Intel Silvermont: Krachtige en zuinige chips voor tablets en laptops

06 mei 2013 2 Minuten 0 Reacties
Intel-Atom

Chipfabrikant Intel heeft vandaag een nieuwe microarchitectuur voor mobiele chips aangekondigd. De Silvermont architectuur moet zorgen voor krachtigere en zuinigere processors voor onder andere tablets, laptops en smartphones. De eerste mobiele apparaten die voorzien zijn van een chip met de nieuwe architectuur worden tegen het einde van het jaar op de markt verwacht.

Silvermont microarchitectuur

De nieuwe architectuur is gebaseerd op een 22 nanometer-procédé en volgens de chipfabrikant zelf drie keer zo krachtig (snel) als de huidige generatie Atom processors die we in veel Windows 8 tablets terugvinden. Dit is een positieve ontwikkeling aangezien we in reviews van Windows 8 tablets met Intel Atom processor die we de afgelopen maanden gepubliceerd hebben vaak de prestaties als belangrijkste minpunt noemden.

Dat is echter niet alles want Intel geeft aan dat nieuwe Silvermont processors een stuk energiezuiniger zijn dan de huidige generatie. Silvermont is volgens de chipfabrikant ruwweg 3 maal sneller dan de huidige generatie Intel Atom – of even snel maar dan 5 maal zo energiezuinig. Voor tablets en laptops zou dit een batterijduur van een volle dag betekenen. Hiermee zet Intel wederom een stap in de goede richting om de directe concurrentie met onder andere Android tablets aan te gaan.

Intel Bay Trail en Merrifield

Intel geeft aan dat de Silvermont architectuur verschillende aantallen processorkernen ondersteunt en tot maximaal acht kernen kan aansturen. We zullen dan ook verschillende processors gaan zien die van de nieuwe architectuur gebruikmaken. Zo moeten voor het einde van dit jaar de nieuwe quadcore Bay Trail processor voor tablets en convertible designs en de Merrifield processor voor tablets en smartphones in de eerste apparaten verschijnen. Intel geeft aan dat de prestaties van de Bay Trail processor verdubbelen ten opzichte van de huidige tabletcomponenten van de chipfabrikant en dat de processor ook gebruikt zal worden voor kleinere en goedkopere tablets en laptops. De Merrifield processor moet hogere prestaties en een langere batterijduur bieden. Deze chips werken ook met datastreams en zorgen voor een betere databeveiliging.

Advertentie

Nieuwe Core-processors

Tegelijkertijd maakt Intel naar eigen zeggen snelle vorderingen met de nieuwe generatie 22nm Haswell microarchitectuur voor de Core-processors. Hiermee komt het volledige pc-prestatievermogen beschikbaar bij lagere stroomniveaus, voor hybride (tablet) designs en andere mobiele apparaten die later dit jaar op de markt komen. Momenteel vinden we nog maar weinige stand-alone tablets en hybride designs die uitgerust zijn met een Core-processor. De reden hiervoor is dat deze apparaten al snel te zwaar worden en te kort meegaan op een volle lading.

Reacties (0)