Sinds de zomer van 2016 zijn er weel heel wat nieuwe phablets, tablets en hybride apparaten voorbij gekomen en dus is het weer tijd voor een nieuw overzicht van de beste modellen van dit moment. In dit artikel zetten we de beste Android-tablets, -phablets en hybride modellen voor de winter van 2016 / 2017 onder elkaar.
Onze lijst met de beste Android tablets en phablets van dit seizoen is gebaseerd op de ontwikkelingen in de markt, de ervaringen die wij opgedaan hebben in reviews en de ervaringen die eigenaren van tablets achtergelaten hebben in onze tablet database. Natuurlijk kijken we ook naar de ontwikkelingen van de prijzen van specifieke modellen en de beschikbaarheid. In dit artikel kijken we puur naar Android dus mocht je voorkeur uitgaan naar Windows of iOS, of je weet nog niet wat je wilt, dan verwijzen we je graag naar onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen voor de winter van 2016 / 2017. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.
De trend
Op het gebied van Android tablets en phablets is er weinig veranderd de afgelopen maanden. De trend is nog altijd dat we richting alsmaar grotere smartphones gaan, de zogenaamde phablets, en kleine tablets verliezen hierdoor aan populariteit. De grotere tablets, met een formaat rond de 10-inch, worden steeds meer premium en daar zijn dus de hoge resoluties en krachtige processoren steeds belangrijker. De verkopen van tablets tonen nog altijd een dalende lijn maar toch blijven diverse fabrikanten nieuwe modellen op de markt brengen. Helaas zien we wel steeds minder hybride apparaten (tablets met een toetsenbord) die op Android draaien verschijnen.
Wensen, verwachtingen en voorkeuren
Een nieuwe tablet vinden is nog altijd geen eenvoudige opgave, zelfs niet nu het aanbod wat kleiner geworden is en Android je voorkeur heeft. De Android tablets die je momenteel kunt kopen verschillen niet heel veel van elkaar en bovendien zien we in het goedkopere segment wel steeds meer onbekende merken verschijnen. Welke tablet voor jou ideaal is, is afhankelijk van diverse factoren. Zo moet je voor jezelf bepalen wat je er aan uit wilt geven, wat je verwacht van de prestaties, wat je met de tablet wilt gaan doen en op welke momenten en locaties je het toestel wilt gebruiken. Om deze reden raden we je aan om onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken.
Alles over Android
Zoals elk jaar heeft Google het Android-besturingssysteem weer op de schop genomen. Android 7.1.1 Nougat is de meest recente versie van het besturingssysteem en inmiddels al te downloaden voor verschillende Nexus-toestellen. Deze versie van het besturingssyteem voegt een aantal handige features toe, zoals naadloze updates, ondersteuning voor Daydream VR en nog veel meer. Je leest er in ons achtergrondartikel alles over. Lees ook ons artikel met negen verborgen features van Android 7.0 Nougat.
Een nieuwe versie van Android is leuk maar de meeste tablets en phablets die je nu in de winkels vindt draaien nog op een oudere versie van Android, bijvoorbeeld Android 6.0 Marshmallow of zelfs Android 5.x Lollipop. Wil je de nieuwste versie van Android dan moet je echt voor de allernieuwste toestellen gaan, en smartphones worden eerder met een nieuwe Android-versie uitgebracht dan tablets. Het is dus belangrijk om even te letten op welke versie je Android tablet draait en of deze fabrikant een goede reputatie heeft voor wat betreft het up-to-date houden van tablets en smartphones.
Android 6.0 Marshmallow staat vooral in het teken van een betere gebruikservaring en beschikt over verschillende handige nieuwe features. Dit is de versie waar je eigenlijk rekening mee moet houden bij aanschaf van een nieuwe tablet. Lees meer over de belangrijkste vernieuwingen van Android 6.x Marshmallow en de belangrijkste Android 6.x Marshmallow features voor tablets.
De beste Android tablets van dit moment
Mocht Android het besturingssysteem zijn waar je voor gaat dan kun je aan de slag met onderstaand overzicht van de beste Android tablets en phablets van dit moment. Deze apparaten hebben op ons de beste indruk achtergelaten en worden vaak ook door gebruikers positief beoordeeld. We proberen te kijken naar de meest algemene wensen en zetten daardoor zowel premium als betaalbare tablets en phablets in het overzicht. Ook houden we rekening met de ondersteuning van fabrikanten, de prijsveranderingen en de beschikbaarheid van de specifieke modellen. We nemen stand-alone tablets mee, maar ook phablets (grote smartphones). Door dit alles te combineren komen we op onderstaand overzicht uit, waarin we geen speciale volgorde aanhouden. Zoals je zult zien komen er verschillende tablets in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd meekunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets.
Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)
Een aantal maanden terug hebben we de nieuwste premium tablet van Asus getest; de Asus ZenPad 3S 10. Deze tablet is één van de betere die we in 2017 in handen hebben gekregen en scoort op veel vlakken beter dan de concurrentie. voor inmiddels 379 euro krijg je niet alleen een hoge resolutie 9.7-inch display maar ook een krachtige processor, een fraai design, 4GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslaggeheugen en een micro usb type-c-poort.
De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.
Asus ZenPad 10 (Z300M)
Heb je iets minder dan 379 euro te besteden maar zoek je wel een grote Android tablet waarop je alle dagelijkse zaken kunt doen? Dan is de Asus ZenPad 10 (Z300M) interessant. Voor iets minder dan 190 euro krijg je een tablet met een prima display, goede prestaties en een fris design. Dit model beschikt over alles dat je nodig hebt voor surfen op het internet, het bekijken van video’s, het versturen van e-mails en het spelen van simpele games.
De Asus ZenPad 10 (Z300M) is een ontzettend fijne tablet. Met de aanwezige hardware kom je nog steeds uit de voeten, omdat Android nog steeds goed en vlot draait op 2GB aan werkgeheugen en de processor die wordt geleverd door MediaTek. Daarnaast komt er prima geluid uit (maar verwacht niet te veel) en gaat de accu redelijk lang mee, maar verwacht ook hier geen wonderen van meer dan tien uur. De tablet ligt lekker in de hand, voelt luxueus aan en is niet zwaar. En qua mogelijkheden kom je voorlopig weer uit de voeten met het apparaat.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 10 of lees onze Asus ZenPad 10 (Z300M) review.
Samsung Galaxy Tab S2 9.7
De Samsung Galaxy Tab S3 9.7 is een tablet die niet meer weg te denken is uit ons overzicht van de beste Android tablets. Samsung heeft inmiddels al wat nieuwe middenklasse tablets gelanceerd maar de absolute toppers vinden we nog altijd in de Galaxy Tab S2-serie. Deze tablets onderscheiden zich van de concurrentie door het hoge resolutie amoled-display, de indrukwekkende prestaties, de fijne 4:3 beeldverhouding en het strakke design. De prijs is helaas de afgelopen tijd niet verder gedaald; voor iets meer dan 400 euro kun je dit model kopen.
Ik denk eerlijk gezegd dat de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 de beste tablet is die Samsung ooit heeft gemaakt. Daar staat wel tegenover dat je moet kunnen leven met Samsung’s variant van Android. Qua behuizing en bouwkwaliteit is er wat ons betreft weinig meer te winnen, hetzelfde geldt voor processorkracht, schermkwaliteit en de camera’s. Op gebied van accuduur en audiokwaliteit is er nog wel ruimte voor verbetering. Als je in de markt bent voor een luxe Android-tablet is dit zeker een product dat je moet overwegen.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 of lees onze Samsung Galaxy Tab S2 9.7 review.
Samsung Galaxy Tab A 7.0
Wil je een wat kleinere en handzamere tablet en is je budget niet meer dan 150 euro? Dan kunnen we de 7-inch Samsung Galaxy Tab A 7.0 aanbevelen. Dit model is met een prijs van minder dan 140 euro een betaalbare tablet die je gemakkelijk overal mee naartoe neemt en waar je heel rustig iets op kunt lezen. Hij heeft misschien iets minder krachtige specs dan zijn grotere broer (de 10,1″-variant), maar dat is helemaal niet erg. Wil je iets lezen of snel iets opzoeken? Dan is de Galaxy Tab A 7.0 (2016) je vriend.
De Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) heeft een scherm van 7-inch en een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Het besturingssysteem is Android 5.1 Lollipop. Dat is inmiddels een ietwat verouderde versie van Android, maar het werkt nog steeds heel vloeiend en de hardware gaat er goed mee om. Daarnaast is er 1,5GB aan werkgeheugen aanwezig, evenals 8GB aan interne opslagruimte. De processor is de Spreadtrum T-Shark, die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.
Je haalt hiermee niet de tablets in huis die momenteel de beste specs hebben en dat kun je wellicht na verloop van tijd gaan merken. Vraag je teveel van het apparaat (veel tabs open in de browser, geavanceerde games spelen, etc), dan kan het zijn dat het systeem het daar even moeilijk mee heeft. … En gelukkig zien de tablets er ook strak uit. Al met al zijn we zeer tevreden over de Galaxy Tab A-modellen.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) of lees onze Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) review.
Lenovo Tab3 10 Business
Heb je een iets groter budget waardoor je een betere tablet kunt aanschaffen, overweeg dan de Lenovo Tab3 10 Business. Technisch gezien is deze tablet bedoeld voor de zakelijke markt, maar hij is ook meer dan prima voor thuisgebruik. Qua gebruik laat het apparaat weinig te wensen over, ook al missen we wel ergens de hdmi-poort. Maar door de ondersteuning voor Miracast moet daar ook wel weer overheen te komen zijn.
De Lenovo Tab3 10 Business beschikt over een 10,1″-scherm en een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Onder de motorkap treffen we een MediaTek MT6735-processor en 2GB of 3GB aan werkgeheugen aan. Ook heb je de keuze uit 32GB of 64GB aan interne opslagruimte. De Android-versie die wordt meegeleverd is Android 6.0 Marshmallow. Nee, dat is niet de meest recente versie van dit moment, maar het is en blijft wel een fijne versie van het populaire OS.
De Lenovo Tab3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. … Verder geldt: mooi en strak design, uitstekende prestaties en meer dan prima speakers.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab3 10 Business of lees onze Lenovo Tab3 10 Business review.
Samsung Galaxy S7 Edge
Zoals gezegd winnen de phablets nog altijd aan populariteit. Er zijn verschillende interessante nieuwe modellen gelanceerd en het aanbod is enorm. Maar, niet elke phablet is een goede phablet. Samsung laat in ieder geval met de Galaxy S7 Edge zien dat een phablet met een premium prijskaartje ook een premium bouwkwaliteit, een premium display, premium features en premium prestaties kan bieden. Bovendien is het nog steeds het belangrijkste toestel van de fabrikant, aangezien de Galaxy Note 7 als ‘geflopt’ kan worden beschouwd.
De Samsung Galaxy S7 Edge is een 5,5″-phablet met een opvallend scherm dat over de zijkanten verder loopt. Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB aan werkgeheugen en een mooie qhd-resolutie (1440 bij 2560 pixels). Mocht de 32GB aan interne opslagruimte niet genoeg zijn, dan kun je er ook nog altijd een micro-sd-kaart in stoppen. Ook is het toestel stof- en waterdicht.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy S7 Edge of lees onze Samsung Galaxy S7 Edge hands-on review.
Google Pixel XL
Hoewel de Google Nexus 6P ook nog altijd een mooi toestel is, willen we de Google Pixel XL toch echt de aandacht geven die het apparaat verdient. De phablet is officieel nog niet in Nederland uitgebracht, maar je kunt het toestel al wel her en der bestellen. De Google Pixel XL is door de zoekmachinegigant zelf gemaakt en moet direct de concurrentie aangaan met fabrikanten als Samsung en Apple.
De Google Pixel XL is een phablet met een groot scherm van 5,5-inch. Het besturingssysteem van het apparaat is inmiddels het nieuwe Android 7.1.1 Nougat, dat meer functies met zich meeneemt dan de versie die is gelanceerd voor Nexus-apparaten. Onder de motorkap vinden we een Qualcomm Snapdragon 821 en 4GB aan werkgeheugen. De opslagcapaciteit is 32GB of 128GB. Het amoled-scherm heeft een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Aan de achterkant tref je een vingerafdrukscanner aan en de batterij heeft een vermogen van 3.450mAh.
Voor meer informatie over de Google Nexus 6P verwijzen we je graag door naar de productpagina van de phablet.
Speciale vermelding: de Lenovo Yoga Book
Eén van de verrassing van dit najaar (of misschien wel heel 2016), is de Lenovo Yoga Book. Dit is een opvallend verschijnsel: het is een convertible tablet, maar misschien niet zoals je hem zou verwachten. Er is wel een toetsenbord aanwezig, maar in een andere vorm. Lenovo noemt het een Halo-toetsenbord. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig, maar wel digitale varianten. Daardoor kan de tablet lekker dun blijven. Ook kun je aantekeningen en tekeningen maken op het zwarte oppervlak van de tablet (waar je het toetsenbord zou verwachten), die meteen worden gedigitaliseerd op het touchscreen erboven. Zo kun je je krabbels direct digitaal opslaan en uploaden naar de cloud. Onder de motorkap zit een Intel Atom x5-Z8550-processor, samen met 4GB aan werkgeheugen. Naast een Android-versie, is er ook een Windows-versie.
Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen. Android loopt ook heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Book of lees onze Lenovo Yoga Book review.
De verwachtingen
De meeste tablets zijn inmiddels al uitgebracht deze winter, uiteraard vlak voor de feestdagen. Maar dat betekent niet dat we niets meer hebben om naar uit te kijken. Zo zal Samsung binnenkort de Samsung Galaxy S8 gaan aankondigen. Meestal gaat het om een smartphone met een scherm van 5,2-inch en een grote smartphone met een scherm van 5,7-inch, maar deze ronde kan dat nog wel eens anders gaan. Daarnaast zal Microsoft de Surface Book in januari in Nederland gaan uitbrengen. Dit is een imposant en heel dun apparaat, dat op verschillende manieren te gebruiken is. Het is voornamelijk een krachtige laptop, maar wanneer je het scherm loskoppelt dan is die ook als een tablet te gebruiken. Daarnaast wachten we nog steeds op de nieuwe tablet van Huawei, de Huawei MediaPad M3, en gaan we tijdens de CES, een consumentenelektronicabeurs dat in januari plaatsvindt, ongetwijfeld meer horen over de plannen van de overige fabrikanten.
Overige tablets
Er zijn natuurlijk veel meer interessante Android tablets te vinden in de winkels en we kunnen in dit overzicht niet alles dat we ook maar een beetje interessant vonden noemen. Elk seizoen lichten we dan ook een aantal extra toestellen uit, die op één of meerdere vlakken uitblinken. Zo zien we op het gebied van phablets veel interessante modellen voorbij komen, voor niet veel geld. Neem bijvoorbeeld de Alcatel Idol 4S en de Huawei P9 Plus, twee phablets die ons wisten te bekoren in de reviews. Op het gebied van ‘kleine’ tablets zijn de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab S2 8.0 interessant. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.
Eerder dit jaar hebben we ook een aantal artikelen met de beste tablets voor een specifiek doel geschreven. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een tablet voor kinderen, dan kun je terecht in ons artikel met de drie beste tablets voor kinderen. Ook schreven we al een artikel over de beste goedkope tablets voor minder dan 150 euro, de vier beste en duurste tablets en de tablets waar je het beste op kunt werken.
Tablets vergelijken
Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.
Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.
Reacties (0)