Apple lanceert iPhone 14-serie: vier toestellen met grote verschillen

07 september 2022 7 Minuten 0 Reacties
iPhone 14 Pro 1

Apple heeft vandaag de iPhone 14-serie officieel gepresenteerd. De nieuwe serie bestaat uit vier verschillende toestellen. Geen iPhone 14 Mini dit keer, maar de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max.

De nieuwe iPhone 14-serie van Apple werd vanavond tijdens een online evenement aan de wereld gepresenteerd. Lijken de toestellen in eerste instantie veel op de iPhone 13-serie? Dat klopt, maar intern is er wel het één en ander aan de hand. En de iPhone 14 Pro en Pro Max doen ook aan de buitenkant een aantal dingen anders. Sterker nog, tussen de telefoons onderling zijn de verschillen groter dan ooit.

De reguliere iPhone 14 lijkt sterk op de iPhone 13 en heeft een scherm van 6,1-inch. Nieuw is de iPhone 14 Plus, die de Mini eigenlijk vervangt. Geen kleiner toestel dit keer, maar juist een groter toestel met een scherm van 6,7-inch. De overige specificaties zijn vrijwel identiek, afgezien van de batterij. Het verschil is echter wel een stuk groter met de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max, ook al hebben ze dezelfde schermgroottes van respectievelijk 6,1-inch voor de Pro en 6,7-inch voor de Pro Max. Deze toestellen zetten echt een stap vooruit waardoor het verschil met de reguliere modellen veel groter is met een veelzijdiger camerasysteem, nieuwe chipset, Dynamic Island en het nieuwe Always-On display.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

Dezelfde toestellen, maar een andere schermgrootte. De iPhone 14 heeft een Retina-display van 6,1-inch. De Plus doet daar een schepje bovenop met een Retina-display van 6,7-inch. Wederom een oled-scherm met een verversingssnelheid van 60Hz. Ook is er ondersteuning voor Dolby Vision. Beide toestellen kunnen tegen een stootje, want Ceramic Shield beschermt het display. Qua chipset heeft men gekozen voor de A15-chip. Inderdaad, de chip van vorig jaar die we ook in de iPhone 13-serie zagen. De nieuwe chipset is exclusief voor de Pro-modellen in de iPhone 14-serie. Naast de schermgrootte is er nog een verschil tussen beide toestellen. De iPhone 14 Plus heeft een grotere batterij en gaat langer mee dan het reguliere model. Apple belooft echter dat je beide toestellen de hele dag kunt gebruiken zonder tussentijds opladen.

Qua camera’s heeft Apple gekozen voor een nieuwe twaalf megapixel hoofdcamera met een grotere sensor. Deze hoofdcamera heeft een diafragma van f/1.5 en er is optische beeldstabilisatie aanwezig. De grotere sensor moet zorgen voor 49 procent betere prestaties in omgevingen met weinig licht. Daarnaast is er ook een ultragroothoekcamera aanwezig voor foto’s met een brede kijkhoek, zoals landschappen of voor foto’s met groepen mensen. Aan de voorkant vinden we een nieuwe twaalf megapixel TrueDepth selfiecamera met een diafragma van f/1.9 en autofocus. Voor video’s is er ook een nieuwe functie. Je kunt je iPhone 14 en iPhone 14 Plus nu ook als action camera gebruiken met de nieuwe Action Mode. Deze modus levert stabiele video’s op, zelfs bij beweging.

Apple heeft stappen gezet op het gebied van de veiligheid. Zo heeft de iPhone 14-serie Crash Detection, waarbij de hulpdiensten automatisch gebeld worden bij een auto-ongeluk. Of deze functie ook al in Nederland werkt bij lancering is nog niet bekend. Emergency SOS is een andere nieuwe veiligheidsfunctie, waarbij je in iedere omgeving dankzij satellieten de hulpdiensten kunt bellen. Zelfs als je telefoon geen normaal bereik heeft. Deze functie werkt bij lancering voorlopig alleen in de Verenigde Staten en in Canada.

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max

De toptoestellen van de nieuwe iPhone 14-serie zijn de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. Apple heeft de notch eindelijk losgelaten bij deze toestellen en gekozen voor gaatjes (in pilvorm) in het display voor de frontcamera en voor de sensoren. Hiermee is het design daadwerkelijk anders in vergelijking met het reguliere model en natuurlijk de iPhone 13-serie van vorig jaar. Het leuke is dat Apple handig gebruik maakt van deze gaatjes in het display, door notificaties vanuit hier te starten middels een overgang. Ze zijn daadwerkelijk onderdeel van de interface. Hierdoor is het veel minder storend dan bij Android-toestellen met dezelfde gaatjes in het display. Apple noemt het systeem ‘Dynamic Island’.


https://www.apple.com/newsroom/videos/iphone-14-pro-3up/large_2x.mp4
Laten we ook het nieuwe Pro-display niet vergeten. De iPhone 14 Pro heeft een 6,1″-scherm en de iPhone 14 Pro Max een 6,7″-scherm. Het gaat hier in beide gevallen om een oled-scherm met een hoge verversingssnelheid van 120Hz. Apple heeft beide toestellen een Always-On display gegeven. Het scherm van de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max staat namelijk altijd aan, zij het wat donkerder en dankzij het vertragen in deze modus tot 1Hz kost het nauwelijks batterij. Je kunt de tijd, widgets, notificaties of je volgende afspraak in je agenda nu gemakkelijk zien zonder het toestel te ontgrendelen.

Ook nieuw is de snelle A16-processor. De Pro en de Pro Max zetten daarmee echt een stap vooruit en krijgen dus de nieuwe processor, terwijl het reguliere model het moet doen met de chipset van vorig jaar. Beide toestellen zijn in verschillende configuraties beschikbaar, tot een opslaggeheugen van 1 TB. Grote verschillen zien we ook bij de camera’s op beide Pro-modellen, helemaal in vergelijking met de reguliere toestellen in de iPhone 14-serie.

Apple geeft het toestel een nieuwe hoofdcamera van 48 megapixel met een diafragma van f/1.78. De quad-pixel sensor bundelt vier losse pixels in een grote quadpixel van 2,44 µm. Het gaat hierbij om een grotere sensor, waarbij de hoofdcamera twee keer betere prestaties levert in omstandigheden met weinig licht in vergelijking met het toestel van vorig jaar. Foto’s kun je ook maken in .raw-formaat met ProRaw. Zelfs in 48 megapixel. Perfect voor de (semi-)professionele fotografen die foto’s graag bewerken. De verbeterde ultragroothoeklens is een twaalf megapixel camera en moet scherpere beelden maken en ook de telecamera is weer terug. Het gaat hierbij om een verbeterde telelenscamera met 3x optische zoom. Qua video’s kun je Dolby Vision-beelden schieten en ook de Action Mode is hier aanwezig.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 14-serie is vanaf 16 september verkrijgbaar en lanceert met iOS 16 dat vanaf 12 september verkrijgbaar is. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn bij lancering in vijf kleuren beschikbaar, namelijk middernacht, blauw, sterrenlicht, paars en rood. Prijzen starten vanaf 1.019 euro voor de iPhone 14 en 1.169 euro voor de iPhone 14 Plus.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zijn verkrijgbaar in vier kleuren, namelijk diep paars, zilver, goud en spacezwart. De prijs voor de iPhone 14 Pro start op 1.329 euro. De iPhone 14 Pro Max is verkrijgbaar vanaf 1.479 euro.

 

Op zoek naar een nieuwe telefoon en ben je enthousiast over de nieuwe iPhone 14-serie? Koop je iPhone 14 nu alvast bij T-Mobile en je kunt 16 september direct aan de slag met je nieuwe telefoon. De iPhone 14-serie is nu superscherp geprijsd bij T-Mobile. Wanneer je nu een abonnement afsluit hoef je geen aansluitkosten te betalen. Je kunt gratis aansluiten t.w.v. €25.

Reacties (0)