Column: De tablet missers en treffers tot nu toe

07 augustus 2011 8 Minuten 7 Reacties
LG-OptimusPad-feature

Nu de tabletmarkt aardig opgestart is en nagenoeg alle fabrikanten hun eerste reeks aan producten gelanceerd hebben is het tijd de balans op te maken. Wie heeft er de missers in handen en wie heeft de succesvolle treffers in handen? Welke tablets verkopen het beste en welke juist niet?

De treffers

Apple iPad 2

Onder de treffers vinden we vanzelfsprekend de iPad (2). Apple was de pionier in de markt en zal haar marktaandeel nog wel even vasthouden. Er gaan miljoenen iPad tablets over de toonbank en het gros van de consument kiest vooral voor de iPad om zijn gebruiksgemak en de hoeveelheid beschikbare applicaties. De iPad was (en is nog steeds gedeeltelijk) zeer innovatief, maar nu steeds meer fabrikanten hun intrede maken in de tabletmarkt zal ook Apple marktaandeel gaan verliezen. Toch zal de iPad nooit als een misser gezien worden aangezien Apple altijd haar fans zal blijven behouden en een product altijd op een unieke manier in de markt weet te zetten.

ASUS Eee Pad Transformer

Advertentie

De Eee Pad Transformer is de meest populaire Android tablet van dit moment en eigenlijk de gevaarlijkste concurrent van de iPad 2. Nou is gevaarlijk overdreven want de verkopen lopen nog steeds miljoenen achter op die van de iPad 2. Maar, ASUS heeft laten zien dat een combinatie van een lage prijs, volledige aansluit- en connectiviteitsmogelijkheden, en een goede opzet van de hardware zich laat absoluut laat uitbetalen. De Transformer biedt simpelweg erg veel waar voor zijn geld (vanaf 399,00 euro).

Samsung Galaxy Tab

Een van de tablets die je bijna zou vergeten is de 7 inch Galaxy Tab. Dit was eigenlijk de eerste serieuze concurrent van de iPad 2, maar is inmiddels sterk verouderd. Toch heeft Samsung laten zien dat Apple niet de enige fabrikant is die tablets kan maken en de Galaxy Tab heeft het dan ook zeer aardig gedaan.

Budget tablets

Een categorie die het erg goed doet is de categorie budget tablets. Hieronder vallen onder andere de tablets van Archos (Arnova), Huawei en ViewSonic. Deze merken bieden tablets aan die standaard goed uitgerust zijn maar beschikken over een oudere versie van Android. Ook missen deze tablets vaak ‘onnodige’ features als een camera en hebben ze een wat minder slank en licht design. Dit maakt deze tablets uitermate geschikt voor de consument die simpelweg op zoek is naar een eenvoudig multimedia apparaat waarmee films afgespeeld kunnen worden, op het internet gesurft kan worden en e-books mee gelezen kunnen worden. Opvallend is dat deze doelgroep erg groot is en daarom liggen de verkoopaantallen ook hoog.

De missers

Tussen de treffers en de missers zitten natuurlijk nog een hoop tablets die het niet uitmuntend doen, maar ieder hun groep gebruikers hebben. De missers zijn echt de tablets die om een bepaalde reden buiten de boot vallen of zullen vallen.

LG Optimus Pad

De grootste misser is in mijn ogen de LG Optimus Pad. Hoe kan een fabrikant nou denken dat de simpele toevoeging van een extra camera en de weergave van 3D (overigens niet eens zonder het gebruik van een bril) een tablet 300 tot 400 euro duurder mag maken dan andere tablets van een vergelijkbaar niveau? Daar is LG echt de fout in gegaan. Om het maar even met de Transformer te vergelijken; Wat krijg je meer bij de Optimus Pad? Nou, als je het keyboard dock niet aanschaft bij de Transformer dan krijg je inderdaad bij de Optimus Pad een USB aansluiting en bij de Transformer niet. Maar, zelfs met dock ben jij voor de Transformer vele euro’s minder kwijt.

Het enige wat de Optimus Pad echt onderscheidt is de 3D weergave (welke gebruik maakt van een ouderwetse techniek) en de 3D opnamemogelijkheid (welke niemand gebruikt aangezien het percentage mensen met een 3D TV minimaal is). Bovendien horen we nu niks meer van de Optimus Pad, wat naar mijn idee voldoende zegt.

HTC Flyer

Advertentie

Eigenlijk zegt onze review van de HTC Flyer voldoende. Waarom deze tablet op de markt gebracht is, juist op het moment dat er Honeycomb tablets kwamen met meer mogelijkheden, is voor mij een grote vraag. De keuze voor een oudere versie van Android is niet de juiste geweest en zal veel potentiële klanten afgeschrikt hebben. Natuurlijk had HTC bij een keuze voor Honeycomb het Android 3.2 probleem gehad (compatibiliteit met 7 inch tablets), maar de keus was voordat dit probleem bekend was al gemaakt.

De HTC Flyer lijkt gewoon niet af en lijkt te snel in de markt gezet te zijn. Maar goed, voor alle minpunten en waarom deze tablet niet aan te raden is verwijs ik je naar de betreffende review.

Samsung Galaxy Tab 10.1V

“Waarom?” Is dat je vraag? Nou, op zich is deze tablet nog geen flater, maar het ziet er naar uit dat Samsung er een grote misser van gaat maken. Alles wijst erop dat Samsung dit model puur geïntroduceerd heeft om maar iets in de markt te zetten voordat de dunnere Galaxy Tab 10.1 en 8.9 kwamen (komen). Nu deze tablets zo goed als gearriveerd zijn zal Samsung de Galaxy Tab 10.1V compleet links laten liggen en niet meer omkijken naar klanten die er een hebben.

Eerder deze week schreven we al dat Samsung (en Vodafone, en Google) waarschijnlijk nooit met een software update zal komen voor deze tablet. Android 3.0 zal Android 3.0 blijven want Samsung geeft de prioriteit aan de nieuwe Galaxy Tabs. Samsung, Vodafone en Google schuiven als op elkaar af en uiteindelijk gebeurt er niks en blijven de bezitters van een Galaxy Tab 10.1V achter met een ‘verouderd’ apparaat. Ik zeg niet dat dit absoluut zo gaat gebeuren, maar alles wijst er inmiddels op. En wanneer dit gebeurt is dit de grootste fout die Samsung tot nu toe gemaakt heeft in deze markt. Hiermee zullen ze een hoop ‘fans’ verliezen. Het maakt mij niet uit wie de schuldige is; Samsung, Vodafone of Google. Het apparaat is van Samsung dus laat Samsung dan ook maar de verantwoordelijkheid nemen of in ieder geval het voortouw nemen.

Toekomstige treffers of missers?

Samsung Galaxy Tab 10.1 en Galaxy Tab 8.9

Naar de toekomst kijken is altijd lastig, maar puur kijkend naar de nabije toekomst kunnen we waarschijnlijk de nieuwe Samsung Galaxy Tab 10.1 en Galaxy Tab 8.9 tot de treffers gaan rekenen. Dat is niet alleen maar gissen aangezien de tablet in andere delen van de wereld inmiddels al een succes is. Wat de exacte verkoopaantallen zijn moeten we afwachten, maar ik verwacht dat Apple zeker een deel van haar marktaandeel moet inleveren. De grote pluspunten van deze tablets zijn het fraaie en dunne design, het lichte gewicht en de geoptimaliseerde TocuhWiz interface.

HP TouchPad

Het is ook nog te vroeg om te oordelen over de HP TouchPad. De eerste reviews waren nogal negatief maar HP zegt met een aantal webOS updates veel te kunnen veranderen. De hardware (en vooral het design) is misschien wat matig, maar wanneer HP webOS weet te optimaliseren dan zou de TouchPad (en zijn opvolger) zeker een succes kunnen worden.

ASUS Eee Pad Slider

Een tablet waar ik erg veel van verwacht is de ASUS Eee Pad Slider. Deze tablet heeft alles wat de Eee Pad Transformer had en voegt daar nog meer aan toe. Je hoeft niks apart aan te schaffen aangezien alles in de tablet gebouwd zit. Het uitschuifbare keyboard ziet er zeer strak uit en ASUS zal ook de slider weer tegen een zeer aantrekkelijke prijs aanbieden. Voor 499,00 euro krijgt je de 32GB versie met alles erop en eraan. Ook het design is ten opzichte van de Transformer een stuk fraaier. Enig minpunt is dat door het integreren van het keyboard de doelgroep wat kleiner is, maar wellicht dat deze nog vrij groot blijkt te zijn. Kortom, mijn verwachtingen van deze tablet zijn groot.

Advertentie

Is er voor jou nog een tablet die de plank echt misgeslagen heeft? Of juist een tablet die het naar jouw idee zeer goed gedaan heeft? Laat het in een reactie onderaan dit bericht weten.

Reacties (7)