Update – Inmiddels is ook bekend dat Disney+ de kwaliteit verlaagd, al is het niet duidelijk of dat alleen om de landen gaat waarin de dienst op 24 maart live gaat. Het lijkt aannemelijk dat het ook voor Nederland geldt, maar dat is op dit moment nog niet door Disney bevestigd.
Origineel bericht – Streamingdiensten zijn door het coronavirus genoodzaakt om in lagere kwaliteit te streamen. De Europese Commissie verlangt dit van de bedrijven achter die diensten. Zo wil het zorgen dat internetverbindingen niet overbelast raken. Veel mensen zijn momenteel thuis of thuis aan het werk door het coronavirus. Het betekent dat er meer Netflix wordt gekeken. Dit wordt nu aan banden gelegd en niet alleen bij Netflix.
Europese Commissie
Brussel heeft streamingdiensten en internetproviders verzocht om de toename van dataverkeer scherp in de gaten te houden. Ze zijn gevraagd de doorvoer aan te passen als er teveel wordt gebruikt. Streamen in HD-kwaliteit is bijvoorbeeld veel zwaarder voor een internetverbinding, dan wanneer je dit doet in SD-kwaliteit.
Netflix heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de EC en verlaagt de bitrate van alle streams de komende 30 dagen. Netflix geeft aan dat je daardoor niet per se ineens naar een veel slechtere kwaliteit gaat. De bitrate gaat alleen achteruit. Hierdoor zou het Netflix-verkeer op netwerken binnen Europa verminderen met 25 procent.
Waar Netflix als grootste meteen aan de slag is gegaan met die bitrate, was het nog even wachten op de streamingdiensten van Amazon en Apple. Amazon Prime Video en Apple TV+ worden allebei wat teruggeschroefd in kwaliteit om zo minder druk te leggen op breedband netwerken. Amazon geeft aan dat het er alles aan doet om de bitrates omlaag te krijgen. Het wil tegelijkertijd de kwaliteit van streams zo hoog mogelijk houden.
Lagere bitrate
Vrij kort na Netflix was YouTube al overgegaan op een lagere bitrate. Al het verkeer dat in Europa naar YouTube gaat, wordt door YouTube vanzelf op de standaard kwaliteit gezet, in plaats van de hogere.
Analisten van Nielsen schatten dat het feit dat mensen nu thuisblijven betekent dat er een stijging is van bijna 60 procent in de hoeveelheid content die we kijken. Het is dus niet voor niets dat de Europese Commissie aan de bel trekt. Hopelijk lukt het de streamingdiensten om de verbinding vrij te maken. Zo kunnen mensen die thuiswerken en beter via videostream overleggen en presenteren.
Reacties (2)