Geen thuisknop of Touch ID
Je zult het ongetwijfeld her en der hebben gelezen: de iPhone X wordt niet voorzien van een thuisknop en heeft derhalve ook geen toegang tot Touch ID. Nu zou je kunnen denken dat de vingerafdrukscanner wellicht in een andere knop, aan de zijkant, zit, zoals Sony bijvoorbeeld doet met haar toestellen. Maar niets is minder waar: Touch ID is niet aanwezig op de iPhone X (uit te spreken als ‘iPhone tien’). In plaats daarvan krijgen we te maken met een camera die gezichten kan herkennen voor het ontgrendelen: Face ID.
Naar je smartphone kijken om in te loggen is natuurlijk geen nieuwe technologie meer. Onder meer Samsung en LG hebben dergelijke camera’s al aan boord van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy Note 8 en de LG Q6, om een aantal recent uitgebrachte voorbeelden te geven. Ook horen we nog wel eens dat dergelijke beveiliging niet heel erg veilig is. Maar Apple geeft aan het op een andere manier aan te pakken dan de concurrentie doet, waardoor deze camera dus wel veilig(er) zou zijn.
Face ID op iPhone X
Op de voorkant van de iPhone X zit aan de bovenkant een klein veld met daarin allerlei technologie verpakt. Apple noemt dit de True Depth-sensor, waar je een camera, microfoon, speaker, nabijheidssensor en ambient light-sensor aantreft, evenals een infraroodcamera, dotprojector en flood-verlichting. Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar werkt eigenlijk heel simpel. De smartphone verlicht je gezicht, vuurt dertigduizend infraroodpuntjes af op je gezicht en scant op typische kenmerken van jouw gezicht, voor het ontgrendelen.
Voordat je je gezicht als ontgrendelmethode kunt inzetten, moet de camera natuurlijk wel weten wie je bent. Daar maakt de iPhone X een foto voor, waar vervolgens informatie over het patroon van je gezicht uit wordt gehaald. Maar ook dus specifieke eigenschappen, zodat de software er zeker van is dat jij bent wie je zegt. Apple meldt dat de kans dat je deze camera voor de gek kunt houden één op de miljoen is — een mooie score tegenover de één op de vijftigduizend van de vingerafdrukscanner die aanwezig is op oudere iPhones.
Kinect-camera van Microsoft
Mocht dit proces je bekend voorkomen (we achten de kans niet erg hoog), dan kan dat kloppen: Microsoft doet namelijk vergelijkbare dingen met de Kinect-camera voor de spelcomputer Xbox 360 en Xbox One. Met die camera is het mogelijk je profiel te openen op de spelcomputer en games te besturen. Ook de Kinect-camera werkt met infraroodpuntjes die worden afgevuurd in de kamer. Deze camera kijkt dus als het ware in drie dimensies; de camera op de iPhone X doet dat ook. Samsungs camera’s kijken als het ware naar een 2D-foto.
Windows 10 biedt tegenwoordig eenzelfde soort inlogmethode aan middels Windows Hello. De laptop of tablet waarop je werkt moet dan wel zijn voorzien van een infraroodcamera, want anders werkt de technologie niet. Ook deze camera’s zien diepte en zouden zelfs tweelingen uit elkaar kunnen houden. Desondanks lijkt Apple de dingen toch net even anders te doen, door de technologie in zo’n smal pakket aan te bieden en door zelfs (buitenlandse) banken overstag te krijgen met de camera te werken. Dat is tot op heden nog niet eerder gelukt.
Betalen met Face ID
In Nederland kan dit waarschijnlijk voorlopig nog niet, maar in de Verenigde Staten kun je straks betalingen verrichten met Face ID in gewone winkels. Dit is Samsung nog niet gelukt, omdat die camera dus iets minder veilig is vanwege het feit dat er wordt gekeken naar een 2D-beeld. Daarom moeten Samsung-gebruikers nog altijd gebruikmaken van de vingerafdrukscanner of de irisscanner. Applicaties die de gezichtsherkenning gaan ondersteunen zouden straks ook allemaal moeten werken met de Face ID-technologie aan boord.
Apple claimt dat Face ID verder heel veilig en snel is. Het bedrijf meldt namelijk dat de scans van je gezicht niet in de cloud worden opgeslagen, maar juist in een afgesloten en versleutelde omgeving van je iPhone X. De informatie wordt verwerkt door een eigen co-processor en een stukje versleuteld geheugen, gecombineerd door een beveiligd opstartproces en een nummergenerator die willekeurige nummers genereert. Plus: de camera herkent je alleen wanneer je beide ogen open hebt en er recht in kijkt.
Verder moet Face ID ook slim zijn natuurlijk. Apple laat weten dat de technologie voor gezichtsherkenning je ook zou moeten herkennen op het moment dat je ineens een hoed of pet draagt. Daarnaast zou het ook niet moeten uitmaken wanneer je net naar de kapper bent geweest of hebt besloten om een snor, baard of allebei te laten staan. Daarvoor maakt Apple gebruik van machine learning. De Face ID-technologie mag dan misschien niet helemaal nieuw meer zijn, maar de manier waarop Apple het toegankelijker maakt is dat wel.
Foutje, bedankt
Voor een komische noot in dit artikel verwijzen we je graag naar de onderstaande video. Daarin is te zien hoe Apple-voorman Craig Federighi tijdens de Apple-presentatie van de iPhone X de gezichtsherkenning niet helemaal aan de praat krijgt. Het is reëel om te denken dat de gezichtsherkenning niet letterlijke elke keer zal gaan werken, dus verwacht dat dan ook niet. Dat doet de Kinect-camera en de herkenningssoftware op Samsung- en LG-telefoons overigens ook niet — het is maar net hoe je je toestel vasthoudt of hoe licht het is.
Meer lezen?
Neem ook vooral ons uitgebreide artikel door over iOS 11. Daarnaast heeft Apple nog meer over iOS 11 bekendgemaakt en daar lees je hier alles over. In dit artikel kun je checken of je iPhone of iPad de overstap naar iOS 11 zal gaan maken. Meer informatie over de nieuwe iPhones lees je in dit uitgebreide artikel, terwijl je op Wearables Magazine terecht kunt voor alles over de Apple Watch Series 3 en op Homecinema Magazine alles leest over de Apple TV 4K, die ook nog eens high dynamic range ondersteunt.
Reacties (0)