Tablets waren op hun retour. Hoe is dat nu, nu we meer thuiswerken? Heeft iPad weer vleugels? Doet Samsungs tabletdivisie er goed aan met een nieuw exemplaar te komen?
“Kunnen tablets ons nog wel schelen?” Dat was de strekking van een artikel op GSMArena in 2019. De website was bovendien zeker niet de enige die de tablet doodverklaarde. Inmiddels zijn we niet alleen een jaar verder, maar bevinden we ons in een heel andere wereld. Is dat een wereld waarin tablets nog steeds op hun retour zijn?
Zes jaar geleden voorspelde onderzoeksbureau Gartner dat de helft van de gebruikers eerst hun tablet of smartphone zouden gaan gebruiken, voor ze naar hun laptop of een desktopcomputer grijpen. Hoewel dat zeker klopt voor de smartphone, bleek dat vorig jaar niet het geval voor tablets. Netmarketshare schreef dat telefoons nu 54 procent van de markt in handen hebben, terwijl tablets slechts 4,6 procent bezitten.
Tabletverkopen
Tot vorig jaar nam het aantal verkochte tablets steeds meer af. Google verliet het speelveld van tablets zelfs helemaal, door niet meer met een Pixel-tablet te komen. Apple, dat 70 procent van de tabletmarkt in handen heeft, blijft wel met nieuwe iPads komen, maar tussen 2014 en 2019 bleken die cijfers af te nemen. De reden daarvoor is ongetwijfeld dat smartphones steeds meer tabletfuncties overnemen, met hun steeds groter wordende schermen. Bovendien blijft de tablet nu eenmaal minder lekker om op te tikken, waardoor mensen toch vaker naar de laptop blijven grijpen. Zeker als het om werken gaat. De tablet wordt meer voor fun gebruikt.
Aan de andere kant gaat een tablet vrij lang mee. Je bent er meestal niet constant op aan het ratelen met je vingers, zoals je wel op een toetsenbord doet, je hoeft hem niet open en dicht te klappen waardoor je niet met scharnieren te maken hebt en zolang de fabrikant met updates blijft komen, kun je makkelijk vijf jaar doen met een tablet. Logisch dus dat er tot 2019 niet zoveel tablets meer werden verkocht.
Tablets zijn eigenlijk laptops die wat kleiner zijn, geen toetsenbord hebben en dus makkelijk in je tas meegaan. Echter hebben we allemaal al een tijdje geen tas gebruikt: door de pandemie zijn we binnen komen te zitten. Klinkt als een plek waar de tablet minder goed tot zijn recht komt, omdat hij in de woonkamer waarschijnlijk op flink wat concurrentie stuit van de laptop. Toch is dat helemaal niet waar. De tablet is juist helemaal terug van weggeweest.
Tablet versus laptop
De wereldwijde pandemie blijkt tabletverkopen een enorme boost te hebben gegeven. Als we kijken naar het aantal verschepingen in het derde kwartaal, dan is er een groeit van 43 procent jaar op jaar te zien. Er werden volgens onderzoeksbedrijf Canalys 44,3 miljoen tablets verscheept. In het tweede kwartaal werd ook een flinke jaar-op-jaar stijging waargenomen van 26 procent. Voor het eerst in vijf jaar stegen de laptopverkopen weer. Tablets zijn uit de dood herrezen. Ze zijn regelmatig uitverkocht in webshops en iedereen kruipt graag op de bank met een tablet op schoot, in plaats van de loggere laptop. Niet alleen op de bank, want de tablet is ook een veelgebruikt apparaat voor kinderen die thuis digitaal les krijgen. Via de tablet kunnen ze hun leraar bekijken en verder werken ze dan bijvoorbeeld op een laptop met daarop hun huiswerk, of op papier en maken ze daar een foto van.
Juist omdat er in een keer zo’n grote groep mensen thuis moest werken, waren er nagenoeg niet genoeg laptops om dat allemaal te faciliteren. Ook hierdoor zijn mensen meer op hun tablet gaan werken. Niet ideaal, want de mensen mensen vinden typen op een touchscreen niet prettig, maar vinden een los toetsenbord weer niet zo fijn werken met een los scherm. Aan de andere kant is de tablet wel een zeer goedkoop alternatief op de laptop.
Laptops zijn nog steeds populair, al merk je wel dat mensen op zoek zijn naar de wat goedkopere exemplaren. Google Chromebooks doen het bijvoorbeeld heel goed. Van jaar tot jaar wisten er in het derde kwartaal maar liefst 122 procent meer Chromebooks te worden verkocht. Het zijn vaak wat goedkopere laptops die meestal minder krachtig zijn, maar vooral geen dure Windows-licentie nodig hebben om goed te te functioneren. Juist omdat het een wat goedkopere aanschaf is, is een beslissing sneller gemaakt dan wanneer je je meer in het high end-spectrum van de laptopmarkt begeeft.
De tablet als grote kindervriend
Uiteindelijk is het grootste voordeel van de tablet ook dat hij goedkoper is. Ben je bijvoorbeeld een Apple-fan, dan is het prijsverschil tussen de goedkoopste tablet en de goedkoopste Macbook enorm groot. Het aandeel van Samsung-tablets is overigens ook flink gestegen. Deze op Android-werkende tablets heb je al voor een paar honderd euro.
Erg fijn als je plotseling twee toestellen nodig hebt om je kinderen te helpen met school, maar laten we ook niet de allerkleinsten vergeten. Als er iets magisch werkt op peuters en kleuters, dan is het wel een tablet. Juist nu kinderen niet naar een kinderdagverblijf kunnen, kan een tablet met YouTube een goede afleiding zijn voor als je gedurende de dag toch echt even een werktelefoongesprek moet voeren.
Echter zijn het echt niet alleen kinderen die heil zien in tablets: volwassenen gebruiken ze ook meer. Het voordeel van tablets is dat ze veel intuïtiever werken dan laptops, waardoor zelfs ouderen er makkelijker mee uit de voeten kunnen. En, misschien is het omdat werk en vrije tijd meer in elkaar overvloeien, maar mensen in het algemeen lijken tablets steeds vaker te gebruiken voor zowel online shoppen, mail beantwoorden, videoconferenties hebben als Netflix kijken. Werk en vrije tijd vervlecht steeds meer. Apple Arcade, de gamedienst van Apple, is bijvoorbeeld ook een reden om vaker de iPad te pakken: mensen vervelen zich thuis toch sneller en grijpen dan graag naar een spelletje. Het is en blijft dan ook vooral een apparaat dat wordt gebruikt voor entertainment.
Er zijn natuurlijk meer redenen waarom tablets populair zijn. Leggen we ze bijvoorbeeld naast de smartphone, dan zien we dat ze vaak een langere batterijduur hebben. Immers krijg je niet voortdurend WhatsApp’jes op je tablet, terwijl je telefoonbatterij hier vaak wel onder te lijden heeft. Je kunt er door het grote scherm ook net even wat comfortabeler een boek of een krant op lezen. Wel zijn ze soms wat langzamer en blijft tikken op een touchscreen wat minder prettig. Maar, als je geen lange artikelen tikt zoals dit exemplaar, maar af en toe een e-mail, dan is dat letterlijk en figuurlijk prima werkbaar. Dat blijken veel mensen te ondervinden, waardoor we zeker kunnen zeggen dat de tablet uit zijn as is herrezen.
Reacties (1)