7 dingen die beter worden aan Windows 11

09 oktober 2021 4 Minuten 1 Reacties
laptop

Een belangrijke week voor Microsoft. Windows 11 verscheen dinsdag maar liefst 9 jaar na de eerste versie van Windows 10. Het besturingssysteem bevat onder andere een nieuwe positie voor de taakbalk, die wel heel bekend lijkt. We lichten een aantal vernieuwingen uit.

Windows 10-PC’s die in aanmerking komen voor de nieuwste versie van Windows 11 moeten allemaal voor half 2022 op Windows 11 overstappen. Het hoeft niet, maar de upgrade is volledig gratis. Je kunt via de PC Health Check-app ontdekken of jouw Windows 10-systeem geschikt is om Windows 11 te draaien. Deze week zijn het vooral gloednieuwe computers die de upgrade kregen.

Nieuwe taakbalk in Windows 11

De meest opvallende verandering aan Windows 11 is dat de taakbalk niet meer is wat hij eigenlijk zijn hele bestaan is geweest. Hij lijkt ineens een stuk meer op die van Apple, omdat hij de programma’s groter weergeeft en in het midden van het scherm. Het is visueel een flinke upgrade, al is het voor veel gebruikers wel even wennen. Het ouderwetse Start-menu is er wel nog steeds. Hieruit kun je tegenwoordig ook direct bestanden openen en je internetgeschiedenis bekijken. 

Snap Layouts

Als je veel vensters open hebt staan, dan is het soms handig om ze naast elkaar weer te geven. Bijvoorbeeld omdat je iets wil overnemen in een Word-document, of omdat je bijvoorbeeld je favoriete gamestreamer tijdens je werk “op de achtergrond” aan wilt hebben. Het was altijd een worsteling om te zorgen dat alle vensters goed naast elkaar stonden, omdat Windows vrij snel denkt dat je toch fullscreen wil. Je kunt het venster sinds kort wel in de kantlijn duwen, maar in Windows 11 is het mogelijk om Snap Layouts toe te passen. Hiermee kun je verschillende opmaken kiezen van de vensters. Klik hiervoor op het vierkante knopje tussen X en minimaliseren in. Als je erop blijft staan, dan komt er een informatieblokje waarin je verschillende opties ziet.

 

Widgets in Windows 11

De streepjescode van je supermarkt-loyaliteitskaart, een informatieblokje met daarin de weersvoorspelling: zoals je op je smartphone verschillende widgets hebt voor op je homescherm, heb je dat ook in Windows. Ook hier kun je ervoor kiezen om het weer te tonen, of nieuws, je kalender of recente foto’s. In Windows 10 zat dit al als ‘News en Interests’, maar dit is een verbeterde versie. Hierdoor heb je altijd heel snel de laatste informatie bij de hand. Je vindt de widgets in de nieuwe taakbalk. Er is een speciale knop voor en wanneer je erop klikt krijg je de keuzes te zien. 

 

Meer Microsoft Teams

Samenwerkingstool Microsoft Teams krijgt van Microsoft de afgelopen jaren, mede door de pandemie, een steeds belangrijkere rol. Onder andere de videocall-opties binnen het programma hebben Skype al voor een groot deel overgenomen. Skype for Business bestaat inmiddels zelfs niet meer. In Windows 11 is Microsoft Teams zelfs nog prominenter aanwezig. Hij staat standaard in de taakbalk en hierdoor kun je hem makkelijker vinden voor snel gebruik. Binnen Teams kun je bijvoorbeeld chatten zoals in Slack, documenten delen via de Cloud en video- en audiocalls doen.

Virtuele desktops

Mensen gebruiken steeds vaker hun werklaptop ook voor persoonlijke dingen en andersom. Dat komt onder andere omdat we meer thuiswerken op één apparaat. Het is mogelijk om een handige scheiding aan te brengen op je computer. In Windows 11 kun je namelijk virtuele desktops maken. Dat werkt ongeveer zoals de profielen van Windows. Je kunt aparte desktops aanmaken om alleen je persoonlijke zaken in te regelen en je zakelijke dingen. Je bereikt deze mogelijkheid door op de desktop-knop in de taskbar te klikken. Je ziet dan je huidige desktop, maar als je op het plusje klikt kun je een nieuwe variant aanmaken.

Betere opties voor gamers

Als je monitor in staat is om HDR weer te geven, dan heb je aan Windows 11 een beter gamemaatje. Er zitten verschillende implementaties in waarmee gaming beter moet werken dan ooit tevoren. Denk aan Direct Storage, AutoHDR en DirectX12 Ultimate. AutoHDR betekent dat een SDR-game visueel flink wordt opgepoetst. Dit is van toepassing op meer dan 1.000 games. DirectStorage betekent dat de laadtijden in games aanzienlijk worden verkort en DirectX 12 Ultimate bevat onder andere raytracing 1.1, waardoor de lichtval in games nog realistischer wordt weergegeven. 

Meer informatie over het batterijgebruik

Naarmate een laptop ouder wordt, gaat de batterij steeds verder achteruit. Om dat goed in de gaten te houden, kun je in Windows 11 rekenen op meer informatie over de batterijstatus. Je ziet echt waaraan hij opgaat en hoe lang je nog hebt. Het zal niet kunnen tegengaan dat je batterij slijt, maar je kunt wel zien of je misschien iets kunt veranderen in je computergedrag om de batterij te sparen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft? Lees dan onze Windows 11-pagina. Of kijk op de website van Microsoft over hoe je moet upgraden.

Reacties (1)