Wishlist 2022 – vijf films om naar uit te kijken

31 december 2021 4 Minuten 0 Reacties
Films 2022 Nightmare alley

In dit artikel kijken we naar vijf films die, als het goed is, volgend jaar in de Nederlandse en Belgische bioscopen verschijnen.

Het werd de afgelopen maanden weer steeds drukker in de bioscopen, en hopelijk zet die trend volgend jaar nog verder door. Hier alvast vijf films om in 2022 naar uit te kijken.

Nightmare Alley (20 januari)

Na de Oscarwinst van The Shape of Water besloot Guillermo del Toro een vrij onverwachte afslag te nemen: Nightmare Alley wordt namelijk zijn eerste film waarin het bovennatuurlijke geen rol speelt. En dat zal toch even wennen zijn voor de Mexicaanse regisseur, die zijn hele carrière bouwde rond verstoten monsters en mythische wezens. Toch is hij naar eigen zeggen ook al zijn hele leven geobsedeerd door film noir en dus was een uitstapje naar dit specifieke genre onvermijdelijk. Bradley Cooper is in Nightmare Alley te zien als een circuswerker die de mensen om hem heen moeiteloos weet te manipuleren, totdat hij stuit op een minstens zo intelligente femme fatale (Cate Blanchett) en langzaam maar zeker zijn verstand verliest.

The Batman (3 maart)

Robert Pattinson volgt Ben Affleck op als Bruce Wayne in The Batman: met geslaagde rollen in wat kleinere films als Good Time en The Lighthouse wist de acteur zich los te maken van zijn meest bekende rol als vampier in de Twilight-films en inmiddels vindt hij de tijd rijp voor een nieuwe franchise. Dat doet hij met ondersteuning van regisseur Matt Reeves, die zich qua blockbusters al bewees met de laatste twee Planet of the Apes-films en met zijn visie op Batman een detectiveverhaal belooft, waarin we The Riddler (Paul Dano) aan het werk zullen zien als seriemoordenaar. Zoë Kravitz speelt de meer ambigue Catwoman, maar Colin Farrell springt misschien nog wel het meest in het oog: hij is bijna onherkenbaar als The Penguin.

Jurassic World: Dominion (9 juni)

Het tweede deel in de trilogie van nieuwe Jurassic Park-films voelde toch een beetje als een tussendoortje op weg naar de premisse waar we al sinds Jurassic World op hebben gewacht: dinosaurussen in de bewoonde wereld. Daar werd in het vorige deel al wel naar gehint, maar helaas bleken de desbetreffende beelden – inclusief een ‘brul off’ tussen een tyrannosaurus en een leeuw – pas in de allerlaatste minuten van die film te zitten. Hopelijk volgt er meer in het aanstaande Dominion, waarin de ‘grote drie’ (Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum) voor het eerst sinds de originele prent weer samenkomen. En hun rollen zullen volgens de makers wat meer om het lijf hebben dan de cameo van Goldblum in Jurassic World: Fallen Kingdom.

Mission: Impossible 7 (29 september)

Tom Cruise is een man met een missie. En tijdens het voltooien van die missie mag niemand in de weg staan, inclusief crewleden die zich niet aan de covid-regels houden, zo bleek uit een gelekte audio-tape waarin Cruise verbaal flink los ging. De acteur wiens stunts met elke film extremer worden lijkt bijna vastbesloten om ooit een keer voor ons amusement te sterven. In de zevende Mission: Impossible lijkt een enorme sprong op een motor, enigszins in de stijl van zijn grote held Steve McQueen in The Great Escape, zijn meest gevaarlijke tot nu toe te worden. De plot is nog geheim, hoewel al werd onthuld dat Henry Czerny, voor het laatst te zien in de eerste film uit 1996, terug zal keren als voormalig IMF-directeur Eugene Kittridge.

Avatar 2 (16 december)

Na wat getouwtrek met Avengers: Endgame is Avatar na een re-release nu toch weer de meest succesvolle bioscoopfilm aller tijden. Avatar was destijds een enorm fenomeen dat een nieuw 3D-tijdperk inluidde, maar daarna leek de film toch redelijk snel uit ons collectieve geheugen te verdwijnen. James Cameron hoopt iedereen weer wakker te schudden met een nieuwe reis naar Pandora: het vervolg gaat onbekende delen van de planeet verkennen, waarbij met name de wereld onder water een grote rol zal spelen. En dat moet de regisseur van The Abyss – die ooit zelf afdaalde naar het diepste punt van de aarde – wel zijn toevertrouwd, zeker ook omdat hij met Terminator 2 en Aliens in het verleden twee van de beste vervolgfilms ooit afleverde.

Meer films en series

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten en de nieuwste releases op blu-ray of in de bioscoop? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.

Reacties (0)