Google Pixel C zit vol met lijm en is nauwelijks te repareren

19 mei 2016 2 Minuten 0 Reacties
Google Pixel C iFixit 1

De nijvere reparateurs van iFixit hebben de Google Pixel C uit elkaar gehaald. En ze werden niet erg blij van wat ze aantroffen: een hele hoop superlijm, waardoor de onderdelen nauwelijks uit elkaar te halen zijn.

Repareerbaarheid

iFixit beoordeelt veel nieuwe tablets en smartphones op ‘repareerbaarheid’. Die van de Androidtablet Pixel C is niet zo best. Omdat schroeven aan de buitenkant ontbreken, moesten de reparateurs het scherm zien los te wrikken van de rest van de tablet om bij de interne onderdelen te komen. Dat is ze gelukt, maar zo’n werkwijze brengt het risico met zich mee dat het scherm breekt.

Lijm, lijm en nog meer lijm

Onder het goed vastgelijmde scherm kwam iFixit dan uiteindelijk de andere onderdelen tegen van deze top-tablet van Google. Maar ook die bleken allemaal te zijn vastgelijmd, wat het lastig maakt om ze te vervangen als er een onderdeel stuk is. Dat is teleurstellend. Zelfs het moederbord blijkt te zijn vastgeplakt. De batterijen ook, en hoewel iFixit enige moeite deed om die los te wrikken van de achterkant van de tablet, gingen ze daarbij zo opkrullen dat de reparateurs hier de handdoek in de ring moesten gooien. Doorgaan had betekend dat de batterijen beschadigd zouden raken.

Modulaire opbouw

Wel is iFixit tevreden over de modulaire opbouw van sommige andere onderdelen, die hierdoor vrij makkelijk te vervangen zouden moeten zijn. Zoals de usb type-c poort bijvoorbeeld. Maar om daarbij te komen, moet je altijd wel weer via het scherm de tablet zien binnen te komen, en dat is een riskante zaak.

Google Pixel C krijgt vier sterren

Aan het eind van de rit geven de reparateurs van iFixit de Google Pixel C toch nog vier uit de vijf sterren op de reparatie-index, wat enigszins wonderlijk is, gezien de beschreven ervaringen. Het lijkt in ieder geval een veilige gok dat een kapotte Pixel C in heel veel gevallen rijp is voor de sloop, wat jammer is voor zo’n supertablet.

Antwoord op iPad Pro

De Pixel C is namelijk eind vorig jaar door Google in de Play Store gezet als antwoord op de iPad Pro van Apple. Met een 10.2-inch scherm emt een resolutie van 2560×1800 pixels, en een bijzonder krachtige Nvidia Tegra X1-processor met 3GB ram. Een bluetooth-toetsenbord, dat los bijbesteld kan worden, maakt dat de tablet dezelfde functionaliteit krijgt als de iPad Pro. Het wordt dan een convertible die bijna als een laptop dienst kan doen.

Reacties (0)