ASUS Transformer Prime lancering en eerste hands-on ervaringen

07 januari 2012 6 Minuten 14 Reacties
transformer-prime-feature

Vandaag werd de ASUS Eee Pad Transformer Prime officieel gepresenteerd aan de Nederlandse pers en natuurlijk was TabletsMagazine daar ook bij. Sam was voor ons naar Amsterdam afgereisd voor een hopelijk mooie presentatie en eerste hands-on ervaring met de quad-core tablet. Opvallend was dat nog voor de presentatie de Transformer Prime al opdook bij de eerste winkels. In dit artikel lees je Sam's verslag van de presentatie en de hands-on ervaring.

Helemaal naar Amsterdam om bij het Benelux launch event van de Transformer Prime te zijn; zou het die 20 minuten wel waard zijn? Zo stond ik vanmorgen op en aangezien het niet heel hard regende had ik echt geen excuus om niet te gaan. Nu is het niet zo dat ik echt een hekel heb aan dit soort dingen want je komt telkens weer gezellige mensen tegen en je krijgt de mogelijkheid toch weer met mooi speelgoed te spelen, maar ik was een beetje Transformer Prime moe.

Deze tablet heeft nog voordat hij in de Nederlandse winkels ligt al een grote schare fans weten te verzamelen, bijna des Apple’s. Ik heb de afgelopen weken dus enorme bergen berichten om mij heen zien vliegen met als hoogtepunt  #occupyASUS. Occypy ASUS was een actie (volgens mij heette het iets van Androiders Unite) met als doel de enorme onvrede te uiten over de gelockte bootloader. Ondertussen weten we dat ASUS werkt aan een unlocktool en vandaag tijdens de presentatie heeft ASUS Benelux gezegd dat de verwachting half februari is voor de daadwerkelijke release van de tool. En ook hier is er meteen bijgezegd dat je wel je garantie kwijt bent en geen Google Movies kunt kijken.

Dus er werden in ieder geval een paar interessante dingen tijdens het launch event verteld. Toch waren er niet echt veel mensen naar de Escape gekomen want ik denk dat er zo’n 30-40 aanwezigen waren tijdens de uur durende presentatie. Natuurlijk een hoop gebabbel over dat het ding snel is, heel veel cores heeft en dat dat keyboarddock toch wel heel mooi is. Goed, dat wisten we natuurlijk allemaal wel en we zullen het eerst met onze eigen ogen willen zien voordat we het geloven. Een paar interessante dingen die wel tijdens de presentatie en Q&A naar voren kwamen:

 • Er komen 3G modellen (over een maand of twee)
 • Unlocktool wordt half februari verwacht
 • GPS is ook uit de NL speck-sheet gehaald
 • ASUS denkt dat de tabletcamera heel belangijk is (lol)
 • ASUS denkt dat champagne de populairste kleur gaat zijn (2x lol)
 • ASUS medewerkers van Asus noemen een tablet een Pad. Dat ergerde mij (en anderen) enorm.
 • 64GB versie wordt alleen zonder dock verkocht
 • Op dit moment geen plannen om de dock los te gaan verkopen (!?)
 • Er komt een multimedia dock (naast keyboard dock) voor een optimale game en film ervaring
 • Je krijgt 8GB aan cloud opslagruimte gratis (levenslang)
 • Er wordt nog gewerkt aan een Belgische ‘Azerty’ variant welke begin februari waarschijnlijk in België verschijnt

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Tijdens de presentatie bevestigde ASUS ook nogmaals dat de Transformer Prime vanaf 12 januari voorzien zal worden van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Toch betekent dit niet dat je ook daadwerkelijk op de 12e een update kunt verwachten. Deze wordt namelijk in fases uitgerold dus het kan even duren voordat je aan de beurt bent. Daarnaast wist ASUS ook het goede nieuws te melden dat de eerste generatie Eee Pad Transformer tablets ook vanaf 12 januari voorzien wordt van een Android 4.0 update. Ook hier geldt dat niet iedereen de update gelijk op 12 januari zal ontvangen.

Hands-on ervaring ASUS Eee Pad Transformer Prime

Na de presentatie mochten we allemaal even meekijken/spelen in de experience zone. Er waren drie verschillende tableaus gemaakt: Huiskamer, GameOscoop en een kantoor. De bedoeling was waarschijnlijk dat er per situatie extra aandacht was voor de apps en ‘use cases’ van de tablet. Gelukkig werden de verschillende Transformer Primes al snel van hun plekjes gehaald en kon iedereen er rustig even mee spelen, natuurlijk niet zonder drie anderen die meekeken.

De Transformer Prime voelt als een heel degelijk apparaat en waar ik de champagne kleur spuuglelijk vind is die grijze (graphite?) erg mooi. De algehele kwaliteit van het apparaat voelde heel goed aan en de verbinding tussen dock en tablet is gewoonweg heel stevig en daarmee wat mij betreft perfect. Doordat er voor hetzelfde type hoeken is gekozen als op de iPad 2 voel je ook echt dat hij dunner is (het scheelt een hele halve millimeter). Op de meeste apparaten draaide Honeycomb nog en er waren er twee met Android 4.0 ICS. Helaas heb ik daar niet heel veel mee kunnen spelen maar het zag er allemaal strak uit. Vooral van de reactietijd (bij beide versies) op touchinput was ik erg onder de indruk. Het voelde echt net zo snappie aan als op die iPad. Dezelfde hoeken en zelfde snappieness als de iPad 2 was kennelijk nog niet genoeg want ASUS had ook een paar Origami Smartcovers meegenomen en daar is de gelijkenis (inclusief kleurtjes) toch wel heel erg nauw, maar gelukkig boeit niemand dat.

ASUS had na de presentatie en de hands-on tijd ook nog een prima de luxe verzorgd buffet geregeld en een heuse afterparty waar bier gecombineerd werd met Ice Cream Sandwich koekjes en het was zoals altijd leuk om een paar van de mensen die je van het internet kent (weer) in het echt tegen te komen.

Al met al ben ik een stuk meer onder de indruk van het apparaat dan ik was (en ik had hem al eerder in het echt gezien) en was het de reis naar Amsterdam meer dan waard. In onderstaande video toont een woordvoerder van ASUS een mooie preview van Ice Cream Sandwich op de Transformer Prime. Het was vrij donker in de Escape dus het helaas geen hoogstandje.

ASUS Eee Pad Transformer Prime kopen

Inmiddels is de quad-core Tegra 3 tablet bij verschillende Nederlandse winkels te bestellen. Voor zowel de 32GB + dock versie als de 64GB tablet-only variant betaal je 599,00 euro. Een los dock is voorlopig niet aan te schaffen. Een volledig overzicht van alle winkels waar je de Transformer Prime kunt kopen vind je op deze pagina.

Reacties (14)