Ingebouwde file-browser
Veel mensen gebruiken een usb-stick of -schijf om media en bestanden op hun tablet of smartphone te openen. Nagenoeg alle Android-apparaten herkennen deze sticks en schijven maar om de bestanden te ‘verkennen’ was tot op heden altijd een app van derden nodig, de zogenaamde file-explorer of -browser. Met de komst van Android M komt daar verandering in. Zodra je binnen Android M een usb-stick aansluit verschijnt er een usb-icoon in de notificatiebalk met de vraag of je de bestanden op de stick wilt bekijken.
Vervolgens kun je navigeren door de content die op de stick of schijf staat. Je hebt de keuze uit een lijstweergave of een thumbnail-weergave. Wanneer je een bestand ingedrukt houdt verschijnen er bovenin het scherm opties voor het verwijderen, kopiëren of delen van een bestand. Daarbij kun je eenvoudig zoeken in alle bestanden op het usb-device.
Split-screen keyboard
Op een tablet wil je natuurlijk comfortabel teksten kunnen typen en ook daarvoor zijn binnen Android M verbeteringen doorgevoerd. Het standaard keyboard binnen Android M beschikt over een zogenaamde split-screen modus waarbij de toetsen naar de zijden geplaatst worden wanneer de tablet in landscape-modus gebruikt wordt. Dit maakt het typen middels je duimen, als dat de voorkeur heeft, eenvoudiger. Dit split-screen keyboard is alleen op tablets, en dus niet smartphones, beschikbaar.
MicroSD-kaart als onderdeel intern geheugen
Tablets met veel opslaggeheugen zijn vaak nog steeds een stuk duurder dan tablets met bijvoorbeeld 8GB of 16GB aan opslaggeheugen. Het probleem is echter dat dit opslaggeheugen nogal snel vol kan raken. Een microSD-kaart biedt in de meeste gevallen de oplossing maar wordt niet als intern geheugen gezien waardoor apps en privé-data er niet op opgeslagen kunnen worden.
Daar komt met Android M verandering in want Google maakt het mogelijk om bij het formatteren van de microSD-kaart te kiezen uit ‘normaal draagbare opslag’ of ‘onderdeel van de interne opslag’. Wanneer je de laatstgenoemde optie kiest kun je voortaan apps en data kwijt op je microSD-kaart en breidt je het interne geheugen dus letterlijk uit. Enig nadeel is dat de kaart niet meer in andere apparaten gebruikt kan worden, tenzij deze weer geformatteerd wordt.
Multi-window
Zoals gezegd is een preview-versie van Android M inmiddels beschikbaar voor ontwikkelaars en zij hebben een verbogen functie gevonden. Het is namelijk via een omweg mogelijk om een multi-window-optie te activeren waardoor je meerdere apps in het scherm kwijt kunt. Zo kun je bijvoorbeeld een video bekijken terwijl je surft op het internet. Je kunt maximaal vier apps tegelijkertijd op je scherm open hebben staan. Mocht je multi-window willen activeren dan lees je hier hoe het moet en hieronder wordt de functie gedemonstreerd.
Er zit echter een maar aan dit alles. Google heeft multi-window niet officieel aangekondigd en bovendien zit de feature verborgen. Wanneer deze geactiveerd wordt verschijnt er ook een melding dat de functie ‘experimenteel’ is en dat apps kunnen crashen. De kans is dus aanwezig dat we deze functie nog niet in Android M terug gaan zien maar in een latere versie van Android. Het is in ieder geval goed om te zien dat Google het gebruik van meerdere vensters op je grote tablet mogelijk gaat maken, iets dat verschillende fabrikanten via een eigen skin al geïntroduceerd hebben.
Stroomverbruik en opladen
Android M gaat volgens Google beter om met energieverbruik. De functie wordt door Google ‘Doze’ genoemd en houdt in dat je toestel kijkt of hij gebruikt wordt. Door bewegingen te registreren kan je tablet of smartphone zien of actief gebruik waarschijnlijk is en achtergrondactiviteiten gestopt of verminderd kunnen worden om vervolgens het energieverbruik te verminderen. Google heeft ‘Doze’ zelf getest met twee Nexus 9-toestellen; een met Android M en een met Android Lollipop. Volgens de softwaregigant ging het toestel met Android M bijna tweemaal langer mee op een volle lading.
Voor het opladen van je tablet of smartphone is er met Android M ondersteuning voor usb-type-c. Niet alleen is de aansluiting eenvoudiger te gebruiken (het maakt niet uit hoe de kabel in de poort gestopt wordt), ook laadt je smartphone of tablet sneller op. Een toestel kan daarbij geselecteerd worden om een ander toestel op te laden, mocht je buurman met een lege accu zitten.
Stroomverbruik en opladen
Een belangrijk onderdeel van onze tablet-reviews is de accuduur. Nog steeds gaan veel tablets geen volledige dag mee, wat zeker voor diegenen die veel onderweg zijn irritant kan zijn. Android M moet daar verandering in gaan brengen. Google heeft een nieuwe modus, genaamd Doze, ontwikkeld. Hiermee wordt middels de sensoren van de tablet in de gaten gehouden of het apparaat gebruikt wordt en hoe lang het apparaat al niet gebruikt is. Aan de hand van deze informatie kan de tablet achtergrondactiviteiten uitschakelen om de accuduur te verlengen. Google heeft ‘Doze’ zelf getest met twee Nexus 9-toestellen; een met Android M en een met Android Lollipop. Volgens de softwaregigant ging het toestel met Android M bijna tweemaal langer mee op een volle lading. De Doze-modus kan overigens per applicatie in- of uitgeschakeld worden.
Voor het opladen van je tablet of smartphone is er met Android M ondersteuning voor usb-type-c. Niet alleen is de aansluiting eenvoudiger te gebruiken (het maakt niet uit hoe de kabel in de poort gestopt wordt), ook laadt je smartphone of tablet sneller op. Een toestel kan daarbij geselecteerd worden om een ander toestel op te laden, mocht je buurman met een lege accu zitten.
Meer over Android M
Meer over het nieuwe besturingssysteem van Google lees je in ons complete Android M-artikel en in ons Android M-archief.
Reacties (1)