Apple Pay: wat is het en hoe werkt het?

10 september 2014 6 Minuten 1 Reacties
apple-pay

Apple Pay is een nieuwe betaalmethode waar je simpel met je nieuwe iPhone of Apple Watch kunt afrekenen bij geselecteerde winkels.

Op de persconferentie van Apple op 9 september jongstleden heeft Apple de betaalservice Apple Pay aangekondigd. Dat is een service die je straks onder andere terugvindt in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De service lijkt op Google Wallet en heeft uiteindelijk als doel je portemonnee te vervangen. Vooralsnog werkt Apple Pay nog niet in Nederland en werkt het enkel in Noord-Amerika. Je kunt je voorstellen dat het een hoop werk kost de diensten van alle banken wereldwijd te implementeren in dat ene stukje software van Apple.

Dit artikel is geüpdatet op 8 juni 2015.

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is een betaaldienst waarmee het mogelijk is om in bepaalde winkels of eetgelegenheden te betalen met je iPhone 6 (Plus) of Apple Watch. Het haalt onder andere de credit card-gegevens (mogelijk in de toekomst ook PayPal) uit de Passbook-app, waardoor het mogelijk is om bij geselecteerde ketens te betalen. Momenteel is de dienst alleen in Noord-Amerika beschikbaar.

Het systeem maakt gebruik van de bekende NFC-chip, wat staat voor Near Field Communication. Hier in Nederland gebruikt de NS de techniek om in en uit te checken voor de trein bijvoorbeeld en verschillende banken, zoals ABN AMRO, gebruiken de techniek ook om PIN-betalingen tot en met 25 euro contactloos te laten verlopen. De techniek heeft zich inmiddels bewezen.

Hoe werkt Apple Pay met Wallet?

Het beste is om Passbook te gebruiken in combinatie met Apple Pay. Maar tijdens WWDC 2015 heeft Apple laten weten dat Passbook voortaan door het leven gaat Wallet. Die app slaat je credit card- en andere betaalgegevens op, waarmee Apple Pay later gemakkelijk betaalt. Je kunt de informatie toevoegen via iTunes, waarmee je moeiteloos de informatie kunt inladen. Ook is het mogelijk handmatig kaarten toe te voegen, mocht je dat willen.

Hoe werkt Apple Pay?

Wanneer je wil betalen met Apple Pay, hoef je enkel je nieuwe iPhone voor de betaalterminal te houden. De credit card die op dat moment als standaard staat ingesteld (dat kan dezelfde zijn die ook aan je iTunes-profiel is gekoppeld) wordt dan gebruikt, maar niet voordat je middels Touch ID jezelf hebt geïdentificeerd. Daarvoor hoef je enkel je vinger op de sensor te houden.

Apple geeft aan dat het niet nodig is om te kijken naar je scherm om te zien wat er gebeurt; een subtiele trilling en een zachte pieptoon laten je weten dat de transactie goed verlopen is. Je hoeft zelfs geen app te openen. Mocht je nou geen Touch ID hebben, dan kun je ook gebruikmaken van een wachtwoord – dan moet je vanzelfsprekend wél even naar je scherm kijken.

Via de Apple Watch werkt het iets anders. Om te betalen met de Watch moet je dubbel tappen op het knopje onder de Digital Crown en vervolgens de Watch vlakbij de terminal houden. Een subtiele trilling en een zachte toon bevestigen eveneens je aankoop. Apple Pay kan ook als een soort PayPal gebruikt worden: wanneer je iets koopt in een app, kun je Apple Pay als betaalmethode selecteren.

Opvallend aan het betalen met de Apple Watch is dat er geen authentificatie nodig is om de betaling te bevestigen. Hier in Nederland geldt er een restricitie van 25 euro op contactloos betalen met de pinpas, dus mogelijkerwijs komt er een soortgelijk systeem aan voor het slimme horloge van Apple. Of misschien moet je hem bewust aan je iPhone koppelen, voordat je hem omdoet.

Welke credit cards ondersteunt Apple Pay?

Zoals gezegd werkt Apple Pay momenteel alleen in Amerika. Daar ondersteunt het bedrijf het gros van de banken en kaarten: Visa, MasterCard en American Expres van de banken en financiële instituten als American Express, Bank of America, Capital One, Chase, Citi en Wells Fargo werken al. Later worden ook Barclays, Bank of Schotland, USAA, Navy Federal Credit Union, PNC en US Bank toegevoegd.

Welke winkels ondersteunen Apple Play?

Apple heeft bekendgemaakt dat er zo’n 220.000 winkels in Noord-Amerika zijn waar je met Apple Pay kunt betalen. Daar zijn geen speciale Apple-kastjes voor nodig: wanneer er een apparaat voor contactloos betalen staat, is het mogelijk om met Apple Pay af te rekenen. Denk dan aan winkels als Lidl, Spar, Starbucks, KFC, Subway, McDonalds, Disney, Nike, Toys-R-Us – franchises die niet vreemd zijn in Nederland. Apple Pay zal zelfs werken met het Britse openbaar vervoer.

Apple Pay ondersteunt ook specifieke klantenkaarten

Tijdens de WWDC 2015-presentatie heeft Apple laten weten dat de betaaldienst Apple Pay specifieke klantenkaarten ondersteunt. Er zijn nog geen Nederlandse voorbeelden gegeven; winkels als Kohl’s, Walgreens en Dunkin Donuts worden straks in elk geval ondersteund. Wellicht dat we straks onze Bonuskaarten van de Albert Heijn en Klantenkaarten van de Gall & Gall kunnen gebruiken met Apple Pay.

Is Apple Pay veilig?

Apple verzekert dat de informatie veilig is. Er wordt niets opgeslagen op de servers van Apple en in de Passbook-app vind je alleen recent aangekochte spullen of etenswaren. In feite betaalt Apple Pay via een omweg, een extra nummer als het ware, voor de goederen, waardoor verkopers geen toegang hebben tot de daadwerkelijke kaarten; die nummers worden gebruikt om af te rekenen.

Wat nu als je je iPhone of Apple kwijtraakt?

Mocht je je nieuwe iPhone 6 Plus of Apple Watch nou kwijtraken, dan kun je nog altijd gebruikmaken van de feature Find My Phone. Daarmee is het mogelijk om je apparaat in Lost Mode te zetten, waardoor dieven of mensen die je Apple-producten vinden, geen toegang hebben tot je gevoelige informatie, waaronder de credit card-gegevens. Met Find My Phone kun je overigens ook je iPhone compleet leegmaken.

Beschikbaarheid

De nieuwe iPhones zullen voor het einde van het jaar in Nederland op de markt gebracht worden. Een losse iPhone 6 Plus met 16GB aan opslaggeheugen, een 5.5 inch-scherm en de nieuwe A8-chip, gaat waarschijnlijk rond de 800 euro kosten. Naar verwachting komt de Apple Watch begin 2015 in Nederland uit, voor een prijs van 350 euro. Wanneer Apple Pay naar Nederland komt, is niet bekend. Tijdens de WWDC 2015-presentatie van Apple heeft het bedrijf aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk in juli Apple Pay mag verwachten.

Reacties (1)