Drie verschillende Xbox One-modellen
Vanaf 7 november 2017 zijn er drie verschillende Xbox One-modellen op de markt. Je hebt straks de keuze uit de Xbox One (de grote zwarte doos), de Xbox One S (de kleinere, witte versie) en de Xbox One X (de kleinste, zwarte variant). In dit artikel zetten we de verschillen tussen de verschillende consoles op een rijtje, zodat je precies weet wat je aan welke console hebt. Hopelijk kun je zo beslissen of je de upgrade naar een nieuwe Xbox wil maken of voor welke Xbox One je moet gaan, mocht je er nu nog geen eentje hebben.
Xbox One X vs Xbox One vs Xbox One S: design
De Xbox One S is op moment van schrijven het kleinste model. De S is ongeveer veertig procent kleiner dan zijn oudere broer, die grote zwarte Xbox One-doos. Bovendien heeft de One S als bijkomend voordeel dat je hem rechtop kunt zetten, in tegenstelling tot de eerste Xbox One. Qua design gaat het er dus meer om waar je de ruimte voor hebt: hoe kleiner de Xbox, hoe minder ruimte die inneemt. Qua poorten mis je weinig ten opzichte van het eerste model: de nieuwe Xbox One-modellen hebben alleen geen dedicated aansluiting voor de Kinect.
De Xbox One X gaat nog een stapje verder en stopt meer hardware in een kleinere verpakking. Microsoft noemt het de kleinste Xbox tot op heden. Voor de Xbox One S en de X geldt overigens ook dat je niet te maken krijgt met een stekkerblok. De eerste Xbox One (en Xbox 360 ook) heeft een externe stekkerblok, waar je achter de tv-kast of meubels ruimte voor moet hebben. Dat blok zit in de S en X ingebouwd. Verder zit de disc drive van de One X nu in het midden van de console en heeft het apparaat een mooie, grijze kleur gekregen.
Xbox One X vs Xbox One vs Xbox One S: graphics
Het design van een gameconsole kan belangrijk zijn voor wanneer je een open televisiekast hebt. Maar wat de console zelf kan is natuurlijk belangrijker (en vormt waarschijnlijk de basis voor je beslissing). Het belangrijkste verschil tussen de verschillende versies van de console is de manier waarop omgegaan wordt met 4K en HDR. Mocht je daarvan willen profiteren omdat je een Ultra HD-televisie hebt, dan is de eerste Xbox One al geen optie meer. Alleen de Xbox One S en de Xbox One X kunnen omgaan met dergelijke content.
De Xbox One S gaat er echter weer anders mee om dan de Xbox One X. De One S schaalt de full hd-resolutie op naar 4K en kan dus 4K-content niet native aan, zoals de One X dat weer wel kan. De One S rekt het beeld dus vier keer op, zodat alles mooi past op je 4K-televisie, maar daarmee haal je dus ook niet alles uit de ervaring. Door dat upscalen zien beelden er minder mooi uit dan dat die beeld wel native worden ondersteund. Ook is het helaas niet zo dat alle HDR-spellen op Xbox One ook allemaal worden ondersteund door One S.
De Xbox One X kan dus wel 4K-content presenteren zoals het bedoeld is. Daarnaast kan de One X games ook in een hogere framerate (beeldjes per seconden) uitzenden dan de andere twee versies en is er volledige ondersteuning voor het eerdergenoemde HDR. Films en series die in 4K en HDR kunnen worden bekeken, kunnen zowel op Xbox One S als X profiteren van volledige ondersteuning. Streamingdiensten als Netflix hebben 4K-content — en anders kun je van de optische Blu-ray-schijflade gebruikmaken fysieke discs.
Xbox One X vs Xbox One vs Xbox One S: prestaties
De grafische en multimediale prestaties zeggen lang niet alles over wat een spelcomputer tegenwoordig kan. Onder de motorkap zit tegenwoordig hardware waar je u tegen zegt. Tussen de Xbox One en Xbox One S zit wellicht niet zo veel merkbaar verschil qua prestaties, maar die is er wel degelijk. De One S beschikt over een iets snellere processor en graphics processing unit (gpu). De One S presteert ongeveer tien procent beter dan de reguliere One en weergeeft gemiddeld 43 frames per seconden, laat Digital Foundry weten.
Wanneer je van de Xbox One de overstap maakt naar de Xbox One X, dan merk je het grote verschil pas echt. De 4K-resolutie in combinatie met zestig frames per seconde (niet alle titels zullen dit doen, maar bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 wel) zorgt voor een vloeiend beeld waar zelfs een PlayStation 4 Pro jaloers op zou kunnen worden. De One X beschikt over acht processorkernen die zijn geklokt op 2,3 GHz en in vergelijking met de eerste Xbox One moet dat een prestatieverbetering van dertig procent opleveren (twintig dus i.vm. de Xbox One S).
De gpu is 4,6 keer krachtiger dan die in de Xbox One. De Xbox One X is in staat om zes teraflops uit te zenden. Een hoger aantal teraflops betekent dat een computer of console snel betere en mooiere beelden kan weergeven. Als het iets technischer wordt, dan staat het gelijk aan de rekenkracht van het apparaat. Hoe hoger de rekenkracht, hoe meer polygonen (waar een game uit bestaat) een computer per seconde kan weergeven. Zes teraflops betekent in dit geval dat er zes biljoen polygonen per seconden kunnen worden weergeven.
Ook is er 12 GB aan DDR5-werkgeheugen aanwezig. Dat is 4 GB meer dan aanwezig is in de Xbox One en Xbox One S en het is ook nog eens werkgeheugen van hoge kwaliteit (dat laat het getal vijf in DDR5 zien). En daar waar de originele Xbox One 5 GB ter beschikking had voor zijn taken (waar 3 GB was weggelegd voor het besturingssysteem en additionele taken), is dat op de One X net even anders: daar hebben games toegang tot maar liefst 9 GB aan werkgeheugen. Het besturingssysteem heeft nog steeds toegang tot 3 GB aan ram.
En hoe meer werkgeheugen er is, hoe meer assets (onderdelen van videogames) ingeladen kunnen worden. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om content in 4K te generen. Qua input en output is de Xbox One X te vergelijken met Xbox One S: er zijn evenveel poorten aanwezig en dit betekent ook dat je het zonder dedicated Kinect-poort moet doen. Heel simpel gezegd houdt het in dat wanneer je kiest voor een Xbox One X, van welke console je ook komt, je een toename kunt waarnemen in graphics en prestaties.
Ook is het zo dat mensen zonder 4K-televisie kunnen genieten van een gedeelte van de kracht van de Xbox One X. Heb je een tv met een full high definition-resolutie, dan kan de One X de kwaliteit van de beelden downscalen (zoals dat heet: de resolutie wordt omlaag gebracht) naar de capaciteiten van je tv, terwijl je nog steeds kunt genieten van het hoge aantal frames per seconde en de andere prestatieverbeteringen (mits je tv de onderdelen ondersteunt). Ook kunnen games bijvoorbeeld sneller worden geladen dan eerder het geval was.
Xbox One X vs Xbox One vs Xbox One S: controller
Laten we het maar meteen zeggen: je kunt elke controller gebruiken op elke Xbox One. Of je nu een controller koopt die veel later is uitgebracht of bij de Xbox One X wordt geleverd of niet, je kunt nieuwe controllers op oudere gameconsoles gebruiken en de controllers van oudere gameconsoles gebruiken op de moderne versies van de Xbox One. Wel zijn er kleine aanpassingen gedaan aan de nieuwe controllers, waardoor je hem breder kunt inzetten. Zo is er in de nieuwe controller ondersteuning voor bluetooth, bijvoorbeeld.
En omdat er ondersteuning is voor bluetooth, kun je hem ook aan je pc koppelen (wellicht heb je daar nog een dongle voor nodig, maar het is wel mogelijk). Ook is het zo dat nieuwe controllers standaard een koptelefoonaansluiting hebben en een stuk lichter zijn dan hun voorgangers. Microsoft blijft zijn controllers wel doorontwikkelen, waardoor er qua ergonomie of niet-verplichte onderdelen nog iets kan veranderen aan de controllers, maar het bedrijf blijft er tevens voor zorgen dat alle controllers met elke console blijven werken.
Prijs en beschikbaarheid
De originele Xbox One is nog steeds te koop, vaak voor een prijs van tussen de tweehonderd en driehonderd euro (met en zonder games of extra controllers. De Xbox One S is voor hetzelfde bedrag te koop, eveneens met of zonder extra games erbij. De Xbox One X is vanaf 7 november te koop in Nederland, voor een prijs van 499 euro. De originele Xbox One kostte ten tijde van zijn release ook 499 euro. Je krijgt voor dat bedrag geen Kinect-camera of een tweede controller. Maar als je upgradet, dan heb je die tweede controller al.
Meer lezen?
We hebben eerder al alle verschillen tussen de verschillende PlayStations uitgelicht. Dat artikel lees je hier.
Reacties (0)