4 redenen waarom je smartphone minder snel oplaadt

17 november 2024 3 Minuten 0 Reacties
smartphone-opladen-2

Na verloop van tijd kun je merken dat je smartphone minder snel oplaadt dan voorheen. Dat kan verschillende redenen hebben.

Een nieuwe smartphone doet vrijwel alles beter. Het apparaat werkt sneller, ligt beter in de hand, maakt mooiere foto’s en laadt lekker snel op. Dan pas merk je het verschil echt in vergelijking met het toestel dat je hiervoor gebruikte. Maar aan die nieuwigheid komt op een gegeven moment een einde. En dat merk je vaak eerst aan de snelheid, en anders wel die verdomde accu. Niet alleen moet je hem vaker opladen, ook lijkt het langer te duren dan voorheen. Daar ligt een aantal redenen aan ten grondslag. We nemen er vier met je door.

Problemen met de usb-poort of -accessoires

De kwaliteit van de usb-poort en -accessoires spelen een grote rol in de snelheid waarmee je een smartphone oplaadt. Zo komt het vaak voor dat een usb-poort stof of vettigheid verzamelt, die een goede werking van de oplader in de weg zitten. Daarnaast kan een valpartij interne onderdelen afbreken, en dan ben je verder van huis. Zo’n poort schoonmaken kan overigens best simpel. Gebruik daar bijvoorbeeld een bus perslucht voor. En anders kun je die schoonmaken met een plastic tandenstoker of een wattenstaafje waar je wat isopropylalcohol op doet.

Zorg er bovendien voor dat alles droog is en blijft. Als je wil zien of je harde werk het gewenste resultaat oplevert, kun je de oude usb-kabel erbij pakken die je al jaren gebruikt. Lijkt het toestel nog steeds niet of niet snel op te laden, dan kun je een nieuwe of andere kabel gebruiken. Zorg ervoor dat die kabel van een bekend merk is, of van hetzelfde merk van je smartphone. Check of er kabelbreuken zijn en of de usb-adapter nog wel heel is. Zoals je ziet kunnen er veel dingen misgaan, daarom is het zaak dat je zorgvuldig met kabels, adapters en accessoires omgaat.

De accu is gewoon te oud

Soms kun je nog zo voorzichtig zijn – maar als je accu eenmaal te oud is, dan heb je gewoon pech. Meestal kun je een smartphonebatterij vijfhonderd tot duizend keer opladen voordat die minder dan tachtig procent van zijn oorspronkelijke vermogen vasthoudt. Houdt er rekening mee dat accudegradatie zowel gelijkmatig als spontaan kan gebeuren. Je hebt er enigszins invloed op door hoge en lage temperaturen te vermijden of hem constant compleet leeg te laten lopen. Een gezonde batterij laad je vaak op tussen de twintig en tachtig procent.

Achtergrondapps vreten een hoop energie

Vergeet natuurlijk niet dat de apps die je gebruikt een grote invloed uitoefenen op je smartphonebatterij. Meestal heb je wel door wat er gebeurt met de accu als je hem gebruikt. Maar heb je wel in de gaten wat er op de achtergrond gebeurt? Hoe meer er op de achtergrond draait, hoe langer het duurt voordat het toestel opgeladen is. Dat komt doordat het toestel warm kan worden tijdens gebruik en ook warm wordt tijdens het opladen. Omdat die z’n warmte dan niet goed kwijt kan, duurt alles langer – apps gebruiken en opladen gaat daardoor langzamer.

Het hoesje gooit roet in het eten

Over hitte afstoten gesproken: het kan helpen om je toestel zonder hoesje op te laden. Want op het moment dat de smartphone knus in dat beschermhoesje zit, kan die mogelijk minder goed de hitte van het opladen kwijt. En daardoor is die meer tijd en energie kwijt aan het opladen dan nodig. Het hoesje weghalen kan bovendien potentiële interne schade beperken. Accu’s die gebukt gaan onder hoge temperaturen houden het immers minder lang uit en doen er langer over om opgeladen te worden. Je kunt ook investeren in een hoesje dat minder hitte vasthoudt.

Reacties (0)