Voor je home cinema systeem, en dan met name de tv, zijn er twee termen van groot belang, SD en HD. SD (Standard Definition) is wat we gewend zijn via de analoge kabel te zien. Een standaard resolutie waarin we tv-programma’s ontvangen en vaak ook dvd’s afspelen. SD is het meest geschikt voor kleinere en medium beeldformaten, vooral voor “oude” beeldbuis tv’s. HD (High Definition) biedt een hoger resolutie beeld met een maximum van 1080 bij 1920 pixels. Dat is veel beter dan dvd’s met de lagere SD resolutie.
De resolutie wil zeggen, de mate waarin we details in beeld kunnen zien. Hoe hoger de resolutie, des te meer details in beeld en dus hoe scherper – en realistischer – het beeld.
Zoals gezegd zijn de dvd’s zoals we ze kennen SD, maar films worden door filmmaatschappijen wel in hogere resolutie opgenomen. Natuurlijk willen wij die hogere resolutie ook terugzien op onze tv. Hiervoor is Blu-ray ontwikkeld. Blu-ray is in principe precies hetzelfde als dvd, maar heeft een grotere opslagcapaciteit. Hierdoor is het mogelijk om films in HD formaat op een schijfje te zetten en ze op een veel hogere resolutie (HD) af te spelen. Blu-ray is inmiddels breed geaccepteerd en Blu-ray spelers kunnen voor minder dan 100 euro gekocht worden. Om een film in HD af te spelen heb je wel geschikte apparatuur nodig, zoals een Blu-ray speler en ook een Full HD tv. Een Full HD tv is puur een tv die de volledige HD signalen – de hoogste resolutie – kan weergeven, voor de beste bioscoopervaring.
Update: Inmiddels zijn we al toen aan een nog hogere resolutie in de vorm van 4K Ultra HD.
De grootte van de TV
Er zijn geen vaste regels ten aanzien van de verhouding tussen de grootte van de kamer en de grootte van het beeld. Onthoud wel dat een groter scherm niet altijd beter is. Voor het “oude” SD systeem gold dat de kijkafstand zesmaal de beelddiagonaal diende te bedragen. Voor mensen met een gemiddeld kijkvermogen zijn de beeldlijnen dan niet meer afzonderlijk zichtbaar en is het beeld optimaal. Maar de komst van High Definition heeft dat veranderd. Door het grotere aantal beeldlijnen kun je dichter bij de tv zitten zonder de lijnen te zien. Bovendien is door de beeldverhouding (16/9 i.p.v. 4/3) de breedte belangrijker geworden dan de hoogte.
Lees meer over de optimale kijkafstand en grootte van een TV.
Meer informatie
Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, LCD tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.