geld? Dan moet je bij Huawei zijn. Vorig jaar zijn we aan de slag gegaan met de Huawei Watch GT 3 Pro en dat is zeer goed bevallen. Het is qua uiterlijk echt een premium horloge met titanium, saffier en keramiek. Hoogwaardige materialen dus en samen met de vele sportfuncties, muziekopslag, notificaties, bellen en een batterijduur van 14 dagen zijn dat echte pluspunten.
Alhoewel je kan betalen met die horloge wordt het Huawei-betaalsysteem hier niet ondersteund. Dat is dus niet beschikbaar. Apps downloaden doe je via de AppGallery, de appstore van Huawei. Alhoewel hier wel een aantal apps beschikbaar zijn worden de aantallen van de Apple Watch en de WearOS-modellen niet gehaald. Je koopt dit slimme horloge vooral voor het luxe design. Dit is echt één van de mooiste slimme horloges op de markt. Het gebrek aan apps moet je dan voor lief hebben. Waar de meest luxe varianten van dit horloge (er zijn modellen voor mannen en vrouwen) bij release vorig jaar rond de 600 euro lagen, daar kun je nu soms een goede deal van net iets meer dan 200 euro vinden. Dat is echt een koopje voor dit luxe horloge.
- Premium design met titanium, saffier en keramiek
- Veel sportfuncties en sensoren
- Batterijduur van 14 dagen
- Muziekopslag
- Notificaties en bellen
- Weinig apps beschikbaar
- Alleen vooraf ingestelde antwoorden op berichten
- Betalen via deze smartwatch niet mogelijk
Beoordeling Huawei Watch GT 3 Pro
Zoek je echt een smartphone om je pols, zoals een Apple Watch of Wear OS-horloge? Dan is de Huawei Watch GT 3 Pro niets voor jou. Zoek je een slim horloge met een prachtig design, uitstekende batterijduur en diverse sportmogelijkheden? Dan zou dit zomaar eens de smartwatch voor jou kunnen zijn. Je hebt alle basisfunctionaliteiten van een smartwatch tot je beschikking met notificaties, diverse sensoren en sporttrackingsmogelijkheden, telefoongesprekken opnemen, muziekbediening en -opslag en beperkte, maar prima functionerende navigatie met Petal Maps, Runtastic en Komoot. We missen net even wat meer beschikbare apps, een toetsenbordje om daadwerkelijk getypte berichten terug te sturen in plaats van vooraf ingestelde berichten en betalen via deze smartwatch is in de Benelux niet mogelijk. Ondanks deze kleine minpunten staat echter buiten kijf dat de Huawei Watch GT 3 Pro één van de beste smartwatches van dit moment is.
Lees de volledige reviewPrijsvergelijker Huawei Watch GT 3 Pro
Meer informatie
We hebben hier een aantal smartwatches en slimme horloges uitgelicht, maar dat wil niet zeggen dat er niet veel meer goede modellen op de markt zijn. Smartwatches zijn wellicht nog niet helemaal uitontwikkeld, maar koop een smartwatch of slim sporthorloge van een goed merk en een miskoop kun je bijna niet doen. Ook merken als Polar en Suunto hebben goede slimme sporthorloges, terwijl merken als Fossil, Skagen en Mobvoi (Ticwatch) ook actief zijn met WearOS-modellen. Lees meer over smartwatches en wearables.
Reacties (1)