Acht phablets die de Galaxy Note 7 doen vergeten

17 oktober 2016 6 Minuten 0 Reacties
Note 7

Nu de Samsung Galaxy Note 7 definitief dood en begraven is, en wellicht de hele Note-lijn van Samsung, is het de vraag: welke phablet kan deze onweersproken koning van de phablet-categorie vervangen? We bekijken de alternatieven.

Galaxy S7 Edge

Samsung-Galaxy-S7-Edge-totaal-1

Samsung heeft ooit de phablet bedacht. Iedereen vond de originele Samsung Galaxy Note met zijn destijds enorme 5,2-inch scherm een enorm ding. Maar met die eerste Note is wel een trend in gang gezet die zijn weerga niet heeft. Phablets beginnen de norm te worden. Ook gewone telefoons zijn de grens tussen smartphone en tablet inmiddels overgestoken, zoals de Galaxy S7 Edge. Deze telefoon met zijn 5,5-inch scherm heeft net als de Note 7 ook een zeer hoge resolutie, een amoled display, dezelfde 12-megapixelcamera en 4GB ram. Kortom, als je aan het merk Samsung gebakken bent, neem dan de net iets kleinere broer van de Note 7, de Galaxy S7 Edge.

iPhone 7 Plus

Niet voor niets stegen de aandelen van Apple toen de Note 7 zulke grote problemen veroorzaakte. De iPhone 7 Plus is het beste toestel dat Apple ooit heeft gemaakt, en de derde phablet die het bedrijf het licht heeft doen zien. Met een bijzondere dubbele camera aan de achterkant moet je er opnamen mee kunnen maken waar een digitale spiegelreflexcamera zich niet voor hoeft te schamen. Ook deze phablet heeft een schermformaat van 5,5 inch, hoewel het toestel iets groter is dan de meesten, vanwege de homeknop onder het scherm. De resolutie van 1080 x 1920 pixels is weliswaar iets minder dan de Note 7 zou hebben geboden, maar nog altijd dik in orde. Het toestel is bovendien waterafstotend. Nadeel is wel dat de iPhone 7 Plus zo’n beetje de duurste phablet is die je kunt kopen. Maar je krijgt daarvoor wel veel waar voor je geld.

LG V20

De LG V20 komt er bijna aan. Hij is vorige maand aangekondigd en zou zo’n beetje nu op de markt moeten komen. Deze phablet heeft een scherm dat net zo groot is als dat van de Note 7, namelijk 5,7 inch. De resolutie is ook hetzelfde: 1440 x 2560 pixels. Deze phablet is bovendien de allereerste telefoon die op Android 7.0 Nougat loopt. Voor de lol heeft LG hier voorts een infraroodpoort in verwerkt, en geeft de fabrikant zeer hoog op over de videokwaliteit die je met dit toestel kunt opnemen. Studiokwaliteit, wordt gezegd. Hoe dat in de praktijk uitpakt, weten we nog niet, maar feit blijft dat dit een bijzonder complete phablet is met misschien wel de specificaties die het dichtst in de buurt komen van de Note 7. Exclusief de S-Pen natuurlijk.

LeEco Le Max 2

Een vreemde eend in de bijt, want in Nederland niet echt makkelijk verkrijgbaar, is de LeEco Le Max 2. Maar pas op. Kijk naar de specs, en je ziet bijna een kopie van de Note 7. Een Snapdragon 820-processor? Check. Een 1440 x 2560 pixels-scherm? Check. Een schermdiagonaal van 5,7 inch? Check. Wat de camera betreft loopt het wel uiteen. De Note 7 had een 12-megapixelcamera, de LeEco Le Max 2 een 21-megapixelcamera. Wat overigens niet perse betekent dat die laatste beter is. Android 6.0 Marshmallow, een vingerafdruksensor, de mogelijkheid om er twee simkaarten in te steken en – let op – een ontbrekende 3,5 mm oortelefooningang (er zit wel een verloopkabeltje bij) maken de rij af. Het enige sterk afwijkende van deze telefoon is zijn onmogelijk lage prijs. Wil je deze telefoon bestellen, dan moet je bij Chinese importwinkels wezen.

ZTE Axon 7

zte-axon-7

Een 5,5-inch scherm, 1440 x 2650 pixels-resolutie en een Snapdragon 820-processor. Ja hoor, ook de ZTE Axon 7 kan zich op alle belangrijke punten meten met de Note 7, en overigens met alle andere phablets in dit artikel. De ZTE Axon 7 valt op omdat dit de eerste ‘Google Daydream-ready’ telefoon is. Het is de eerste smartphone die kan omgaan met dit nieuwe virtual reality-platform van Google. Mooi is dat hij maar de helft kost van wat de Note 7 zou kosten.

Huawei Mate 9

Deze phablet moet nog worden aangekondigd, maar we weten al dat hij een 5,9-inch scherm zal krijgen met een resolutie van 1080 x 1920 ;pixels. De Hisilicon Kirin 960-processor van de Huawei Mate 9 wordt ondersteund door maar liefst 6GB ram en de phablet zou vanuit de doos al direct op Android 7.0 Nougat moeten lopen. De camera zou een resolutie krijgen van 20 megapixel. Er is verder nog niet al te veel bekend over dit nieuwe toestel. Zelfs de processor, die Huawei in eigen huis produceert, moet nog worden aangekondigd. Dat zou deze week overigens gebeuren, dus wellicht wordt dan meteen de hele telefoon aangekondigd. We zullen het zien. Mochten de specs kloppen, dan is de Mate 9 een interessante vervanger voor de Note 7.

OnePlus 3

Een 5,5-inch scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels, een Snapdragon 820-processor, 6GB ram en Android 6.0.1. Marshmallow. Voor wie de bovenstaande tekst tot zich heeft genomen, klinkt dit allemaal zeer bekend. We verklaren dan ook de OnePlus 3 de ultieme phablet. Helaas is het toestel nogal moeilijk verkrijgbaar, wat altijd de makke is geweest aan de OnePlus-telefoons. Maar als je hem kan (mag) kopen, heb je geen rommel in je hand. Een waardige Note 7-vervanger. De enige aarzeling die je bij dit toestel mogelijk kunt hebben, is het gerucht dat de fabrikant alweer bezig is om een verbeterde versie ervan uit te brengen. Misschien toch maar even wachten dan.

Google Pixel XL

Voor wie kan wachten, is de Google Pixel XL een aardige optie. Daar gaan we weer: een 5,5-inch scherm met een resolutie van 1440 x 2560 pixels, dat klinkt bekend. Maar hé, er zit wel een andere processor in, namelijk de Snapdragon 821. Iets beter dus dan de Note 7. Android 7.0 Nougat, een 12-megapixelcamera die geweldig schijnt te zijn, 4GB ram: de Google Pixel XL heeft alles om de Note 7 snel te doen vergeten. Helaas: dit geldt ook voor de prijs. De Google Pixel XL is samen met de iPhone 7 Plus de duurste telefoon in dit hele rijtje. Maar wie ooit een Note 7 wilde, zal dat vermoedelijk weinig uitmaken.

Reacties (0)