We zien er steeds meer verschijnen; speakers die voorzien zijn van een spraakassistent en je kunnen helpen bij onder meer het bedienen van je smart home, het beantwoorden van vragen of het inzien van je agenda. Tot voor kort was Amazon’s Echo speaker die enige echt interessante optie maar Google heeft onlangs Google Home als concurrent aangekondigd.
Slimme speakers met spraakassistent
Beide speakers zijn voorlopig alleen in de Verenigde Staten (en later de UK) beschikbaar maar dat ze vroeg of laat naar Nederland komen staat vast. en daarom is het ook voor Nederlanders interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel kijken we naar Google Home, wat eigenlijk je ‘persoonlijke Google’ is. Je kunt er van alles mee doen, waaronder muziek afspelen, YouTube video’s opzoeken, vragen beantwoorden, smart home-apparaten bedienen en nog veel meer.
De hardware van Google Home
Google Home is een compacte speaker die je in principe overal in huis kunt plaatsen. De speaker heeft de vorm van een cilinder en komt met een basis (onderzijde) die in verschillende kleuren afgewerkt kan worden. Je kunt de basis zelf verwisselen. Het bovenste, witte deel is het deel waar de intelligentie zit. De microfoon zit hierin verwerkt waarmee het apparaat naar je spraak luistert. Bovenop de speaker zitten leds. Deze leds komen in de vier kleuren van Google, kunnen oplichten en kunnen draaien. Zo laat Google Home onder meer zien dat ‘hij’ aan het luisteren is of een actie aan het uitvoeren is. De bovenzijde is ook een touchvlak waarmee je handmatig wat handelingen kunt uitvoeren.
In de behuizing is de speaker geplaatst, uitgerust met een 2-inch driver en twee passieve basradiatoren. Daarnaast is er een ‘far-field’ microfoon aanwezig die spraak op grotere afstand kan herkennen. Je hoeft dus niet per se naast de speaker te staan. Het apparaat beschikt over WiFi en werkt met zowel Android- als iOS-software.
De slimme assistent
Wellicht het belangrijkste onderdeel van Google Home is de Google Assistant. Dit is de persoonlijke assistent die je bij alles helpt. De assistant maakt gebruik van ‘artificial intelligence’ om dingen op het internet voor je te vinden, je agenda te beheren, je media af te spelen, je apparaten te bedienen en nog veel meer. Daarbij werkt Google continu aan de assistent waardoor deze middels updates alleen maar slimmer zal worden.
Je activeert de Google Assistant door “Ok, Google” tegen de speaker te zeggen. Zodra de speaker reageert kun je antwoorden op al je vragen krijgen (van moeilijke rekenvragen tot de uitslagen van sportwedstrijden), een wekker instellen, een afspraak toevoegen aan je agenda, het weerbericht opvragen, de verkeersinformatie voor je route opvragen, je lampen bedienen of de thermostaat hoger zetten. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. Je kunt natuurlijk ook gewoon een zoekopdracht uitvoeren zoals je dat zou doen via Google, mar dan via de persoonlijke assistent.
Smart home-integratie
Voor de smart home-gebruiker is vooral ook de integratie met smart home-apparaten interessant. Het apparaat is compatibel met een hoop slimme devices, onder meer van Nest, Samsung en Philips. Hierdoor wordt het mogelijk je lampen te bedienen, je thermostaat te bedienen en diverse sensoren te bedienen of controleren. Ook wordt IFTTT ondersteund. Google verwacht dat het aantal partners snel uitgebreid zal worden waardoor we op termijn het hele smart home moeten kunnen bedienen middels de Google Home speaker.
Entertainment
Entertainment is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en ook daar speelt de Google Home op in. De luidspreker komt met ondersteuning voor een groot aantal muziekstreamingdiensten, waaronder Google Play Music, Spotify, Pandora en TuneIn. Om toegang te krijgen tot de diensten moet je simpelweg een account hebben en deze linken aan Google Home. Vervolgens kun je de assistent vragen een nummer op te zoeken of een afspeellijst te starten. Het geluid zal dan uit de Google Home komen – het is immers ook een speaker – maar je kunt Google Home ook gebruiken om Google Cast-compatibele multiroom-speakers (of meerdere Google Home speakers) in je thuisnetwerk aan te sturen. Naast streamingdiensten biedt Home toegang tot podcasts, radiostations en natuurlijk streaming via Google Cast-apps of je Android-smartphone.
Prijs en beschikbaarheid
Google Home is vooralsnog alleen in de VS te koop en heeft daar een prijs van 129 dollar meegekregen. Wanneer de speaker precies naar Nederland komt is nog niet duidelijk.
Meer tips en adviezen lees je in onze tips-sectie. Heb je vragen? Neem dan een kijkje in onze vraagbaak.
Reacties (0)