De beste tablets en phablets van dit moment (zomer 2017)

24 juni 2017 + 10 minuten 3 Reacties
Apple-iPad-Pro-review-gebruik

De zomer is aangebroken en dat betekent dat we de balans op kunnen maken. We kijken naar de beste tablets, phablets en hybride laptops van het moment.

De zomer van 2017 is aangebroken en dat betekent dat we je een overzicht van de beste tablets, phablets en hybride laptops van dit moment verschuldigd zijn. Eerder deze week hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de beste Android tablets en phablets van dit moment en de beste Windows 10 tablets, hybride laptops en convertibles van dit moment. In dit artikel kijken we niet meer naar specifieke besturingssystemen en zetten we de beste tablets en phablets in het algemeen voor je onder elkaar. We nemen de nieuwste toestellen mee, kijken naar de ontwikkelingen in de markt en verwijzen natuurlijk naar onze eigen ervaringen met deze producten.

Android vs iOS vs Windows 10

Op het gebied van software is er sinds de lente van 2017 niet heel veel veranderd. Google heeft een aantal kleine updates voor Android 7 Nougat uitgerold maar in de winkels zien we nog veel toestellen met voornamelijk Android 6.0 Marshmallow terug. Google heeft tijdens Google I/O 2017 meer informatie vrijgegeven over Android O. Deze versie van het besturingssysteem verwachten we echter pas in het najaar op de markt en maakt Android sneller, veiliger en slimmer. Inmiddels is ook bekendgemaakt dat Android O door het leven gaat als Android 8.0.

Ook Microsoft heeft diverse kleine updates voor Windows 10 uitgerold maar de eerstvolgende grote update verwachten we pas in de herfst. Apple heeft niet stilgezeten en heeft onlangs iOS 11 gepresenteerd, waar je je nu voor kunt aanmelden. Wanneer de stabiele release arriveert, is op moment van schrijven helaas nog niet bekend. Alleen de iPad Pro-reeks en de iPad mini 4 zijn nog officieel naast de nieuwe iPad te koop. Wat betreft Android en Windows is er op het gebied van hardware geen bijzondere innovatie voorbij gekomen. Het aanbod van Android-tablets blijft stabiel en het aanbod van Android-phablets neemt toe. Windows-phablets zien we nog nauwelijks en stand-alone tablets met Windows 10 zien we niet meer. Fabrikanten focussen zich echt op hybride laptops en convertibles met Windows 10.

Advertentie

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Conclusie: het is nog steeds lastig om te bepalen wat nou eigenlijk de beste tablet, convertible, hybride of phablet is. Dit hangt af van wat je zoekt natuurlijk en wat je wil qua grootte, datgene waar je het toestel voor wilt gebruiken, je verwachtingen qua prestaties en de aansluitingsmogelijkheden. We raden je daarom aan om de zoektocht naar een nieuw toestel te beginnen in ons review archief en mocht je meer willen weten over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet dan kun je onze tablet kopen pagina doornemen. Vergeet ook niet ons artikel met zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet te lezen.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je een overzicht van de beste tablets en phablets van dit moment, de zomer van 2017. We nemen alle modellen die breed beschikbaar zijn mee en kijken zowel naar tablets en phablets als naar hybride laptops en convertibles. Het overzicht bevat geen speciale volgorde en is gebaseerd op onze eigen ervaringen in reviews, de ervaringen die bezoekers gedeeld hebben in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. Daarbij nemen we recente updates, ontwikkelingen in de markt en prijsveranderingen mee.

Overige en nieuwe tablets

We hebben de afgelopen maanden veel tablets getest en het is onmogelijk om elke goede tablet in ons overzicht van de beste tablets te plaatsen. Ook komen er de komende maanden verschillende nieuwe modellen op de markt die mogelijk interessant zijn voor je verlanglijstje. Lees daarom vooral ook onze artikelen met de beste Windows 10 hybride laptops en tablets en de beste Android phablets en tablets door. In deze artikelen hebben we een aantal andere interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn, en bespreken we tablets die op korte termijn naar Nederland komen of inmiddels al verkrijgbaar zijn.

Samsung Galaxy Tab S3

Sinds begin dit jaar kun je aan de slag met de Samsung Galaxy Tab S3. Het nieuwe Tab S-model heeft veel features die we ook al op de Samsung Galaxy Tab S3 tegenkwamen, maar heeft wel een aantal nieuwe dingen natuurlijk. Zoals een vernieuwd audiosysteem, ondersteuning voor de stylus van Samsung (de S Pen), ondersteuning voor HDR en een krachtigere processor. Ben je op zoek naar een premium Android-tablet, dan kom je al snel uit op deze Galaxy Tab S3. Ook is er een toetsenbord voor verkrijgbaar.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Microsoft Surface Book

We hebben hem nog niet lang kunnen testen, maar willen de kans graag pakken de Surface Book onder de aandacht te brengen. In de korte periode dat we gebruikmaken van dit krachtige 2-in-1-apparaat, zijn we ervan onder de indruk. Het veelzijdige karakter van de Surface Book is wat het apparaat zijn glans geeft: met de duurdere modellen is het zelfs mogelijk te gamen met een redelijke grafische pracht (full hd). Ook zijn er allerlei accessoires in het leven geroepen. Maar voor alles geldt: daar betaal je wel voor, maar dan haal je wél wat in huis.

De Surface Book is voorzien van de nieuwste generatie Intel Core i7-processor en GDDR5-werkgeheugen. Volgens Microsoft is dit op dit moment de snelste laptop ooit gemaakt, eentje die ook nog eens twaalf uur meegaat op een volle batterij. Microsoft wil hiermee niet zichzelf steviger in de markt zetten tegenover Google en Apple, met hun Pixel C– en iPad Pro-tablet, maar tegenover Apple met zijn Macbook en Lenovo met zijn vele convertibles. Op het podium liet Microsoft zien hoe feilloos Adobe Premiere Pro werkt op het apparaat.

Op de recensie van de Surface Book moet je dus nog even wachten, maar hier lees je alles over de specificaties van het apparaat en hier kun je alles over het apparaat teruglezen wanneer het werd aangekondigd.

Apple iPad Pro

Mocht je zowel Windows als Android niets vinden, dan kom je al gauw uit op iOS. En dan denk je al gauw aan de iPad-modellen van Apple, waaronder de iPad Pro (en dan vooral de recent aangekondigde varianten). Apple heeft een 10.5-inch en een 12.9-inch versie beschikbaar, beiden voorzien van alle premium eigenschappen die we van een iPad gewend zijn. De 9.7-inch versie wordt binnenkort niet meer verkocht. De iPad Pro-reeks biedt behoorlijke prestaties dankzij de afgestemde processor, een strak Apple-design, een oogstrelend display, een groot aanbod aan apps en een groot aanbod aan accessoires. Daar komen met iOS 11 nog belangrijke functies als drop-and-drop en geavanceerd multikasting bij. Wel moet gezegd worden dat de iPad Pro-modellen ondanks de prijsverlagingen nog steeds prijzige tablets zijn.

Dit is de iPad die het dichtste bij een laptopvervanger komt, qua formaat, toetsenbordopties en zelfs ook qua software. Maar tegelijkertijd blijf het een iOS-product en schaamt zich daar niet voor. Het is een OS dat in bepaalde opzichten beperkt en beperkend is, maar juist binnen die beperkingen zullen sommige gebruikers zich thuis voelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12.9 (2017).

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Mocht je toch een premium Android-tablet willen, maar er niet teveel aan willen uitgeven? Dan kun je de Asus ZenPad 3S 10 overwegen. Op het gebied van prestaties, het beeldscherm, design en het gebruikersgemak overstijgt deze Android-tablet de concurrentie met gemak en dat voornamelijk vanwege de aantrekkelijke prijs van 379 euro. De tablet biedt onder meer een 9.7-inch hoge resolutie display, 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslaggeheugen aan.

Advertentie

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

Lenovo Tab3 10 Business

Als het allemaal wat minder mag en je gewoon op zoek bent naar een stevige tablet met behoorlijke prestaties waar je prima op kunt gamen en werken en content op kunt verslinden, dan is de Lenovo Tab3 10 Business nog altijd een aantrekkelijke optie. Deze tablet is met een prijs vanaf 299 euro weer iets goedkoper dan de Asus ZenPad 3S 10 maar komt dan ook met iets minder werkgeheugen en opslaggeheugen. Desondanks weet het ons te overtuigen door zijn veelzijdigheid, zijn scherm met hoge resolutie en de meer dan prima prestaties.

De Lenovo Tab3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Verder geldt: mooi en strak design, uitstekende prestaties en meer dan prima speakers.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab3 10 Business of lees onze Lenovo Tab3 10 Business review.

Acer Spin 5

Een nieuw Windows 10-apparaat met een prima prijs-kwaliteitverhouding: zo is de Acer Spin 5 het beste te omschrijven. De hardware wordt voor een bedrag vanaf 649 euro aangeboden en dat is niet duur voor een multifunctionele convertible. Wel is het zo dat wanneer je meer investeert, je natuurlijk betere hardware krijgt. De hybride laptop werkt snel en vloeiend: of je nu werkt, huiswerk maakt of een (oudere) game wil opstarten. Het 13,3″-scherm zorgt ervoor dat je een redelijk groot scherm hebt, terwijl het apparaat compact kan blijven. De randen zijn wat dik: maar je kunt niet alles hebben voor die prijs.

Wanneer je gaat voor de Acer Spin 5, dan ben je op zoek naar een betaalbare laptop, die je ook als een convertible wil kunnen gebruiken. Je weet precies wat je wil en vindt dingen als een goedkopere bouwkwaliteit en een minder helder scherm niet zo belangrijk. Ook wil je veel aansluitingen hebben en kunnen genieten van goede hardware, terwijl Windows 10 soepel draait en met gemak applicaties afspeelt. Maar dan zul je waarschijnlijk wel iets meer moeten investeren voor een betere processor of de opties met 8 GB aan werkgeheugen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Spin 5 of lees onze Acer Spin 5 review.

Microsoft Surface Pro 4

De Microsoft Surface Pro 4 is en blijft een aanrader, zelfs nu we de Surface Book aan het begin van het artikel hebben gezet. Wellicht verandert dit wanneer Microsoft de Surface Pro 2017 uitbrengt, maar tot die tijd zit je goed met de Pro 4. Hoewel deze hybride tablet al een flinke tijd verkrijgbaar is, doet hij nog lang niet onder voor de concurrentie. Op het gebied van hardware, gebruiksgemak en design laat Microsoft zien voorop te lopen. En de software is helemaal afgestemd op de hardware, waardoor je al gauw naar een compleet pakket kijkt.

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van losse accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

Samsung Galaxy TabPro S

Samsung kan er overigens ook wat van. Zoek je een hybride model dat er net even wat mooier uitziet, maar dezelfde goede prestaties, zo niet beter, presenteert dan de Surface Pro 4, dan kun je ook altijd de Samsung Galaxy TabPRO S overwegen. Toegegeven, dit model is nu nog iets duurder dan de Surface Pro 4, maar dat komt doordat het veel jonger is. Het apparaat beschikt over een amoled-display van 12-inch, met een beeldschermresolutie van 2.560 bij 1.440 pixels, dat zorgt voor een heldere beeldkwaliteit. Daar tellen we een strak en premium design, goede prestaties en een comfortabel toetsenbord bij op zodat we op niks minder dan een echte aanrader komen. De prijs ligt rond de 780 euro.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

Apple iPad 2017

Apple heeft in de afgelopen maanden een aantal nieuwe iPads uitgebracht. Eén van die modellen is de Apple iPad (2017), die beschikt over een iets krachtigere processor en een grotere accu dan de populaire iPad Air 2. De tablet mag dan wel iets dikker zijn, hij is gelukkig ook iets goedkoper. Voor 409 euro heb je een 32 GB-versie met een groot app-ecosysteem, een display met een hoge resolutie en een premium design. Eigenlijk wat je van een iPad mag verwachten. Mocht je nog iets kleiner willen gaan dan is de iPad mini 4 de enige optie. Voor 489 euro kun je de 128 GB-versie kopen. Andere versies zijn niet meer te koop.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad (2017).
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini 4.

Advertentie

Phablets

De phablet (grote smartphone) is nog altijd erg in trek. Nagenoeg elk smartphonemerk heeft één of meerdere phablets in het assortiment. De afgelopen maanden hebben we ook diverse toestellen getest en een aantal daarvan vinden we het aanraden waard. Zo heeft Samsung met de Galaxy S8 nog steeds een premium toestel in handen, met een indrukwekkend scherm en krachtige prestaties. Mocht iOS je voorkeur hebben dan kun je niet om de iPhone 7 Plus heen. Als Android-alternatief heb je ook nog de keuze uit de LG G6 en de Sony Xperia XZ Premium.

Asus heeft onlangs de iets goedkopere maar prima presterende Zenfone 3 op de markt gebracht en Huawei liet op ons een redelijk goede indruk achter met de Huawei P10 Plus (vooral voor mensen met grote handen). Mocht je een iets kleiner budget hebben dan is de Honor 6X nog steeds een absolute aanrader. Mocht je toch liever voor Windows gaan, dan is er alleen de HP Elite X3.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar hebt gezet die aan jouw voorkeuren voldoen, dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (3)