Intel zet vol in op tablets ondanks verlies op mobiele chips

16 april 2014 3 Minuten 0 Reacties
Intel-retina

In 2011 en 2012 hadden we het met name over Nvidia, één van de grotere chipfabrikanten van ARM-chips. In 2013 trad Qualcomm op de voorgrond en dit jaar lijkt het jaar van Intel te worden. De Amerikaanse chipfabrikant heeft grootse plannen maar weet nog geen geld te verdienen aan mobiele apparaten.

Verlies op mobiele chips

In 2013, het jaar dat Intel nog niet echt een rol van betekenis speelde in de tabletmarkt, heeft het bedrijf 3,15 miljard dollar verlies geleden op mobiele chips voor smartphones en tablets. In het eerste kwartaal van 2014 lag het verlies van de Mobile and Communications Group op maar liefst 929 miljoen dollar, wat mogelijk voor een nog groter verlies over geheel 2014 leidt.

De Mobile and Communications Group is verantwoordelijk voor de processors in tablets en smartphones, maar ook voor WiFi, gps en Bluetooth-modules. Volgens Intel heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal 5 miljoen processors voor tablets geleverd aan fabrikanten, de meeste bestemd voor tablets draaiend op Android.

Dit jaar stelt Intel zichzelf als doel om maar liefst 40 miljoen tablets te voorzien van een Intel-processor. Dit gaat om zowel Android als Windows tablets. Met name het aandeel in de markt voor Android tablets moet flink groeien. Microsoft zelf heeft onlangs aangegeven dit jaar 25 miljoen Windows 8 tablets te willen verschepen, wat in ieder geval 15 miljoen Android tablets overlaat voor Intel.

Advertentie

Android en Windows 8

De tabletmarkt groeit nog steeds maar afgelopen maart liet onderzoeksbureau IDC weten dat de verwachting is dat deze groei de komende tijd afneemt. De meeste consumenten zijn volgens de analisten inmiddels voorzien van een tablet, waar we als het goed is een paar jaar mee doen voordat ze een nieuwe aanschaffen. Maar, dit houdt Intel niet tegen. Het bedrijf wil de reeds grote markt voor Android tablets veroveren door fabrikanten te overtuigen voor een Intel-chip te kiezen. Dit doet het bedrijf onder meer door subsidies uit te keren aan bedrijven die een Intel-processor gebruiken.

Intel heeft dit jaar al diverse malen aangegeven dat we de komende tijd met name op het gebied van low-end en middenklasse tablets modellen met een Intel-chip kunnen verwachten. De chipfabrikant lanceerde onlangs nog verschillende goedkopere Bay Trail-processors die met name gericht zijn op Android tablets en we hebben ook al de eerste aanwijzingen voor de komst van Android tablets met Bay Trail-chip gespot. Zo dook vorige week de nog onaangekondigde Acer Iconia A1-840 op in benchmarkresultaten.

Ook op het gebied van Windows 8 kunnen we de komende tijd nieuwe chips van Intel verwachten. Het bedrijf levert inmiddels al aardig wat Bay Trail-chips voor verschillende Windows 8 tablets en heeft onlangs nieuwe modellen gelanceerd die weer iets energiezuiniger en krachtiger zijn. Zo krijgt bijvoorbeeld de Asus Transformer Book T100TA een processor-upgrade. Ook lijken verschillende Chinese fabrikanten extreem goedkope Windows 8 tablets met een Bay Trail-chip in ontwikkeling te hebben.

Broadwell-chips

Intel werkt ook al aan een vijfde generatie Core-processor die gaat onder de naam Broadwell. Deze chips zijn gebaseerd op een 14 nanometer architectuur en moeten volgens Intel 30 procent energiezuiniger zijn dan de Haswell-chips die we momenteel in veel modellen terugvinden. De verwachting is dat we de eerste tablets en convertibles met deze chip in de tweede helft van dit jaar gaan zien.

Onderwijs

Daarnaast lijkt Intel vol in te zetten op het onderwijs. De chipfabrikant heeft onlangs onder meer een referentietablet met een hybride design getoond en heeft een compleet softwarepakket ontwikkeld voor leerlingen en leraren. Intel hoopt dat diverse fabrikanten met dit concept aan de slag gaan en tablets voor het onderwijs op de markt brengen.

Reacties (0)