Samsung heeft afgelopen nacht in New York de nieuwe Galaxy Tab S tablets met amoled-display gepresenteerd. Tablets Magazine was in Amsterdam om de tablets aan de tand te voelen. In dit artikel lees je onze eerste ervaringen met de 8.4-inch Galaxy Tab S 8.4 en de 10.5-inch Galaxy Tab S 10.5.
Update: Lees ook onze Samsung Galaxy Tab S review.
Specificaties Galaxy Tab S
Samsung liet afgelopen nacht direct weten dat de nieuwe Galaxy Tab S tablets de topmodellen voor 2014 zijn. Zelfs de Galaxy TabPRO modellen worden deels naar de achtergrond geschoven. De belangrijkste feature van de nieuwe tablets is natuurlijk het amoled-display, dat voor de ultieme kleurweergave en een hoog contrast moet zorgen. Natuurlijk kunnen ook andere high-end specificaties niet ontbreken. Zo beschikken beide tablets over een octacore-processor van Samsung zelf, 3GB aan werkgeheugen, een microSD-kaartlezer, een microUSB-poort en twee camera’s. Beide modellen draaien op Android 4.4.2 KitKat met daar overheen de Magazine UX interface van Samsung zelf. Ook levert de Koreaanse fabrikant een groot aantal applicaties en gratis abonnementen op verschillende de diensten mee.
in dit artikel wil ik niet in herhaling treden over alle feiten. Voor een compleet overzicht van alle specificaties en features verwijs ik je dus graag naar de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 en de Samsung Galaxy Tab S 10.5.
Amoled-display
Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe Galaxy Tab S tablets is natuurlijk met amoled-display. Samsung komt met veel interessante statements over onder meer het grote kleurbereik en het hoge contrast, maar een amoled-display kan je pas overtuigen als je ervoor staat. Dat we niet met een standaard lcd-scherm te maken hadden werd meteen duidelijk wat de kleuren springen bijna letterlijk van het scherm. Gelukkig had één van de andere techbloggers een TabPRO bij dus was het mogelijk de 8.4-inch tablet met en zonder amoled-display naast elkaar te zetten.
Direct werd duidelijk dat het al prima lcd-scherm van de TabPRO flets overkwam naast het amoled-scherm maar tegelijkertijd hadden we het idee dat het amoled-display de kleuren soms net wat te overdreven (onnatuurlijk) weergaf. Zonder standaard lcd-scherm ernaast zal dit de gemiddelde consument echter niet opvallen of zelfs niet interesseren en er is dan ook eigenlijk maar één conclusie te trekken; een amoled-display is daadwerkelijk indrukwekkend. Je krijgt een extreem hoog contrast voorgeschoteld, en wat ik persoonlijk erg prettig vind is dat zwart ook daadwerkelijk zwart is. De helderheid van de tablets lag op het eerste gezicht erg hoog maar helaas hebben we de tablets niet bij veel omgevingslicht kunnen testen. Dit bespreken we wat uitgebreider in de volledige review.
Niet alleen de techniek die voor het display gebruikt wordt is indrukwekkend, ook de resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels zorgt voor een indrukwekkend scherp plaatje. Het verschil in pixeldichtheid tussen de 8.4-inch en 10.5-inch versie is natuurlijk aanwezig maar beide modellen weten een plaatje weer te geven waarop een individuele pixel nauwelijks waar te nemen is. De kijkhoeken zijn overigens ook meer dan prima, al had het 10.5-inch model in een scherpe hoek wat last van een lichte gele waas. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat het nog preproductiemodellen zijn.
Design en covers
Samsung heeft de Galaxy Tab S tablets, mede dankzij het amoled-scherm, zeer dun weten te houden. Beide modellen zijn maar 6.6 millimeter dik en zeker voor het 10.5-inch model is dat iets waar we zeer van onder de indruk waren. Met een gewicht van respectievelijk 294 gram en 465 gram wegen de tablets ook nauwelijks meer iets en is het gebruik in één hand dan ook geen enkel probleem, zelfs niet voor het 10.5-inch model.
De tablets hebben ten opzichte van de Galaxy TabPRO-modellen ook een make-over gekregen qua uiterlijk. Samsung trekt het uiterlijk van de Galaxy S5 smartphone door en dit heeft als gevolg dat de ‘nep-lederen look’ verdwenen is. In mijn optiek een welkome verbetering want de nieuwe tablets zien er strak en high-end uit, ondanks dat ze nog steeds nagenoeg compleet van plastic gemaakt zijn.
De achterzijde van beide modellen is voorzien van een lichte structuur met gaatjes die de grip iets verbetert, maar wellicht interessanter is dat je op deze achterzijde nauwelijks vuiligheid of vingerafdrukken ziet. Op de achterzijde was nog iets nieuws te zien; twee ‘buttons’ die speciaal geplaatst zijn voor de accessoires.
Samsung brengt drie accessoires voor de Galaxy Tab S op de markt; een Book Cover waarmee de tablet in verschillende standen geplaatst kan worden, een Book Cover Keyboard waarmee vervolgens ook typen comfortabel mogelijk is, en een Simple Cover die puur bescherming biedt. De covers op zich zijn zeer fraai vormgegeven en komen ook in aantrekkelijke kleuren. Ze voelen stevig aan en de Book Cover staat in verschillende posities ook stevig.
Het enige wat echt wennen is, is het feit dat de nieuwe covers dus in de ‘buttons’ op de achterzijde geklikt moeten worden, zonder het mechanisme met magneten dat we gewend zijn. Het werkt vrij simpel; je legt de tablet op de cover, langs de lijn in het midden en vervolgens is het de bedoeling dat je (voor mijn gevoel) redelijk hard op het scherm moet drukken om een klik te horen en te weten dat de tablet vastzit. Het zal absoluut geen kwaad kunnen voor het scherm maar het hard drukken op je scherm en lostrekken van een cover gaat toch tegen ‘de natuur’ in, zeker kijkend naar de covers die we de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Dit is dus even wennen maar de kans is groot dat je een cover, wanneer deze om je tablet zit, er zelden meer afhaalt.
Software
De Galaxy Tab S 8.4 en Galaxy Tab S 10.5 zijn uitgerust met Android 4.4 KitKat-software, de meest recente versie van Android. Daar zien we echter weinig meer van terug want zoals altijd ligt er weer een flinke skin van Samsung over Android heen. Aan deze skin is ten opzichte van de Galaxy TabPRO-modellen weinig veranderd en het blijft een persoonlijke voorkeur of dit iets voor je is. Voor mij persoonlijk komt het iets te druk over, mede dankzij de vele opties en aanpassingen die de Koreaanse fabrikant toegevoegd en doorgevoerd heeft. Natuurlijk kan ook het app-aanbod van Samsung zelf niet ontbreken. De tablet wordt verre van kaal geleverd, je zou zelf kunnen zeggen dat ‘ie propvol staat zodra je hem voor de eerste keer aanzet.
Qua features die toegevoegd zijn kennen we natuurlijk Multi Window nog. Met deze optie is het mogelijk om meerdere apps op het scherm te openen, bijvoorbeeld de browser en de e-mailapp. Op deze manier wordt multitasking mogelijk gemaakt. Een andere interessante feature is Side Synch. Hiermee kan de tablet draadloos verbinding maken met je (Samsung) smartphone om vervolgens datgene dat op je smartphone verschijnt op het scherm van de tablet weer te geven. Je ziet dus als het ware je smartphone op het scherm van je tablet. Vervolgens is het eenvoudig om bestanden van je smartphone naar je tablet te verplaatsen, iets te zoeken op je smartphone of een berichtje te sturen. Je kunt het geheel overigens ook zo instellen dat je de tablet laat overgaan zodra er een telefoongesprek binnenkomt en via de speakers en microfoon van je tablet gesprekken voert.
Wat betreft de applicaties en diensten die meegeleverd worden pakt Samsung weer flink uit. De Koreaanse fabrikant is samenwerkingen met diverse diensten aangegaan. Zo krijg je 2 jaar lang 50GB aan opslagruimte bij Dropbox gratis, worden de Hancom Office-apps gratis meegeleverd, is er een samenwerking met Netflix waardoor content in full hd-resolutie getoond kan worden en krijgen bezitters van de tablets krijgen drie maanden gratis toegang tot de stripboeken van Marvel Comics.
Prestaties
We hebben een avondje met de nieuwe Galaxy Tab S tablets van Samsung kunnen spelen maar helaas was dat niet voldoende tijd om echt een goed oordeel over de prestaties van beide modellen te vellen. De eerste indruk is echter prima. Beide tablets hadden geen enkele last van lags of haperende elementen, video’s speelden in hoge resolutie vloeiend af en ook de navigatie binnen de interface liep soepel. Dat mag ook wel wat Samsung heeft de tablets uitgerust met maar liefst 3GB aan werkgeheugen en de eigen Exynos 5 octacore-processor.
Overige punten
Samsung heeft ook de plaatsing van de speakers aangepast ten opzichte van de Galaxy TabPRO. De nieuwe modellen zijn beiden voorzien van twee luidsprekers die zich in de zijde links en rechts bevinden. Volgens de Koreaanse fabrikant is dit met name tijdens het kijken van een film, wanneer de tablet in landscape-modus vastgehouden wordt, ideaal. Doordat de handen dan namelijk deels over de speakers vallen wordt het geluid richting de gebruiker gestuurd. Dit hebben we niet echt kunnen testen, maar feit blijft dat de plaatsing daadwerkelijk beter is deze keer en dat zal de geluidsweergave dan ook zeker ten goede komen.
Ook de vingerafdrukscanner mogen we niet vergeten. Deze zit in de home-knop verwerkt en maakt het mogelijk de tablet te ontgrendelen of van account te wisselen. Deze functie was helaas niet beschikbaar om te testen dus hier gaan we dieper op in in onze uitgebreide review. Hetzelfde geldt voor de 8 megapixel camera aan de achterzijde, te vinden op beide tablets en vergezeld door een led-flitser.
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat de Samsung Galaxy Tab S 8.4 en Galaxy Tab S 10.5 een prima indruk achter gelaten hebben, ondanks dat we nog niet alles voldoende hebben kunnen zien en testen. Het amoled-display heeft mij in ieder geval kunnen overtuigen en zal waarschijnlijk ook veel consumenten die in de winkel langslopen hun hoofd doen draaien. De kleurweergave is soms wat te verzadigd maar de andere aspecten van het display compenseren dit absoluut. Daarbij zijn de tablets voorzien van een zeer slank en licht design, komen er verschillende fraaie accessoires op de markt en lijken de prestaties niks te wensen over te laten. Het is persoonlijk maar de 8.4-inch versie is het model dat ik mee naar huis zou nemen. Het mobiele formaat in combinatie met de hoge pixeldichtheid en het strakke design maken dit model een ideale tablet voor zowel thuis als onderweg.
Prijs en beschikbaarheid
De Samsung Galaxy Tab S 8.4 en Samsung Galaxy Tab S 10.5 moeten vanaf 4 juli in de Nederlandse winkels liggen voor een adviesprijs van respectievelijk 399 euro en 499 euro. Dit is is op het moment van schrijven 50 tot 100 euro duurder dan de Galaxy TabPRO 8.4 en Galaxy TabPRO 10.1, twee tablets die met name qua display minder bieden dan de amoled-tablets. Overigens komt er van de Galaxy Tab S 10.5 ook een 4G-versie, welke een prijs van 599 euro krijgt.
Reacties (12)