De beste tablets en phablets van dit moment (lente 2018)

23 maart 2018 + 10 minuten 1 Reacties
iPad-pro-9.7

De lente is aangebroken en dat betekent dat we de balans op kunnen maken. We kijken naar de beste tablets, phablets en hybride laptops van het moment.

Ondanks het feit dat het nog wel eens fris kan zijn, is inmiddels wel de lente aangebroken. En dat betekent dat het tijd is om te kijken naar wat de beste tablets, phablets en convertibles zijn van dit moment. Mocht je nog willen nalezen wat alle beste tablets en phablets op het gebied van Android zijn, dan kun je terecht in ons eerder geschreven artikel. Daarin staat alles dat met Android te maken heeft. Gebruik je liever Windows 10? Geen probleem, ook daar hebben we eerder week een artikel over gepubliceerd.

In dit overzicht vind je een aantal tablets, phablets, convertibles en hybrides. Die laatste categorie is nog steeds interessant voor mensen die meer willen doen met hun tablet; bijvoorbeeld erop werken. Het overzicht bestaat voornamelijk uit tablets, phablets en convertibles die in de afgelopen drie maanden zijn uitgebracht, maar het kan ook zijn dat we nog ietwat oudere modellen meenemen. Mocht dat voorkomen, dan is dat simpelweg nog steeds de beste optie van dit moment, ondanks alle vooruitgang op het gebied van technologie.

Voor het overzicht kijken we overigens niet alleen naar de producten an sich. Sommige producten lijken nou eenmaal veel op elkaar, waardoor het over het algemeen, zeker als het om high-end Android-smartphones en Windows 10-convertibles gaat, weinig uitmaakt welk model je nou neemt. Daarom kijken we ook naar de prijzen, de ervaringen van gebruikers en natuurlijk naar onze eigen recensies. Mocht je nu alvast zelf je keuze willen maken, dan kan dat met de keuzehulp in onze uitgebreide tabletdatabase.

Android versus iOS versus Windows

Android, iOS of Windows. Voor welke moet je nou kiezen? Dat is altijd de vraag, maar de drie platformhouders maken de keuze soms niet gemakkelijk. Vaak omdat ze qua unieke functies ver uit elkaar staan, maar op het gebied van dezelfde onderdelen juist weer niet. Android-gebruikers ontvangen zo langzamerhand her en der Android 8.0 Oreo, terwijl Android 8.1 z’n weg maakt naar Googles eigen smartphones. Apple bracht onlangs nog iOS 11.2.5 uit, terwijl Windows 10 het moet doen met de Fall Creators Update.

Oreo mag dan wel de nieuwste Android-versie zijn van dit moment, het is niet de meest gebruikte versie. Heel veel toestellen draaien momenteel op Android 6.0 Marshmallow of Android 7.0 Nougat en dat is op zich prima — maar dan krijg je helaas geen toegang tot recentere functies of – nog belangrijker – nieuwe beveiligingsupdates. Daarnaast is het goed om te weten dat Google later dit jaar Android 9.0 (of Android P) uitbrengt, Apple werkt aan iOS 12 en Microsoft deze lente de Spring Creators Update beschikbaar stelt.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Hoewel de trends op het gebied van tablets een beetje zijn gestagneerd, hoeft het niet meteen te betekenen dat het kopen van een tablet simpel is geworden. Het is wel iets simpeler, omdat de productcategorieën inmiddels duidelijker zijn gekaderd. Het is en blijft moeilijk om mensen over persoonlijke voorkeuren te adviseren. Daarom doe je er ook altijd goed aan eens een kijkje te nemen in ons uitgebreide archief met tips. Vooral het artikel over zes fouten die je niet mag maken tijdens het kopen is handig.

De beste tablets van dit moment

Dan is het nu tijd voor de beste tablets, phablets en convertibles van dit moment (lente 2018). We hebben de lijst willekeurig opgesteld. In dit geval betekent de notering van de tablet niets ten aanzien van de beoordeling. We maken hieronder een selectie van het ontzettend brede aanbod en proberen iedereen op allerlei vlakken te voorzien van de beste mogelijkheden. Zo letten we dus op prijs/kwaliteit, specificaties, ervaringen en natuurlijk nog veel meer. Wil je meer lezen en ontdekken? Dan kun je terecht in onze tabletdatabase.

Overige en nieuwe tablets

In de afgelopen maanden zijn er natuurlijk meer tablets, phablets en convertibles uitgebracht. We hebben er ook enorm veel getest, check maar eens ons overzicht van alle recensies die we hebben geschreven. Ook de komende drie maanden komen er wederom veel modellen op de markt. Vergeet daarom niet onze andere overzichten door te nemen, namelijk die van de beste Windows 10 hybride laptops en tablets en de beste Android phablets en tablets van dit moment. Daar gaan we meer in op specifieke modellen per platform.

Huawei MediaPad M5 Pro

Tijdens Mobile World Congress 2018 heeft Huawei drie nieuwe tablets aangekondigd, waaronder de Huawei MediaPad M5 Pro. Dit is een high-end Android-tablet waarop je kunt werken. Qua specificaties komt-ie overeen met de MediaPad M5. Het grootste verschil is dat je een toetsenbord en stylus kunt gebruiken op het Pro-model. De stylus wordt meegeleverd, maar het toetsenbord zul je nog apart moeten kopen. We hebben nog geen recensie van dit model, maar hebben al wel een hands-on video en preview kunnen maken.

Wanneer je een optioneel toetsenbord aanschaft, inclusief een houder, dan kun je ook werken op de Huawei MediaPad M5 Pro. Op het moment dat je de tablet in de houder schuift en hij verbinding maakt met het toetsenbord, dan krijg je direct een popup met de vraag over je over wil stappen op de werkomgeving, gebaseerd op EMUI 8.0. Je krijgt dan toegang tot een startbalk en verschillende applicaties, terwijl je ook toegang houdt tot de bestanden die staan opgeslagen in de cloud, of natuurlijk lokaal op de tablet zelf.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei MediaPad M5 Pro (Huawei MediaPad M5 8.4 en de Huawei MediaPad M5 10.8 + Pro).

Microsoft Surface Book

Microsoft kan natuurlijk zelf het beste laten zien wat Windows 10 in huis heeft met zijn eigen hardware. En als je dat wil weten, dan kun je nog altijd het beste voor de Microsoft Surface Book gaan. Dit model kun je niet alleen als tablet gebruiken, maar ook als een laptop. Je kunt er zelfs op gamen, wanneer je een model koopt met een capabele grafische kaart. Het mag dan misschien wel meer een laptop dan een tablet zijn, maar dan ben je er wel van verzekerd dat alles werkt zoals het hoort te werken. En die prijs, die blijft maar zakken.

Je betaalt veel voor de Surface Book, ongeacht de versie die je in huis haalt. Maar je krijgt dan wel te zien hoe Microsoft zich de toekomst van Windows 10, 2-in-1-apparaten en mobiliteit voor zich ziet en waartoe het bedrijf in staat is als design, functionaliteit, veelzijdigheid en mobiliteit allemaal samenkomen. Dat gezegd hebbende is het wel jammer om te zien dat de laptop best zwaar is (ook zonder de Base), dat er (nog steeds) geen usb-c-poort aanwezig is en dat de accu niet zo lang meegaat als geadverteerd wordt door Microsoft.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Book of lees hier onze Microsoft Surface Book review.

Apple iPad Pro

Apple brengt niet zo vaak nieuwe tablets uit, dus moeten we het doen met hetgeen dat al beschikbaar is. Gelukkig is dat wel zo’n beetje de beste tablet die Apple gemaakt heeft. Dat is fijn om te weten, vooral wanneer je jaren geleden bent gestapt in het ecosysteem van Apple en nu gebruikmaakt van alle diensten van het bedrijf.  Heb je dit jaar al gespaard, dan kun je alsnog het beste voor een iPad Pro gaan. Dat apparaat laat nog steeds het beste zien wat iOS in petto heeft en combineert alles met handige en zakelijke oplossingen voor de dagelijkse gebruiker.

Dit is de iPad die het dichtste bij een laptopvervanger komt, qua formaat, toetsenbordopties en zelfs ook qua software. Maar tegelijkertijd blijft het een iOS-product en schaamt zich daar niet voor. Het is een OS dat in bepaalde opzichten beperkt en beperkend is, maar juist binnen die beperkingen zullen sommige gebruikers zich thuis voelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12.9 (2017).

Samsung Galaxy S9

Sinds medio maart is de Samsung Galaxy S9 beschikbaar. Dit is het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Qua design lijkt het apparaat veel op z’n voorganger, de Galaxy S8, maar qua specificaties is er wel een update doorgevoerd. Er is een betere processor, betere camera en een betere speakers. Daarnaast mag je rekenen op alle fijne aspecten van de Galaxy S8, zoals het kleurrijke amoled-scherm, genoeg opslaggeheugen en voldoende werkgeheugen. Het vermogen van de accu, 3.000 mAh, moet je door de dag slepen.

We hebben nog geen recensie kunnen schrijven van deze smartphone, maar die verschijnt zeer binnenkort op Tablets Magazine. Bekijk ondertussen onze hands-on preview of hands-on video. Of lees alles over het product op de uitgebreide productpagina.

Acer Switch 5

Voor de mensen met een iets beperkter budget met interesse in Windows 10, heeft Acer meestal wel een mooie oplossing klaarstaan. Zie bijvoorbeeld de Acer Switch 5. Dit is zeker niet de goedkoopste hybride op de markt, maar wel eentje die z’n geld waard is. Wanneer je een Switch 5 in huis haalt, dan haal je een compleet pakket in huis: een tablet, inclusief stylus en toetsenbord. Ook is hij lekker stil en krijg je een solid state drive meegeleverd van 256 GB. Houd er wel echter rekening mee dat de accu een complete werkdag niet redt.

De Acer Switch 5 wordt aangedreven door de nieuwste generatie Intel Core-processor: Kaby Lake. Deze processors zijn bijzonder energiezuinig en worden voornamelijk gebruikt in ultrabooks en convertibles. Helaas merk je van die energiezuinigheid niet zo veel, maar van de kracht dus wel. Je kunt met gemak programma’s als Photoshop hebben draaien, terwijl je ondertussen in Google Chrome werkt en een Office-programma hebt openstaan. Werk je ook in Slack en luister je naar Spotify? Geen probleem.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Switch 5 en Acer Switch 5 review.

Acer Iconia Tab 10

Acer heeft niet alleen mooie Windows 10-tablets. Ook op het gebied van Android-tablets scoort het bedrijf vaak goed, omdat het bedrijf zich concentreert op bepaalde doelgroepen. Met de Acer Iconia Tab 10 zien we dat het bedrijf een ware entertainmenttablet wil aanbieden en dat is het gelukt. Zo is er veel opslaggeheugen, klinkt het geluid uit de speakers warm en vol en is-ie gemakkelijk in gebruik te nemen. Daarnaast is er een heel mooi scherm aanwezig, die soms iets té goed z’n best doet. Er zijn wel heel veel vooraf geïnstalleerde apps.

De processor aan boord van de Acer Iconia Tab 10 is niet slecht, maar je mag, voor deze prijs, ook niet de beste processor verwachten. Je kunt er prima mee internetten of dingen op sociale media plaatsen of lezen. Ook kun je video’s op bekijken of muziek mee beluisteren, zonder dat de hardware het er moeilijk mee heeft. Grafische zware games lopen trager dan je zou willen, waardoor je dus bent aangewezen op spelletjes die al wat ouder of gewoonweg minder zwaar zijn.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Iconia Tab 10 en Acer Iconia Tab 10 review.

Apple iPad (2017)

Alle producten worden op een gegeven moment goedkoper, ook iPads. De iPad die aan het begin van vorig jaar werd gelanceerd is wederom in prijs verlaagd en wordt daarmee een steeds interessante optie. De prijs ligt nu rond de 365 euro en daar haal je een 32 GB-versie met een groot app-ecosysteem, een display met een hoge resolutie en een premium design voor in huis. Mocht je nog iets kleiner willen gaan dan is de iPad mini 4 de enige optie. Voor 479 euro kun je de 128 GB-versie kopen. Andere versies zijn niet meer te koop. Ben je overigens fan van de iPad Air 2 en zoek je een waardige vervanger, dan is de Apple iPad (2017) het apparaat dat je deze lente in huis kunt halen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad (2017). Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini 4.

OnePlus 5T

Als je op zoek bent naar een high-end Android-smartphone waar je niet de hoofdprijs voor wil betalen, dan doe je er goed aan een OnePlus te overwegen. De OnePl;us 5T is het nieuwste model, dat eind vorig jaar op de markt kwam. Voor 559 euro haal je een telefoon met moderne hardware en een prachtig oled-scherm in huis — dat is 300-400 euro minder dan een vlaggenschip gemiddeld kost. Ook krijg je 128 GB aan opslagruimte en maar liefst 8 GB aan werkgeheugen. Gekte. Het scherm van 6-inch maakt het plaatje helemaal compleet.

De T-serie van OnePlus is een smartphonelijn die in het teken staat van verfijning en evolutie, in plaats van revolutie. En dat is aan allerlei dingen te merken met de OnePlus 5T, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hardware. Desondanks krijgt OnePlus zo wel de kans om het recent uitgebrachte toestel ietwat relevanter te maken in een snel veranderende smartphonewereld, ook al komt er daarvoor dus wel een nieuw toestel op de markt.

Lees ook onze OnePlus 5T review.

Acer Spin 1 (2017)

Voor Windows 10-gebruikers hebben we ook een mooi budgetmodel uitgekozen: de Acer Spin 1 (2017). De convertible is verkrijgbaar in verschillende configuraties en dus verschillende prijzen, maar over het algemeen biedt Acer hier een ontzettend mooie prijs-kwaliteitsverhouding aan. Echt zware taken moet je deze tablet niet geven, maar dat mag je ook niet verwachten van de hardware. Mocht je voor onderweg op zoek zijn naar een handzame en veelzijdige Windows 10-laptop, dan is dit het apparaat dat je zoekt.

De Acer Spin 1 is een redelijke optie voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een convertible, een tweede laptop voor erbij zoeken of hun kinderen naar school willen sturen met capabele hardware. Je kunt er meer dan prima op werken (ook al prefereren we 8 GB aan werkgeheugen boven 4 GB) en content op bekijken, zolang je maar niet verwacht dat je er goed op kunt gamen of het nieuwste van het nieuwste in huis haalt. Deze Spin 1 voelt soms ook een beetje basaal, maar de lage prijs maakt een hoop goed.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Acer Spin 1 (2017). Onze ervaringen met deze convertible lees je in de Acer Spin 1 review.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar hebt gezet die aan jouw voorkeuren voldoen, dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons archief van beste tablets.

Reacties (1)