Amazon Kindle Fire tablet: The day after

29 september 2011 6 Minuten 0 Reacties
Kindle-Fire-3

Gisteren onthulde Amazon haar eerste tablet in de vorm van de Kindle Fire. Nou was het geen grote verrassing meer aangezien er al veel details uitgelekt en besproken waren, maar toch was iedereen zeer positief en enthousiast. Het is nu ruim 24 uur geleden dat de presentatie gehouden werd dus we hebben alles even kunnen laten bezinken. Wat willen we nog weten en welke extra informatie is er nog opgedoken?

Een eerste punt wat we gisteren eigenlijk niet genoeg benadrukt hebben is het feit dat Amazon ervoor gekozen heeft de tablet voorlopig alleen in de VS uit te brengen. Het is niet duidelijk of Amazon in een later stadium ook de overstap naar Europa wil maken. Helaas voor de Nederlanders dus, maar als je er echt een wilt hebben kun je hem natuurlijk altijd importeren. Ook waren de prijzen die we noemden voor de Kindle e-readers voor de modellen met advertenties. Wil je geen advertenties betaal je 30 dollar extra.

Volgens Piper Jaffray analist, Gene Munster, zou Amazon 50 dollar verlies draaien op elke verkochte Kindle Fire tablet. Nou klinkt dat misschien als veel, en dat zou het ook zijn wanneer ze geen content verkochten, maar dat is nou juist het hele idee achter de Kindle Fire. Die 50 euro per tablet heeft Amazon zo terug verdiend doordat je als Kindle Fire bezitter “gedwongen” wordt je content bij Amazon aan te schaffen. Denk aan films, boeken, muziek, etc. De Fire tablet is compleet ingericht voor een perfecte integratie van de Amazon stores en daar zal ze zeker de vruchten van plukken.

Wat extra details die we uit te ervaringen van Thisismynext tijdens de presentatie en demonstratie kunnen halen is dat de user interface (en vooral de carousel interface als hoofdmenu) zeer soepel werkt. De tablet lijkt voldoende kracht te hebben om een vloeiende touch ervaring te bieden. Ook de layout zich logisch in elkaar en zien we nog wel wat dingen van Android terug zoals de notificatie balk. Interessant punt is dat alles wat op je Kindle staat altijd als backup in de Amazon Cloud wordt gezet. Mocht je iets verwijderd hebben en het terug willen halen is dat eenvoudig te doen.

Een klein punt van kritiek is hier dat je maar 8GB opslaggeheugen hebt in de tablet zelf. Dit houdt volgens Amazon in dat je zo’n 20 uur aan film kunt opslaan. De rest kun je in de Amazon Cloud zetten en wanneer je het nodig hebt terughalen. Maar, wat als je lange tijd zonder internetverbinding zit? Een lange vliegruis of een vakantie zonder Wifi. Dan heb je dus maar 8GB en hier moeten je favoriete liedjes, favoriete e-books en favoriete films op komen te staan, naast nog eens je applicaties. Dit zou voor velen wel eens een beperking kunnen zijn.

Ook introduceerde Amazon de Silk web browser die de hele internet-ervaring sneller moet maken. Simpel uitgelegd: Wanneer je een URL invoert in de browser wordt deze gecommuniceerd met de servers van Amazon. Deze bepalen op dat moment wat de snelste en meest optimale manier is om de content van de betreffende URL naar jouw Kindle te krijgen. Klinkt goed, toch? Aan de andere kant kan Amazon dus alles, maar dan ook alles, in de gaten houden wat je via de web browser doet. Bij welke andere winkels shop jij? Hebben ze daar lagere prijzen? Dat zijn maar twee voorbeelden van wat er mogelijk is. Amazon krijgt ongelooflijk veel informatie over het (internet)gedrag van Kindle Fire gebruikers, wat er waarschijnlijk een hele hoop gaan worden. Daarnaast heeft Amazon nadat je de Kindle gekocht hebt natuurlijk ook je creditcard gegevens en je hele aankoop geschiedenis. Op dat moment wordt het niet; “Mensen die dit kochten hebben ook hier naar gekeken”, maar “Mensen met dezelfde symptomen of hetzelfde gedrag wat jij hebt kochten dit product”. Iets om bang van te worden? Ach ja, dit zien we ook terug bij andere producten en diensten. Je komt er bijna niet meer onderuit.

Een belangrijk element van de Kindle Fire tablet is het display. De tablet zal door consumenten vooral gebruikt worden als consumptie apparaat voor media als e-books en magazines. Maar, hoe presteert het IPS display van de Kindle Fire ten opzichte van het E-Ink display van de Kindle Touch? De video hieronder toont beide displays naast elkaar.

Hoewel het in de video lastig te zien is doet volgens de maker van de video de Kindle Fire niet echt onder voor het E-Ink display. Het IPS paneel zorgt voor brede kijkhoeken en minder reflecties. Ook lijkt de tekst aardig scherp weergegeven te worden en comfortabel te lezen te zijn, wat door anderen aanwezigen weer tegengesproken wordt. We zullen de echte ervaringen met het IPS display pas gaan horen en lezen wanneer de eerste reviews gemaakt zijn, maar het IPS display biedt in ieder geval meer mogelijkheden. Denk aan animaties, geen vertraging in het verversen van pagina’s, en de mogelijkheid voor videoweergave. Mocht het lezen van e-books jouw belangrijkste argument zijn voor de aanschaf van een Kindle dan zal waarschijnlijk blijven dat je beter af bent met een van de Kindle e-readers.

CNet heeft een aantal vragen op een rijtje gezet waar we tot op heden nog geen antwoord op hebben gehad van Amazon. Zo is het de vraag of er speciaal voor de Kindle geoptimaliseerde applicaties gelanceerd worden en hoeveel van de 8GB aan geheugen er daadwerkelijk voor de gebruiker beschikbaar is. Komt er nog een 10 inch versie of een versie met 3G? En komt er begin volgend jaar al een tweede generatie? Zijn alle Android apps compatibel met de Fire? Hoe gaat de webbrowser om met allerlei interactieve content als Flash applicaties, Facebook applicaties, etc? Komt er een Ice Cream Sandwich update? Kortom, nog heel wat vragen waar we de komende tijd een antwoord op moeten krijgen.

De eerste indruk van de Kindle Fire is in ieder geval niet slecht. Het is een wat gesloten systeem, zonder hardware features en big brother Amazon die over je schouder meekijkt, maar daar kunnen waarschijnlijk veel mensen wel mee leven.

Meer informatie over De Amazon Kindle Fire, zoals alle specificaties en de eerste video’s, vind je in dit artikel.

Reacties (0)