De beste tablets en phablets van dit moment (herfst 2017)

23 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
iPad-Pro-10-5-4

De herfst is aangebroken en dat betekent dat we de balans op kunnen maken. We kijken naar de beste tablets, phablets en hybride laptops van het moment.

De zomer is voorbij en de herfst is begonnen. Daarom is het tijd om de balans op te maken: wat zijn nou de beste tablets en phablets van dit moment? Eerder deze week hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de beste Android tablets en phablets van dit moment en de beste Windows 10 tablets, hybride laptops en convertibles van dit moment. Nu kijken we niet meer naar specifieke besturingssystemen, maar sommen we de beste tablets (en alles dat daarop lijkt) voor je op in dit artikel.

We nemen de nieuwste toestellen mee, kijken naar de ontwikkelingen in de markt en verwijzen natuurlijk naar onze eigen ervaringen met deze producten. Er heerst veel overlap met de apparaten die we al eerder hebben genoemd natuurlijk, maar komen ook andere tablets en een nieuwkomer tegen die we eerder niet hebben genoemd. Kortom: reden genoeg om even een kijkje te nemen.

Android vs iOS vs Windows 10

Er staat veel te veranderen. Google heeft inmiddels Android 8.0 Oreo vrijgegeven, maar dat besturingssysteem is op moment van schrijven alleen nog beschikbaar voor Nexus- en Pixel-apparaten. In de praktijk betekent dit dat je nog altijd veel toestellen met Android 6.0 of Android 7.0 zult tegenkomen, aangezien veel fabrikanten de update naar Android 8.0 pas veel later uitbrengen. Apple heeft zojuist iOS 11 vrijgegeven voor iedereen, terwijl Microsoft deze week de jaarlijkse najaarsupdate heeft uitgebracht: de Fall Creators Update.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

De tabletmarkt is geen simpele markt meer te noemen. Je hebt simpele slates met enkel een touchscreen, maar ook apparaten waar je een draadloos toetsenbord op kunt aansluiten of laptops die je kunt ombuigen tot dikke tablets — om over de smartphones die je tegenwoordig tot pc of laptop kunt omdopen nog maar te zwijgen. Sla er vooral nog eens ons reviewarchief op na. Weet je niet waar je op moet letten bij de aanschaf van een tablet, leqes dan deze tips, of de zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je een overzicht van de beste tablets en phablets van dit moment, de hefst van 2017. We nemen alle modellen die breed beschikbaar zijn mee en kijken zowel naar tablets en phablets als naar hybride laptops en convertibles. Het overzicht bevat geen speciale volgorde en is gebaseerd op onze eigen ervaringen in reviews, de ervaringen die bezoekers gedeeld hebben in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. Daarbij nemen we recente updates, ontwikkelingen in de markt en prijsveranderingen mee.

Overige en nieuwe tablets

We hebben de afgelopen maanden veel tablets getest en het is onmogelijk om elke goede tablet in ons overzicht van de beste tablets te plaatsen. Ook komen er de komende maanden verschillende nieuwe modellen op de markt die mogelijk interessant zijn voor je verlanglijstje. Lees daarom vooral ook onze artikelen met de beste Windows 10 hybride laptops en tablets en de beste Android phablets en tablets door. In deze artikelen hebben we een aantal andere interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn, en bespreken we tablets die op korte termijn naar Nederland komen of inmiddels al verkrijgbaar zijn.

Samsung Galaxy Tab S3

Wanneer je een lijstje met goede tablets maakt, dan kun je niet om de tablet van Samsung heen: de Samsung Galaxy Tab S3. Deze tablet laat perfect zien waar Android voor staat en wat je zoal kunt doen met het besturingssysteem. Zo goed zelfs dat Google eigenlijk zelf geen tablet meer hoeft uit te brengen om dat te laten zien (wat al een tijdje niet gebeurd is…). Ben je op zoek naar een premium Android-tablet met veel entertainmentopties, dan kom je al snel uit op deze Galaxy Tab S3. Ook is er een toetsenbord voor verkrijgbaar.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Microsoft Surface Book

Als er één Windows 10-tablet is waar fabrikanten van Windows-apparaten niet omheen kunnen, dan is dat de Microsoft Surface Book wel. Dit apparaat is – toegegeven – meer laptop dan tablet, maar functioneert ook prima zonder toetsenbord. Wanneer je voor de duurste optie kiest dan kun je hier ook nog eens prima op gamen; je kunt er zelfs je Xbox One-controller op aansluiten. Ook zijn er allerlei accessoires in het leven geroepen. Maar voor alles geldt: daar betaal je wel voor, maar dan haal je wél wat in huis. Het beste dat Windows te bieden heeft.

Je betaalt veel voor de Surface Book, ongeacht de versie die je in huis haalt. Maar je krijgt dan wel te zien hoe Microsoft zich de toekomst van Windows 10, 2-in-1-apparaten en mobiliteit voor zich ziet en waartoe het bedrijf in staat is als design, functionaliteit, veelzijdigheid en mobiliteit allemaal samenkomen. Dat gezegd hebbende is het wel jammer om te zien dat de laptop best zwaar is (ook zonder de Base), dat er (nog steeds) geen usb-c-poort aanwezig is en dat de accu niet zo lang meegaat als geadverteerd wordt door Microsoft.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Book of lees hier onze Microsoft Surface Book review.

Apple iPad Pro

Werk je liever op iOS? Dan is het maar goed dat we dat besturingssysteem niet vergeten zijn. Op moment van schrijven is de iPad Pro-line up van Apple de beste iPad-lijn die het bedrijf aanbiedt, ook al moet je er nog altijd een hoofdprijs voor betalen. Apple heeft een 10.5-inch en een 12.9-inch versie beschikbaar, beiden voorzien van alle premium eigenschappen die we van een iPad gewend zijn. De iPad Pro-reeks biedt behoorlijke prestaties dankzij de afgestemde processor, een strak Apple-design, een oogstrelend display, een groot aanbod aan apps en een groot aanbod aan accessoires. Tel daarbij iOS 11 bij op en je houdt een compleet pakket over voor Apple-liefhebbers.

Dit is de iPad die het dichtste bij een laptopvervanger komt, qua formaat, toetsenbordopties en zelfs ook qua software. Maar tegelijkertijd blijft het een iOS-product en schaamt zich daar niet voor. Het is een OS dat in bepaalde opzichten beperkt en beperkend is, maar juist binnen die beperkingen zullen sommige gebruikers zich thuis voelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12.9 (2017).

Huawei MediaPad M3 Lite 10

Voor de budgetconsumenten raden we meestal een ietwat goedkopere Asus aan, maar dit seizoen spant Huawei de kroon op het gebied van prijs-kwaliteit. Uit alles blijkt dat de fabrikant een multimediatablet heeft willen neerzetten. Nee, niet alles komt even goed uit de verf, maar je betaalt hier dan ook niet de hoofdprijs voor. Vind je het niet erg om op kleine dingen een concessie te doen, dan zul je een hoop plezier uit deze tablet halen. Gelukkig zijn er ook een hoop onderdelen die je niet zomaar in tablets in deze prijsklasse terug vindt, aanwezig.

Ondanks het feit dat Huawei voor een processor gekozen heeft die niet jé van hét is, merk je daar in de praktijk weinig van. Toegegeven, er waren soms momenten waarop het lang duurde voordat een specifieke app was opgestart, maar in veel gevallen probeerden we dan een game te starten. Normale applicaties, die niet te veel van de hardware vergen, openen zonder moeite. Voor deze prijs krijg je niet gauw deze kwaliteit en mogelijkheden in huis wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei MediaPad M3 Lite 10 of lees onze Huawei MediaPad M3 Lite 10 review.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Wil je qua prijs ergens tussen de Huawei MediaPad M3 Lite 10 en de Samsung Galaxy Tab S3 zitten, dan kunnen we de Asus ZenPad 3S 10 aanbevelen. Het is bijna een high-end tablet, maar voor een prijs die veel lager ligt. Natuurlijk is dit geen Galaxy Tab S3, maar daar is de prijs dan ook naar. Laat je daar echter niet te veel door afleiden, aangezien de Asus ZenPad 3S 10 veel luxe aanbiedt voor relatief weinig geld. Na een tijdje snap je waarom de prijs iets hoger ligt in vergelijking met de Huawei MediaPad M3 Lite 10.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

Acer Switch 3

Over een goede prijs-kwaliteitverhouding gesproken: dan kun je de Acer Switch 3 met Windows 10 gewoon niet overslaan. Je moet je wel bedenken dat je niet het neusje van de zalm in huis haalt, maar goed — daar is de prijs dan ook niet naar. Er is net even te weinig werkgeheugen aanwezig en de accu is ook iets sneller leeg dan beloofd, maar het toetsenbord, de trackpad, de stylus, het compacte formaat en de u-vormige kickstand maken een hoop goed. Geen revolutionair apparaat of iets dergelijks, maar wel heel degelijk.

Acer heeft op een hoop dingen bezuinigd, maar onder de streep alsnog een tablet afgeleverd waar je goed op kunt werken, al is dat niet een complete werkdag lang. Zorg er dus voor dat je altijd de oplader meeneemt. Verder zijn er genoeg poorten aanwezig om accessoires op aan te sluiten, maar had het niet misstaan als er tenminste nog één extra usb-poort, voor een extra accessoire, en een hdmi-poort zou zijn. Dat is gewoonweg handig op een kantoor of redactie, omdat je dan meer mensen kunt laten meegenieten van je schermactiviteiten.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Switch 3 of lees hier onze Acer Switch 3 review.

Lenovo Miix 720

De Lenovo Miix 720 is een hybride tablet die beschikt over Windows 10 en een afneembaar toetsenbord. De tablet heeft een adviesprijs van rond de 2.000 euro. Het is daarmee meteen één van de duurdere tablets in deze lijst, maar je krijgt er wel enorm goede hardwarespecificaties voor terug. Die specs zijn wellicht een beetje overkill wanneer je er alleen van plan bent om op te werken, maar het zij zo. Het fijne scherm en de meegeleverde stylus vullen die specs perfect aan. Wanneer de prijs iets zakt, dan is dit een extreem praktisch apparaat.

De Lenovo Miix 720 is geen revolutionair apparaat, maar wel een apparaat dat aan alle voorwaarden van een mobiel werkstation voldoet. En dat is prima. Echter, voor gemiddelde kantoortaken of programma’s die je op een zakelijke machine verwacht, heb je niet zo veel ruwe kracht nodig. Het mag best een beetje minder. 2.000 euro is een hoop geld, zeker als je niet van plan bent om het maximale uit je investering te halen. Desondanks krijg je er wel een compleet pakket voor terug: stylus, toetsenbord, infraroodcamera, touchscreen, noem maar op.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Miix 720 of lees hier onze recensie van de Lenovo Miix 720.

Samsung Galaxy TabPro S

Wil je een aantrekkelijke Windows 10-tablet hebben die redelijk tot goede specs heeft en over het algemeen goed scoort op elk gebied? Dan kom je al gauw uit op de Samsung Galaxy TabPro S. Deze dunne hybride is voorzien van een dun en stevig uiterlijk, waar een toetsenbord aan geklikt kan worden. De Galaxy TabPro S zakt steeds verder in prijs, waardoor die ook steeds aantrekkelijker wordt. Er is echter maar 4 GB aan werkgeheugen aanwezig. Dat is een beetje weinig, maar voor de prijs is het nog te accepteren.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

Apple iPad 2017

Wil je geen iPad Pro, maar wel een zeer degelijke iPad hebben? Overweeg dan eens de Apple iPad (2017). De tablet lijkt in de kern veel op de geliefde iPad Air 2, maar heeft een snellere processor en een grotere accu aan boord. Voor 409 euro heb je een 32 GB-versie met een groot app-ecosysteem, een display met een hoge resolutie en een premium design. Eigenlijk wat je van een iPad mag verwachten. Mocht je nog iets kleiner willen gaan dan is de iPad mini 4 de enige optie. Voor 489 euro kun je de 128 GB-versie kopen. Andere versies zijn niet meer te koop.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad (2017). Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini 4.

Phablets

In de afgelopen maanden zijn er een hoop phablets verschenen. Op dit moment zijn we druk bezig met het testen van de Samsung Galaxy Note 8, maar we kunnen alvast verklappen dat die enorm bevalt. Mocht je dat toestel te duur vinden (snappen we, geen probleem), dan raden we gewoon nog steeds de alsmaar goedkoper wordende Samsung Galaxy S8 aan. Mocht iOS je voorkeur hebben dan kun je niet om de iPhone 7 Plus heen. Als Android-alternatief heb je ook nog de keuze uit de LG G6 en de Sony Xperia XZ Premium.

Asus heeft dit jaar de iets goedkopere, maar prima presterende Zenfone 3 op de markt gebracht en Huawei liet op ons een redelijk goede indruk achter met de Huawei P10 Plus (vooral voor mensen met grote handen). Mocht je een iets kleiner budget hebben dan is de Honor 6X nog steeds een absolute aanrader. Wil je toch nog iets meer besteden, dan kun je ook de LG Q6 overwegen. Mocht je toch liever voor Windows gaan, dan is er alleen de HP Elite X3. Als laatste high-end model kunnen we de HTC U11 ook niet vergeten.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar hebt gezet die aan jouw voorkeuren voldoen, dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)