Dit zijn de verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 14

12 september 2022 4 Minuten 0 Reacties
iPhone 14

Twijfel je tussen een iPhone 13 en iPhone 14? In dit artikel vertellen we je de verschillen tussen de beide toestellen.

Apple heeft op 7 september de iPhone 14-serie aangekondigd. De nieuwe serie smartphones met iOS 16 bestaat uit vier verschillende toestellen. Zo is daar de iPhone 14, de grotere iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Heb je nog een toestel uit de iPhone 13-serie en ben je benieuwd of een upgrade de moeite waard is? In dit artikel vertellen we je de verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 14, oftewel het reguliere model van de serie. Het reguliere model is toch altijd de populairste iPhone onder consumenten en we laten de Pro en Pro Max dus even buiten beschouwing.

Design

Zie jij de verschillen qua design? Die zijn er eigenlijk ook niet, alhoewel de ronde hoeken net iets anders zouden moeten zijn. Verder is alles vrijwel identiek. Beide toestellen hebben een plat scherm met een strak design en aluminium zijkanten met glas op voor-en achterkant. Bovenaan het scherm vinden we een scherminkeping. Achterop de vierkante cameramodule met twee schuin geplaatste camerasensoren op een identieke plek. De iPhone 14 is wel iets dikker door de net iets grotere batterij, maar dit is nauwelijks met het blote oog waarneembaar.

Scherm

Het scherm is bij beide toestellen op het eerste gezicht identiek. Het gaat om een 6,1-inch Super Retina XDR oled-scherm met een verversingssnelheid van 60Hz. Dit scherm geeft een resolutie van 2.532 bij 1.170 pixels. Toch is het scherm van de iPhone 14 helderder, wat je met name voordeel kan opleveren in fel zonlicht. De iPhone 14 is dan beter afleesbaar dan de iPhone 13. Ceramic Shield beschermt het glas bij beide toestellen.

Specificaties

De iPhone 13 en iPhone 14 delen dezelfde processor, namelijk de A15 Bionic-chipset. Verschil is er wel op het gebied van het werkgeheugen. De iPhone 13 heeft 4 GB werkgeheugen. De iPhone 14 beschikt over 6 GB werkgeheugen. Apps starten daardoor sneller op en je kunt gemakkelijker meerdere vensters of apps tegelijk open hebben staan zonder vertraging. Je kunt kiezen uit verschillende configuraties als het aankomt op opslaggeheugen. Het goedkoopste model van 1.019 euro heeft 128 GB opslaggeheugen, maar varianten met 256 GB en 512 GB zijn ook verkrijgbaar.

Batterij

De batterij is bij de iPhone 14 net iets groter dan bij de iPhone 13. Het verschil is echter minimaal, namelijk 3.227 mAh bij de iPhone 13 en 3.279 bij de iPhone 14. Ga je dat merken in de praktijk? Het verschil is zo klein, dus waarschijnlijk niet. Apple belooft bij beide toestellen dat je het de hele dag kan gebruiken zonder tussentijds opladen. Kijken we naar video’s afspelen, dan gaat de iPhone 14 volgens Apple twintig uur mee en dat is een uurtje meer dan de iPhone 13. Opladen van je iPhone 14 kan tot 50 procent in ongeveer een half uurtje met een snellader van 20W of hoger.

Camera's

De beide toestellen hebben hetzelfde camera-eiland op de achterkant. Bij beide modellen vinden we een hoofdcamera van twaalf megapixel en een ultragroothoekcamera van twaalf megapixel. Toch zijn ze niet identiek. De sensoren van de iPhone 14 zijn groter en daarmee zijn ze lichtsterker met een diafragma van f/1.5 in vergelijking met f/1.6 op de iPhone 13. Dit levert volgens Apple tot 49 procent betere prestaties op in situaties met weinig licht. Apple heeft ook de optische beeldstabilisaties en autofocus verbeterd. Ook de twaalf megapixel TrueDepth-selfiecamera (f/1.9) is van een upgrade voorzien. Een andere vernieuwing van de iPhone 14 ten opzichte van de iPhone 13 is de verbeterde videostabilisatie. Je kunt je iPhone 14 zelfs als Action Cam gebruiken met de nieuwe Action Mode waarbij je stabiele video’s kunt maken tijdens het hardlopen of fietsen.

Tijd voor een upgrade?

Ondanks het vrijwel identieke uiterlijk zijn er toch een aantal verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 14. Zo heeft de iPhone 14 verbeterde camera’s, meer werkgeheugen, een iets grotere batterij en is het scherm iets helderder. Dat is het eigenlijk wel qua grote verschillen. De aangekondigde veiligheidsfuncties zoals Crash Detection en Emergency SOS bijvoorbeeld zijn hier (nog) niet beschikbaar. Is het de moeite waard om van een iPhone 13 naar een iPhone 14 te upgraden? Wat ons betreft niet. Heb je nog een ouder toestel en twijfel je tussen de iPhone 13 en iPhone 14? Dan is die laatste waarschijnlijk de beste keuze. De iPhone 14 ligt vanaf 16 september in de winkels.

Je kunt ook altijd kijken naar de iPhone 14 Plus met grotere batterij en groter scherm (6,7-inch) ten opzichte van de reguliere iPhone 14. Wil je echt een toestel met meer nieuwigheden en grotere verschillen? Kijk dan eens naar de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max met het nieuwe Dynamic Island, always-on scherm van 120Hz. de nieuwe A16-processor en vernieuwde camera’s.

Reacties (0)