Android 9.0 Pie: dit moet je weten over de nieuwste Android-versie

24 oktober 2018 8 Minuten 0 Reacties
Android 9.0 Pie

De nieuwste versie van Android komt naar steeds meer smartphones toe. Een nieuwe manier van navigeren, hulp van kunstmatige intelligentie en een betere controle over je smartphonegebruik staan centraal bij Android 9.0 Pie. Een mooi moment om te kijken wat de nieuwste Android-versie ons allemaal te bieden heeft.

Android 9.0 Pie is de opvolger van Android 8.0 Oreo en werd op 13 mei officieel gepresenteerd tijdens de Google IO 2018. Inmiddels is de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem al op enkele modellen beschikbaar. De Pixel-telefoons van Google waren de eerste, terwijl ook andere fabrikanten onlangs, of in de nabije toekomst, de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem aanbieden. Een mooi moment om te kijken wat Android 9.0 Pie ons allemaal te bieden heeft.

Android 9.0 Pie: nieuwe manier van navigeren

Zodra je Android 9.0 Pie hebt geïnstalleerd zie je direct dat de drie traditionele knoppen onderaan het scherm missen. Het driehoekje, vierkantje en het rondje zijn verdwenen en vervangen door een langwerpig balkje met ronde hoeken. Ok, en nu? Geen paniek, want de nieuwe manier van navigeren werkt erg intuïtief. Swipe simpelweg omhoog om previews te zien van recent gebruikte applicaties en wissel hiertussen door van links naar rechts te swipen. Door de nieuwe gebaren heb je feitelijk alle functies van de oude drie knoppen tot je beschikking en zul je de nieuwe manier van navigeren snel onder de knie krijgen. Kun je er toch niet aan wennen? Dan is het goed om te weten dat ook de drie traditionele knoppen nog altijd beschikbaar zijn. Je kunt als gebruiker dus kiezen welke manier van navigeren je wilt gebruiken. Het verschilt per fabrikant welke vorm van navigeren, de oude drie knoppen of de nieuwe navigatie met gebaren, standaard staat ingesteld. Via de instellingen kun je gemakkelijk wisselen tussen de nieuwe en de oude navigatie.

Wat je tevens tegen zult komen tijdens het navigeren, bijvoorbeeld via Google Search, zijn kleine uitsneden van apps die je hebt geïnstalleerd. Google neemt deze kleine uitsneden ‘Slices’. Als voorbeeld geeft Google de app Lyft. Zodra je bijvoorbeeld in Google Search zoekt naar Lyft, zie je direct de dichtstbijzijnde bestuurder, de prijs van het ritje naar huis of naar je werk en de tijd die het gaat kosten. Via ‘Actions’ kun je daarnaast op verschillende plekken direct dieper gelegen functies van bepaalde apps gebruiken.

Haal meer uit je batterij met kunstmatige intelligentie

Google wil met Android 9.0 Pie een persoonlijkere ervaring bieden voor de gebruiker. Hierdoor moet de smartphone meer in dienst staan van de gebruiker en precies in kunnen spelen op de behoeftes. Dit doet Google door middel van kunstmatige intelligentie. Het systeem moet de gewoontes van de gebruiker leren kennen en springt hierop in door bepaalde apps klaar te zetten op tijdstippen wanneer je ze gebruikt, terwijl het andere apps en diensten juist meer naar de achtergrond verplaatst.

De kunstmatige intelligentie helpt je op deze manier niet alleen om meer te halen uit de batterij via ‘Adaptive Battery’, maar zet ook apps voor je klaar met App Actions wanneer je deze vaak op een bepaald tijdstip gebruikt. Check je in de ochtend vaak je e-mail? Dan staat deze direct voor je klaar bovenaan de lijst met apps. Sluit je je oordopjes aan? Je favoriete muziekdiensten vind je direct bovenaan. Bel je na je werk altijd direct je partner? Het systeem herkent je patronen en zet de belknop voor je partner direct voor je klaar zodra je vrij bent. Ook de gewenste helderheid zal het systeem herkennen dankzij ‘Adaptive Brightness’. Android 9.0 Pie leert hoe helder jij je scherm wilt hebben onder diverse omstandigheden en past dit vervolgens automatisch toe wanneer de situatie erom vraagt.

Begrens je smartphonegebruik met Digital Wellbeing

Alhoewel de smartphone ons leven op veel vlakken heeft verrijkt, slaat het bij een deel van de mensen ook een beetje door. Smartphoneverslaving bestaat echt, waarbij met name social media voor problemen kan zorgen om altijd maar de op hoogte te willen blijven van alle updates. De functie Digital Wellbeing helpt om je smartphonegebruik binnen de perken te houden. Deze functie stelt je in staat om je gehele smartphonegebruik per dag in kaart te brengen. Hoeveel tijd breng je met een bepaalde app door? Hoe vaak kijk je op je smartphone? En hoeveel uren spendeer je dagelijks op je smartphone? Voor veel mensen zal Digital Wellbeing behoorlijk confronterend zijn, doordat je wellicht veel meer tijd doorbrengt op je telefoon dan je eigenlijk wilt. Helaas (of gelukkig voor sommige gebruikers) is deze functie nog niet beschikbaar in Nederland, al kan een third-party Android-fabrikant de functie wel zelf aanbieden.

Gelukkig biedt deze functie niet alleen inzicht in je smartphonegebruik, maar kun je ook limieten instellen via App Timers. Stel bijvoorbeeld vijftien minuten per dag in voor Facebook en na deze tijd kun je de app niet meer gebruiken. Ook kun je bepaalde apps na een bepaald tijdstip blokkeren, zodat je bijvoorbeeld na 22.00 uur niet je e-mail meer mag bekijken. Op dit moment is Digital Wellbeing nog in een testfase. Het is beschikbaar voor de Pixel-telefoons, maar zal later ook naar smartphones van andere fabrikanten komen.

Een betere nachtrust zonder notificaties

Nieuw is tevens de Do No Disturb (niet storen-functie) die je in kunt stellen. Stel een schema in wanneer het bedtijd is en het scherm zal automatisch grijs worden, terwijl de notificaties worden tegengehouden door de Niet Storen-modus. Zo word jij in ieder geval niet gestoord tijdens je welverdiende nachtrust. Ook daarbuiten kun je de Do Not Disturb gemakkelijk inschakelen, bijvoorbeeld tijdens een etentje met vrienden of een vergadering op je werk.

Meer controle over je notificaties

Android 9.0 Pie geeft je ook meer controle over je binnenkomende notificaties. Berichtendiensten kunnen nu direct zogenaamde ‘smart replies’ in je notificatiebalk tonen. Zo kun je met één druk op het scherm direct een reactie sturen. Ook afbeeldingen kun je nu direct in de notificatie zien. Krijg je notificaties van bepaalde apps waar je eigenlijk niet op zit te wachten? Zodra je een bepaalde notificatie aan de kant swiped ontvang je direct een bericht of je in het vervolg deze notificaties nog wilt ontvangen. Zo kun je direct notificaties van minder interessante apps blokkeren en zal je hier in de toekomst niet meer door lastig gevallen worden.

Tal van kleinere veranderingen

Naast de bovenstaande grotere veranderingen zijn er ook tal van kleine wijzigingen in de nieuwste versie van Android. Zo biedt Android 9.0 Pie nu ondersteuning voor meerdere camera’s om bijvoorbeeld direct in twee streams de beelden te kunnen bekijken. Er is nu direct ondersteuning voor de notch (scherminkeping) en een betere ondersteuning voor edge-to-edge-schermen. Je kunt nu verbinden met vijf verschillende bluetooth-apparaten tegelijk en hier gemakkelijk tussen wisselen. Inkomende telefoontjes worden direct naar alle aangesloten apparaten gestuurd, zodat je geen bericht zult missen. Er is nu ingebouwde ondersteuning voor high dynamic range (hdr), zodat je direct hdr-content kunt bekijken op YouTube en Google Play Movies.

Al met al is Android 9.0 Pie een waardige opvolger van Android 8.0 Oreo en is het goed om te zien dat Google dit keer echt vernieuwing naar het besturingssysteem wilt brengen. De nieuwe manier van navigeren, hulp van kunstmatige intelligentie om langer met je batterij te kunnen doen en meer controle voor de gebruiker zijn een flinke stap vooruit voor de gebruiker.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van Android? Neem dan eens ons uitgebreide archief met tips eens door. Ook kun je in onze tabletdatabase een flinke lading Android-tablets vinden, met alle informatie die je erover wil weten. Daarnaast is er nog een versie van Android in omloop, genaamd Android One. Dit is een kale versie van Android zoals die ooit werd aangeboden op de Nexus-apparaten, maar nu gaat onder meer Nokia ermee aan de haal. En laten we natuurlijk de recente versie van Android TV niet vergeten.

Reacties (0)