Dit is de HTC U 11
De nieuwe U11 van HTC betekent een hele koersverandering voor het Taiwanese merk. Gedaan met metalen unibody-designs voor zijn topmodellen, nu rust HTC het nieuwe U11-vlaggenschip uit met een behuizing uit Liquid Glass. Ook een iets zachter prijskaartje, een hoge DxOMark-score voor de camera en audiokalibratietechnologie voor een betere muziekweergave moeten het nieuwe HTC-vlaggenschip een succes maken. Wellicht het gekste aan deze U11 is de nieuwe Edge Sense-technologie. Als je in het toestel knijpt, kun je apps starten of foto’s nemen. We kregen de kans om op een pre-briefing uitgebreid kennis te maken met het nieuw toestel met 5,5″-display.
HTC U11 met Liquid Glass
De blikvanger bij uitstek bij de U11 is zonder twijfel de behuizing uit Liquid Glass, een materiaal dat HTC reeds gebruikte voor de U Ultra en U Play. Het is glas, maar wel anders dan pakweg bij Apple en Sony in het verleden. HTC is heel trots op de Liquid Glass-procedé, waarbij glaslagen in zeer hete toestand op elkaar worden aangebracht. Door de extreme hitte worden verschillende dingen mogelijk, zoals mooi afgeronde zijkanten en – nog uitdagender – hoeken die in drie dimensies afgerond zijn.
Daarnaast brengt HTC gekleurde metaaldeeltjes aan in het glas, waardoor de U11 letterlijk een zeer aparte uitstraling krijgt. Het komt niet echt goed over op foto, maar de vier beschikbare kleuren zijn wat glinsterend, zitten wat dieper in het glas en veranderen van tint naargelang de lichtinval. De Ice White-editie bijvoorbeeld, oogt in de praktijk als een parelmoer-finish. Het doet wat denken aan ‘pearlescant’- premiumlakken die je bij merken als Audi en BMW kunt krijgen.
De U11 zal in de Benelux in vier kleuren verschijnen: Amazing Silver, Sapphire Blue, Ice White en Brilliant Black. De laatste drie waren al bekend van de U Play, maar Amazing Silver is compleet nieuw. Het heeft overigens maar weinig te maken met de kleur zilver, vinden wij, maar oogt eerder als een lichtblauw-grijze metaalkleur. Ook het zwart is niet pikzwart, maar neigt onder bepaalde omstandigheden naar een donkergroen. Sapphire Blue is wellicht de controversieelste kleur, want bij felle belichting lijkt het wel zeer glanzend blauw. Vingerafdrukken zijn dan ook zeer zichtbaar op deze versie, al kunnen we wel getuigen dat je dankzij een speciale antivingerafdruklaag afdrukken er zo afveegt.
Het moet gezegd worden dat de U11 wel prettig in de hand ligt. De Liquid Glass-afwerking is in sommige kleuren toch nog iets luxer dan in andere – wij vinden Ice White en Amazing Silver het meest geslaagd. De hoge glansfactor bij onder meer de Sapphire Blue kan misschien wel sommige mensen afstoten. Het U11-design is wel mooi, zacht zonder harde randen. En het lcd-scherm van 5,5-inch met Gorilla Glass 5 is knap geïntegreerd in het ontwerp. We vonden wel dat op een zonnige dag de displays van de preproductiemodellen die we zagen niet ongelooflijk helder overkwamen, maar mogelijk is dat anders bij de definitieve versies.
HTC U11 en Edge Sense
“Afgeronde schermen, daar zit niemand op te wachten”, vuurt HTC bij het begin van de briefing een salvo af op grote concurrent Samsung. HTC vestigt liever de aandacht op Edge Sense, iets dat zij omschrijven als een “totaal nieuwe manier” om met een smartphone te interageren. Edge Sense werkt via sensoren in het onderste deel van de zijranden van de U11. Door het toestel in je hand te knijpen, activeer je Edge Sense. Wat er dan gebeurt, hangt van de context af. Lang knijpen bijvoorbeeld, haalt de Google Assistant boven. Je kunt ook kort knijpen om de camera op te starten en daarna opnieuw knijpen om effectief een foto te nemen. In juni verschijnt er bij HTC een gratis app die Edge Sense als functie openstelt zodat je in alle apps een custom ‘kneep’ kunt definiëren.
Persoonlijk geluid op de HTC U11
De laatste jaren is audio een flinke focus geweest voor HTC, zoals bij de One A9 met zijn krachtige hoofdtelefoonuitgang. Ook de BoomSound-speakers zijn al langer van de partij. De U11 bezit er uiteraard ook, maar nieuwer is een array van vier microfoons die video-opnames van betere audiokwaliteit moet voorzien. De microfoons zijn slim: als je bij het filmen inzoomt, zal er voorkeur worden gegeven aan geluidsbronnen in het ingezoomde deel van het beeld. Boeiender vinden we echter USonic, een functie die voor technische redenen enkel werkt met de meegeleverde headset. Als je dat wenst, zal deze headset door middel van ultrasone tonen je oorkanaal meten en op basis van deze gegevens het geluid aanpassen. Het gehoor van elk persoon is immers heel persoonlijk, en het is niet gezegd dat jij bassen even sterk hoort als de persoon naast je.
Deze technologie is niet helemaal nieuw. De Harman-groep (nu onderdeel van Samsung) ontwikkelde iets gelijkaardig voor zijn AKG N90Q-hoofdtelefoon van 1.500 euro en bracht het in afgezwakte vorm naar de JBL Everest Elite 700 van 250 euro. HTC zegt echter dat USonic een eigen uitvinding is en niets te maken heeft met de kalibratietechniek van Harman. Hopelijk komt er geen rechtszaak van.
USonic werkt echter niet met je eigen hoofdtelefoon. De U 11 heeft trouwens geen hoofdtelefoonuitgang, enkel USB C. Wil je eigen oortjes gebruiken, dan moet je de meegeleverde adapter met ingebouwde DAC gebruiken.
Mikken op een hoge Dx0Mark-score
Wil je scoren met een topmodel, dan moet je zorgen voor een zeer goede camera. Dat staat als een paal boven water. Met rivalen als de Samsung S8 en Google Pixel is de concurrentie echter wel heel stevig, maar HTC hoopt op een hoge DxOMark-score om aan te tonen dat ze de beste smartphone-camera in huis hebben. Maar wat die score juist is, wou (of kon) HTC bij de pre-briefing niet vertellen. Ter referentie: Google Pixel heeft een DxO-score van 89, de U11-voorganger HTC 10 en Samsung Galaxy S7 Edge delen een score van 88.
Qua specificaties lijkt HTC op weg om toch iets goeds neer te zetten. De optisch gestabiliseerde camera aan de achterzijde hanteert een 12 megapixelsensor met een 26 mm lens en f/1,7-diafragma. Zo’n grote diafragma-opening is al heel interessant om bij slechte lichtomstandigheden te fotograferen. Bovendien gebruikt HTC hier weer de Ultrapixel-technologie die met zijn grotere pixels meer licht vangt. Scherpstellen zou bij de U11 bijzonder snel gebeuren, maar onze hands-on-ervaring liet niet echt toe om dat goed te beoordelen. De Ultrapixel-camera vooraan heeft 16 megapixel en komt met een f/2-diafragma.
Snapdragon 835
Als we het dan toch over specificaties hebben: op vlak van hardware pakt HTC stevig uit. De U 11 gebruikt de Snapdragon 835-chipset – “overal ter wereld, er zijn geen verschillende versies voor Azië en de Verenigde Staten”, merkt een HTC-vertegenwoordiger fijntjes op – en is uitgerust met 4 GB aan werkgeheugen. Qua opslag is er maar één uitvoering: 64 GB, uit te breiden via een micro-sd-kaartje tot 2 TB. Op de Benelux-markt zal zowel de single- als dual-simversie beschikbaar zijn, zelfs aan dezelfde prijs van 749 euro. HTC ziet die prijs als een sterkte, want “voor het eerst zijn we gelijk geprijsd of goedkoper dan de concurrentie”. De vier kleuren van de U11 zouden vanaf de eerste week van juni beschikbaar zijn.
Reacties (0)