Sony geeft eerste blik op nieuwe gebruikersinterface voor de PlayStation 5

15 oktober 2020 2 Minuten 0 Reacties
PlayStation 5 Startscherm

Sony heeft bekendgemaakt hoe de gebruikersinterface voor de PS5 eruit gaat zien. Het startscherm heeft een flinke grafische update gekregen.

Het startscherm voor de aankomende console ziet er bekend uit, maar is van de grond af aan opnieuw gebouwd. Zo is er nu ondersteuning voor weergave in 4K en HDR.

Klaar voor de volgende generatie

Eerder deze week kondigde concurrent Microsoft al aan dat de vernieuwde interface voor de Xbox-consoles wordt uitgerold. Deze komt beschikbaar voor alle Xbox One-modellen, maar is ook meteen te gebruiken op de nieuwe Xbox Series S en Series X. In tegenstelling tot Microsoft heeft Sony de nieuwe gebruikersinterface echter alleen voor de PlayStation 5 ontworpen. Sony heeft op het PlayStation Blog onder andere een screenshot van het nieuwe thuisscherm geplaatst. Deze lijkt nog altijd een beetje op het thuisscherm van de PS4, maar heeft meer gemeen met moderne besturingssystemen voor smart tv’s. Zo valt meteen op dat het menu onderscheid maakt tussen games en andere media.

Net zoals op de PS4 vouwt zich bij elke applicatie een menuutje met aanverwante zaken uit. Zo laat de PlayStation Store je de nieuwste games en apps zien. Voor de games die je het vaakst speelt kun je natuurlijk het activiteitenmenu met clips, behaalde trophies en beschikbare downloadbare content tevoorschijn halen. Het nieuwe activiteitenmenu is ook beschikbaar voor bepaalde PS4-games die een update hebben gehad voor compatibiliteit met de PS5.

Control Center en Explore

Met het vernieuwde Control Center kunnen spelers altijd verder gaan waar ze in een game gebleven waren. Het Control Center kan worden opgeroepen in de vorm van een taakbalk onderaan het scherm. Zodoende hoeft een spel niet onderbroken te worden om controllers en microfoons in te stellen, of te kijken welke bevriende spelers online zijn. Verder biedt het Control Center ook opties voor games in de vorm van kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld direct zien hoever je op weg bent om een bepaalde trophy te halen. Daarnaast toont het menu nieuws over je games en kun je je screenshots bekijken. Tenslotte moet volgens Sony het delen van je scherm en het starten van voicechats met vrienden veel sneller gaan middels het Control Center.

Een functie die bij lancering nog niet in Europa beschikbaar is, draagt de naam Explore. Met Explore kun je nieuws over aankomende games en dlc in de gaten houden. Dat doe je door games als het ware te ‘volgen’. De PlayStation Store is geen aparte app meer, maar is volledig in het systeem geïntegreerd. Daarom moeten de zoekfunctie en het scrollen door lijsten veel sneller zijn. De trage downloadwinkel was volgens velen het grootste pijnpunt van voorgaande PlayStations.

Reacties (0)