Gebruik tablet in vliegtuig ook tijdens opstijgen en landen toegestaan

31 oktober 2013 1 Minuut 0 Reacties
Tablet-vliegtuig

Binnenkort hoef je niet langer je tablet, smartphone of laptop uit te schakelen wanneer je met het vliegtuig op reis gaat. De FAA heeft namelijk bepaald dat het gebruik van elektronica ook tijdens het opstijgen en landen toegestaan is.

Op dit moment moet je bij nagenoeg alle vliegtuigmaatschappijen je elektronica uitschakelen bij vertrek en aankomst. Pas boven een hoogte van 10.000 voet mag deze elektronica weer gebruikt worden. Daar komt binnenkort verandering in want de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft na eigen onderzoek bepaald dat apparaten als tablets, smartphones en laptops geen gevaar vormen tijdens het opstijgen en landen.

Deze bepaling komt vroeger dan verwacht maar het betekent niet dat elke vliegtuigmaatschappij de regels per direct aanpast. De vliegtuigmaatschappijen moeten er eerst zeker van zijn dat elk vliegtuig in de vloot overweg kan met de radiointerferentie van de apparaten, en mag het gebruik bepaalde elektronica alsnog tijdens het opstijgen en landen verbieden. Zo kan mogelijk een zware laptop alsnog verboden worden omdat dit een gevaarlijk projectiel kan zijn tijdens een landing met turbulentie. Daarbij mogen smartphones (en tablets met mobiel internet) alsnog niet gebruikt worden voor gesprekken en mobiel internet. Wifi (wanneer er een accesspoint in het vliegtuig is) en Bluetooth zijn wel toegestaan.

De FAA verwacht echter dat voor het einde van dit jaar de meeste vliegtuigmaatschappijen hun regels aangepast hebben en het gebruik van smartphones, tablets en laptops van gate tot gate is toegestaan. Deze bepaling geldt voor Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen maar de verwachting is dat Europese maatschappijen het voorbeeld van de Amerikanen snel zullen volgen.

Reacties (0)